Egipatska dijaspora će ove godine kući poslati 32 a marokanska 11, 4 milijarde dolara

JankoTheGreat

Buduća legenda
Poruka
27.326

Egipatska dijaspora će ove godine kući poslati 32 a marokanska 11,4 milijarde dolara​

Afrički kontinent bi 2022. trebao doživjeti transfere od svojih dijaspora u iznosu od više od 100 milijardi dolara​

D.H.
PODIJELI
13945ee466db48f99ca63bde00c83a26.jpg




Maroko će 2022. dobiti ukupno 11,4 milijarde dolara od svojih imigranata u Evropi, prema procjenama Svjetske banke. Novac dolazi od građana te sjevernoafričke zemlje koji rade u Francuskoj, Španiji, Belgiji, Nizozemskoj…
Prema podacima marokanskog lista Le360, u podsaharskoj Africi doznake imigranata porast će za 5,2% I dosegnuti 53 milijarde dolara. Za Sjevernu Afriku i Bliski istok očekuje se rast transfera od 2,5%, u poređenju sa 10,5% u 2021., na 63 milijarde dolara.




Prema navedenim procjenama, kontinent bi 2022. trebao doživjeti transfere od svojih dijaspora u iznosu od više od 100 milijardi dolara.
Kao i prethodnih godina, Egipat ostaje prvi primatelj imigrantskih transfera u svoju zemlju i oni će dosegnuti 32,3 milijarde dolara. Uz dijasporu od više od 10 miliona državljana van zemlje, od kojih mnogi žive u zaljevskim zemljama, doznake su glavni izvor deviza u zemlji.
Zemlja faraona je ispred Nigerije, najmnogoljudnije zemlje na kontinentu i koja ima jaku dijasporu u SAD-u i Velikoj Britaniji, čije bi doznake ove godine trebale doseći 20,9 milijardi dolara. Treći je Maroko.

Unatoč teškoj globalnoj ekonomskoj situaciji, doznake imigranata diljem svijeta nastavljaju rasti. U 2022. trebali bi se povećati za 4,9% i doseći 626 milijardi dolara.
Afričkom kontinentu, kojem su te doznake najpotrebnije jer je najviše pogođen učincima rasta svjetskih cijena energije i prehrambenih proizvoda, kao i učincima velikih suša koje pogađaju neke njegove regije, transferi bi se trebali nastaviti povećavati.

Osim ove tri zemlje, među 10 afričkih država koje primaju najviše doznaka su Gana (4,7 milijardi), Kenija (4,1 milijarda), Senegal (2,7 milijardi), Tunis (2,1 milijarda), Zimbabve (dvije milijarde), Alžir (1,8 milijardi) i Republika Demokratski Kongo (1.7. milijardi dolara).

https://stav.ba/vijest/egipatska-di...ti-32-a-marokanska-114-milijarde-dolara/13671


Evropa radi Afrika se gradi
 
Ово слање новца је тешка глупост, за привреде и народе у које се шаље, јер ти заправо само убацујеш НЕПОСТОЈЕЋИ новац у свој платни промет, и правиш раст цена, и обараш вредност свог новца.

Свакоме је драго када му тетка пошаље 300ЕУР, ал та вредност није настала овде, а ти купујеш нашу робу, за новац који није издала НБС.

Исто је и са овим слободним стрелцима, довлаче као новац, ал заправо на дужи рок, то је пропаст.
Мислите да бели расисти не знају да тиме подривају привреде одакле долазе робови на добровољни рад?
Не да знају, него тиме има све мање посла и по Африци а и по Србији, и све више људи се везује за беле расисте.

Када би наши радници на привредном раду у иносттранству доносили телад, купине и кромпир уместо новца, е то би већ била друга ствар! Или технику, возила, било шта...
Права ствар би била да се купи храна за 500ЕУР у Бечу и пошаље У Србију, породици.
А овако....из горег у горе....
 
НЕПОСТОЈЕЋИ новац у свој платни промет, и правиш раст цена, и обараш вредност свог новца.
pa kada nam pretice na zapadu, stampamo ili beremo pare, kako koji, koristimo priliku koja nece jos dugo, u fantomskom sto ti rece, nepostojecem bogatstvu

The Bubble Economy's Credit-Asset Death Spiral

Who believed that central banks' financial perpetual motion machine was anything more than trickery designed to generate phantom wealth?
 
Dobro realno sam mozda preterao kad kazem 10 ali mislim da je vise od 2.

Podatak iz 2009 kaze da su poslali 5.5 https://www.politika.rs/sr/clanak/132881/Vesti-dana/Srbiji-od-dijaspore-5-5-milijardi-dolara

E sad koliko se jos love ostavi u kesu, nezvanicno ko zna.
Naravno to je ono sto je vidljivo kroz banke i platni promet,ono sto donesu prijatelji u dzepovima ili oni ne moze da se prebroji.
Isto i Bih ima velike doznake iz inostranstva s obzirom na broj stanovnika sto im omogucava da nekako zive s obzirom da se ne trude mnogo da otvaraju fabrike a imaju npr Tuzla mrkog uglja oko Banovica kao retko ko .pa svasta nesto od boksita. do soli
 

Back
Top