DZEPARAC

ja znam klinca koji dobija dzeparac od neke pete godine zivota, (sad ima skoro 10) i mali je postao tako pametan sa tim paricama! Sve zna, tipa "e, sad stedim za ovo", "e, ovo mi se bas isplati", "necu ovde da kupim, ima i jeftinije", presladak je!

Naravno, da mu roditelji inace kupuju sve sta treba, ali mi je medeno da vidim dete koje je vec skroz in charge sa svojim finansijama :)

Dusho, ti odradi (kujdi god 'oces!) a nama izdeli dzeparac. I dogovoreno! :):):)
Inace, dete ti je super, podseca me na mene, takva sam ja bila - pravi mali stedisa, uvek sam imala kintu, uvek sam radila i zaradila....A moj Igor - e on ti je primer onog klinca iz reklame o Nacionalnoj stedionici - sto nije ni do pulta visok bio kad je nosio 'svoje pare' da ulozi u banku (citav jedan americki dolar?!). Tako da se potpuno slazem sa tobom oko imanja dzeparca i raspolaganja novcem, samo je pitanje za svakog ponaosob da odredi o kojoj ce se sumi raditi i da ne pretera sa sumom jer ako dete ima dzeparac u visini necije plate onda nista edukativno iz toga ne moze da proizadje.

Sta ti je bre Sindi, znas li kolko danas zaradjuju stomatolozi?! :shock: :)
Moj sazidao 3 ordinacije za poslednjih 12 godina i kupio 2 stana, pa ti vidi - a stvarno covek posteno radi, nije nikakva mafija hocu da kazem! Tako da - sta ce to Indigo da znaci, par stotina evra vamo-tamo! A kad psihijatrija postane tako profitabilna, evo i ja cu vama da dajem dzeparac, majke mi! :):)

Kafa, kafa! Ocu i ja na kafuuuuuu!

pa ajde...kad smo isle prosli put, zaglavile smo tri i po sata:D i ostale nedorecene:lol: :lol: :lol:
ajd od nedelje, da mi sinu prodje rodjendan...jedino moras doci u ns, jbg:wink:

I ja bi u red za džeparac kod Indigo!
Naročito ako uspe da me nauči da nekad nešto novca i vratim - kao njeno dete!
ja sam uvek, ali uvek trošila do poslednje pare - makar kupila kokice za onu siću - samo da ništa ne vratim :roll: :lol: :lol: :lol: (i ako bi to, naravno, ostao moj novac ;) ).
Pošto je psihijatrija na putu da postane profitabilna, 'oću i kod WW. ;)

PS Kad smo kod trošenja... Moj brat je uvek pravio viceve na račun toga kako me nikad neće udati, jer se "još nije rodio" taj koji može da zaradi onoliko koliko ja mogu da potrošim. Šta mislite, kakvu ženu ima? ;) :lol: :lol: :lol:

SINDI:
pa ajde...kad smo isle prosli put, zaglavile smo tri i po sata:D i ostale nedorecene:lol: :lol: :lol:
ajd od nedelje, da mi sinu prodje rodjendan...jedino moras doci u ns, jbg:wink:

Zene, zeneeee?! :shock: Ali dobro, samnom necete ostati nedorecene - nece biti bitke za vreme: ja sam psihijatar, uglavnom slusam, to je prof4esionalna deformacija! Nego da se vratimo na temu, isplivace Rasta pa ce nas kritikuje sto chatujemo!

ja mislim da to nekako ide uporedo, das dzeparac i otvoris mu stedni racun na koji uplacujes kad imas, ali usput objasnis da dzeparac ne mora da se potrosi do zadnje parice i da nije lose da se ponekad kad pretekne to stavi na knjizicu. obicno babe i dede daju one pecurke i kasice prasice pa se dete navikne na ideju stednje. mislim da adolescentu jeste bitno da ima dzeparac kojim moze da raspolaze. osetljivo je to doba, uporedjuju se oni medjusobno pa mozda ne bi bilo dobro da bude medju retkima koji u tim godinama nemaju bas nikakav redovan dzeparac. kada je novac u pitanju, deca se brzo osete inferiornima u tom uzrastu. znas kad drugari pricaju o novoj igrici za sony play, a ti nemas, pa pricaju kako su letovali na moru a ti nisi, ili pola odelenja kupi neke super patike a opet ti ne kupis i uz sve to nemas ni neki nedeljni sitnis, makar koliki, osecas se bas bez veze. stvarno treba dati neku umerenu sumu, recimo 250/300 din nedeljno. ili manje, zavisi od prihoda ali bar evo 10 evra mesecno. a ako mu ponekad das po 5 evra npr (u evrima) ima sansi da ostavi sa strane.

Zavisi na sta ce ih trositi.

Ako bude kupovao pivo mislim da mu je dovoljno dati 50 dinara dnevno. Jer nemoze dete od 11 godina ni popiti vise od flase ili dve dnevno.

Ako bude kupovao cigare ne treba mu na davati novac. Vec mu treba reci da ce morati sam da zaradi ako zeli da kupuje duvan.

Ako bude kupovo slatkise i sokove. Dati mu 50 dinara dnevno i to je sve. Deca kad dobiju novac kupuju te stvari kao luda.

Ako bude pare ostavljao po PC igraonicama dati mu 50 dinara dnevno. U suprotnom nece se skidati odatle i navucice se.

Ako bude odlazio u kladionice dati mu za jedan tiket nedeljno pa ako bude bio uspesan u tome povecati iznos na 2tiketa nedeljno.

Ako bude kupovao delove za racunar davati mu 1000 dinara nedeljno. Mozda nauci nesto o hardveru.

Ako bude kupovao sportsku opremu davati mu 1000 dinara nedeljno i + uzimati mu krupnije stvari kao sto je bajk ili planinarska oprema.

Ako ulozi pare u banku poslati ga nekom jevreinu da ga poduci stogod oko finansija...

Ako bude radio sve te stvari odjednom sabrati sve ove iznose i davati mu da ne bi imo nesrecno detinjstvo i traume kad bude odraso.

Imam ja jednog drugara koji sad ima 21 godinu. Njegova plata nikada ne traje duze od 7 dana. zato pazite sa tim stvarima.

Tema za roditelje i one koji se tako osecaju :mrgreen:

Kako uchite svoju decu vrednost novca? Dajete li im redovan dzeparac ili samo po potrebi i kad zatrazhe? Koristite li zakidanje dzeparca kao vaspitno-kaznenu meru? Nagradjujete li svoju decu novchano? Dajete li im novac kad urade neki kucni posao ili slichno? Kad pocheti sa davanjem dzeparca? Koliko para uopshte?

itd, itd...

Harmony:
LePiaf:
Tema za roditelje i one koji se tako osecaju :mrgreen:

Kako uchite svoju decu vrednost novca? Dajete li im redovan dzeparac ili samo po potrebi i kad zatrazhe? Koristite li zakidanje dzeparca kao vaspitno-kaznenu meru? Nagradjujete li svoju decu novchano? Dajete li im novac kad urade neki kucni posao ili slichno? Kad pocheti sa davanjem dzeparca? Koliko para uopshte?

itd, itd...

Ja sam jos u dilemi da li radim pravu stvar u vezi sa dzeparcem :roll: ...

ja sam smislila da sa polaskom u školu, počnem i sa dzeparcem.
uplatiću mu užinu, tako da taj trošak neće imati, ali eto...neki dinar da zaradi.
mislila sam da mu dajem 200 dinara nedeljno.
(za početak)
za te pare može da kupi neki slatkiš, može da kupi neku glupost u knjižari...
a može i u mek da ode.
m?
ili treba više?
pomoć?
i, da...da napravim cenovnik, tipa...
bacanje đubreta 2 dinara,
usisavanje, prašina po 2 dinara?

Hahhaa..tako je moj kum naplaćivao sve od roditelja i sestara kad je bio mali
Da odnesem đubre? Vas mrzi? Ok., to će vas koštati...hoćete mesečni obračun ili po obavljenom poslu? I šta mu fali? Niente, sad radi na faxu, porastao veliki, ume sa parama, a ne kao ja, ne sećam se da sam kao imali IKAD bacio đ. Ili recimo Spasa, on je SAM prao svoje farmerke u srednjoj školi, jbte.. a jaaaaaaaaaa. koji se prema sopstvenom novu odnosim kao pijani milioner, eeeee...ćivote :lol: Bre, izađem do prodavnice i sjebem sve pare, još ako vidim negde kancelarisjki materijal: peeenkala, spajalice, šareni papirčići, sveske sa spiralom al' da su sa "masnom" 'artijom....**** - ode sve..
Ja se ne sećam džeparca tačno kako su mi davali, mislim da je bilo dnevno, ali ja ništa jeo nisam, tako da je to bilo uzaludno davanje novca, i gubio sam ga, uopšte nikakav odnos prema novcu nisam imao. A i bio je i dor., užina i ručak u školi ..užas, hrana.. Tek kasnije, sa polaskom u gimnaziju sam znao na šta ću tačno novce da potrošim i vodio sam računa, počeo sam i da pušim i da izvodim cice u buskop i postao daleko racionalniji.
Ali, ali...sećam se vrlo dobro experimenta moje majke u tećem razredu osnovne.
Dobio sam asa iz mate i majka uvde sistem, ne toliko zbog ocene nego zbog neke odgovornosti i učenja ekonomiji: 50 € dobijem za 5 iz mat. 40 za ocenu 4, 30 za 3...a kad dobijem asa onda moram da vratim sve pare.. dobar je sistem bio. Nažalost, otputovala je majka nakon prvog pol. na godinu dana na sl. put i propala je akcija učenja materijalizmu : o ) Super je bio taj metod, šteta prava što nije potrajao..

pajamaca:
ja sam smislila da sa polaskom u školu, počnem i sa dzeparcem.
uplatiću mu užinu, tako da taj trošak neće imati, ali eto...neki dinar da zaradi.
mislila sam da mu dajem 200 dinara nedeljno.
(za početak)
za te pare može da kupi neki slatkiš, može da kupi neku glupost u knjižari...
a može i u mek da ode.
m?
ili treba više?
pomoć?
i, da...da napravim cenovnik, tipa...
bacanje đubreta 2 dinara,
usisavanje, prašina po 2 dinara?
Dovoljno mu je za sada 200 nedeljno, ima sedam godina, ali mu se uopste ne isplati da radi po kuci po tom cenovniku :mrgreen:

E, da, majka mi je jednom dala pare da odem i sam kupim farmerke i ja, prolazim Obiličevim, tamo gde je prvi kafić sada, tamo je bila prodavnica biro-opreme i kupim UNIS pisaću mašinu...svidela mi se : o ) Ma, sad su klinci drukčiji, dajte bilo koju parirnatu novčanicu bebi od godinu dana - nema šaje da pocepa. U tome je trik.

Ja mislim da je 200 dinara nedeljno sasvim dovoljno, ali treba dete naučiti da raspodeli taj novac na celu nedelju. Ja sam odrastala baš u ono najnesrećnije vreme (91-92-93, tad sam imala 10-11-12 godina) i kintu sam dobijala povremeno, kad se nađe. Nije mi to bio problem pošto je ista situacija bila i sa drugarima...Ali, zato sam naučila da cenim svaku paru, i kasnije na fax-u, sestra mi je davala 50dem mesečno i ja sam se sa tim parama potpuno sama izdržavala, kupovala knjige, cigare, išla u bioskop i na kafu i uspevala da uštedim da kupim sebi neku garderobu ili neke tako krupnije stvari. Baš sam bila zahvalna sestri da sam završila fax u roku!

Izvinjavam se sto upadam, pajamaco, ako mogu: ja mislim da je detetu od 7 godina 200 dinara nedeljno jednostavno - mnogo. Nepotrebno mnogo. Ovo ti kazem sa profesionalnog aspekta, ako te zanima. Eto. To je jako malo dete i nema nikakve potrebe da ima toliki novac kod sebe (bez obzira sto cete sad svi da prevrcete ocima - kao 'Koliki novac?!"). Za taj uzrast deteta smatram da je to nepotreban novac. I sa manjim novcem moze da nauci sustinu raspolaganja novcem, a da ne bude u riziku da ga neko reketiora, otme mu, ili da baca novac na gluposti. U Mc treba ti da ga vodis, igracke treba ti da mu kupujes, u bioskop takodje ti, odeca takodje ti...>Detetu tog uzrasta dezeparac treba za tu i tamo neku cokoladnu bananicu, zvakice, bombone, gumice ili rezace, neku lepu grafitnu olovku...I to ne svaki dan.Moj ti je savet da smanjis tu cifru. Ako izracunas, dete od 7 god imace ti 800 dinara mesecno dzeparac (10 eura); veruj mi, tolko imaju mnogi stariji osnovnoskolci (od petog razreda navise).

Takodje ne smatram da treba da obavlja standardne kucne obaveze po bilo kakvom cenovniku; obavlja ih ( i to treba da nauci) zato sto je clan zajednice u kojoj zivi i zato sto je to prosto doprinos zajednickom odrzavanju prostora u kome se zivi. Odnos prema siroj drustvenoj zajednici dete stice primarno putem odnosa ka uzoj drustvenoj zajednici u kojoj zivi, tj porodici. Deo obaveza koje ima u kuci treba da obavlja zato sto je to normalni, zdrav i civilizacijski odnos prema prostoru u kome zivi i ljudima sa kojima zivi, i te obaveze moraju biti prilagodjene uzrastu i mogucnostima deteta. U suprotnom, moze se desiti (ne pod obavezno ali cesto) da izraste u samozivog truta koji ce preskakati preko djubreta u svom ulazu bez ideje da ga pomeri ili da ga ne baca (na prvom mestu) jer mu to nije - placeno.

Back