E, Branka, Branka...

• Začetnik teme Začetnik teme TUTU
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Prosle(ili preprosle, nisam sigurna) godine se za Elektronski fakultet u Nisu prijavilo oko 330 ljudi, a na budzet se prima 350...inace uslov za budzet je ukupno 51 bod kada se prijavi manje nego sto se prima....prvih 310 sareni bodovi....poslednjih 20 svi po tacno 51.5 bod :lol: Jel onom 1. treba da bude krivo sto su bodovi nastelovani za 20-ak ljudi, kad je vec imalo mesta na budzetu i kad on nikako nije time ugrozen? Ne razumem...
Zgrazavam se nad razmisljanjem da se u skoli takmicimo sa drugom decom...hvala Bogu roditelji su me zdravo vaspitali pa nikada to nisam tako gledala....cak ni na prijemnom ispitu, pa poslala sam devojci 3 zadatka...sto rece neko i kad objektivno jeste takmicenje, ja ga subjektivno tako ne dozivljavam...
Moja sestra je 3. razred i los je djak...vrlo dobra je, ali to stvarno i nije neki uspeh s obzirom na blag kriterijum, i na njenu nezainteresovanost za knjigom...secam se kada je jednom dobila 5 iz engleskog(gde konstantno ima losu ocenu), a neka devojcica koja je od 1. razreda plakala kad bi se slucajno desilo da dobije 4 dobila 3...ova joj je ,,slucajno'' oborila i zgazila test bas preko onoh mesta gde pise 5 :lol: Pa mi sada recite da je u ovolikoj meri razvijen takmicarski duh za ocene kod deteta zdravo vaspitanje? :lol:

Moj sin je vredno radio, i kada bi pitao zasto ne moze u park kao Petko, odgovarao sam da ce mu se ta zrtva isplatiti.
Lepo si mu rekao. Tvoj sin će imati znanje koje Petko neće imati. I to će mu pre ili kasnije koristiti. Prosto.

(Kako muškarci vole da banalizuju stvari..... ljubav novcem..... znanje ocenama..... samo opažanje...)

Poslednja izmena:
tito-portret-zec.jpg

petkov najbolji droog na raspoostu..........

Juce su cetvrtaci dobili djacke knjizice.
Cele godine je moj sin vredno ucio. Dobijao je nekakve cetvorke, sto je sjajno s obzirom na strogocu ocenjivanja. Cele godine je bio medju boljim ucenicima. Petice su kod Branke bile retkost.
Cele godine je Petko dobijao keceve. Vise je voleo fudbal i decje igre u parku nego domace zadatke. Zato je stalno dobijao jedinice. Nikada domaci, nikada procitana lekcija.
Moj sin je vredno radio, i kada bi pitao zasto ne moze u park kao Petko, odgovarao sam da ce mu se ta zrtva isplatiti. Naporan rad je iz dana u dan davao rezultate, i razlika izmedju njegovih i Petkovih ocena bila je ogromna.
Dosao je kraj godine, moj sin je dobio vrlo zasluzen 4.38 vrlodobar uspeh. Sada ce preko raspusta da uziva u fudbalu sa Petkom.
A Petko? Uciteljica je, pokusavajuci da digne prosek svom razredu, nagradila nerad. Najlosiji ucenik u razredu bio je vrlodobar, 3.52.
Sada me sin pita zasto je cele godine ucio, a ja ne smem da ga pogledam u oci.
Znate li, mozda, vi?

Pricala sam djeci da je nepravde uvijek bilo i bice....tako nema osvrtanja,sem ako nisu sami osteceni....bitno je da ima adekvatnu ocjenu za svoj trud,da je dijete zadovoljno...ili ti kao majka.....jednostavno tako objasni.....sve se vremenom pokaze.....kad sam ja isla u osnovnu....bilo je jedan ili dva vukovca...a sad.... koliko hoces....sve se radi samo za veci prosjek....tako daaaa.... sta cemo.....uci dijete da vjeruje u sebe,pomazi mu ,i nemoj da provodi sate i sate ucenja.....nemoj mu oduzimati igru....detinjstvo je jedno....:)

Cilj ucenja u osnovnoj skoli je da se steknu radne navike!
A tek mnog kasnije se uci za znanje.

Pufer-ove slike uopste nisu duhovite!
Uzgred, onaj mlad covek na donjoj slici je fizicki isti kao moj sin kada ide na posao... a ucio je itekako i isplatilo mu se itekako!

Cilj ucenja u osnovnoj skoli je da se steknu radne navike!
A tek mnog kasnije se uci za znanje.

Pufer-ove slike uopste nisu duhovite!
Uzgred, onaj mlad covek na donjoj slici je fizicki isti kao moj sin kada ide na posao... a ucio je itekako i isplatilo mu se itekako!

Znaci tamo u 7-8 razredu ne treba ono znanje iz ranijih razreda?

Mnogi ljudi nemaju radne navike u osnovnoj skoli jer su nestimulisani od strane uzasnih profesora i nastavnika.

Kada je vash sin bio mali, shkole su bile teze. Prutom po prstima i guzi pa da vidish hocesh ili necesh da ucish.

Јбг, у основној школи нисам знала шта је учење, урадиш домаћи - и то је то! Мало пазиш на часу и увек можеш да се извучеш.
У средњој сам учила пар предмета, јер су професори били строги и јако захтевни...
Тек на факсу сам стекла ''радне навике'', и заиста научила да учим...

Зашто сам ''радне навике'' ставила под знаке навода?
Зато што мислим да тако нешто не постоји. Нико неће учити зато што је тако навикао. Оно што мотивише некога да учи и кад му се не учи није навика, него осећај одговорности!!!

ni ja...slusam na casu...kuci uradim domaci ocas posla...i na igranje!
a bila sam odlikas...
sta ta deca toliko uce u osnovnoj skoli nije mi jasno...
ne znam u kakve ste vi osnovne skole isli :roll: ili ste zaboravili kako vam je bilo.
meni je tako bilo u prva 4 razreda,a kasnije je bilo stvarno mucenje... kada poredim vise razrede osnovne sa gimnazijom koju zavrsavam sledece godine (inace vazi za jednu od tezih) shvatam da se u osnovnu ne bih vratila.
drugarica ima brata koji ide u 3. razred i oni uce jos vise nego sto sam ja u tom razredu. toliko o izbacivanju nepotrebnog gradiva.

uspeh na prijemnom ne govori mnogo o školi, to valjda znaš :D
možda je tvoja škola neka od lakših, ili si je završila ranije, pa je došlo do smene nastavnika.
u svakom slučaju imam priliku da vidim šta oni uče, glupo je reći da je lako za njihov uzrast .
mislim naravno da je lako tebi i meni kada imamo 10ak godina više od njih ;)

..ja takodje ne pamtim da sam uchila, ni u osnovnoj, ni u srednjoj...
..u osnovnoj domaci i kraj...iz srednje pamtim vezbanje matisha pred kontrolne i pismene...
..i neshto bubanja tupavih predmeta tipa sociologije....
..ostalo je bilo sa chasa plus malo chitanja pred odgovaranje...

..imam (sad vec bivshu) petakinju u kuci...uchi ukupno jedan sat nedeljno..5.00...
..udzbenici su im bolji...aktivno uchenje je mocno orudje koje im daju u ruke od prvog razreda...
..umesto da je preslishavam, ja joj samo odgovaram na pitanja koja mi postavi..
..ona obichno idu shire od gradiva, tako vidim da je osnovu dobro slozila u glavi...

uspeh na prijemnom ne govori mnogo o školi, to valjda znaš :D
možda je tvoja škola neka od lakših, ili si je završila ranije, pa je došlo do smene nastavnika.
u svakom slučaju imam priliku da vidim šta oni uče, glupo je reći da je lako za njihov uzrast .
mislim naravno da je lako tebi i meni kada imamo 10ak godina više od njih ;)
ja se ne slazem...mislim da je to bila jedna najnormalnija skola u kojoj je bilo, kao i u svakoj, i "laksih" i "tezih" nastavnika...niti sam, kasnije u gimnaziji, nesto primetila da medju djacima u pogledu stecenog znanja u osnovnoj postoje bogzna kakve razlike...
na koje god gradivo da se osvrnes deluje tesko, pogotovo kada nisi u materiji...bilo da je u pitanju osnovna, srednja ili faks...ali vecinu stvari brzo naucis, jos brze zaboravis i ides dalje...
al' dobro, to je tvoje misljenje...

p.s.a mozda ti nisi slusala na casu? hehe:D

Poslednja izmena:
na koje god gradivo da se osvrnes deluje tesko, pogotovo kada nisi u materiji...bilo da je u pitanju osnovna, srednja ili faks...
ma jesam u materiji i te kako :D ja to radim mnooogo opsirnije nego osnovac cije knjige gledam :) ali ja sam i starija!
p.s.a mozda ti nisi slusala na casu? hehe
heh :D slusala sam i te kako i bila vukovac, ali to ne menja cinjenicu da mislim da osnovcima nije lako ;)
jao kad samo pogledam sta uce iz geografije :| ili biologije :|:|:|:|

Back