Quantcast

E L E K T R O V O J V O D I N A

Ribar

Poznat
Poruka
9.187
Da bi neko vodio ovakvu raspravu postoji osnovni - moralni - uslov: da je platio sve svoje dugove.
Iz iskustva znam da se oni koji uredno plaćaju (ili bar žele da plaćaju!!!) nikada ne bune, bez obzira koji je dug u pitanju. Bune se samo oni koji ne žele da plaćaju, čak i onda kada im jedan jedini ceh u kafani prelazi vrednost duga.
Pokušavaju to da prikažu kao da su "pobedili" EPS, vodovod, komunalno, ili koga drugog. Ustvari su ukrali od redovnih platiša jer oni, na kraju, plate sve!
Nažalost zlo nije što neki čine loša dela. Zlo je što oni koji ih ne čine ćute i samim tim odobravaju!
Prema tome, odluka Ustavnog suda, samo je još jedan gubitak za platiše. To što će "Elektrovojvodina", vodovod i ostali, da sprovode ovu odluku nimalo ne umanjuje lopovluk neplatiša.
 

proka

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.618
odluka ustavnog suda nije gubitak za platise
jer

odluka ustavnog suda se ne odnosi na dug, dug ostaje isti !! dug je dug !!

odluka ustavnog suda se odnosi samo i iskljucivo samo na kamatu i nista vise !!

ustavni sud je presudio, da zelenaska kamata tj kamata na kamatu tj zatezna kamata obracunata konfornom metodom je protivzakonita kao svuda u celom svetu i nista vise

dakle, ustavni sud je preusdio da elektrovojvodina i cela privreda u srbiji ne sme vise da optercuje dug sa kamatom obracunatoj po toj metodi, nego samo u skladu sa zakonom !!!!!!

zakona se nije pridrzavala elektrovojvodina i sad nadalje htele ne htela mora !!
 

proka

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.618
EPS ukinuo obračun "kamate na kamatu"Elektroprivreda Srbije više neće obračunavati "kamate na kamatu" potrošačima koji kasne u plaćanju računa za struju, rečeno je danas Tanjugu u EPS-u.
Ukidanje obračuna "kamate na kamatu" rezultat je odluke Ustavnog suda objavljene 27. jula, o neustavnosti odredbe Zakona o visini stope zatezne kamate, koja se obračunava komfornom metodom.

Nov način obračuna zatezne kamate EPS će primenjivati od 1. jula, a ne od 27. jula, kada je objavljena odluka Ustavnog suda, naveli su u EPS-u.Kamata obračunata za juli potrošačima neće biti iskazana na računima za taj mesec, već naknadno, zbog toga što složenu izmenu softverskih programa i njihovog podešavanja za nov način obračuna zatezne kamate nije moguće primeniti u kratkom roku.


Dosadašnji obračun "kamate na kamatu" odnosno obračun zatezne kamate komfornom metodom zamenjena je metodom prostog interesnog računa.


Generalni direktor EPS-a Dragomir Marković je, posle odluke Ustavnog suda Srbije, uputio pismo svim direktorima privrednih društava EPS-a i naložio im da se u obračunu zakonske zatezne kamate više ne primenjuje komforna, već metoda prostog interesnog računa, piše kompanijski časopis "kWh".
Novi metod obračuna (prost interesni račun) podrazumeva da se kamata računa na osnovni dug, i to na mesečnom nivou u procentu zakonom određjenom.

Kamata, dakle, može da raste samo linearno i zavisno od vremena kašnjenja sa plaćanjem duga, odnosno kamata ne može da se pripisuje osnovnom dugu i da se na tako uvećano ukupno zaduženje obračunava novi iznos kamate za naredne periode docnje.


Pitanje ustavnosti obračuna "kamate na kamatu" pred Ustavnim sudom postavilo je Udruženje potrošača, a iz te organizacije sada se najavljuje i pokušaj da se građanima vrati nezakonito naplaćena kamata, što će ukoliko se desi, biti predmet neke nove odluke Ustavnog suda.
 

proka

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.618
Čeka se odgovor Agencije za energetiku za jeftinu struju

Autor: Tanjug/Foto: Beta 01.10.2012. - 14:23 Komentara (0)
Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da je EPS dao pozitivan odgovor na zahtev o uvođenju jeftine struje dnevno u trajanju od dva sata i da se sada čeka saglasnost nezavisne Agencije za energetiku.

- Onog trenutka kad dobijemo odgovor agencije tog trenutka se kreće u realizaciju dva sata jeftine struje - rekla je Mihajlović.

Kako je precizirala, Ministarstvo energetike je poslalo zahtev Agenciji za energetiku još pre sedam dana, ali se i dalje čeka njihov odgovor.

- Nije mi jasno zašto već sedam dana nemamo taj odgovor - rekla je ministarka.

Mihajlović je navela i da je EPS dao vremenski i dinamički okvir kako je moguće uvesti dva sata jefine struje dnevno i da će to javnosti biti naknadno saopšteno.

 

proka

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.618
Министарка енергетике Зорана Михајловић изјавила је јуче да је ЕПС дао позитиван одговор на захтев о увођењу јефтине струје дневно у трајању од два сата и да се сада чека сагласност независне Агенције за енергетику. „Оног момента кад добијемо одговор агенције тог тренутка се креће у реализацију два сата јефтине струје”, рекла је Михајловићева новинарима после обиласка ТЕНТ Б.
 

proka

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.618
Најугроженији биће ослобођени плаћања дела струје
Ажурирано пре 4 минуте 30 секунди
Економска криза највише је погодила старе, а Министарства рада формирало је радну групу која ради на изради социјалног профила енергетски угроженог потрошача који ће потпуно или делимично бити ослобођен плаћања рачуна за струју,Enlargeнајавила је данас Бранкица Јанковић, државни секретар у Министарству рада, запошљавања и социјалне политике.

 

proka

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.618
Popust do 15 odsto za potrošnju struje do 500 kilovat časova
S.Krivokapić | 05. 10. 2012. - 15:20h | Komentara: 50

Svi građani koji mesečno potroše do 500 kilovat časova struje imaće popust od 15 odsto do kraja grejne sezone, odnosno u narednih pola godine, izjavila je danas ministarka energetike Zorana Mihajlović.
Ova mera će važiti retroaktivno od oktobarskih računa i moći će da je ostvare svi potrošači koji redovno izmiruju obaveze za električnu energiju.


Prema rečima ministarke, popustom će u proseku biti obuhvaćeno 1,9 miliona domaćinstava od 3,6 miliona koliko ih u Srbiji plaća struju. Kad se uključi i privreda, reč je o jednoj trećini potrošača.
Odustalo se od ideje da se omogući jeftinija struja dva sata dnevno jer bi na taj način bilo diskriminisamo oko 45 potrošača koji imaju jednotarifno brojilo.

 

proka

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.618
МИХАЈЛОВИЋ: Могућ отпис камата за струју
Ажурирано пре 13 часова 5 минута
Дугови привреде и грађана за електричну енергију достигли су близу милијарду евра и један од начина да се тај проблем реши је отпис камата, уз обавезу да се основни дуг за струју мора платити, изјавила је министарка енергетике, развоја и животне средине Зорана Михајловић.Enlarge„Разни су предлози и мислим да је отпис камата једна од могућности, а да обавеза по основном дугу мора да се преузме и исплати”, рекла је Михајловић, за нови број часописа „кЊх”.
Пошто је становништво сиромашно, могућност да се плати основни дуг може да буде уређена уз помоћ банака и на рате, али те обавезе по основу утрошене електричне енергије морају да се плате, нагласила је министарка.
Она је указала да све док се не ураде социјалне карте у Србији неће бити лако применити тржишну цену електричне енергије.
Јасно је да није било, пре свега, политичке воље да се социјалне карте ураде у претходном периоду. А требало је да знају да није могуће говорити о тржишту електричне енергије и гаса без социјалних карата, рекла је Михајловић.
„Данас та воља постоји. Поред социјалних карата потребно је изменити и тарифни систем. Верујем да ће многе ствари у електроенергетици да изгледају сасвим другачије већ идуће године”, истакла је министарка. Она је најавила да ће инсистирати да се промени начин управљања у јавним предузећима. „Инсистираћу да ЕПС, као и било које друго јавно предузеће, постане ефикасније, продуктивније и да за коју годину можемо да се похвалимо да се бавимо развојем електроенергетике и енергетике, а не да тиме помажемо да се покрију дугови”, нагласила је Михајловић.

 

proka

Buduća legenda
Moderator
Poruka
45.618
Ustavni sud je doneo odluku kojom se utvrđuje da odredba člana 3. stav 1. Zakona o visini stope zatezne kamate („Službeni list SRJ”, broj 9/01), u delu koji glasi: „primenom konformne metode”, nije u saglasnosti sa Ustavom!

Činom proglašenja neustavnim tog člana Zakona o visini zatezne kamate koji je stupio na snagu 02.03.2001. godine (inicijative za proglašenje neustavnosti prethodno važećih zakona Ustavni sud je odbacio), proizilazi da su sve zatezne kamate koje su obračunate i naplaćene na taj način počev od tog datuma - neustavne.

Na odluku Ustavnog suda se u ovom slučaju nastavlja Zakon o obligacionim odnosima, konkretnije odeljak Zakona pod imenom Sticanje bez osnova, gde je članom 210. regulisano opšte pravilo.

Opšte pravilo propisuje da obaveza vraćanja, odnosno naknade vrednosti nastaje i kad se nešto primi s obzirom na osnov koji se nije ostvario ili koji je kasnije otpao (pravni posao ili zakon).

Za sve one koji su još uvek u dužničkom odnosu, savet naših pravnika je da zatražite veštačenje sudskog veštaka kojim će se utvrditi tačan iznos duga na određen dan, uzimajući u obzir Odluku Ustavnog suda. Ova suma bi trebalo da bude (u zavisnosti od visine osnovnog duga i datuma nastajanja osnovnog duga) značajno manja od trenutne.

Sam Zakon o obligacionim odnosima podrazumeva vođenje parnice pod pretpostavkom da ste oštećeni, a u ovakvim slučajevima dokazi da ste oštećeni su i više nego očigledni.

+++++++++++++

„Sud ocenjuje da se osporenom regulativom povređuje i ustavno načelo zabrane diskriminacije po bilo kom osnovu i jednakosti svih pred Ustavom i zakonom i da se kroz obračun zatezne kamate ne može konstituisati poveriočevo pravo na naknadu štete u većem iznosu od stvarne štete. U suprotnom, zakonska zatezna kamata bi se od pretpostavljene štete transformisala u novčanu kaznu čija visina znatno premašuje pretrpljenu stvarnu štetu zbog dužnikove docnje“, navodi se u odluci Ustavnog suda.
 

Demijurg

Poznat
Banovan
Poruka
7.211
Ovo se dogodilo pre nekoliko godina... tada sam pisao... pa da se podsetimo... Bog mi je svedok da je živa istina... ko veruje veruje, ko ne veruje neka ne veruje... zanimljivo je pročitati...

Stigne meni mesečni obračun za struju za stan od 47 kvadrata u iznosu od 1427,82 dinara. I ja odmah odem u Elektrovojvodinu da ga platim. Kad tamo užasna gužva. Stanem ja u red iza neke babe, ona pre mene plati 1200 dinara, dâ šalteruši jednu novčanicu od 1000 i dve od 100 dinara. Iza mene neki deda i još neki ljudi. I dođem ja na red i pružim joj jednu novčanicu od 1000 i jednu od 500 dinara, kao i sitninu u iznosu od 28 dinara. I sad nastaje problem. Ona mi mrtva hladna vraća onih 28 dinara. Ja je pitam šta izvodi i ona mi drsko odgovori kako nema da mi vrati kusur od 100 dinara. Na to ću ja iz sveg glasa: „Slušaj, skorupačo! Nemoj sad da ti pređem preko tog pulta i udarim te kitom po glavi!“ Ona se nađe u nekoj vrsti iznenađenja i pita me šta je. A ja ću na to: „Hoćeš li da se tycaš sa mnom?!“ - „Šta ti je momak?!“ - „Krađa je vrsta silovanja! Hoćeš li da me siluješ?!“ Vidim ja da neki jadnik koji tamo radi kao obezbeđenje ustade sa stolice u hodniku na kojoj beskorisno sedi po ceo dan, ali za to ne dam ni pet para. Ljudi iza mene počinju da se nerviraju. Penzioner iza mene staje na moju stranu pitavši šalterušu: „Zašto ne vratiš momku kusur od 100 dinara?! Potpuno je u pravu! I pored toga zahvalan je klijent, jer ti je spremio sitninu! A svi smo videli da ti je prethodni klijent dao 1200 dinara, a samim tim i dve novčanice od 100 dinara! Zašto mu pošteno ne vratiš kusur?! A i nas zadržavaš bez razloga!“ A ja na to velim da joj ne dam više nego što im po računu pripada pa da se sa nebom spojila. I kraj priče. Ne može - i tačka! I ona meni jedva vrati tih 100 dinara i tu se priča završi. Zapravo, kad sam se udaljio od pulta dobacila mi je: „Ti si ovde došao da bi se svađao!“ - „Ne!“, uzvratio sam ja. „Došao sam da bih pošteno platio svoj samački račun! Sisaj kyrac i ti i Elektrovojvodina!“ Prošao sam pored radnika obezbeđenja koji nije smeo ni da me pogleda. Zapitao sam se da li je moguće da se na južnom kraku srednje Evrope, daleko od Balkana, u nekim institucijama još uvek primenjuju balkanske metode. Ili su ovo samo srpska posla?
 

rosel

Iskusan
Poruka
6.568
zato sto oni imaju za svakog kupca "rezervisanu snagu"
trosio ne trosio, oni ti to zaracunavaju....
rezervisali su za tvoju potrosnju deo svojih proizvodnih kapaciteta.............
E proko,bes mi mater ako te ne iskljucim....e i prijatelj ti jamu kopa....

- - - - - - - - - -

Sta mislite o radu ovog gradskog preduzeca?

kakva su vam iskustva?
jel ima neko da krade struju u vasem komsiluku, pa da ga prijavimo?

:rtfm:
Sramota, trazim ukidanje ove teme i kaznjavanje modratora sa 10 po turu:eek:
 


Top