MOJ PRVI SLUČAJNI EGZORCIZAM
Obred je rađen nenamerno, dakle slučajno. Kada se obred egzorcizma radi, osoba treba biti u pratnji, gde je barem jedan član njene porodice, dakle brat, otac, baba,sestra...
Ta osoba koja ide sa opsednutim je neka vrsta telohranitelje egzorcisti, jer otprilike na polovini egzorcizma, opsednuti počinje da pljuje na egzorcistu, pokušava da ga ujede, preti mu, napada ga fizički i uglavnom se ponaša ko besan pas.
Međutim ja nisam ni išao da vršim egzorcizam, nego smo ja i jedan moj prijatelj išli kod zajedničkog poznanika da probamo rakiju kruškovaču koju je on pekao tih dana. Kako to obično biva tu se skupilo i prilično komšija, kumova, prijatelja... Nakon što smo već poprilično popili, počeo je razgovor čime se ja bavim i kad sam pomenuo egzorcizam, svi su me gledali kao da sam pao sa kruške od koje smo pekli rakiju, ali pošto se pilo i mezilo, svi su bili skloni da priču okrenu na šalu, da ja ne bih u društvu ispao budala. Polu-posprdno me pitaju na koji način vršim egzorcizam, koje se molitve koriste, šta mi treba od rekvizita...Ja objasnim ljudima da mi treba samo Biblija i ništa više.Na regalu, na vidno istaknutom mestu kočoperila sa jedna ogromna Biblija teška bar 2 kg. Bila je sasvim nova, verovatno nikada ni ne otvorena. Takve knjige nabavljaju ovi novo-komponovani hrišćani koji su iz komunizma skočili direkno u tkzv.»pravoslavlje» Takve biblije i uz njih razne brojanice, krstovi i ikone za ukućane nemaju nikakvu drugu funkciju osim dekorativne. Domaćin skine Bibliju sa regala, oduva prašinu sa nje i pita da li bi mi ta knjiga odgovarala za egzorcizam. Naravno da bi. Hajde nam pročitaj nešto. Da ne bih bio nepristojan ja uzmem Bibliju i pročitam im jednu manju strofu koja se u stvari i ne koristi za egzorcizam. Naravno da se nije ništa dogodilo, a ja računam da sam ispunio želju domaćina, a ujedno i potvrdio njegovo mišljenje da je egzorcizam izmišljotina. Međutim onaj prijatelj sa kojim sam ja došao je primetio da ja zabušavam i prijavio me je domaćinu. Sad su se već uozbiljili, te zašto ti nećeš da nam pročitaš pravu molitvu, "...te kakav si ti to čovek..." Ja lepo objasnim da nije ni vreme ni mesto, da smo popili, da je to ozbiljan ritual, ali džaba objašnjavati nešto polu-pijanim ljudima. Moraš i moraš. Dobro, pristanem ja. U prostoriji je bilo oko desetak ljudi i žena, od toga dva bračna para (kumovi) i ostalo su kojekave komšije i prijatelji.
Počnem ja sa 35.psalmom: "Gospode budi suparnik suparnicima mojima, udri one koji udaraju na me..." U to kuma poplavi u licu.
Te nije joj dobro, te ovde je zagušljivo, ta malo više je popila...Ja nastavljem sa molitvom, u to se i kum uzvrtio, te i njemu je vrućina, te vreme je ići kući. Ja nisam stigao ni do pola molitve a njih dvoje su naglo iskočili iza stola, koji za malo da prevrnu i pobegli napolje u čarapama, nisu se stigli ni obuti. Domaćin je istrčao za njima da pita šta im je, oni u trku odgovaraju da su zaboravili da nalože vatru u pušnici i da će im zbog toga propasti meso. U sobi je nastao tajac i svi su se zgranuto zagledali među sobom. Samo je jedan pijanac u uglu komentarisao da ni on nije danas naložio vatru u pušnici ali neće meso propasti za nekoliko sati. Domaćica je gledala u mene i tražila objašnjenje, ja sam joj rekao da su demoni pobegli iz prostorije ali su sa sobom poveli i svoje domaćine tj. njene kumove u kojima borave. Iako je ovaj egzorcizam bio polu-uspešan od njega nema neke velike vajde, zato što čovek koji ne prihvati egzorcizam i ne prođe se svojih zlih dela, vračanja, čaranje i sl. Primi nakon nekog vremena svoje demone u ojačanom sastavu nazad.
Izbačeni demoni imaju običaj da se vrate u telo osobe nakon sedmicu-dve i mogu da uđu ponovo, ako se osoba ne prođe svog dotadašnjeg grašnog života. Jer se sve dešava po Bibliji, gde Gospod kaže u Evanđelju po Luki 11:24-26:
„ Kad nečisti duh iziđe iz čoveka, ide kroz bezvodna mesta tražeći pokoja, i ne našavši reče: Da se vratim u dom svoj otkuda sam izišao; i došavši nađe pometen i ukrašen. Tada otide i uzme sedam drugih duhova gorih od sebe, I ušavši žive onde; i bude potonje čoveku onom gore od prvog.
Iz ovoga događaja se vidi da demoni burno reaguju na Božiju Reč zapisanu u Svetom Pismu. Egzorcista može da bude i nespreman i polu-trezan i svakakav jer nije on taj koji izgoni demone (besove kao ih zovu u tkzv.pravoslavlju) nego ih izgoni sila Gospoda Isusa Hrista.