Džek Trbosek i misterija koja traje

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.420
31. avgust 1888. Tri sata i 40 minuta posle ponoći. Mračna ulica u londonskoj četvrti Vajtčepl.
Na pločniku leži nepomično telo prostitutke Meri En Nikols.
Prolaznik je zatiče u lokvi krvi, vidi da joj je vrat prerezan od uha do uha i odmah prijavljuje policiji.
I danas se smatra da je Nikols bila prva žrtva ubice koji će kasnije dobiti nadimak Džek Trbosek.
_114161068_36f07c72-e8ec-42e3-abcb-3c1eecd6bbc1.jpg

Ime Džek Trbosek ste čuli zahvaljujući brojnim serijama i igranim filmovima i ono se odnosi na serijskog ubicu koji je ubio 11 žena u istočnom delu Londona krajem 1800-ih godina, ali nikada nije identifikovan. Većina njegovih žrtava su bile prostitutke čija tela je unakažavao do neprepoznatljivosti i koja su uvek imala prerezana grla.

U vreme pre nastanka forenzičke nauke, pa čak i pre korišćenja otiska prsta kao identifikacije, jedini način da se dokaže da je neko počinio ubistvo bilo je hvatanje na delu ili priznanje osumnjičenog.Zna se da su sve žrtve ubijene u istom, siromašnom delu Londona, da su bile prostitutke, ali da ih nije seksualno zlostavljao.
Sekao im je ne samo vratove, već i ruke, noge i utrobu. Rasporio bi ih hirurški precizno, uglavnom na ulici ili u mračnim prolazima, a bez privlačenja pažnje prolaznika.
Nije bilo znakova ni snošaja, a ni da je Trbosek masturbirao nad žrtvama, navodi se u arhivama.
Međutim, ono što ga povezuje sa seksualnim deliktima jeste da je od žrtava ponekad uzimao organe iz utrobe kao „trofej".

Na listi osumnjičenih našli su se i umetnici, mistici, doktori ili kasapini
Pojedinci koji su se dovodili u vezu sa ubistvima bili su unuk kraljice Viktorije, princ Albert Viktor, poznat i kao Vojvoda od Klarensa

Već 135 godine nije sa potpunom sigurnošću utvrđen identitet ubice.

BBC

Ne znam za 11, znam za zvanicnih 5 njegovih zrtava...Inace, glumio ga Jan Holms. :mrgreen:
No to nije bitno. Poslednja od teorija o identitetu ubice glasi da je bio u pitanju izvesni poljski mornar koji je tih noci silazio s broda na kopno...
A opet, mornar i hirurska preciznost...ko ce ga znati...

Ne znam za 11, znam za zvanicnih 5 njegovih zrtava...Inace, glumio ga Jan Holms. :mrgreen:
No to nije bitno. Poslednja od teorija o identitetu ubice glasi da je bio u pitanju izvesni poljski mornar koji je tih noci silazio s broda na kopno...
"Kanonizovanih" ima pet a za preostalih 6 verovatnoća nije tako velika.

Nećemo nikad saznati

Inače od tih "canonical 5" većina su bile žene koje nisu bile načelno prostitutke već izvukle deblji kraj u brakovima

Gledao sam dokumentarac

Na poslednjoj se baš izživeo brutalno
Jer je imao vremena da je isecira

Jezivo

Svakako

Nećemo nikad saznati

Inače od tih "canonical 5" većina su bile žene koje nisu bile načelno prostitutke već izvukle deblji kraj u brakovima

Gledao sam dokumentarac

Na poslednjoj se baš izživeo brutalno
Jer je imao vremena da je isecira

Jezivo

Svakako
Jeste, prava misterija...
Najjezivije je sto u filmu From Hell, gde se ispostavlja da je Trbosek visoki kraljevski lekar, uz antipoda u fiktivnom inspektoru sto ga glumi Dzoni Dep,
kad ga pred kraj obuzme ludilo , on mu priznaje da ce on izmisliti nastupajuci 20.vek... Kakve jake reci, i koliko metaforicki tacne, nazalost.
Oduvek je bilo zlocina u ljudskoj istoriji i odvratnih bezdusnosti, ali se sa pouzdanoscu moze reci da ih je vodila slepa strast i pohlepa...
Medjutim, u osvit 20.veka, sa takvim zlocinima na ulicama najurbanijih sredina, pomalja se zapravo strasna spoznaja da su ucinjeni iz razloga koji
se prosto opiru razumnom objasnjenju...Staljinovi gulazi, Hitlerovi logori, sve strahote Kambodze...mesta stradanja van ikakvog razuma...gde je ideologija
samo opravdanje za slepe i poslusne...i banalnost zla Hane Arent...Cini se da je svim svojim grozni Trbosek zapravo `posekao` - moglo je biti - zdravije tkivo 20.veka...deplasirajuci zdrav razum, empatiju i objasnjenje daleko od njega...verovatno utiruci put i kultu masina 21.veka, hladnih kao njegov alat.:neutral:
Ranjojutarnji lament rasanjenog posmatraca... ;) :cool:

Ima jedan period kad se nije znalo gde se nalazi, i baš u tom periodu se dešavala ubistva u londonu...sumnja se da je On bio u londonu.
Sudeci po klipu, moze da bude a i ne mora da znaci...Obojica su cinili boze sakloni necuvene stvari, koje su svakako (i naknadno) privukle paznju,
ali cak i takve stvari koje iskacu iz normalne zbilje tesko je tek tako sazeti samo u jednu za to odgovornu osobu, van pomisli da se tako nesto, makar i u slicnom vremenskom okviru, nije moglo desiti na nekom drugom kraju sveta, ovog puta u Engleskoj... Ima tu stvari i za i protiv, no pocev od prve, meni nesto narocito upadljiva nije cak ni njihova fizicka slicnost... :confused: :cool:

Sudeci po klipu, moze da bude a i ne mora da znaci...Obojica su cinili boze sakloni necuvene stvari, koje su svakako (i naknadno) privukle paznju,
ali cak i takve stvari koje iskacu iz normalne zbilje tesko je tek tako sazeti samo u jednu za to odgovornu osobu, van pomisli da se tako nesto, makar i u slicnom vremenskom okviru, nije moglo desiti na nekom drugom kraju sveta, ovog puta u Engleskoj... Ima tu stvari i za i protiv, no pocev od prve, meni nesto narocito upadljiva nije cak ni njihova fizicka slicnost... :confused: :cool:
Fizička slčnost na osnovu foto robot slike od trboseka :)
NIšta nije sigrno, nema čvrst dokaz, ali dokazi koji drže sumnju su tu. Vremenski period, anatomsko znanje za seciranje žrtve, rukopis... U svakom slučaju, da nije bilo tih usbistava, ne bi se razvila forenzika :)

Back