Quantcast

E L E K T R O V O J V O D I N A

Ribar

Poznat
Poruka
9.186
Došliizel.distr.daprovere sat ok izvolite. oniušliiza 10( deset)min.skinuliiodneli sat ostavilizapisnik o neovlaštenomkorišćenju
Šta je to "neovlašćeno korišćenje" u tvom slučaju? Verovatno piše u zapisniku.

A jelssenekomdesilo da mu popusti "0" nabanderi?
Prekid nule uvek prouzrokuje strahovite štete. Ako je DDOR uzeo obavezu da naknadi štetu njega je trebalo pitati šta je sa tim.

da rosel, koddoktora me zovupoimenu, nikadpacijentisl
Vrlo zanimljivo!
Upravo držim u rukama dokument zaštitnika pacijenata grada Smedereva, br. 07-30/2014 (ne mogu da gaskeniram, da ne objašnjavam) u kome iako je naslovljen na mene i sadrži sve moje podatke, piše (strana 3, tačka 3): "Pacijent spominje produženi rok ..." a ne ime ili prezime! Rečju "pacijent" zamenjuju moje ime u celom dokumentu.
Mora da su tvoji zdravstveni radnici mnogo fini i imaju dobro pamćenje kada svakog oslovljavaju isključivo po imenu!

Radnagrupa: Stiglo 40.816 prigovoranaračunezastruju
Tanjug | 27. 01. 2014. - 19:23h |

Posebnaradnagrupazautvrđivanjeuzrokauvećanihračunazautrošenuelektričnuenergijui gas saopštila je danas da je preduzeću "EPS snabdevanje" stigloukupno 40.816 prigovoranadecembarskeračunezastruju, a konačnerezultateanalizetrebalo bi da saopšti do 20. februara.
Da li je bitan broj prigovora ili je bitan broj opravdanih prigovora?
Da li se pogrešno očitavanje zaista može uzeti kao strahovit propust? Pogotovu što se pogrešno očitavanje veoma lako (po potrošača, često i samo telefonom!) može ispraviti. To je u odnosu na broj potrošača manje od 2%? Koliko se proizvođača u Srbiji može pohvaliti da imaju svega 2% reklamacija i to, objektivno, beznačajnih?


sad sam dobio racun za februar mesec sa prosto neverovatnom greskom


crvena zona potrosnje pocinje kad predjete potrosnju od 1600kw na mesecnom nivou


ja sam potrosio 1619 kw a elektrovojvodina mi je uredno na racunu zaracunala 126 kw u crvenoj zoni umesto samo 19 kw ??
ostetila me je na predmetnom racunu preko 1000 din upravo na naveden nacin
Greška je nesporna - ali tvoja!
Naime februar ima 28 dana pa je i dozvoljena potrošnja srazmerno smanjena, kao što se srazmerno povećava kada mesec ima 31 dan. Možeš proveriti na tvojim računima za struju.


IZVEŠTAJ RADNE GRUPE: Uzroci uvećanih decembarskih računa za struju

Izveštaj Radne grupe potvrdio je nedostatke u organizovanju rada distribucija

BEOGRAD - Elektroprivreda Srbije (EPS) podržava izveštaj Radne grupe Ministarstva energetike o uzrocima uvećanih računa za električnu energiju u decembru 2013. godine, kao i predložene mere za poboljšanje rada u privrednim društvima za distribuciju i EPS Snabdevanju.

Izveštaj Radne grupe potvrdio je nedostatke u organizovanju rada distribucija, ali je i pre objavljivanja ovog izveštaja poslovodstvo EPS-a ukazivalo da je ujednačavanje poslovnih procesa i procedura u distribucijama jedini način za jedinstveno upravljanje i postupanje u celom sistemu EPS-a, navodi se u saopštenju.
"potvrdio je nedostatke u organizovanju rada distribucija"
To li je rezultat 40 hiljada žalbi? Jedna uopštena primedba? A kom je potrošaču zbog toga nešto stvarno zakinuto?


Ako se ja secam vucic je rekao da je ukinuta tv pretplata otkud sad to opet placanje tv pretplate znaci da je neko obmanuo slagao ovaj narod [/COLOR]
Da li je EPS kriv što je Vučić slagao?
 

proka

Legenda
Moderator
Poruka
51.648
USPELI SMO: Potrošači EPS Snabdevanju ne moraju da dostave JMBG!


DRUŠTVO07:02, 19.06.2014.
Autor: E.K.

http://www.kurir-info.rs/uspeli-smo...anju-ne-moraju-da-dostave-jmbg-clanak-1426277
Posle uvida u kompletnu dokumentaciju, Šabić je zaključio da ni Zakon o energetici niti bilo koji drugi zakon ne sadrže odredbe o tome da su građani dužni da dostave JMBG radi zaključenja ugovora o prodaji električne energije sa „EPS Snabdevanje“
Šabić: „EPS Snabdevanje“ mora da otkloni ovu nepravilnost
BEOGRAD - „EPS Snabdevanje“ mora da otkloni nepravilnosti!
Nakon što je Kurir objavio da „EPS Snabdevanje“ od građana zahteva da dostave svoj matični broj, reagovao je i poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić. Naime, veći broj građana prijavio je da su primili poziv za dostavu jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG) i da su upozoreni da će protiv njih biti pokrenut sudski postupak za naknadu štete u slučaju da to ne učine.

Nakon uvida u kompletnu dokumentaciju, Šabić je zaključio da ni Zakon o energetici niti bilo koji drugi zakon ne sadrže odredbe o tome da su građani dužni da dostave JMBG radi zaključenja ugovora o prodaji električne energije sa „EPS Snabdevanje“, niti radi eventualnog vođenja postupka prinudne naplate potraživanja od strane „EPS Snabdevanje“, što je „EPS Snabdevanje“ naveo kao razloge za potraživanje.

Nakon sprovedenog nadzora poverenik je uputio upozorenje „EPS Snabdevanje“ da vrši nedozvoljenu obradu JMBG i da je dužan da u roku od osam dana od dana prijema upozorenja obavesti poverenika i javnim saopštenjem svoje korisnike - krajnje kupce električne energije, o merama koje su preduzete kako bi se nepravilnosti otklonile.


 

Ribar

Poznat
Poruka
9.186
USPELI SMO: Potrošači EPS Snabdevanju ne moraju da dostave JMBG!
Bravo! Bravo! Bravo!
Neopisiv uspeh!
Jeste da Telekom i Vip neće da prime nijedan dopis ako se ne priloži fotokopija lične karte - znači ne samo JMBG nego potpunu fotokopiju lične karte - ali šta se to koga tiče!?
Šta se koga tiče što socijalno neće ni da razgovara bez JMBG?
Šta se koga tiče što uskoro ni u javni WC neće moći da se uđe bez fotokopije lične karte!
Ma šta se koga tiče bilo šta osim da svi budu protiv EPS-a!!!
Zašto bi EPS imao valjanu dokumentaciju? Najbolje da nema nikakvu! Onda bi se barabe koje ne plaćaju struju (poslanici Dragan Čolić i Dragan Šormaz, obojica SNS iz Smederev) još lakše izvlačile!
Uostalom, u ovoj je državi sve prilagođeno barabama.

Još jednom: BRAVO! BRAVO! BRAVO!
 

proka

Legenda
Moderator
Poruka
51.648
Nakon sprovedenog nadzora poverenik je uputio upozorenje „EPS Snabdevanje“ da vrši nedozvoljenu obradu JMBG i da je dužan da u roku od osam dana od dana prijema upozorenja obavesti poverenika i javnim saopštenjem svoje korisnike - krajnje kupce električne energije, o merama koje su preduzete kako bi se nepravilnosti otklonile.

dakle, cekamo odgovor EPS-a, nema razloga da se ishitreno reaguje...

za ostalo si u pravu, ja sam jako protiv svih tih privatnih firmi kao telekom, vip i td koje traze tvoje licne podatke sa potpisanom izjavom da mogu da u skladu sa svojim potrebama manipulisu istim
sve dok se kod nas ne uredi to pravno pitanje, mislim da je bolje da se ne daju licni podaci na nekontrolisano raspolaganje privatnim firmama

dok socijalno, u skladu sa svojom delatnoscu, sigurno ima valjan razlog zbog koga joj je potreban jmbg svakog osiguranika
da ne bi kojim slucajem nekom dvadesetogodisnjaku greskom dodelili penziju ;)
 

proka

Legenda
Moderator
Poruka
51.648
Elektrovojvodina privileguje pojedine privatne izvršitelje?

Pojedina javna komunalna preduzeća dodeljuju malom broju privatnih izvršitelja većinu predmeta za naplatu dugova građana, uprkos preporuci Komore izvršitelja da se taj posao deli ravnomerno.
"Elektrovojvodina" je od 10.748 predmeta pokrenutih u 2013. godini dodelila ukupno 7.902 dvema kancelarijama - ortačkom društvu Milana Uzelca i Mirele Smiljanić i izvršiteljskoj kancelariji Svetislava Ćurčića, prenela je agencija Beta. Preostale predmete podelilo je među sobom osam privatnih izvršitelja.
Te dve izvršiteljske kancelarije takođe su među najprofitnijim u Srbiji, prema podacima Agencije za privredne registre (APR). Uzelac i Smiljanićeva prihodovali su 33,8 miliona dinara u 2013. godini, dok je kancelarija Svetislava Ćurčića imala 62,2 miliona dinara godišnjeg prihoda. U Novom Sadu posluje 19 izvršiteljskih kancelarija, a u celoj Srbiji ukupno 130 i oni imaju isključivu nadležnost za naplatu dugova za komunalne usluge.
 

GenijeOnline

Početnik
Poruka
3
Pozdrav svima.
Potrebna mi je pomoć. U planu je da se kupi nekretnina..da bih proverio da su svi računi za struju plaćeni i da nema nekog zaostalog duga, treba mi ED broj. Sada nastaje problem, jer je to stara urušena kuća a vlasnica je starica koja živi u drugoj kući i nema ni jedan stari račun ni ugovor o priključku za tu staru kuću. Pošto baka ne zna i ne može sama da traži to, prihvatio sam da se sam raspitam ali u El. Vojvodini neće da mi daju informaciju bez ED broja. Kako mogu da saznam taj ED broj, imam izvod iz katastra, broj brojila, čak i zadnje stanje brojila (mada sumnjam da je to bitno). Svaka pomoć je dobrodošla. Hvala.
 

proka

Legenda
Moderator
Poruka
51.648
stanje brojila/racuna ne mozes dobiti bez saradnje sa vlasnikom nekretnine
moras da od vlasnika trazis navedene podatke, ne moras ni ici u elektrovojvodinu jer na svakom racunu se vidi trenutna potrosnja i ukupan dug ukoliko postoji
mada ima i zackoljica, ako ima starog duga, eps snabdevanje to ne prikazuje na svom racunu nego ga prikazuje elektrovojvodina na svojim racunima koji takodje uredno stizu na kucnu adresu

dakle, vlasnik kuce moze da ti da sve trazene podatke prostim uvidom u navedena DVA RACUNA koje je dobio za zadnji mesec

p.s.
racuni od elektrovojvodine upravo se danas sutra dostavljaju domacinstvima a za par dana krecu i racuni eps snabdevanje za trenutnu potrosnju
 

GenijeOnline

Početnik
Poruka
3
Kao što rekoh.. Starija osoba je vlasnik ali živi u drugoj kući u drugom mestu jer je ova kuća već polu-srušena.. Priključak je odjavljen (mada i to me buni jer su žice na banderi i dalje priključene na sistem i vode do nosača na krovu kuće, jedino su presečene ispred brojila) ,računi nestižu više na adresu, a nemaju ni jedan jedini prethodni račun da bi po njemu video stanje. Zeznuta situacija koju bi mi rešio taj ED broj jer bi po njemu mogao račun i online da proverim..
 

proka

Legenda
Moderator
Poruka
51.648
ako racuni ne stizu to moze da znaci i da je raskinut pretplatnicki odnos
u tom slucaju nakon kupovine kuce morate otici u elektrovojvodinu i sklopite ugovor o snabdevanje elektricnom energiju, platite pripadajuce takse kao nov korisnik, tj elektroenergetsku saglasnost..

ako je kuca u tom stanju i tako dugo ne stizu recuni, znaci da nema pretplatnickog odnosa, jer da ima i ako nema potrosnje racuni bi opet uredno stizali
zbog naplate fiksnih troskova koje svako brojilo ima
 

proka

Legenda
Moderator
Poruka
51.648
У „Електровојводини” дрма 28 директора
Ажурирано пре 1 минут 47 секунди
Структура запослених у „Електровојводини” негде је потпуно у складу са садашњим стањем у „Елеткропривреди Србије”, а слично је и када је реч о зарадама. Наиме, у „Електровојводини” је запослено готово 2.500 људи,

Enlarge

У ЕПС-у 33.000 стално запослених

од којих је 28 директора, шефова је 129, а на терену раде 1.122 запослена. Просечна зарада у тој компанији је 74.906 динара, и готово да се у динар поклапа с просечном зарадом на нивоу ЕПС-а – где је 75.000.
„Електровојводина” је привредно друштво које послује у оквиру „Електропривреде Србије”, која је јавно предузеће, у чијем је саставу 13 привредних друштава. У тој компанији укупно, како је недавно рекао министар рударства и енргетике Александар Антић, ради 47.000 људи, од којих је стално запослено око 33.000. Међу запосленима је много директора и шефова, а недостају радници одређених профила, пре свега електроинжењери и електромонтери што, како се истиче, отежава рад.
Да је ЕПС-у неопходна боља организација која ће допринети да се, не само по функцији већ и по одговорности, зна шта су чије обавезе, али и коме се полажу рачуни за то како се ради, јасно је одавно и већ дуго се најављују резови који би до тога требало да доведу. Изгледа да се, ипак, и то време примакло, јер је Антић истакао да би до краја ове године могао бити готов план консолидације „Електропривреде Србије”, који ће понудити решења о томе како да енегетски систем фунционише ефикасније. По његовим речима, очекује се да ће процес корпоративизације и консолидације, који се спрема, указати на то како рационализовати пословање у области електропривреде, како смањити вишак администрације и како обезбедити да систем функционише.
По Антићевим речима, политика Владе Србије и ЕПС-а је да се запошљавају неопходни људи, пре свега у производном делу, а да се администрација смањује јер је администативаца сувише. Нешто слично томе је, да подсетимо, недавно говорио и в. д. дикретора ЕПС-а Александар Обрадовић, који је указао на то да ће процесом корпоративизације број директора бити смањен са садашњих 600 на око 300, управљачка структура зависних предузећа с 13 на три, а број сектора са 60 на 37, чиме би се годишње уштедело најмање 36 милиона евра. Наиме, толико се сваке године губи због садашње организације ЕПС-а. То није мала цифра и сигурно је да би могла бити паметније потрошена.
Када то буде урађено, требало би да уследи усвајање одлуке о организацији управљања и у зависним предузећима ЕПС-а, која ће корпоративизацију морати да примењују као и у централи. То је неопходно урадити јер директор ЕПС-а сада тако нешто не може да нареди него само да препоручи смањење броја директора и администрације у њима.
Д. Млађеновић

Највише са средњом школом
Од 2.483 запослена у „Електровојводини”, највише је оних који имају четврти степен стручне спреме, односно средњу школу – 1.041. После тога следе запослени који раде с факултетском дипломом – 573. Са шестим степеном стручне спреме, односно вишом школом, у „Електровојовини” је 187 запослених, док је 174 радника с петим степеном стручне спреме. С трећим степеном је 434 запослена, 29 запослених има најнижи, први степен стручне спреме, док је 45 запослених с другим степеном стручне спреме.

http://www.dnevnik.rs/ekonomija/u-„elektrovojvodini”-drma-28-direktora

 

proka

Legenda
Moderator
Poruka
51.648
Prete makazama zbog izmišljenih dugova!
Vеčernje novosti – 29. oktobar 2014. 08:30

MUKE hiljada potrošača sa prošlogodišnjim računima za struju izgleda da se prelivaju i na ovu godinu. Naplata električne energije lane je prebačena sa distribucija na novu firmu „EPS Snadbevanje“, ali stari prodavci kilovata - opet naplaćuju izmišljene dugove! Tako građanima stižu obaveštenja o zaboravljenim računima iz 2013. godine iako oni imaju dokaze o izmirivanju svih dugovanja. A za iznose od 100-500 dinara im čak - prete isključivanjem! Potrošač Nenad V. iz Beograda plaća godinama račun za struju preko trajnog naloga banke. Lane mu je, zbog celokupnog kurcšlusa oko prebacivanja računa od distribucije, greškom uplaćena preplata za struju na dug za RTS. Iako je izmirio sve troškove, u utorak mu je na kućnu adresu stigla nova pretnja. - Dobio sam obaveštenje o dugu za struju za period od pre juna 2013. godine - priča Nenad. - U dokumentu se navodi da, prema njihovoj evidenciji, za električnu energiju dugujem 501,28 dinara. Dalje stoji i da me mole da dug izmirim u roku od šest dana ili će biti prinuđeni da mi isključe struju. Nisam mogao da verujem, jer sve plaćam preko bankarskog naloga i ne postoji mogućnost da sam ostao dužan baš za taj iznos. Nenada, ali i hiljade drugih potrošača, koji su se javili redakciji „Večernjih novosti“, tereti „Elektrodistribucija Beograd“ sa sve potpisom direktora Zorana Rajovića. Dodatnu zabunu u celokupnom kovitlacu nelogičnosti uneo je i sam izgled „obaveštenja“ jer uz njega ne stoji uplatnica, pa građani ne znaju na koju adresu da uplate novac! Takođe, prema novoj podeli snaga, radnici distribucije nemaju pravo da „seku“ struju bez direktnog naloga „EPS Snadbevanja“. Do dugova koji su se iznenada pojavili nakon celih godinu dana je, kako nezvanično saznajemo, došlo zbog problema sa jednom od banaka. Naime, kada se prošle godine promenio prodavac struje, banke su imale problem da prebace trajne naloge za „EPS Snadbevanje“. Ipak, nejasno je kako se „rupa“ od nekoliko stotina dinara tek sada pojavila u sistemu. EDB: SVE GREŠKE ĆEMO ISPRAVITI - POTROŠAČI koji su dobili obaveštenje o dugu, a misle da on ne postoji, treba da se jave Informativnom centru EDB na telefon 011/3957777 - kaže Sandra Alagić, pi-ar EDB. - Ukoliko ima sumnji ili nedoumica sa računima koje su dobili, građani treba da nam se jave, proverićemo o čemu se radi i obavestiti ih o ishodu. U pitanju je nekoliko stotina naših korisnika koji su dobili dodatne račune EDB za utrošenu elekričnu energiju do juna prošle godine


- - - - - - - - - -

http://vesti.krstarica.com/ekonomija/prete-makazama-zbog-izmisljenih-dugova/
 

SUL

Poznat
Poruka
7.220
Prete makazama zbog izmišljenih dugova!
Vеčernje novosti – 29. oktobar 2014. 08:30

MUKE hiljada potrošača sa prošlogodišnjim računima za struju izgleda da se prelivaju i na ovu godinu. Naplata električne energije lane je prebačena sa distribucija na novu firmu „EPS Snadbevanje“, ali stari prodavci kilovata - opet naplaćuju izmišljene dugove! Tako građanima stižu obaveštenja o zaboravljenim računima iz 2013. godine iako oni imaju dokaze o izmirivanju svih dugovanja. A za iznose od 100-500 dinara im čak - prete isključivanjem! Potrošač Nenad V. iz Beograda plaća godinama račun za struju preko trajnog naloga banke. Lane mu je, zbog celokupnog kurcšlusa oko prebacivanja računa od distribucije, greškom uplaćena preplata za struju na dug za RTS. Iako je izmirio sve troškove, u utorak mu je na kućnu adresu stigla nova pretnja. - Dobio sam obaveštenje o dugu za struju za period od pre juna 2013. godine - priča Nenad. - U dokumentu se navodi da, prema njihovoj evidenciji, za električnu energiju dugujem 501,28 dinara. Dalje stoji i da me mole da dug izmirim u roku od šest dana ili će biti prinuđeni da mi isključe struju. Nisam mogao da verujem, jer sve plaćam preko bankarskog naloga i ne postoji mogućnost da sam ostao dužan baš za taj iznos. Nenada, ali i hiljade drugih potrošača, koji su se javili redakciji „Večernjih novosti“, tereti „Elektrodistribucija Beograd“ sa sve potpisom direktora Zorana Rajovića. Dodatnu zabunu u celokupnom kovitlacu nelogičnosti uneo je i sam izgled „obaveštenja“ jer uz njega ne stoji uplatnica, pa građani ne znaju na koju adresu da uplate novac! Takođe, prema novoj podeli snaga, radnici distribucije nemaju pravo da „seku“ struju bez direktnog naloga „EPS Snadbevanja“. Do dugova koji su se iznenada pojavili nakon celih godinu dana je, kako nezvanično saznajemo, došlo zbog problema sa jednom od banaka. Naime, kada se prošle godine promenio prodavac struje, banke su imale problem da prebace trajne naloge za „EPS Snadbevanje“. Ipak, nejasno je kako se „rupa“ od nekoliko stotina dinara tek sada pojavila u sistemu. EDB: SVE GREŠKE ĆEMO ISPRAVITI - POTROŠAČI koji su dobili obaveštenje o dugu, a misle da on ne postoji, treba da se jave Informativnom centru EDB na telefon 011/3957777 - kaže Sandra Alagić, pi-ar EDB. - Ukoliko ima sumnji ili nedoumica sa računima koje su dobili, građani treba da nam se jave, proverićemo o čemu se radi i obavestiti ih o ishodu. U pitanju je nekoliko stotina naših korisnika koji su dobili dodatne račune EDB za utrošenu elekričnu energiju do juna prošle godine


- - - - - - - - - -

http://vesti.krstarica.com/ekonomija/prete-makazama-zbog-izmisljenih-dugova/
:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:
 

proka

Legenda
Moderator
Poruka
51.648


- - - - - - - - - -

Ovi građani ako žele da ostanu u plavoj zoni i mesečno potroše 1.400 kilovata, moraće da urade sledeće: nema kupanja kad žele jer boljer sme da radi maksimum 14 sati dnevno; pranje veša samo sedam puta mesečno; samo tri sijalice smeju da rade maksimalno pet sati dnevno; kuvanje na jednoj ringli, i to tri sata dnevno, ali bez rerne; grejalica maksimum četiri i po sata dnevno; TV možete da gledate četiri sata, a na kompjuteru da radite osam sati dnevno (pogledaj tabelu).
 

proka

Legenda
Moderator
Poruka
51.648


- - - - - - - - - -

EPS je raj za zaposlene
Upravo usvojen kolektivni ugovor za radnike Elektroprivrede tipičan je dokaz da im se isplati što im je država poslodavac. Gotovo sva prava koja su zaposlenima u Srbiji data po osnovu prošle godine izmenjenog Zakona o radu, kolektivnim ugovorom koji su potpisali sindikati EPS-a, Vlada i poslovodstvo bar su dvostruko veća.

Super dnevnica

Radnik EPS-a za svaku godinu staža dobija 0,5 odsto po osnovu minulog rada. Kod privatnika dodatak na platu je 0,4 odsto. Rad na praznik radniku EPS-a donosi dnevnicu od 150 odsto osnovne plate, a zakon predviđa najmanju 110 odsto. Uz redovne sistematske preglede i brigu o bezbednosti radnika, poslovodstvo EPS-a obavezalo se da će za kulturne i sportske manifestacije svojih radnika izdvojiti na godišnjem nivou 0,2 odsto ukupne mase zarada. I zakonski utvrđen minimalan broj dana godišnjeg odmora u EPS-u je prilično proširen. Najviše ekstra dana dobija onaj ko ima višu školu ili fakultet, mada za mnoge u privatnom sektoru nikad dostižnih 30 radnih dana odmora u godini može da dobije svaka žena u EPS-u koja napuni 25 godina staža, kao i muškarac sa 30 godina staža.

EPS je, kao poslodavac, bio široke ruke i kada su u pitanju odsustvo s rada uz naknadu. Tako oni koji se venčavaju, po zakonu, imaju pet, ali kod EPS-a sedam dana plaćenog odsustva.

Deo dobiti

Za razliku od privatnih firmi, gde u najvećem broju slučajeva zaposleni ne mogu da učestvuju u dobiti, radnici EPS-a ostvarivaće pravo na učešće u dobiti firme. Ova odredba doneta je iako je EPS i dalje javno preduzeće, a mere fiskalne konsolidacije predviđaju da profit državnih firmi bude uplaćen u budžet. Tokom prošle nedelje Vlada je čak obavezala sve firme gde postoji državno vlasništvo da u budžet uplate neraspodeljenu dobit iz prethodnih godina.

U EPS-u nisu želeli posebno da komentarišu sadržaj potpisanog kolektivnog ugovora. Kažu da je poslovodstvo u ovim pregovorima samo treća strana, a da je glavni pregovarač Vlada.

Dobro i u pošti

Na deo profita, sudeći po kolektivnom ugovoru, moći će da računaju i zaposleni u „Pošti Srbije“. I u tom JP imaju veće naknade za prekovremeni, noćni rad i rad na praznik. Minuli rad im se računa po najnižem zakonskom koeficijentu od 0,4 odsto. U „Pošti Srbije“ kolektivni ugovor ne važi za poslovodstvo.

- Naglašavamo da Zakon o radu utvrđuje minimum, sa mogućnošću da se u neposrednim pregovorima obezbede i povoljnija prava za zaposlene, kako je i učinjeno - kažu za „Blic“ u „Pošti Srbije“.

Pozajmice 50.000 u kešu, bez kamate
EPS je za svoje zaposlene pripremio još jedan vredan „poklon“ u vidu beskamatnih keš pozajmica. Naime, kako je predviđeno u kolektivnom ugovoru, zaposleni mogu da dobiju pozajmicu od 50.000 dinara. Rok da je vrate je godinu dana, u mesečnim ratama, a kamatu ne plaćaju.
Mediji su već objavili da će istu beneficiju imati i zaposleni u „Srbijagasu“, „Elektromrežama Srbije“ i u „Transnafti“. U tu svrhu, država će za pomenuta preduzeća izdvojiti 1,7 milijardi dinara.
 

Grejs41

Početnik
Poruka
1
Dobar dan. Prvi put sam ovde, pa unapred jedno izvinjenje, ukoliko nešto ne odradim kako treba, ne posećujem forume inače.
Naime... Juče su mi obustavili isporuku električne energije, zbog duga. Došao radnik, električar, na vrata, duva dim od cigarete u mene, kaže, platite do pola 1 (bilo je 11.45 h) ili isključujemo. Dobro, rekoh, misleći se da li će suprug moći da izađe sa posla... itd. U tom upitah odlazećeg radnika, ranije su bile opomene, sad ovo ovako na prepad... "ISKLJUČUJ!" prodrao se niz stepenice kolegi i - isključiše nam struju.
Molim vas, dokle da trpimo bahato ponašanje (čast izuzecima, ima ih, naravno) radnika javnih preduzeća?! A, inače, na ručunu uredno piše ovako:
"Poštovani, Vaš dug na dan 30. 04. iznosi toliko i toliko. Pozivamo Vas da u roku od 30 dana izmirite svoje obaveze, inače ćemo biti prinuđeni da Vam obustavimo isporuku električne energije, prema Zakonu... tom i tom." Dakle, 30. 05. Juče je bio 17. 05. Može li zaista svako na svoju ruku da radi šta hoće, kako hoće... Pa dokle više...:dontunderstand:
 

proka

Legenda
Moderator
Poruka
51.648
EPS u buli dve milijarde evra!


BIZNIS07:49, 20.05.2015.
Autor: Vladimir Spasić,Foto: Nemanja Pančić,Foto: Fonet


gubici državne kompanije dostigli čak 100 milijardi dinara, i to na već uzetih milijardu evra kredita


Poražavajući rezultati poslovanja... Aleksandar Obradović, direktor EPS
BEOGRAD - „Elektroprivredi Srbije“ trebaće daleko više od navodne seče 300 direktora da pokrije gubitak od neverovatnih 100 milijardi dinara, odnosno oko 800 miliona evra, koliko je otkriveno da ima u najnovijem finansijskom izveštaju.

Zajedno sa zaduženjima, koja takođe dostižu oko milijardu evra, ovo državno preduzeće uskoro neće moći ni imovinom da pokrije sve veće rupe u poslovanju.

Direktorske plate

I dok je javnost revoltirana informacijama da smenjenih 43 direktora EPS i dalje primaju direktorske plate i bez istoimene funkcije, prvi put je javnosti dostupan podatak o gubicima ove kompanije, odnosno njenih preduzeća. Godinama se manipulisalo time u kakvoj je situaciji EPS, pojedina poslovodstva prikazivala su i dobit, ali je sad zbog reorganizacije isplivalo dugogodišnje nedomaćinsko poslovanje i održavanje nerealno niske cene struje.

EPS sa svojih 13 firmi ne dobija novac iz budžeta, ali se taj trenutak bliži jer će manjak od 100 milijardi dinara jednog dana neko morati da plati.

U okviru nove reorganizacije četiri distribucije EPS pripojiće se „Elektrodistribuciji Beograd“, a sve proizvodne kompanije biće ujedinjene u jednu, dok će „EPS Snabdevanje“ nastaviti da posluje zasebno kao dosad.

U EPS navode da su razlog gubitka tržišni, cenovni, kreditni i valutni rizik, kao i ograničena mogućnost upravljanja tim rizicima, i dodaju da je u poslednjih osam godina EPS prodajući struju po ceni znatno nižoj od tržišne građanima i privredi poklonio šest milijardi evra.

A u budžet šipak

- Nakon sprovođenja mera koje Vlada preduzima radi finansijske konsolidacije EPS grupe, očekuje se da ćemo u narednom periodu poslovati s dobitkom, koji će se, uz saglasnost Vlade Srbije, usmeriti na pokrivanje iskazanog gubitka - navode u EPS.

Ljubomir Madžar
LOMIĆE SE PREKO BUDŽETA

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže za Kurir da će manjak EPS morati da se prelomi preko budžeta. EPS će morati da održava postrojenja i da ih gradi, a nema novca, pa će morati da se zadužuje. Kredite mu neće dati bez državnih garancija, a sam neće moći da ih vraća, pa će to morati država kao garant iz budžeta.
- Odavno se zna da je EPS u sumnjivom finansijskom položaju, čak i kad je pokazivao neku dobit i uplaćivao je u budžet - dodaje on.


 

proka

Legenda
Moderator
Poruka
51.648
Dobar dan. Prvi put sam ovde, pa unapred jedno izvinjenje, ukoliko nešto ne odradim kako treba, ne posećujem forume inače.
Naime... Juče su mi obustavili isporuku električne energije, zbog duga. Došao radnik, električar, na vrata, duva dim od cigarete u mene, kaže, platite do pola 1 (bilo je 11.45 h) ili isključujemo. Dobro, rekoh, misleći se da li će suprug moći da izađe sa posla... itd. U tom upitah odlazećeg radnika, ranije su bile opomene, sad ovo ovako na prepad... "ISKLJUČUJ!" prodrao se niz stepenice kolegi i - isključiše nam struju.
Molim vas, dokle da trpimo bahato ponašanje (čast izuzecima, ima ih, naravno) radnika javnih preduzeća?! A, inače, na ručunu uredno piše ovako:
"Poštovani, Vaš dug na dan 30. 04. iznosi toliko i toliko. Pozivamo Vas da u roku od 30 dana izmirite svoje obaveze, inače ćemo biti prinuđeni da Vam obustavimo isporuku električne energije, prema Zakonu... tom i tom." Dakle, 30. 05. Juče je bio 17. 05. Može li zaista svako na svoju ruku da radi šta hoće, kako hoće... Pa dokle više...:dontunderstand:
ne bi trebalo tako da se završi, posebno ako ste u pravu da imate dug na dan 30.04 i rok od 30 dana da platite dug...
po meni , nisu trebali ni da dodju a ne da vas isključe

u svakom slučaju, možete da pisanim putem uputite prigovor ili da posetite korisnički centar i da reklamirate dogadjaj, na okolnost roka za plaćanje pa i da se žalite na bahato ponašanje radnika !!
 

proka

Legenda
Moderator
Poruka
51.648
SRAMNI POTEZ KOMPANIJE „EPS SNABDEVANJE“
Penzioneru uteruju dug od 67 para

Suzana Lakić | 18. 06. 2015. - 21:53h |

„EPS snabdevanje“ poslalo je Sretenu Simoviću obaveštenje da će mu na vrata pokucati izvršitelji ako ne plati dug za struju od minornih 0,67 dinara.
Sreten Simović sa opomenom (kliknite za uvećanje +)U opomeni “EPS snabdevanja” poslatoj Simoviću na kućnu adresu navodi se da je njegov dug sa kamatom za april ove godine 0,67 dinara. U dokumentu pod nazivom “Opomena pred predaju predloga za izvršenje” to javno preduzeće upozorilo je ovog redovnog platišu da odmah po prijemu opomene, a najkasnije do 18. juna, izmiri obaveze. U suprotnom, kako su naveli, protiv Simovića će podneti predlog za izvršenje, što bi moglo da povuče i dodatne troškove.


Simović (75), inače pukovnik u penziji, šokiran je činjenicom da mu jedno državno preduzeće kao redovnom platiši struje preti privatnim izvršiteljima. U još većoj neverici bio je zbog toga što se EPS usudio da mu pošalje opomenu zbog duga manjeg od jednog dinara, koliko, poređenja radi, košta tek jedna šibica ili čačkalica.


- Nisam mogao da verujem. To da mi šalju opomenu zbog duga za koji zbog minornosti ni kovanice ne postoje, pa još i da mi prete izvršiteljima, u najmanju ruku je apsurdno. A dug od 0,67 para verovatno je nastao jer zaokružujem iznos i struju ne plaćam u paru, već u dinar - kaže Simović.


Još veći apsurd je da će Simović u slučaju da plati dug morati da izdvoji dodatnih 50 dinara, koliko u proseku iznosi uplatnica. U slučaju da ne plati, troškovi će mu biti čak 6.268 puta veći.


- Izvršitelji su dužni da rade svaki predmet bez obzira na visinu duga. Zakon ne propisuje granicu i o tome bi trebalo da odlučuje EPS. Ukoliko nam EPS pošalje nalog da naplatimo dug, mi dužniku šaljemo zaključak sa dugom, kamatom i troškovima od 4.200 dinara - kaže za “Blic” Svetlana Manić, zamenik predsednika Komore izvršitelja.


EPS: NIsmo baš tako hteli
U EPS-u kažu da je Simović odjavio potrošnju u avgustu 2014, ali da je ostao dug od 0,67 dinara.
- Mere prinudne naplate i angažovanje izvršitelja nisu planirani prema ovom kupcu i kupcima s izuzetno malim dugom. Ovakvi slučajevi su izuzetno retki - kažu u EPS.

- - - - - - - - - -

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/568589/Penzioneru-uteruju-dug-od-67-para
 

SUL

Poznat
Poruka
7.220
Mimo konteksta dosadašnjeg razvoja teme,pitao bih samo nešto.
Ko je zaposlio one "kosovare" koji na mandrile liče ,a isto se tako i ophode!?
Fond reči 20!!
"Gladan sam,kiša pada,dubok kanal,**be mi se,.......?!
Došao mi juče jedan takav "primerak" na vrata.Nisam ga razumeo jel on to mene pita nešto na norveškom,Svahili jeziku ili priča jednim od dijalekta sa "Malmeka"!?
Pre će biti da je ovo treće.
Kako sam uspeo da shvatim,dotična persona "može sve"!!
Pa se sada pitam,jesu li "dotični" Bogom dani?
Imaju li neki posebni imunitet?
Ako smem primetiti i predložiti rukovodstvu "Elektro Vojvodine",neka ih barem nauče da pričaju Srpski,pre nego ih sa "lanca" puste!!
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.