Dženarika i sok i džem

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
74.524

Zaboravljena voćka našeg detinjstva najlepše je krasila dvorišta, koristili su je kao lek protiv stresa, a savršena je i za sok i za džem​

izvor FITNES I ISHRANApiše: MARIJA JOVANOVIĆ

1717664472-shutterstock_571187284-750x500.jpg
Foto: Shutterstock
Ako ste odrasli okruženi zelenilom, u detinjstvu ste sigurno, ako ništa drugo, barem jednom probali dženarike. Reč je o plodovima koji često rastu uz put, lako su dostupni, a zbog slatkastog kiselkastog ukusa, jednom kad ih probate, teško da ćete se tako lako zaustaviti.

Dženarike su nekad bile zaštitni znak naših sela i nalazile su se u dvorištima kao njihov najlepši ukras, jer cvetaju među prvima i predstavljaju prave vesnike proleća.
Dženarika
Foto: Maria Mosolova / Flowerphotos / Profimedia
Prepune minerala i vitamina, poput magnezijuma, kalijuma i vitamina C, dženarike su odličan dodatak jelovniku. Sadrže polifenole, koji pružaju zaštitu protiv dijabetesa i srčanih oboljenja, obiluju gvožđem i natrijumom koji su neophodni za hidrataciju i funkciju mišića.


Divlje šljive su nekad bile mnogo više od ukrasa i ukusa: tretirane su kao riznica lekovitih svojstava. Njen cvet je bio ključni sastojak u lekovima dr Edvarda Baha, namenjenim ublažavanju ekstremnog mentalnog stresa. Čak i danas, ovi cvetovi se destilišu u biljne suplemente, što ukazuje na njihov terapeutski potencijal. Iako su dokazi uglavnom anegdotski, uloga dženarike u tradicionalnoj medicini je neosporna, nudeći prirodnu alternativu za one koji traže olakšanje od raznih bolesti.
1717664515-shutterstock_1138636715-1024x683.jpg
Foto: Shutterstock
Plodovi dženarike, odnosno divlje šljive mogu biti žuti, crveni ili kombinacija te dve boje, imaju košticu, sočno meso i čvrstu kožicu. Iako ih mnogi zbog prideva „divlja“ zaobilaze, ova sitna šljiva zapravo je prilično zdrava i od nje se mogu napraviti, na primer, sok i džem, a može se ubaciti i u kolače, one najjednostavnije biskvitaste ili kakvu dobru pitu, kao i u jutarnji smuti.


Potrebno je samo pustiti je da dovoljno dozri, postane mekana i sočna, jer će takva biti i slađa, a zatim je koristiti onako kako biste koristili i običnu šljivu.

Dva u jedan: I sok i džem od dženarike​


Sok od divlje šljive možete napraviti tako što plodove prvo dobro operete (posebno ako ste ih ubrali uz put), odvojite kilogram i pripremite otprilike 200 grama šećera. Naravno, količine šećera i druge dodatke poput vanile uvek možete prilagoditi svom ukusu, ali nemojte preterivati s dodavanjem limuna jer su ovi plodovi već dovoljno kiselkasti sami po sebi.

Plodove ubacite u lonac, dodajte vode tek toliko da ih prekrije i kuvajte 20-ak minuta ili dok plodovi ne omekšaju. Maknite s vatre, pustite da se sve zajedno ohladi i procedite pa proceđeni sok ponovo vratite na vatru i dodajte šećer. Kuvajte dok ne dobijete sirup i spremite ga u sterilizovane boce. Deo koji ste procedili takođe možete vratiti u drugi lonac pa ga kuvati dok ne dobijete gusti, kremasti džem. Zatim sve zajedno možete propasirati ili ostaviti u komadićima.
Uživajte!


https://zadovoljna.nova.rs/fitnes-i...otiv-stresa-a-savrsena-je-i-za-sok-i-za-dzem/
 
dudinke su priča za sebe, a posebno one crne :ok:
Još smo kupili i one prašnjave koje otpadnu , te najsladje
Koliko li sam majci ofarbao sa njoma :fdlan:
O pečenim kukurizima da ne pričam . Imao sam sreće 63 godine kad sam krenuo u 1 razred stanovali na Karaburmi . Iza naših zgrada voćnjak , sa trešnjama i višnjama , njive sa kukuruzima , u školi Jovan Popović ogroman dud . Po ceo dan na dunavu na pecanju i kupanju..... :heart:
" Lepi dani mog detinjstva "
 

Back
Top