Džabe se trudiš, treba da te hoće - priča o kvarnom Džoniju (John Lydon - Johnny Rotten)

Sensei

Master
Moderator
Poruka
66.854
Dok je kreveljenje Džona Lajdona pomoglo da se definišu obe pank ikone, Seks Pistolsi (kao Džoni Roten) i Public Image Ltd. (PiL), on zapravo nije imao muzičke aspiracije kada ga je primetio menadžer Pistolsa Malkolm Meklaren 1975.

Lajdon se motao oko prodavnice fetišne odeće (i ranog punk centra) koju su vodili Meklaren i modna dizajnerka Vivijen Vestvud. Meklaren je primetio Lajdonov kvaran, antiestablišment izgled i, uprkos užasavajućoj „audiciji“ – falširajući totalno bez sluha uz pesmu Alisa Kupera „I’m Eighteen“ – angažovao ga je za novoformirane Pistolse.

Lajdon, koji je ranije radio kao dispečer minibusa i na građevini, kasnije je osnovao uspešan PiL (koji i dalje vodi), oženio se nemačkom naslednicom, napisao dve hvaljene autobiografije i pojavio se u TV emisijama i reklamama visokog profila.

John Lydon, The Sex Pistols/Public Image Ltd

1703543305789.png
 
Mnogi poznaju Džona Lajdona (67) kao buntovnog frontmena britanskog pank benda iz 70-ih Sex Pistols (kao Džoni Roten) i od 1978. kao pevača Public Image Ltd. Tako da će neke biti iznenađenje da je ovaj ljutiti roker bio stalni negovatelj za svoju ženu od skoro pet decenija, Noru Forster, koja je umrla u aprilu nakon duge borbe sa Alchajmerovom bolešću u 80. godini. „Uvek sam bio negovatelj — slučajno, pretpostavljam,“ Lidon objašnjava. "I mnogo mi se dopalo da to radim."

1703543782171.png
 
Iz intervjua o njegovom braku

Šta vas je privuklo Nori?


Oboje smo ljudi koji ne dozvoljavaju drugima da nam govore šta da radimo i da mislimo. Dugovečnost našeg zajedničkog postojanja dokazuje poentu — 45 godina i više. Čini se da je tako divno proleteo.

Kakva je bila Nora?

Otporna, veoma zabavna, divan smisao za humor. U mladosti se takmičila u automobilima, što je bio veliki problem za njenu porodicu, jer se u Nemačkoj na tu vrstu ženske nezavisnosti gledalo prezrivo. Prekršila je svako pravilo u knjizi i obukla se tako prekrasno, kao da je u filmu noar. Bila je fizički veoma sigurna u sebe i mentalno pronicljiva. Ja sam introvert koji s vremena na vreme pobegne iz zatvora koji je sam sebi nametnuo, osvetnički. Kažu da se suprotnosti privlače!
 
Kada joj je postavljena dijagnoza?

Otprilike pre šest godina. Pre toga, nisam znao šta se dešava. „Kako to misliš da ne znaš gde su ključevi od auta?“ Vozili smo se autoputem, a ona je stala usred njega, jer nije znala gde je. Vrištao sam: „Kamion bi mogao da nas razbije u bilo kom trenutku!“ Morao sam da shvatim da ovde postoji problem na koji nemam odgovore. Odveo sam je u UCLA Health, jer imaju Alchajmerov centar, a onda smo znali da će polako, ali sigurno, biti gore. I jeste.

Kako ste ostali pozitivni, iako je ona odbila?

Kada sam bio mlad, imao sam meningitis i izgubio sam pamćenje četiri godine. To mi je dalo alate da mogu da podnesem ono kroz šta je prolazila. Prepoznao sam te trenutke u njenim očima kada je bila zbunjena i ništa nije imalo smisla.


Šta si uradio?

Našao sam odličan način da je izvučem iz tih stvari, ne postavljanjem pitanja, već kroz humor. Rekao bih: "Oh, tvoj nos je veliki!" A ona bi prasnula u smeh. To je promenilo temu i vratilo je tamo gde je trebalo da bude. Proveli smo nekoliko godina zajedno smejući se svetu. Sedeli bismo i gledali Prave domaćice sa Beverli Hilsa, a ona bi se smejala njihovoj odeći i besmislenom ponašanju. To ju je oduševilo. Naravno, došlo je do neizbežnog zaključka, ali poslednjih nekoliko godina je verovatno bilo najfantastičnije iskustvo koje smo oboje mogli da imamo.

Ponekad u uznapredovalim stadijumima, pacijenti mogu postati zadovoljni. Jeste li videli to u Nori?

Da. Nora je umrla srećna, moram da kažem. Znala je da je volim. Uzgred, nikada nije zaboravila moje ime, iako su mi svi govorili da to neće biti slučaj.
 
Poslednja izmena:
Da li ste uspeli da nađete vremena za sebe dok ste brinuli o Nori?

Bilo je iscrpljujuće, da, ali pa šta? Angažovali smo pomoć da dolazi dva dana u nedelji. Nora se sprijateljila sa nekima od njih i mogli su zajedno da rade ženske stvari, što meni nedostaje. Ne mogu da je šminkam. Na kraju bi izgledala kao Alis Kuper!

Za ljude koji vas vide kao ljutog pank rokera, uloga čuvara može biti iznenađujuća.

Ne biste mogli da pišete pesme koje ja radim da vam nije stalo. Nikada nisam zasnivao svoju muziku na fantaziji. Uvek se zasniva na iskustvu. Bilo je teško gledati kako Norine oči blede kada je umrla. Znao sam da je mislila na mene u tih poslednjih nekoliko sekundi. Fantastičan poklon, a i tužan. Radije bih živeo život kakav smo vodili nego da ga uopšte nemam u svom postojanju.

Da li je neka od pesama na novom albumu Public Image Ltd., End of World, o Nori?

Da, „Havaji“ je moja ljubavna pesma za nju. Refren u pesmi „Aloha“ znači zdravo i zbogom. Znala je šta je pesma, ali ju je to nekako uznemirilo, tuga zbog njene smrti.

Zvuči kao da Nora ne bi htela da napišeš ludu pesmu o njoj.

Apsolutno ne. Bila bi užasnuta. Užasnuta!

 

Back
Top