Elektrovojvodina

naslovna-14122015-1450059281-803631.jpg


- - - - - - - - - -

Princu za slavu isekli struju, duguju najmanje 10.000 evra!

- - - - - - - - - -

SAŽALILI SE: Kraljevskom paru EPS juče progledao kroz prste i uključio im struju samo tokom kratkog prijema, dok su ostatak krsne slave proveli u mraku
BEOGRAD - Porodica Karađorđević više od mesec dana živi bez struje u kompleksu kraljevskog dvora zbog neizmirenih obaveza prema „Elektroprivredi Srbije“, otkriva Kurir. Oni su i veći deo krsne slave Sveti Andrej Prvozvani juče proslavili u mraku, a EPS im je progledao kroz prste i uključio im struju nakratko, samo za vreme svečanog prijema.

- - - - - - - - - -

karadordevici-foto-dado-dilas-1450059313-803637.jpg
 
Poslednji računi za struju rasvetlili vlastiti mrak: VAŠE PRAVO DA NE ZNATE NIŠTA


24/02/2016

Izuzmemo li zaposlene u „Elektrodistribuciji Srbije“ (mada bi i tu sigurno bilo pozamašnog neznanja), teško je poverovati da bi broj građana koji znaju šta se sve krije iza nekoliko stavki računa za struju prešao potreban potrošački cenzus.

Ko zna šta se ovih dana događalo na relaciji „Pošta Srbije“ – „Elektrodistribucija Srbije“ (za one sa stabilnijim pamćenjem: donedavna „Elektrovojvodina“), ali je činjenica da su računi na adrese građana za potrošenu električnu energiju za januar stigli brzinom diližanse.

Naime, na cedulji „Elektrodistribucije“ koji je dole potpisani dobio prekjuče (22. februara) piše da je račun izdat 17. ovog meseca, ali će razdoblje od pet dana za upućivanje istog s tačke „A“ do prijema do tačke „B“ sigurno ostati u domenu poslovne tajne dve državne kompanije. Ali, nije to ni tako važno. Posebno ako se on (račun) pogleda i s drugih aspekata, a koji su i mnogo bitniji od samog kašnjenja u dolasku.

Akcize za povlašćenog proizvođača

Tako, recimo, pravo lice računa vidimo tek ukoliko okrenemo naličje istog istog. U stavci „obračun za električnu energiju“ potrošača čeka objašnjenje u vidu 14 tačaka, od kojih su neke posebno zanimljive. Preskočimo li formalnosti oko cene obračunske snage (puta utrošeni broj kilovata), kao i one u vezi sa trobojnim zonama (zelena, plava i crvena, plus viša, niža i jednotarifna brojila) u tački 6 za većinu građana krije se nepoznanica u vidu „naknade za povlašćene proizvođače električne energije“, koja u slučaju izvesnog Zlatka Romića iznosi 99,23 dinara (primera radi, za oktobar 2015. iznosila je 64,73; za novembar 90,95, a za decembar 106,49 dinara).

Ako se kao normalnom prihvati činjenica da se konkurencija jednog dobavljača može nazvati naknadom za povlašćenog proizvođača eletrične energije, onda je svakako još zanimljivija tačka 8 koju je povlašćeni prozvođač električne energije nazvao „iznos akcize (stopa 7,5%)“, a koja za januar ove godine na računu gore spomenutog građanina iznosi 550,76 dinara (oktobar 2015. 365,96; novembar 510,52 i decembar 592,46 dinara). Izuzmemo li zaposlene u „Elektrodistribuciji Srbije“ (mada bi i tu sigurno bilo pozamašnog neznanja), teško je poverovati da bi broj građana koji znaju šta se krije ispod stavke „iznos akcize (stopa 7,5%)“ prešao potreban potrošački cenzus. PDV? Nije. Eno ga u stavci 10 (20%), gde na računu premašuje iznos od hiljadu i po dinara. Akciza na monopol (povlaštenog) državnog preduzeća, koja se naplaćuje kao i alkoholna pića, cigarete, brašno ili šećer? Moguće. Ali, kako smo videli, svega je toga (baš kao i naziva „Elektrodistribucija Srbije“) bilo i u prethodna četiri meseca.

Emisija „Naučimo čitati račun za struju“
Na kraju naličja koje otkriva pravo lice računa nalazi se i dugo najavljivana stavka „taksa za javni medijski servis“, koja je – za razliku od prethodno nabrojanih – jednaka za sve građane, bez obzira na to gledaju li uopšte RTS ili RTV (ili to već plaćaju i kroz kablovsku, „digi“ ili neki drugi sličan račun), odnosno bez obzira na to imaju li uopšte i televizor kod kuće.

Ono na šta je ekspertska ekipa u kreiranju računa posebno obratila pažnju svakako je izbegavanje mogućnosti da potrošač na računu za struju plati samo struju. Naime, teško je zamisliti situaciju da će po ovako sastavljenom računu potrošač biti u mogućnosti da ne plati ono što ne želi (ni čuti ni videti!) ili što jednostavno nije „potrošio“. A razlog zašto je „Elektrodistribucija Srbije“ – za razliku od benzinskih pumpi, megamarketa, pekara ili kladionica – opet odabrana kao polazišna i završna adresa za neželejni trošak građana krije se verovatno u njenom povlaštenom položaju u odnosu na mnogobrojne druge domaće proizvođače električne energije.

I tako, saberemo li sve stavke na računu „Elektrodistribucije Srbije“, ispada da već spomenuti Zlatko Romić na osnovni dug za utrošenu električnu energiju samo za januar ove godine plaća još 1.951 dinar (za čitaoce u inostranstvu skoro 16 eura po srednjem kursu Narodne banke Srbije), uključujući tu, naravno, i profesionalce s takozvanog javnog servisa. A kada smo već kod njih – može i u okviru njihovog gesla „Vaše pravo da znate sve“ – bilo bi zgodno da u okviru obrazovnog programa, zajedno sa svojim ortacima iz „Elektrodistribucije Srbije“, uvedu serijal emisija u kojima bi potrošačima objasnili šta to (i zašto, to posebno) svakog meseca plaćaju kao ekstra troškove za utrošenu struju. Ali, s obzirom na to ko je glavni učesnik u ovom procesu (režim, koji putem „povlašćenog proizvođača“ po populističkoj ceni održava svoj razglas) takva očekivanja ravna su onima da „Šojić“ (i njemu slični) u očima pristojnog sveta iz trećerazrednog glumatanja preraste u ozbiljan komičan lik.

 
http://www.blic.rs/vesti/drustvo/ep...-porucuje-da-javnost-nema-pravo-da-ih/58w3fns

- - - - - - - - - -

Javno preduzeće “Elektroprivreda Srbije” reagovalo je skandaloznim saopštenjem na pisanje „Blica” o Novosađaninu koji se ubio zbog lažnih optužbi da krade struju.

7e7973c40e4009d4732fe65ae65a692c.jpeg
Foto: RAS SrbijaNervozni EPS: Neosnovane optužbe, pa isključenje sa mreže
share_v1_pintrest_gray_ico.png
share_v1_facebook_gray_ico.png


U dopisu koji je označen kao „demanti”, iako u njemu nije demantovana nijedna tvrdnja iz naših tekstova, EPS poručuje da javnost, odnosno “Blic”, nema pravo da ocenjuje rad tog javnog preduzeća i traži istragu protiv naših novina!

- Pravni sistem Republike Srbije dozvoljava da samo sud, a ne „Blic“ ili bilo ko drugi, konačno oceni zakonitost postupaka „EPS distribucije“. EPS traži da se istraži zašto se ovakve lažne optužbe objavljuju bez ikakvih argumenata, i to u trenutku kada su svi zaposleni „EPS distribucije“ usmereni na akciju sprečavanja neovlašćene potrošnje električne energije - piše u saopštenju Sektora za odnose s javnošću EPS.
3b8421eae8a4cf17452d4ae812213b52.jpeg
Foto: RAS SrbijaNateran u smrt: Oproštajno pismo samoubice
share_v1_pintrest_gray_ico.png
share_v1_facebook_gray_ico.png


Podsetimo, “Blic” je objavio da se M. T. (77) iz Novog Sada obesio na jesen 2013. zbog lažne optužbe Elektrovojvodine da je krao struju.
- Ekipa tadašnje Elektrovojvodine je u julu 2013. došla da kontroliše strujomer mog oca. Na terenu nisu zatekli ništa, ali su oca optužili da je krao struju, napisavši da je povezao provodnike direktno s osiguračima i da je tako zaobišao strujomer. On je bio star i teško bolestan i nije mogao tako nešto da uradi - rekao je za “Blic” Z. T., sin M. T.
EPS u nemuštom reagovanju nije demantovao nijednu tvrdnju iz tekstova „Blica“.​
M. T. je čak ostavio i oproštajno pismo u kom navodi da se obesio zbog Elektrovojvodine.
- Nabedili su me za krađu struje jer oni mogu šta hoće. Isključe struju i treba da trpe moji unučići, da platim kaznu 210.000 i ponovni priključak 100.000, te da izmeste sat na banderu. Pa otkud tolike pare? Nadam se da posle moje smrti neće vršiti silu nad mojom familijom - napisao je M. T.
24ebc4c4468ffac4e242856d0cced9e9.jpeg
Foto: RAS SrbijaIsključi, uključi... može nam se
share_v1_pintrest_gray_ico.png
share_v1_facebook_gray_ico.png


EPS je nakon nekoliko dana dopisivanja praktično priznao „Blicu” da ne poseduje nijedan dokaz da je M. T. krao struju. Jedan od „dokaza” je i kontradiktorni zapisnik u kom se navodi da se struja krade tako što ne ide kroz strujni sat, dok je u rubrici pored označeno da se struja ne koristi mimo brojila (?!).
Sinu pokojnog M. T. nedavno je isključena struja zbog neplaćenog duga za struju, da bi sud potom doneo privremenu meru da se električna energija ponovo priključi dok proces koji EPS vodi protiv porodice M. T. ne dobije sudski epilog.


- - - - - - - - - -

pre par godina jedan korisnik im umro - dobio infarkt dok se ubeđivao na šalteru, sad samoubistvo

šta se dešava u novosadskoj elektrovojvodini???
 
Fotografija nasmejanih i preplanulih zaposlenih u EPS simbol bahatih javnih preduzeća

Slađana Vukašinović | 01. 07. 2016 - 21:52h



Dok Svetska banka i MMF upozoravaju da je finansijsko poslovanje EPS ugroženo, 550 radnika EPS uživalo je na sportskim igrama u Kladovu, saznaje "Blic".

784fe5a837ba1a286f0af0880ef5103f.jpeg
Foto: PromoNa račun građana rekreiralo se 550 radnika Elektroprivrede Srbija


Radnici iz pet elektrodistribucija Srbije i "Elektrokosova" sportski su se uzdizali i uživali u čarima Dunava od 19. do 22. juna, što je građane Srbije koštalo oko 10 miliona dinara. Naime, taj novac se po kolektivnom ugovoru ne izdvaja iz sindikalne, već iz kase EPS koju pune potrošači struje.

fb1ecff488a1a175dd5558224dd52062.jpeg
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija


Izvor “Blica” tvrdi da su se, pored radnika EPS, o našem trošku na Dunavu baškarili i članovi porodica nekih sindikalnih vođa.

- Sindikalni lideri nisu hteli da se mešaju sa svojim članstvom, već su bili smešteni u luksuznom hotelu “Aquastar Danube”, gde je smeštaj znatno skuplji od hotela “Đerdap”, koji je bio rezervisan za radnike. Kuriozitet je da su u luksuznom smeštaju najboljeg hotela u Timočkoj Krajini uživale i supruge nekih sindikalnih aktivista. Sve to naravno na teret potrošača, koji će uz račun za kilovate izdvojiti bar dinar i za našu rekreaciju i krkanluk. Moglo bi se reći da su se mnogi pored borbe za medalje u sportskim disciplinama više istakli u takmičenju u iću i piću, pa neki od učesnika nisu ni mogli da se pojave na terenima.

Na sve te đakonije, koje su bile začinjene i dobrom muzikom, spiskano je 10 miliona dinara
- objašnjava naš sagovornik.



c0a31b44cabccb985b02318fb1449a58.jpeg
Foto: RAS Srbija
share_v1_pintrest_gray_ico.png
share_v1_facebook_gray_ico.png


Da se novac potrošača troši na uživanje i rekreaciju radnika potvrđeno nam je i iz EPS.
- Kolektivnim ugovorom, koji su potpisali Ministarstvo rudarstva i energetike u ime Vlade Srbije i Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije, određeno je da izdavanja za kulturu i sport iznose 0,2 odsto od sredstava zarada zaposlenih. Elektroprivreda Srbije je obavezna da poštuje odredbe tog kolektivnog ugovora a organizacija sportskih susreta radnika je u nadležnosti sindikata - kaže u EPS.

SINDIKAT: IGRE SU TRADICIJA

27e5b6de3c2de578e10ddcb3ab2eee43.jpeg
Foto: K. Kamenov / RAS SrbijaTežak posao, pa malo opuštanja...


Nebojša Jovanović, predsednik Sindikata EPS-EDB, za “Blic” kaže da su sportske igre tradicija i da ne zna šta je tu sporno.
- Mislim da ima mnogo ozbiljnijih priča kako su potrošene kompanijske pare od ovoga što vi pišete o našim sportskim igrama. Igre su plaćene iz kompanijske kase, ali mi na taj novac imamo pravo po kolektivnom ugovoru. Pišite o pljački EPS preko usluga, a ne o tome što su radnici EPS potrošili novac na sportsko takmičenje, koje se održava 43. put - kaže Jovanović za “Blic”.
 
PRVI ČOVEK SVETSKE BANKE U SRBIJI "Čelnici EPS-a su zlo za Srbiju"

Slađana Vukašinović | 05. 07. 2016 - 20:00h

Rukovodstvo Elektroprivrede Srbije pretrpelo je "strujni udar" Svetske banke, koja ih je oštro kritikovala da su glavni kočničari u reformi kompanije.

- - - - - - - - - -

Uz konstataciju da takvi njihov postupsci mogu skupo da koštaju građane Srbije, ovo upozorenje izrekao je Toni Verheijen, prvi čovek Svetske banke u našoj zemlji. On tvrdi da ova kompanija, ukoliko ubrzo ne napravi radikalne rezove, predstavlja tempiranu bombu za srpsku državu.

- Imaju najveće plate u zemlji, a usluga im je jedva osrednja. Ne mogu da zaustave krađu struje koja je, prema njihovoj računici, ravna 0,2 odsto vrednosti BDP-a. Ovo se sve previđa u sadašnjoj raspravi o reformi EPS, ali su oni uspešno usmerili pažnju javnosti samo na pitanje otpuštanja 1.000 zaposlenih. Cena koja se mora platiti ako se ništa ne uradi od navedenog je isuviše velika i bila bi dve milijarde evra do 2019. godine, više nego što je današnji dug „Srbijagasa“ - napisao je Verheijen.
7e7973c40e4009d4732fe65ae65a692c.jpeg
Foto: RAS Srbija


Kako tvrdi, ukoliko se ne smanje troškovi, EPS bi morao da morao da pribegne poskupljenju struje.

- Plate se, međutim, ne smanjuju, već je, naprotiv, prošle godine izdvojeno pet milijardi dinara više nego u 2015. Mora da se nađe najpovoljnije rešenje a jedno od njih može da bude povećanje cena struje, ali smanjenje veličine preduzeća.

Druga mogućnost je prilagođavanje veličine preduzeća i povećanje cena samo u visini inflacije i treća je da se ne smanjuju troškovi za plate, ili da se minimalno smanje, a da se cena znatno poveća. To je opcija po kojoj bi potrošači u Srbiji platili cenu viška veoma dobro plaćenih radnika u EPS-u. Čini se da je upravo to ono što žele ljudi koji u tome imaju lični interes - tvrdi Verheijen.


- - - - - - - - - -

http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/...srbiji-celnici-eps-a-su-zlo-za-srbiju/gtc2111
 
EPS JE NAJVEĆA PRETNJA JAVNIM FINANSIJAMA Politika uplela prste u probleme energetskog giganta

06. 07. 2016 - 22:26h


Umesto da bude motor razvoja, Elektroprivreda Srbije je zbog raznoraznih partijskih kombinatorika i igranja nestručnih direktora sa visokim naponom postao najveća opasnost po srpske finansije.

4bee664cf6f41a48dd35b304580d1c1b.jpeg
Foto: RAS Srbija


Tako bar tvrde predstavnici Svetske banke, ali i Fiskalni savet Srbije pa i sam premijer Aleksandar Vučić. Da razloga za brigu ima potvrđuje i to što je reč o ubedljivo najvećem preduzeće u Srbiji. Njegov kapital se procenjuje na desetak milijardi evra, ima oko 35.000 zaposlenih, godišnji prihod od blizu dve milijarde evra, ali i dugove koji su premašili milijardu.


- - - - - - - - - -

http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/e...obleme/2wgehxm
 
Za onaj mesec u nazad je moja informacija o potrosnji verovatno kasnila pa su mi poslali da platin nesto oko 500 din (ne secam se).
Ovoga meseca su mi poslali da platim 2 racuna. Onaj od prosli put i novi.
Mrzelo bi me da ustanovljavam sta je prosli put placeno i da li je sta ponovljeno.
i to bi bilo OK.

Ali, pre neki dan mi je ponovo stigao najnoviji racun mada sam uplatio oba.

P.S.
O onoj tarifi za TV gde niko ne zivi i cesto nema ni stambenoga objekta ne bih!
Jer to bi trebalo tuziti drzavu!
Odakle drzavi pravo da bez osnove nekome nesto naplati pa da se mi potom od toga branimo?!

Ali da ne bi bilo da sam izasao iz teme:
odakle i Elektrovojvodini pravo da dozvaoli tako nesto preko sebe!
 
Poslednja izmena:
Interesantno da kad se radi o nekom pozitivnom događaku, Proka piše o "Elektro-VOJVODINI" a kad se radi o negativnom događaju - automatski se prešalta na "Elektroprivredu SRBIJE".

Maltene bi čovek pomislio da se radi o još jednoj od Blajbijevskih klonova


A za to vreme..ispred zgrade Elektro-VOJVODINE , u svakom trenutku, čitav razred "radnika" te državne firme bleji napolju na cigari.
 
KAKO JE MOGUCE DA LJUDI JOS UVEK NEZNAJU DA NIKO NEMA PRAVO DA IM ISKLJUCI STRUJU?

- - - - - - - - - -

Obično vam dođu isključiti struju s nekakvim nalogom iz firme koji nema nikakvu pravnu valjanost. Ne predstavlja nikakav pravi dokument! Ono što možete napraviti ako vam pokucaju na vrata je pozvati policiju i tražiti ih imena. Onda ih upozorite na članak Kaznenog zakona RS te da ako budu dirali vaš priključak, da ćete ih tužiti! Kako je moguće da ljudi još uvek ne znaju da im niko nema pravo isključiti struju? Verovatno jer se odluka Ustavnog suda iz 2007. godine kojom je to strogo zabranjeno jednostavno ignorise.

Već gotovo osam godina se prave ludi na zaključak najviše pravne institucije u državi da je struja zapravo opste dobro i nužna za opstanak običnog čoveka. Imamo to “crno na belo”, ali niko ne zna zašto to u praksi nikad nije zaživelo! Isključivanje struje je kažnjivo zatvorom! Kratko i jasno, niko ne sme vama iskljucitii struju bez vaše suglasnosti. Tehnički ne smeju vam isključiti struju ni kad im vi to dozvolite (što pretpostavljamo da nikad nećete). To čak nije nešto što je zaključio Ustavni sud, već to piše u zakonu.

Kazneni zakon RS, članak kaže: “ko uništi, ošteti, izmeni, učini neupotrebljivim, ukloni, isključi ili ometa u radu napravu javne upotrebe za vodu, toplinu, plin, električnu ili drugu energiju, ili elektroničku komunikacijsku opremu i time izazove poremećaj u redovnom životu stanovništva, kaznit će se kaznom zatvora od šest meseci do pet godina. Također, u nastavku piše: „Tko kazneno delo iz stavka 1., 2 ili 3 ovog članka počini iz nehata, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine”.

Drugim rečima, osim Ustavnog suda, donešena je i zakonska odredba da je svaka javna naprava nedodirljiva, a vaš priključak se ubraja u takve naprave. Kako nam je pojasnio ugledni advokat, tu zakonsku odredbu se uvelo da se spreči vandalizam ili sučajno uništenje državne imovine. “To su obično bagatelna kaznena djela i ljudi dobiju uslovne kazne”, rekao je advokat. No to i dalje ne menja da je diranje u vaš priključak po svim zakonskim direktivama, pa tako i onima iz Europske unije, jednostavno protivzakonito.

“Da meni isključe struju, ponovo bi se spojio i tužio ih!” “Ne smeju vam isključiti ni struju ni vodu. To je Ustavni sud zaključio još 2007. godine, ali niko to ne provodi. To samo govori kakav haos vlada u našem pravosuđu. Ne može vas nitko lišiti vašeg priključka. Nemam baš iskustva s time, ali onaj kojem se to dogodi u praksi, trebao bi tužiti suca koji je dao takav nalog. Da mene isključe tužio bi ih ili se sam uključio”, rekao je Hodak. Tu dolazimo do sudskog naloga koji HEP-ovi djelatnici najčešće ni nemaju. Obično vam dođu isključiti struju s nekakvim nalogom iz firme koji nema nikakvu pravnu valjanost. Ne predstavlja nikakav pravi dokument! Ono što možete napraviti ako vam pokucaju na vrata je pozvati policiju i tražiti ih imena. Onda ih upozorite na članak Kaznenog zakona RS. te da ako budu dirali vaš priključak, da ćete ih tužiti, a isto vrijedi i za policajce koji učine isto. Verujte da će mnogi odustati kad čuju da im zbog toga preti zatvorska kazna od pola godine do pet godina. Sve to ponovite i kad vam dođu sa sudskim nalogom, ali dodajte i ime suDIJE na popis tuženih. Bez obzira isključe li vas tada ili ne, vi ćete spor sigurno dobiti! -


http://pinkradio.com/magazin/kako-je...skljuci-struju
- - - - - - - - - -

krivični zakon republike Srbije

- - - - - - - - - -

Uništenje i oštećenje javnih uređaja

Član 279

(1) Ko uništi, ošteti, izmeni, učini neupotrebljivim ili ukloni javni uređaj za vodu, kanalizaciju, toplotu, gas, električnu ili drugu energiju ili uređaje sistema javnog saobraćaja i veza, odnosno delove tih uređaja,
kazniće se zatvorom od tri meseca do pet godina.

(2) Ako je delom iz stava 1. ovog člana prouzrokovan poremećaj u životu građana ili u funkcionisanju privrede, odnosno javnog saobraćaja,
učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina.


- - - - - - - - - -

http://www.paragraf.rs/propisi/krivicni_zakonik.html

- - - - - - - - - -

a sa druge strane, da li je zakon o potrošačima stariji od krivičnog zakona?

- - - - - - - - - -

član 86. Zakona o zaštiti potrošača propisuje da trgovac može isključiti potrošača sa distributivne mreže odnosno može uskratiti pružanje usluge od opšteg ekonomskog interesa, ako ne izmiruje svoje obaveze za pružene usluge neprekidno u roku od dva meseca od dana dospeća prvog neplaćenog računa, osim ako posebnim zakonom nije drugačije propisano.
Trgovac je dužan da pre isključenja iz stava 1. ovog člana, potrošača u pismenoj formi:
1) upozori na obavezu ispunjenja obaveze po osnovu ugovora o pružanju usluga od opšteg ekonomskog interesa;
2) obavesti da obaveze iz tačke 1. stava 2. ovog člana
može ispuniti u roku od najviše 30 dana od dana dostavljanja tog obaveštenja.
Ako potrošač ospori postojanje ili visinu obaveze iz stava 1. ovog člana i nastavi da uplaćuje račune za pružene usluge, trgovac ne može isključiti potrošača sa distributivne mreže i uskratiti pružanje usluge od opšteg ekonomskog interesa do okončanja sudskog postupka čiji je predmet osporavana obaveza, osim ako posebnim zakonom nije drugačije propisano.
Član 360. Zakona o obligacionim odnosima propisuje da zastarelošću prestaje pravo zahtevati ispunjenje obaveze. Zastarelost nastupa kad protekne zakonom određeno vreme u kome je poverilac mogao zahtevati ispunjenje obaveze. Sud se ne može obazirati na zastarelost ako se dužnik nije na nju pozvao.
Član 378. istog zakona propisuje da za jednu godinu zastarevaju :
1) potraživanje naknade za isporučenu električnu i toplotnu energiju, plin, vodu, za dimničarske usluge i za održavanje čistoće, kad je isporuka odnosno usluga izvršena za potrebe domaćinstva;
2) potraživanje radio-stanice i radio-televizijske stanice za upotrebu radio-prijemnika i televizijskog prijemnika;
3) potraživanje pošte, telegrafa i telefona za upotrebu telefona i poštanskih pregradaka, kao i druga njihova potraživanja koja se naplaćuju u tromesečnim ili kraćim rokovima;
4) potraživanje pretplate na povremene publikacije, računajući od isteka vremena za koje je publikacija naručena. Zastarevanje teče iako su isporuke ili usluge produžene.
S obzirom na napred navedeno, te činjenicu da je sudski postupak u toku, potrebno je da dokažete da niste obavezni postupiti po zahtevu tužioca, jer redovno izmirujete Vaše obaveze prema istom, te da je zahtev tužioca za potraživanja koja su starija od godinu dana neosanovan, jer je nastupila zastarelost. Radi adekvatnijeg predstavljanja Vaših stavova u dokaznom postupku i opšteg uspeha u sudskom postupku savetujemo Vam da uzmete advokata.
 
EPS za 40 miliona € probio platni fond

D. I. K. | 06. septembar 2016. 20:00 |
Istraživanje Fiskalnog saveta pokazuje da pojedina javna preduzeća nisu smanjivala zarade. EPS: Trošak zbog preuzetih radnika u "Kostolcu" i "Kolubari". Rashodi uvećani približno prihodima od poskupljenja










TERET državne štednje nisu podjednako podneli svi zaposleni u javnom sektoru. Dok su učiteljima, profesorima, lekarima, vojnicima i policiji plate lane redom smanjene za 10 odsto, zaposleni u pojedinim javnim preduzećima "provukli" su se bez ikakvog umanjenja. Najgoru ocenu Fiskalnog saveta dobila je "Elektroprivreda Srbije", koja ne samo da nije stegla kaiš i ušparala koji dinar, već je uvećala svoje rashode za zaposlene za čak 40 miliona evra.

Fiskalni savet je analizirao finansijske rezultate četiri najveća državna preduzeća - EPS, "Pošte", "Telekom" i "Srbijagas".
- Najveće i ekonomski najopasnije odstupanje od predviđenog umanjenja napravljeno je u EPS-u, gde su prosečne zarade zaposlenih zadržane na približno nepromenjenom nivou u 2015. u odnosu na 2014. godinu, umesto da budu za oko 10 odsto manje - ističe se u izveštaju Fiskalnog saveta. - Zakon o umanjenju zarada u javnom sektoru predviđao je da ušteđena sredstva od umanjenih zarada ne ostaju u javnim preduzećima, već da se uplaćuju u budžet. Da bi formalno ispunio svoju zakonsku obavezu prema državi, EPS jeste uplaćivao 10 odsto zarada zaposlenih u budžet, iako do umanjenja primanja zaposlenih nije došlo. To je onda dovelo do rasta ukupnih rashoda za zaposlene ovog preduzeća u 2015. u odnosu na 2014.

Analiza pokazuje da su ukupni rashodi EPS-a za zaposlene u 2015. porasli u odnosu na 2014. sa 55,7 milijardi dinara na 60,5 milijardi dinara, odnosno za 4,8 milijardi.
- Kao dobra ilustracija veličine ovog povećanja može da posluži podatak da je EPS povećao ukupne rashode za zarade približno za onoliko koliko na godišnjem nivou dobija od povećanja cene električne energije iz avgusta 2015. - ističe Fiskalni savet.
"SRBIJAGAS" NADOKNAĐIVAO SMANjENjE

"Srbijagas" jeste smanjivao zarade tokom protekle godine, ali se potrudio da deo tog umanjenja nadoknadi kroz jednokratne dodatke na plate zaposlenima.

- Ova kompanija beleži izuzetno visok rast "ostalih rashoda za zaposlene" i to je, po svemu sudeći, posledica jednokratne isplate od oko 60.000 dinara po zaposlenom sredinom 2015. - ističe Fiskalni savet. - Povećanje rashoda za zarade u "Srbijagasu" po ovom osnovu iznosilo je oko 100 miliona dinara, a pritom je isplata u "Srbijagasu" bila jednokratna, dok je, na primer povećanje rashoda za zarade u EPS-u od oko pet milijardi dinara u 2015. trajne prirode.

U EPS-u, međutim, ističu da zarade nisu povećavane u 2015. i isplaćivane su isključivo u visini sredstava planiranih u Godišnjem programu poslovanja, za koji je saglasnost dala Vlada.
- Visina sredstava za zarade planirana je u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu i smernicama Ministarstva privrede za izradu godišnjih programa poslovanja - naglašavaju u EPS-u. - Zakon o javnim preduzećima i Uredba o načinu i kontroli obračuna i isplate zarada u javnim preduzećima, Ministarstva privrede, finansija i rada, kontrolišu EPS i prate isplate zarada svakog meseca. Ocene Fiskalnog saveta su paušalne jer im je već predočeno da je odlukom Vlade Srbije krajem 2014. u "TE-KO Kostolac" preuzet deo radnika angažovanih van radnog odnosa, a u RB "Kolubara" preuzeti su zaposleni iz preduzeća "Kolubara Usluge", neophodni za stabilno odvijanje procesa proizvodnje. Prethodno su sredstva za radnike koji su primljeni isplaćivana preko javnih nabavki.
EPS je, kako tvrde, u obavezi i da isplaćuje dnevnice i smenski rad. Podsećaju i da je EPS u 2015. imao dobit od 2,5 milijardi dinara umesto planiranog gubitka od 21,2 milijarde dinara, a upravo je zbog dobrog poslovanja EPS-a, kako tvrde, u pregovorima sa MMF cena električne energije za domaćinstva nije povećana zahtevanih 7,7 odsto.





- - - - - - - - - -

http://www.novosti.rs/vesti/naslovna...io-platni-fond
 
Elektroprivreda Srbije (EPS) isplatiće basnoslovne otpremnine radnicima koji se prijave za dobrovoljni odlazaka iz firme, u iznosu od pet do 27 prosečnih bruto plata ostvarenih u prvih šest meseci ove godine, piše današnji Blic.
Navedeno je da je prosečna bruto plata u EPS-u u tom periodu bila 80.000 dinara.
Otpremnine će dobiti radnici koji do decembra ispune neki od uslova za penziju, a prijave se dobrovoljno za napuštanje preduzeća.
Procenjeno je, kako objašnjava Blic, da ima veliki broj ljudi koji ispunjavaju jedan od uslova za penzionisanje, ali kojima zakon omogućava da rade dok ne ispune i godine staža i starosti, pa se oni stimulišu da napuste kompanju.
Prijavljivanje za dobrovoljni odlazak iz EPS-a je već počelo i trajaće do kraja septembra. Odluko o iznosu otpremnina doneo je Nadzorni odbor u dogovoru sa sindikatima i rukovodstvom preduzeća.
List podseća da je Medjunarodni monetarni fond tražio da na spisku zaposlenih u EPS-u bude manje 1.000 ljudi.
Po pisanju Blica, interesovanje za odlazak iz EPS-a uz stimulativne otpremnine je ogromno i procene su da će to preduzeće napustiti oko 2.000 ljudi.
(Beta)

- - - - - - - - - -

http://www.krstarica.com/vesti/ekono...oljni-odlazak/
 

Back
Top