Egoizam i farisejstvo kao dominantne osobine društva

Skafander

Poznat
Poruka
9.654

Egoizam i farisejstvo kao dominantne osobine društva.​

Mnogi ljudi tokom života dolaze do zaključka da je većina ljudi vođena prvenstveno sopstvenim interesom. Iako se često predstavljaju kao moralni, pravedni i dobronamerni, njihovi postupci pokazuju da im je lična korist važnija od principa koje javno zastupaju. Zbog toga se stvara utisak da je društvo ispunjeno egoizmom i licemerjem.

Reč „farisej“ danas se često koristi za osobu koja drugima drži moralne lekcije, a sama ne živi po pravilima koja propoveda. Takvi ljudi zahtevaju poštenje od drugih, dok sebi opraštaju nepoštenje. Govore o empatiji, a ravnodušni su prema tuđim problemima. Pozivaju se na pravdu, ali samo kada je ona u njihovom interesu.

Egoizam se može videti u svakodnevnim odnosima, od porodice i prijateljstva do politike i poslovnog sveta. Ljudi često pomažu drugima dok od toga imaju korist, a kada korist nestane, nestaje i njihova spremnost na pomoć. Mnogi odnosi zato deluju površno i zasnovani na interesu, a ne na iskrenosti i poverenju.

Zbog takvih iskustava nastaje uverenje da su egoizam i licemerje postali uobičajeno stanje društva. Ljudi nose različite maske, prikazuju se boljima nego što jesu i retko pokazuju svoje prave motive. Zato se kod mnogih javlja razočaranje u ljudsku prirodu i osećaj da su iskrenost, doslednost i čast postale retke osobine.

Iz takvog pogleda na svet proizlazi zaključak da se iza lepih reči i moralnih poruka često kriju lični interesi, te da su egoizam i licemerje među najuočljivijim osobinama savremenog čoveka.

Definicija pojma farisejstvo:

Farisejstvo je pojam koji označava licemerje, dvoličnost, moralisanje i robovanje formama morala bez istinske suštine i iskrenosti.

Šta vi mislite?

Egoizam je najveća vrlina, tako veli književnica Ayn Rand. Društvo koje ne ceni egoizam je licemerno i još gore, ne poštuje pojedinca i njegovo vlasništvo i privatnost, proklamuje lažne vredosti poput altruizma i žrtvovanja koje nikome ne donose sreću i uspeh.
Je l' to ironija ili ozbiljno pišeš? Sve je obrnuto. Ako svi zadrže za sebe i niko nikom ništa ne da, niko ništa neće ni imati.

Egoizam je najveća vrlina, tako veli književnica Ayn Rand. Društvo koje ne ceni egoizam je licemerno i još gore, ne poštuje pojedinca i njegovo vlasništvo i privatnost, proklamuje lažne vredosti poput altruizma i žrtvovanja koje nikome ne donose sreću i uspeh.
Kao moj otac, nije mario za svoju familiju, a ni sam za sebe, ali mario je za svoje kompaše.

Ja stvarno ne shvaćam vise koji je qurac danas s ljudima, svi nesto vicu, placu i kukaju kako su danas svi egoisti. Sto je ego? Ego je doslovno ja. Pa i kome ćeš voditi brigu nego o samome sebi, npr o svom zdravlju. I naravno o krugu ljudi s kojima su povezani, roditelji, braca, sestre, muž/ žena idjeca, možda jedan dva vrlo dobra prijatelja kojima posve viruješ. Tako je nekada bilo, i danas je, i bit Ce tako( osim ovih nekih nesretnika poput mog pokojnog oca), samo nije ista percepcija širokih masa.

Ja za to krivim internet, samo ga upalim i iskaču pojmovi egoizam, narcizam i sl. Prije kad ljudi nisu imali internet nisu znali ko su egoisti i narcisi pa ih nije bilo ni briga po onoj ne brine te ono za sto i ne znamšda postoji s. Danas ljudi znaju da postoji egoizam, narcizam i sl, ali većina ljudi ni otprilike ne razumi sto su ti pojmovi, samo vicu svi su egoisti, svi su narcisi .

Najbolje da prepustim svoj stan nekome, plaću svu dam siromašnima i jos da se eutaniziram dok sam jos relativno zdrav da mogu donirati organe.

Kad malo pogledam svoj život mogu reci da mi je falilo egoizma, morao sam biti reći egoist svakako . Zdrava doza svakako, uloga( ili jedna od) ega je da nas zaštiti. Ja ne da se nisam suprostavio onima koji su me maltretirali nego sam se vraćao po jos. S druge strane kad ego projicira neku opasnost, strah ili sl koji se zapravo ne događaju nego kao dogodit Ce se, to je uvod u bezobrazluk, agresiju, tjeskobu i sl

Da ali ne bilo koji egoizam nego tzv. racionalni egoizam kako ga ona naziva. I koji ne podrazumeva nebrigu o drugima nego prvenstveno brigu o sebi. Tako da si ti to "malo" izvukao iz konteksta.

Da ali ne bilo koji egoizam nego tzv. racionalni egoizam kako ga ona naziva. I koji ne podrazumeva nebrigu o drugima nego prvenstveno brigu o sebi. Tako da si ti to "malo" izvukao iz konteksta.
Da moj post je na tragu isto toga, alii s druge strane imam osjećaj da zaista veliki broj ljudi doživljava egoizam, bolje rečeno ego kao nesto neupitno zlo, zapravo ultimativno zlo.

Back