Džimi Pejdž (Jimmy Page) - jedan od najboljih gitarista na svetu

Sensei

Master
Moderator
Poruka
65.357
Džimi je pre Cepelina svirao bas za Jardbirdse nekoliko meseci.

k.png


Dve nedelje nakon ove svirke, 10. avgusta 1966, postao je jedan od dvojice glavnih gitarista u bendu, zajedno sa Džefom Bekom.

Slobodno se uključite sa detaljima i komentarima o Pejdžu
 
Poslednja izmena:
Prvu poznatu gitaru je dobio od Džef Beka kao zahvalnicu što mu je namestio da svira sa Jardbirdsima. Evo šta je rekao o tome

„I izlazi Džef i drži ovu gitaru. I [pomislio sam], „Oh, došao je da sviramo“, znaš? On pokuca na vrata i ja kažem, 'Uđi, Džef.' Govori mi o tome kako su upravo sklopili novi posao i on je od toga kupio Stingrej. Rekao je: „Evo, ovo je tvoje“, i dao mi je Telekaster koji je koristio. „Ovo je tvoje što si me ubacio u Jardbirds.“ Pa, očigledno, bio sam zaista dirnut, jer u tom gestu ima puno ljubavi.“

Jimmy-Page-guitar.jpg
 

‘Communication Breakdown’ – Led Zeppelin​



Proto-punk remek-delo, Pejdžov rad na 'Communication Breakdovn' je legendarni. Zaslužan za pomoć u uspostavljanju udarca na dole, jednog od
ključni označitelja panka, svi od Džonija Remona do Diktatora navode ga kao inspiraciju. Izdat u martu 1969.

Ovo je bio prvi put da je Džimi Pejdž pušten na slobodu, a njegov rif i solo bili su prvi nagoveštaj onoga što je još trebalo da dođe u ostatku decenije i 70-ih.

Nedugo nakon objavljivanja „Communication Breakdovn“, Pejdž je konačno počeo da dobija pohvale za svoj majstorski rad na gitari.
 
Voleli ga ili ne, Page je jedan od najvecih gitarista sa koje god strane da se pogleda. Inovativan gitarista, napravio je neke od najpoznatijih rifova i gitarskih soloa i delova. Roling Stone magazin ga je stavio na trece mesto najboljih gitarista, odmah iza Hendriksa i Kleptona. Na Gibson listi je drugi, Klasik Rok listi je cetvrti, itd.....bukvalno ne postoji lista gitarista, bez razlike ko je napravio, a da se Page ne nalazi na njoj.
Ono sto je jos vaznije je da je uticao na druge velike gitariste njegovog vremena. Carlos Santana je izjavio da je Page posle Hendriksa najbolji gitarista koga je on cuo. Brajan Mej iz Queen je rekao da je Page najuticajniji gitarista, cak je i Dzordz Harison rekao da je Page neverovatan gitarista. Mnogi drugi poznati gitaristi imaju samo reci hvale za njega.
Cesto sam citao kako neki tvrde da Page nije dobar gitarista. Najcesci izraz je "sloppy" gitarista. Bez tehnike, neprecizan, brlja po zicama, da je precenjen, itd.
Postoje snimci uzivo na You Tube koji to potvrdjuju.
Samo sto to nije merilo. Na osnovu toga se ne moze precizno oceniti njegov kvalitet. Kompetentni gitaristi koji mogu i znaju da odsviraju svaki deo ili svaki solo koji je Jimi ikada odsviraju kazu da su ljudi koji misle da je Page precenjen, u stvari sami precenjeni. Razlazuci njegove gitarske deonice objasnjavaju zasto na prvi pogled on tako zvuci. Jimi je pre svega emotivan gitarista kome su emocije u sviranju bile vaznije od tehnike. A tehnicki je bio dobar tek onoliko koliko je sam hteo da bude i koliko mu je trebalo. Jimi nosi epitet mozda najemotivnijeg gitariste u rok muzici. Dovoljno je preslusati "How the West Was Won" i uveriti se u to. Tu se nalazi najveca i najraznovrsnija kolekcija Jimijevih majstorija na gitari.
Jimi je inovator, kompozitor, viruoz na gitari, i uvek cu se sloziti da je Jimi jedan od najvecih gitarista na svetu....voleli ga ili ne.
 

Back
Top