Džon Lok_vaspitanje uopšteno

Manga Hilux

Stara legenda
Poruka
82.495

Џон Лок​

Мисли о васпитању

Џон Лок почиње Мисли о васпитању цитатом: У здравом телу, здрав дух. Ова мисао истиче значај здравља и образовање духа Он наводи да је брига о здрављу услов за људски рад и срећу. Тврди да су разлике у понашању резултат васпитања. Разум мора водити човека у решавању свих животних проблема Деца се морају васпитавати још док су мала, јер тада су најпогоднија за развој правилних моралних вредности. Џентлмен код Лока неће имати пороке ако родитељи на време уоче штетност порока и благовремено их одстране. Односно, родитељи су много заслужни за то каква ће им деца бити, јер у колико их васпитавају правилно они ће бити добри људи, поштени и праведни, и у њиховом животу неће бити места за пороке. Он, такође, истиче важност дисциплине у образовању духа, јер само онај човек који је дисциплинован моћи ће да савлада своје жеље и побуде, увек ће разумно да поступа, најпре ће размисли о последицама, па тек онда радити онако како је најбоље за њега. Овакав човек вредеће много, и никада неће бити у опасности, јер он у себи носи добро утемељен кодекс понашања и зна шта је исправно, правилно и добро за њега.

Predavanja o Loku i njegovim viđenjima vaspitanja i obrazovanja su kod mene ostavila duboko influentan trag, iako bih morala da se vratim na svoje beleške da vidim čega konkretno je među prvima bio zagovornik.
Što mi je najdraže bilo, najduže i pamtim, a to je da deca što više treba da provode vreme napolju... i to ne bilo gde, nego u onome što zovemo prirodom, u zelenilu, na čistom vazduhu, u bašti, vrtu...;
Divnu ste mi ideju dali šta da čitam opet kad ne mogu da spavam! Možda se na temu povremeno vratim kad ponovo osvojim neka divna njegova zapažanja, jer prosto znam da su divna-tako ih se sećam. :cvet:

Predavanja o Loku i njegovim viđenjima vaspitanja i obrazovanja su kod mene ostavila duboko influentan trag, iako bih morala da se vratim na svoje beleške da vidim čega konkretno je među prvima bio zagovornik.
Što mi je najdraže bilo, najduže i pamtim, a to je da deca što više treba da provode vreme napolju... i to ne bilo gde, nego u onome što zovemo prirodom, u zelenilu, na čistom vazduhu, u bašti, vrtu...;
Divnu ste mi ideju dali šta da čitam opet kad ne mogu da spavam! Možda se na temu povremeno vratim kad ponovo osvojim neka divna njegova zapažanja, jer prosto znam da su divna-tako ih se sećam. :cvet:
samo napred, ovakva znanja su takva imanja koje nam ne može niko oduzeti :ortaci2:

Back