Dzon Bosnić revolucionar

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ево ти линк, да ти не затворе тему:

ШОК НА "БАЛКАН ИНФО": Гост у емисији направио џоинт па га понудио Тешановићу

tesa_bosnic_jutjub.png

На самом крају емисије, Боснић је замотао џоинт од индустријске конопље и запалио га објашњавајући да он нема психоактивно дејство и да је легалан и здравији од цигаре. Боснић је понудио џоинт и водитељу Теши Тешановићу који је то одбио.

http://www.pravda.rs/2019/4/18/sok-...pravio-dzoint-pa-ga-ponudio-tesanovicu-video/

konoplja02_foto_sd_ilustracija.jpg

Evropski centar za uzgajanje konoplje u vreme vladavine habzburške monarhinje Marije Terezije bilo je vojvođansko mesto Odžaci. Konoplja se tada uzgajala u čisto industrijske svrhe za izradu konopaca, tkanine, platna, hartije, odeće i građevinskih materijala.

Konoplju su prvi u Odžacima počeli da uzgajaju Turci. Oni su je po svojoj tradiciji gajili prvesntveno za uživanje u vidu opijata, a tek su ponešto koristili u industrijske svrhe.

Turci su ubrzo po dolasku u Vojvodinu uvideli da je zemlja oko Odžaka savršena za uzgajanje konoplje zbog svoje vlažnosti. Leva pritoka Dunava Mostonga često je plavila to područje i stvarala savršene uslove za gajenje biljke koja se još naziva i kanabis ili marihuana.

Kasnije su konoplju nastavili da u 18. i 19. veku uzgajaju nemački kolonisti, ali isključivo u industrijske svrhe. Proizvodnju je inicirao baron Kotman koji je prvi izvestio Beč da u Odžacima konoplja uspeva gde god da se zasadi.

Baron Kotman je okupio proizvođače kudelje, obezbedio im sredstva za radi i obavezao se da će od njih redovno otkupljivati 5.000 lakata tkanine na godišnjem nivou. Proizvodnja se vrlo brzo omasovila, a Odžaci su postali evropski centar konoplje za proizvodnju kudelje.

Porodica Ertl 1907. godine otvara u Odžacima jednu od najvećih evropskih fabrika za preradu kudelje i proizvodnju užadi. Fabrika je na početku imala 200 zaposlenih, a 1929. godine taj broj je porastao na 800. Proizvodnja se vremenom širila, pa su osim užadi počeli da se prave i jutani tepisi, a na kraju čak i svilena tkanina.

Tradicija proizvodnje kudelje i danas postoji u Odžacima, ali ne tako masovno. Ratarska proizvodnja postala je vremenom glavna privredna grana u ovom mestu. Žitarice na ovom podneblju uvek uspevaju zbog čega su se meštani mahom preorjentisali na njih.

https://sremskevesti.rs/ovo-vojvoda...lje-ali-nisu-je-koristili-za-ono-sto-mislite/

Ljudi su i pre uzgajali industrisku konoplju u narodu poznatu kao kudelja.
Secam se kod starog u selu,oni su sadili konoplju i posle pravili tkaninu,kanape i sl....

Da, meni je pokojna baba pričala kako su nekad, kad su hteli da zapale cigaru, a nisu imali duvana, motali tu konoplju. Bez zajebancije. Dakle, moglo je da se puši, a sad da li je imalo i jako dejstvo ne znam, pošto određeni procenat THC postoji i u industrijskoj konoplji. Ali, kasnije je čini mi se zabranjeno privatno uzgajanje industrijske konoplje i ne znam je li ta zabrana povučena do sada...

Da, meni je pokojna baba pričala kako su nekad, kad su hteli da zapale cigaru, a nisu imali duvana, motali tu konoplju. Bez zajebancije. Dakle, moglo je da se puši, a sad da li je imalo i jako dejstvo ne znam, pošto određeni procenat THC postoji i u industrijskoj konoplji. Ali, kasnije je čini mi se zabranjeno privatno uzgajanje industrijske konoplje i ne znam je li ta zabrana povučena do sada...

Можеш потпуно легално да гајиш индустријску конопљу (има мање од 0,3% THC). Дозволу даје Министарство пољопривреде, семе се купује у Институту за ратарство и повртарство Нови Сад:
https://nsseme.com/nseme/proizvodi/alternativne-kulture-i-organska-proizvodnja/alternativne-kulture/

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back