“Egocentrični, grabežljivi, skloni materijalizmu, pokvareni, sebični, itd...”

Demijurg

Poznat
Banovan
Poruka
7.211
Čovekova psiha je poput plastelina i može se oblikovati po želji, bez straha od pucanja. “Egocentrični, grabežljivi, skloni materijalizmu, pokvareni, sebični, itd...” se postaje kroz sistem obrazovanja, kojim se dete uči da je to dobro. Kada bismo to dete učili kako je to loše, ono bi onda odraslo sa svešću da je to loše; sa formiranim superegom koji bi ga upozoravao na ono što nije dobro. Da “egocentrični, grabežljivi, skloni materijalizmu, pokvareni, sebični, itd...” nije priroda čoveka se najbolje vidi u tome da nikome ne odgovara kada je prema njemu neko takav; kada se prema njemu ispoljava egocentričnost, pokvarenost itd. Čak i kriminalne grupe su bazirane na filozofskim načelima - pravednost, poštenje, poštovanje itd, a ne na “egocentrični, grabežljivi, skloni materijalizmu, pokvareni, sebični, itd...” mentalni sklop, jer u bilo kojoj kriminalnoj grupi ili društvenoj zajednici u kojoj bi se pojavili “egocentrični, grabežljivi, skloni materijalizmu, pokvareni, sebični, itd...” došlo bi automatski do njenog raspada. Danas se preko TV više nego ikad forsira kriminal i “egocentrični, grabežljivi, skloni materijalizmu, pokvareni, sebični, itd...” mentalni sklop, dok su mudrost, duhovnost i filozofija ismejani do apsurda. Zapostavlja se unutrašnje bogatstvo zarad materijalnog i tako čovek postaje “zlatoruna ovca”, kako su Grci nazivali bogate a glupe ljude. Čak i oni koji zagovaraju teoriju o egocentričnosti i pokvarenosti ne bi voleli da im u stan uđe neki “egocentrični, grabežljivi, skloni materijalizmu, pokvareni, sebični, itd...” naoružan čovek sa namerom da ih opljačka i dovede u opasnost njihov život i živote članova njegove porodice...

Pravilno odgajanje i vaspitanje mladih je od bitne vaznosti za svako drustvo koje zeli da bude uspesno.
Ovih dana je covek iz veceg grada upisao dete u srednju skolu u manjem mestu,jer su nastavnici u njegovom gradu nezajazljivi,posebno kada cuju da porodica ucenika ima nekog u inostranstvu,a u ovom slucaju ucenik je imao dva pretka na Zapadu!?Kakva ce biti deca u Srbiji kada se jos u mladosti srecu sa gramzivoscu i podmicivanjem?

Egocentričnost,grabežljivost,sklonost materijalizmu,sebičnost,društvena oportunost,lukavost...su osobine svih grabljivaca-predatora,
od kojih su ljudi najefikasniji zahvaljujući svom intelektu...Društveno preoblikovanje čoveka nosi u sebi velike količine licemernosti u
pretvaranjima u dobrice...
Čovek,definitivno,nije dobrica po svojoj prirodi i samo je pitanje da li će uspeti da "umiri" svoje predatorske osobine koje su kao stihija
i samodestruktivne (vidljivo kroz nezajažljivo zgrtanje profita ! ! !) te ih kanalisati i stvarati od sebe u osnovi (genetski ! ! !) bolje biće
ili će bezglavo i neosmišljeno-besciljno srljati dispergovano kako i srlja u samodeswtrukcije...

Ljudsko biće se radja kao prokleto

Dr.Sigmund Frojd
(jedini greh zbog kog je bila hajka na Zigija je pokvarenost, egocentričnost, sebičnost, grabežljivost verskih sunarodnika povodom bolesnog običaja koji nad njim nije obavljen niti ga je on obavljao nad svojom decom pošto je pravilno definisao taj čin ali samo iz ugla psihopatologije polova, ostalo je istorija a danas dokaza po internetu koliko hoćeš. Vreme pokaže ko je u pravu.)

Koliko god ja želeo ovde da se predstavim kao pošten, dobar, naivan, svilen, čovekoljubiv mogu to da budem
ili da pokušavam da budem, da se trudim takoreći, sve dok mi dete ne kaže "tata gladan sam"
Šta je sebičnost a šta rasipništvo, imamo li iste potrebe? Nekome je sebičnost ako se pare ne troše na robu široke potrošnje pod obavezno ili pošto je trgovačka akcija u toku, a nekome je rasipništvo kad neko proda njivu koja je odgajila generacije stotinama godina za jeftinu novogradnju od 35 godina mogućeg trajanja i kupovinu mercedesa zarad ličnog zadovoljstva a koji još brže propadne sem strane industrije u koju ulaže. Tako je i sa ostalim pobrojanim osobinama.
Ono što nekome odgovara on to smatra najpozitivnijim a ono što njemu kao njemu ne odgovara smatra se negativnim
Medjutim, uopšte me ne zanima šta ko misli kad mi dete kaže "tata gladan sam"
To je sva filozofija opstanka

Medjutim u ovakvom društvu će pre na robiju otići neko ko je nahranio dete ne birajući sredstva
nego neko ko je hiljade porodica ostavio bez hleba a za državu postao privredni stub nosilac.
Ostaje pitanje kakvi su to stubovi i na kakvoj kući?

Poslednja izmena:
Bio je jedan test nad decom u obdaništu, još uvek nepotpuno definisanim karakterima, a test se sastojao od nečega što se ne uči od roditelja
Deci je rečeno nakon ručka da ima čokolada kao dezert ali isto tako da ko hoće, može odmah da dobije jednu dok ko želi da sačeka povratak kući sa mamom ili tatom onda dobija dve a sad ništa.
Statistički gledano 8 od 10 dece uzme čokoladu odmah

Od onih 8 što su se zadovoljili samo jenom čokoladom bilo je i bar dvoje troje dece koja su se premišljala ali su povedena grabežljivijom decom ipak pristala na samo jednu.

Od dece koja su odmh htela jednu čokoladu neka su se krevejila pred strpljivom decom i pravila im zazubice jer ipak postoji ljubomora - neko će dobiti dve hajde da i ti ne dobiješ.

Sad zamenite čokoladu sa bilo čim drugim u životu :D

E sad, jedino što vam nisam rekao u kojoj zemlji je radjen ovaj test - nije ni jedna balkanska,
ovde se strpljenje i ulaganje na duže staze ne isplati :D

Egocentričnost,grabežljivost,sklonost materijalizmu,sebičnost,društvena oportunost,lukavost...su osobine svih grabljivaca-predatora,
od kojih su ljudi najefikasniji zahvaljujući svom intelektu...Društveno preoblikovanje čoveka nosi u sebi velike količine licemernosti u
pretvaranjima u dobrice...
Čovek,definitivno,nije dobrica po svojoj prirodi i samo je pitanje da li će uspeti da "umiri" svoje predatorske osobine koje su kao stihija
i samodestruktivne (vidljivo kroz nezajažljivo zgrtanje profita ! ! !) te ih kanalisati i stvarati od sebe u osnovi (genetski ! ! !) bolje biće
ili će bezglavo i neosmišljeno-besciljno srljati dispergovano kako i srlja u samodeswtrukcije...
Covjek je zaebana zivotinjka . Pomalo mi lici na djavola iz Tasmanije , mada se covjek cesto maskira civilizacijskim manirima.
Ubaci ljude u rat , pa ces vidjeti kakvi su u stvatnosti .Tu popovske lagarije o bozanskim bicima padaju u vodu .

“Egocentrični, grabežljivi, skloni materijalizmu, pokvareni, sebični, itd...” covek ce se naci uvredjenim kad mu to kazes u lice..mada nije to problem..probleme je samoobmana..jer ljudi obicno o sebi misle sve naj ..i ti “Egocentrični, grabežljivi, skloni materijalizmu, pokvareni, sebični, itd...” o sebi ne misle da su “Egocentrični, grabežljivi, skloni materijalizmu, pokvareni, sebični, itd...” vec da su casni vredni radni posteni itd itd..
koji to sudija u pravosudju sebe ne smatra casnim i pravednim nepristrasnim itd?

“Egocentrični, grabežljivi, skloni materijalizmu, pokvareni, sebični, itd...” covek ce se naci uvredjenim kad mu to kazes u lice..mada nije to problem..probleme je samoobmana..jer ljudi obicno o sebi misle sve naj ..i ti “Egocentrični, grabežljivi, skloni materijalizmu, pokvareni, sebični, itd...” o sebi ne misle da su “Egocentrični, grabežljivi, skloni materijalizmu, pokvareni, sebični, itd...” vec da su casni vredni radni posteni itd itd..
koji to sudija u pravosudju sebe ne smatra casnim i pravednim nepristrasnim itd?

Ja sebe smatram nečasnim žderačem životinja i biljaka koji pokušava tu i tamo da se opravda time što traljavo radi na eksperimentalnoj
proizvodnji mane...:mrgreen:

Medjutim u ovakvom društvu će pre na robiju otići neko ko je nahranio dete ne birajući sredstva
nego neko ko je hiljade porodica ostavio bez hleba a za državu postao privredni stub nosilac.
Ostaje pitanje kakvi su to stubovi i na kakvoj kući?

Civilizacija je licemjerna, čovjek samo uči da plivau svemu tome.

Ja sam:
-Egocentricna!
Imam ego,gravitaciona sila moje licnosti je univerzalna!
-Grabezljiva!
Zelim jos i zelim napred,vredna sam.
-Sklona materijalizmu!
Materija je danas neophodan zacin,poput soli.
-Pokvarena!
Jesam pokvarena kao i svi ostali,ma sta to znacilo.
-Sebicna!
Ako je sebicnost -nedam ti cokoladu- onda nisam sebicna ali ako je sebicnost -sve najbolje za svoje najmilije- onda jesam i to masala.

Back