Elektrovojvodina

Zakon o zaštiti potrošača, član 83. pružanje električne energije definiše kao uslugu od opšteg ekonomskog interesa kojom potrošač ima pravo da bude uredno i trajno snabdevan.

Član 84. istog zakona prepoznaje kategoriju Ugroženog potrošača, odnosno potrošača kome bi zbog loših ekonomskih, socijalnih ili zdravstvenih uslova obustava isporuke predstavljala pretnju po život ili bezbednost.

Član 86. istog zakona reguliše zaštitu potrošača od isključenja. Dakle, ukoliko potpadate pod kategoriju ugroženog potrošača oni ne smeju da vas isključe. Ako vas isključe sudskom tužbom protiv EDB osporite visinu njihovih potraživanja, platite račun za poslednji mesec i pozovite se na član 86., a sud će im momentalno naložiti da vas do okončanja postupka priključe na mrežu.

Što se iznosa potraživanja tiče, obaveza je poverioca da vodi računa o naplati svojih potraživanja u skladu sa zakonskim rokovima koji se pojavljuju u obligacionoj materiji. U konkretnom slučaju komunalnih potraživanja, a shodno članu 378. zakona o obligacionim odnosima, nenaplaćena potraživanja, zajedno sa pripadajućim kamatama zastarevaju za period od 12 meseci. Pred sudom osporite iznos za koji vas terete i napišite da tražite da sud utvrdi iznos za poslednjih 12 meseci koji ćete da platite, a ostalo neka vam otpišu.

Ako odbiju da otpišu i dalje nastave da vas ucenjuju da platite sve ili će vas isključiti... zapretite tužbom za obmanjujuće poslovanje (član 21. i 22. zakona o zaštiti potrošača) gde piše da ne smeju da vas navode da donesete ekonomsku odluku suprotnu onoj koju biste doneli da niste obmanuti... odnosno ne smeju da vas obmanjuju da potpisujete ugovor o reprogramu duga NA RATE a da vas tom prilikom izričito ne obaveste da se potpisivanjem odričete od zastarelosti, odnosno dajete im mogućnost da vas tuže i dobiju sudsko izvršenje za kompletan iznos.
Slobodno zapretite ovim, i zapretite da ćete kroz grad izlepiti plakate koji edukuju građane o ovoj temi i upućuju ih na zakone koji ih štite... i dobićete otpis duga odmah! Naravno, ubuduće pazite da ne dolazite u slične situacije i trudite se da plaćate redovno račune... jer ostvarujete značajan popust!!
 
Au bre Proko,kakva je ovo tema?Sta mi ,obicni smrtnici, mozemo znati o radu ovog preduzeca?Jedino sto znam o elktrovojvodini je da mi komsija iz zgrade radi u njoj i da na posao odlazi oko 8 ujutro...
 
Centar za zaštitupotrošača Forum saopštio je danas da Elektroprivreda Srbije (EPS) nema prava da obustavi isporuku struje potrošačima, dok sene utvrdi realna visina njihovih dugovanja.
"Zbog neispravnihračuna, odnosno obračuna kamate na kamatu, dugovi potrošača su višestrukouvećani i EPS nema pravo da obustavi isporuku električne energije potrošačimakoji redovno izmiruju tekuću potrošnju", navodi se usaopštenju.
Centar je predložio Ministarstvu energetikeSrbije da hitno naloži da se svim potrošačima koji redovno izmiruju tekućupotrošnju ne uskraćuje isporuka struje, dok se ne utvrdi realna visina njihovihdugovanja i donese odluka o načinu njihove naplate.
U saopštenju se naglašava da prema informacijamakoje Centar dobija od građana iz više gradova Srbije, EPS sprovodi kampanjuobustave isporuke struje kako bi pre nego što se reši pitanje stvarne visinedugova zbog protivustavne naplate kamata, od građana uzeli što više novaca.
"Centar za zaštitupotrošača Forum ne štiti građane da ne plaćaju utrošenu električnu energiju,već traži poštovanje člana 86. Zakona o zaštiti potrošača - Zaštita odisključenja", dodaje se.
Ustavni sud doneo je krajem jula odluku oneustavnosti odredbe Zakona o visini stope zatezne kamate koja se obračunavakomfornom metodom, što znači da se ne može više obračunavati "kamata nakamatu".
EPS je ranije saopštio da će od 1. julaprimenjivati novi metod obračuna - prost interesni račun koji podrazumeva da sekamata računa na osnovni dug, i to na mesečnom nivou u procentu zakonomodređenim.
 
jel ima neko da krade struju u vasem komsiluku, pa da ga prijavimo?:rtfm:
Krađa i otimačina struje je legalizovana pa nema smisla bilo koga prijaviti.
Kada neko koristi struju a ne plaća je, i još proučava zakone da bi uspešnije izbegao plaćanje - šta taj radi nego je krade i otima?
Za svakog je normalno da plati cigarete kada ih uzme na kiosku ali za većinu nije normalno da plate struju koju su potrošili.
"DJaba govorit'!"
 
apsolutno si u pravu
potrosenu struju treba platiti

ali sta raditi ako ti zbog nemastine, na dug za struju nakarikaju i kamatu na kamatu?
jel to posteno?
a nije ni po zakonu, ustavni sud je pre 3 meseca doneo presudu da je nezakonit obracun kamate komfornom metodom, jel tako?
da ne pricam, da uplate rasknjizavaju na prevarni nacin, da od uplate po osnovu tekuce potrosnje rasknjizavaju zastarela potrazivanja, jer na uplatnicama koje nam besplatno dele ne postoji deo sa svrhom ili namenom uplate, pa im to daje pravnog osnova da uplatu smatraju neopredeljenom pa da je rasknizavaju po svojoj volji
zasto na njihovim uplatnicama nema svih tih napomena, slucajno? ili prevarno?
zelis li da pricamo o nepostovanju zakona o potrosacima?
 
ali sta raditi ako ti zbog nemastine, na dug za struju nakarikaju i kamatu na kamatu?
Pojam "nemaština" bi imao smisla kada bi taj, ko se poziva na nemaštinu, otišao do kioska uzeo cigarete, rekao: "Ne mogu da platim zbog nemaštine!", okrenuo se i otišao. Zatim otišao u samouslugu, uzeo što mu treba, opet rekao: ""Ne mogu da platim zbog nemaštine!", i otišao sa (po)kupljenom robom.
Sve dok "nemaština" važi samo za struju i komunalije - nešto tu smrdi.

Da li pojam "nemaština" važi za osobe koje za mobilne telefone u kući uredno plaćaju više nego što iznosi račun za struju?
Ili za osobe koje samo prilikom jedne jedine posete kafani potroše više nego što im iznosi mesečni račun za struju a struju ipak ne plate zbog "nemaštine"?

Da li "nemaština" važi za našeg (smederevskog) poslanika SNS (u vreme kada sam radio SRS) Dragana Čolića, koji je (u vreme kada sam radio!) trošio struju koju niko nije plaćao. Dug je bio skoro 3000 (tri hiljade!) evra!
Istina je da je g. poslanik to objasnio ovako: "Ja sam podstanar kod oca moga. Prema tome za struju ne dugujem ja nego moj otac!" Naravno, ugovor o podstanarskom odnosu koji bi to potvrdio nije pominjao. Prema tome postoje dve mogućnosti: ili ugovor postoji, ili ne. Svako neka za sebe pomisli šta je od toga verovatnije. Ako Ugovor postoji g. poslanik je trebalo da ga pomene. Dakle verujem da Ugovora nema.
Ako ugovora nema stanje je sledeće:
Ili g. poslanik jeste podstanar pa nije obavezan da plati struju ili nije, pa jeste obavezan da je plati.
Ako jeste podstanar a nema Ugovor g. Otac čini krivično delo utaje poreza a g Sin je saučesnik - pa su obojica, pošto čine krivično delo, kriminalci!
Ako nije podstanar, troši struju a ne plaća je - znači da je, u najmanju ruku, nemoralan. Lično takve smatram lopovima.
Dakle, na osnovu meni poznatih podataka, g. Poslanik je ili kriminalac ili bar nemoralan!
Da li i to spada u "nemaštinu"?
I šta očekivati od naroda kada se poslanik tako ponaša?
 
a ne komentarises ostale navode??
kamata na kamatu?
Kamata na kamatu je sasvim normalan način obračuna za sve koji znaju matematiku na nivou polovine srednje škole. Tako računaju svi u svetu koji hoće poštene odnose i čiste račune.


a ne komentarises ostale navode??
rasknjizavanje po njihovom nahodjenju ??
Rasknjižava se prema zakonu. Ko god tako ne radi snosi zakonsku lodgovornost. Ne znam šta znači ova tvrdnja.


uplatnice EV bez svrhe uplate???
Svrha uplate je definisana brojem računa. Kome to nije dovoljno može sam da upiše svrhu.

Sve i da je istina ono što pričaju oni koji ne poznaju matematiku i zakonske propise, da li iko ima pravo da uzme robu a da je ne plati?
Uostalom, ko god uredno plaća utrošak ne plaća kamatu pa mu je svejedno kako se ona obračunava!
Parafraziraću jednu poznatu izreku: „Lošem platiši i jedna dlaka smeta!“
Neplatiše (čitaj: lopovi!) uvek traže opravdanje za svoje postupke. Kako god se okrene, lopovluk ostaje lopovluk!
Ovo važi ne samo za struju nego za sve komunalije, vodu, poreze i doprinose.
 
kamata na kamatu, tj zakonska kamata obracunata konfornom metodom je nezakonita po odluci ustavnog suda od 27. jula 2012 god

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/341127/EPS-ukinuo-obracun-kamate-na-kamatu

sto se tice rasknjizavanja po nahodjenju EV, tj da uplatama za tekucu potrosnju rasknjizavaju zastarela /ili utuzena/ potrazivanja a od nove potrosnje prave novi dug... NEZAKONITO
sudska praksa novosadaskog osnovnog suda, br 23 od 03.05.2011 god

svrha uplate se ne moze upisati na njihovim uplatnicama jer jednostavno ne postoji mesto za navedeno
da li su slucajno izostavili svrhu uplate?

dakle, ne spamuj temu losim komentarima koji nisu temeljeni na zakonu, nego procitaj malo iste ili bar clanke u novinama koji komentarisu navedeno

sama elektrovojvodina, trenutno, po sili zakona, radi obracun neosnovano naplacenih kamata i sudskih troskova, koje cemo uskoro i videti u formi knjiznog odobrenja svi mi na svojim racunima...........

uostalom, gugluj malo :D
 
Poslednja izmena od moderatora:
kamata na kamatu, tj zakonska kamata obracunata konfornom metodom je nezakonita po odluci ustavnog suda od 27. jula 2012 god
Svojevremeno je američki Kongres izglasao da broj PI (3.14159...) pravno vredi 4 (četiri!). Svaki sud može doneti odluku da godina ima 400 dana jer je mnogo zgodnije za računanje. Da li to utiče na trajanje godine?
Zato sam i napomenuo da je matematički, komforna kamata jedino ispravna.
Uostalom, u ovoj zemlji sudovi rade pre svega za lopove!

sto se tice rasknjizavanja po nahodjenju EV, tj da uplatama za tekucu potrosnju rasknjizavaju zastarela /ili utuzena/ potrazivanja a od nove potrosnje prave novi dug... NEZAKONITO
sudska praksa novosadaskog osnovnog suda, br 23 od 03.05.2011 god
Da ponovim: u ovoj zemlji sudovi rade pre svega za lopove!

svrha uplate se ne moze upisati na njihovim uplatnicama jer jednostavno ne postoji mesto za navedeno
da li su slucajno izostavili svrhu uplate?
Verovatno namerno. Ali se uzme opšte uplatnica na kojoj postoji mesto za upis svrhe. Opšte uplatnice su besplatne.

Da ponovim još jednom: oni koji uredno plaćaju nikada se ne žale. Žale se samo lopovi koji bi da ne plate a da izgledaju pošteni. Pošteni neplatiša ne postoji!
 
Poslednja izmena od moderatora:
prvo, vidim da ni ne znas sta uopste znaci obracun kamate konfornom metodom, dakle, na glavnicu se obracuna kamata, koja se sledeceg prvog u mesecu doda glavnici pa se na taj zbir ponovo obracuna kamata, pa sledeceg meseca se ponovo kamata doda glavnicii pa se opet na taj zbir obracuna kamata i tako u nedogled.

to je praksa monopolista i po sistemu APP /ako prodje prodje/
inace taj obracun kamate ima jos jedno ime i zove se zelenaska kamata i svuda ali svuda u svetu je krivicno delo i zabranjena je zakonom.
posebno ti je netacna tvrdnja, meni kao mas.ing koji odlicno se sluzi matematikom, da je taj obracun kamate "jedini ispravan" ????

aluzija za sudove nije vredna komentara....................

uostalom, u prethodnom postu sam dao link koji sve objasnjava, clanak u novinama BLIC u kome stoji upravo sve sto sam naveo i samo sam preneo ovde na ovoj temi http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/341127/EPS-ukinuo-obracun-kamate-na-kamatu

poenta ove teme je da se skrene paznja na nezakonitost u poslovnjau elektrodistribucija u celoj srbiji koji koriste svoj monopolisticki polozaj i radi svoje licne dobiti neosnovano naplacuju kamatu i druge troskove od svojih potrosaca....
 
prvo, vidim da ni ne znas sta uopste znaci obracun kamate konfornom metodom, dakle, na glavnicu se obracuna kamata, koja se sledeceg prvog u mesecu doda glavnici pa se na taj zbir ponovo obracuna kamata, pa sledeceg meseca se ponovo kamata doda glavnicii pa se opet na taj zbir obracuna kamata i tako u nedogled.
Tačno.
Logično je da na svaki dug ide kamata – bez obzira da li sam dug potiče od neke pozajmice, usluge ili prethodne kamate.
Ko god samo malo razmisli lako će zaključiti da drukčije ne može biti!
Primer: ako je dug 100 din. a kamatna stopa 5% godišnje, posle godinu dana dužnik treba da plati ukupno 105 dinara, tj. 100 din. je dužan glavnicu a 5 din. kamatu. Ako ne plati, kamata ide i na početnih 100 din. i na dospelih 5 din.
Šta tu nije jasno?
Ponavljam: za uredne platiše nema kamata, pa je jasno da se ovakva rasprava može voditi samo sa onima koji ne žele da plaćaju. Oni koji zaista nemaju, jednostavno kažu "nemam" ali se ne raspravljaju!
Nešto ne mogu da verujem da jedan mašinski inženjer zaista nema para da plati struju.
A ponavljam i ovo: ako neko ne želi da plati ne može biti pošten!

aluzija za sudove nije vredna komentara....................
Možda. Pogledaj ovaj link - obrati pažnju na datum postavljanja.

poenta ove teme je da se skrene paznja na nezakonitost u poslovnjau elektrodistribucija u celoj srbiji koji koriste svoj monopolisticki polozaj i radi svoje licne dobiti neosnovano naplacuju kamatu i druge troskove od svojih potrosaca....
Šta znači „radi svoje lične dobiti“?
Da li je u pitanju dobit preduzeća ili nekog pojedinca?

Zanimljivo je da se o kamatama govori samo kada je u pitanju EPS. I banke naplaćuju kamatu na isti način pa ih niko ne pominje. Još nisam čuo da je iko protestovao što parking servisi, ako ne platiš parking na vreme (zakasniš samo pet minuta!) odmah zakači zahtev da se plati oko 50 puta više (pedeset puta više!!!) Koja je to kamata?
Pitam se kakva je to pamet za koju je sve to sasvim normalno?
 
Poslednja izmena:
vidi, upravo taj deo oko kamate ne razumes, obracun kamate po konfornoj metodi pravi od malog duga ogroman.

na 1.000 din, kamata za godinu dna nije 5 din ili 5% kako kazes nego je 1.121,50 din
dakle, grubo receno 12,5%
to je po zakonu svih zemalja u svetu lihvarska/zelenaska kamata i kao takva je zakonom zabranjena...............

prilog, kalkulator kamate prvog osnovnog suda u bgd
http://prvisud.rs/kamata/rezultat1.php




Zatezna kamata - Ustavni sud proglasio neustavnim konformni metod obračuna zatezne kamate

Štampa




Ustavni sud Republike Srbije na sednici održanoj 12. jula 2012. godine je doneo:
"ODLUKU
1. Utvrđuje se da odredba člana 3. stav 1. Zakona o visini stope zatezne kamate ("Službeni list SRJ", broj 9/01), u delu koji glasi: "primenom konformne metode", nije u saglasnosti sa Ustavom.2. Odbacuje se inicijativa za ocenu ustavnosti Zakona o visini stope zatezne kamate ("Službeni list SFRJ", broj 57/89) i Zakona o visini stope zatezne kamate ("Službeni list SRJ", broj 32/93)". Ova odluka je objavljena u "Službenom glasniku RS", br. 73/2012 od 27. jula 2012. godine i primenjuje se danom objavljivanja (27. jula 2012.).Ne ulazeći u detaljnu analizu razloga za donošenje ove odluke koji su navedeni u Obrazloženju uz odluku suština promene se ogleda u sledećem:
  • dosadašnji konformni metod obračuna zatezne kamate propisan u članu 3. stav 1. Zakona o visini stope zatezne kamate proglašen je neustavnim pa je samim tim od 27. jula 2012. godine ovaj metod zamenjen proporcionalnim metodomobračuna (prost interesni račun)
Ostale odredbe Zakona o visini stope zatezne kamate i dalje ostaju na snazi (način utvrđivanja stope zatezne kamate je isti kao i do sada).
Šta ovo konkretno znači za obračune zatezne kamate u praksi?
Iako treba očekivati da će zakonodavac reagovati po osnovu ove odluke i da će verovatno doći do promene Zakona o visini stope zatezne kamate, već sada se ukidanjem konformnog metoda obračuna nameće način na koji se zatezna kamata obračunava od 27. jula 2012. godine:
  • zatezna kamata se i dalje utvrđuje na isti način i period važenja (mesečni nivo);
  • više ne postoji obračun "kamate na kamatu", odnosno kamata se obračunava na osnovni dug a ne na dug uvećan za prethodno obračunatu kamatu;
  • za period kraći/duži od mesec dana zatezna kamata se izračunava po proporcionalnom metodu, umesto dosadašnjeg konformnog metoda.
 
Možda. Pogledaj ovaj link - obrati pažnju na datum postavljanja.

link koji si dao je link do tvog posta i nista drugo, na njega nemas ni jedan jedini odgovor iako si ga postavio jos u avgustu ?????????
to sve govori, zar ne?

dalje, ja dajem linkove drzavnih institucija, a mogu da ti dam i linkove na istu temu svuda u svetu gde se lako moze videti sta se radi sa zelenaskim obracunom kamate i gde pojedinci zavrsavaju koji tako obracunavaju kamate.....
 
Primer: ako je dug 100 din. a kamatna stopa 5% godišnje, posle godinu dana dužnik treba da plati ukupno 105 dinara, tj. 100 din. je dužan glavnicu a 5 din. kamatu. Ako ne plati, kamata ide i na početnih 100 din. i na dospelih 5 din.
Šta tu nije jasno?
vidi, upravo taj deo oko kamate ne razumes, obracun kamate po konfornoj metodi pravi od malog duga ogroman.

na 1.000 din, kamata za godinu dna nije 5 din ili 5% kako kazes nego je 1.121,50 din
dakle, grubo receno 12,5%
Ovde stvarno postoji neko nerazumevanje!

Nije jasno u čemu je problem sa kamatama – kakve god da su, jer ih pošteni ne plaćaju!
Ponavljam: za uredne platiše nema kamata, pa je jasno da se ovakva rasprava može voditi samo sa onima koji ne žele da plaćaju. Oni koji zaista nemaju, jednostavno kažu "nemam" ali se ne raspravljaju!
Nešto ne mogu da verujem da jedan mašinski inženjer zaista nema para da plati struju.
A ponavljam i ovo: ako neko ne želi da plati ne može biti pošten!


Šta znači „radi svoje lične dobiti“?
Zanimljivo je da se o kamatama govori samo kada je u pitanju EPS. I banke naplaćuju kamatu na isti način pa ih niko ne pominje. Još nisam čuo da je iko protestovao što parking servisi, ako ne platiš parking na vreme (zakasniš samo pet minuta!) odmah zakači zahtev da se plati oko 50 puta više (pedeset puta više!!!) Koja je to kamata?
Pitam se kakva je to pamet za koju je sve to sasvim normalno?


Za link sam skrenuo pažnju na datum jer sam odmah rekao da je to nagrada barabama a niko se nije usprotivio!
 
Poslednja izmena od moderatora:
radi se o licnoj dobiti, 100.000 potrosaca, svakog oderu nezakonitom kamatom, a svima je pripisuju cim ne plate struju do 20 u mesecu, prosecno po 100 din i ops eto ti 13 plata, tj 10.000.000,oo din desetmiliona dinara extra prihoda
i to samo od 21 u mesecu i tako svaki mesec

pa puta 12 meseci eto ti 120 MILIONA dinara

a potrosaca ima samo u vojvodini preko milion, to ti je 10 puta vise nego sto sam obracunao i to ti je onda 1.200.000.000,oo din ili jedna milijarda i dvesta milona dinara ili 10 miliona evra samo na prevaru i to samo zbog 1 dana kasnjenja u placanju.................

a posto racunaju kamatu na kamatu, onda sve jos puta 3

o cemu vise da pricamo?????
 
Poslednja izmena:
i ops eto ti 13 plata,
Plata u javnim preduzećima ne zavisi od naplate nego se određuje odlukom vlade.

a potrosaca ima samo u vojvodini preko milion, to ti je 10 puta vise nego sto sam obracunao i to ti je onda 1.200.000.000,oo din ili jedna milijarda i dvesta milona dinara ili 10 miliona evra samo na prevaru i to samo zbog 1 dana kasnjenja u placanju.................

a posto racunaju kamatu na kamatu, onda sve jos puta 3

o cemu vise da pricamo?????
Već sam pisao: kamatu plaćaju samo loše platiše! Pošto većina plaća račune uredno – zaista o čemu više da pričamo?
 
Poslednja izmena od moderatora:
Plata u javnim preduzećima ne zavisi od naplate nego se određuje odlukom vlade.

Već sam pisao: kamatu plaćaju samo loše platiše! Pošto većina plaća račune uredno – zaista o čemu više da pričamo?

prvo, oni nisi javno preduzece, ni to ne znas
drugo , dele 13 plata godisnje
trece, drzava im ne odredjuje plate
cetvrto, plata im direktno zavisi od naplativosti
peto, ovo mi nije jedina tema na forumu, odrzavam i temu o advokatski savetima i uslugama vec tri cetiri godine
sesto, ja sam za to da se placaju racuni uredno ali sam i za to da nas monoploisti ne ucenjuju i pljackaju protiv zakonito, lihvarskim tj zelenaskim kamatama i knjizenjem po njihovom nahodjenju
sedmo, ja sam za to da svi imaju 220 v u domovima a ne ko moj deo ns koji godinama unazad a posebno zimi ima 180-190 v
osmo, na mojoj banderi ispred kuce ima 4 paralelan naponska voda, ludilo
i td
 
Poslednja izmena od moderatora:
Нижа цена струје за мале потрошаче
Ажурирано пре 2 дана 1 час
Министарка енергетике Зорана Михајловић најавила је промену тарифног система, према коме ће највећи потрошачи плаћати највише. Истовремено ће они са малом потрошњом имати бенефиције.



Enlarge







„Ја нећу да лицитирам са ценом струје, али она није јефтина. Џаба цена ако не може да се плати”, рекла је она пред отварање трећег међународног ЦЕДЕФ енергетског форума. Михајловићева је објаснила да је приоритет њеног министарства да обезбеди довољне количине енергената, по одрживим ценама и да ради на повећању енергетске ефикасности.
Говорећи о изградњи термоелектране „Никола Тесла” Б3, она је рекла да је врло јасно да ће то радити немачки РЊЕ и да се недавно потписани меморандум са њима разликује по томе што је иза њега стала влада. Министарка је рекла да су формиране радне групе и да ће се у најкраћем периоду разговарати о детаљима уговора, а да би изградња могла да почне у другом кварталу идуће године.
„Са кинеским партнером који је помињан у том послу можемо разговарати, уколико су они заинтересовани за одређене видове учешћа унутар пројекта„, изјавила је Михајловићева.

 

Back
Top