DW: Ako vam se ovde ne sviđa - ajd' zdravo

ScipioAfricanus

Stara legenda
Poruka
92.074
DW: Ako vam se ovde ne sviđa - ajd' zdravo

Petina građana Srbije želi da se iseli. Bolji životni standard osnovni motiv, ali ljudi odlaze i zbog neuređene države, partokratije i nedostatka perspektive.

Istraživanje organizacije Srbija 21 pokazuje da petina građana Srbije želi da napusti zemlju, a među njima je najviše mladih ljudi: u okviru te brojke čak je 34 posto mladih između 18 i 29 godina koji razmišljaju o odlasku, što je nekih 450.000 građana.

Gotovo polovina onih koji žele da odu razmišljaju o trajnom odlasku, a to je verovatno i svojevrsna ocena države u kojoj trenutno žive. Građani Srbije su razočarani zbog mnogo stvari, i prosto bi bilo nepravedno reći da su novac i bolji životni standard presudni motivi za napuštanje Srbije. Iako se materijalni položaj najčešće navodi kao glavni razlog i u ovom istraživanju, odmah iza toga se nalazi uređenost države kao i veliko nepoverenje u institucije.

Ljudi odlaze- nikog nije briga

Podaci do kojih je došlo ovo istraživanje nisu neko veliko iznenađenje, jer tema odlaska ljudi svakako nije novitet u Srbiji. Međutim, i pored činjenice da je ta tema prisutna u javnosti još od velikih gastarbajterskih talasa šezdesetih godina prošlog veka, nekih konkretnih odgovara na emigrantske izazove nema. Da li bi ovi podaci ipak nekoga trebalo da zabrinu? Univerzitetski profesor u penziji Srbijanka Turajlić ne primećuje da je bilo ko posebno zabrinut zbog ovih procenata koji su strašno veliki.

„Postoji jedan sindrom, koji nije nov, a to je čuvena rečenica idi odavde ako ti ovde nije dobro. Niko ko je na vlasti ne želi da se zapita šta je to što ja radim što tera ljude da odavde idu. Dakle, sve što ja radim je dobro, a ako se tebi to ne dopada- idi. Kao da ova zemlja pripada vlastima, a ako su građani nezadovoljni kako se u zemlji živi to je problem građana a ne onih koji zapravo određuju kako se u Srbiji živi“, kaže Srbijanka Turajlić.

Nešto više od novca

Možda bi se vlasti i pozabavile ovakvim problemima kada bi oni mogli da se reše brzo i da pokažu nekakve rezultate. Srbija je već dugo emigrantska zemlja, i tu se ništa ne može promeniti preko noći. Na taj momenat skreće pažnju i Bojan Đurić, iz organizacije Srbija 21.

Ovaj problem se ne može rešiti brzo, i zato mislim da ne postoji ni neka prevelika motivacija, kod različitih nivoa vlasti, da na tome nešto rade ili planiraju na dugi rok, ističe Đurić. „Kada ljudi kažu da nemaju perspektivu, za njih rešenje neće biti povećanje plata od 15 ili 20 odsto u narednih 10 ili 15 godina- što mogu da budu ekonomski rezultati Srbije u najboljem scenariju. Ljudi se moraju na neki način uveriti da ovde postoji neka nada da će živeti bolje“. Đurić dodaje kako istraživanje pokazuje i da nije problem samo u novcu.

„Za one koji žele da odu važno je što će imati veća primanja. Ali, za one koji su već otišli i žive u inostranstvu neko vreme, oni menjaju percepciju i ističu uređenost društva, funkcionisanje institucija i pojedinih segmenata društva, kao i predvidivost u mnogim sferama života. Zato je tako malo onih koji već žive u inostranstvu a spremni su da se vrate. Više za njih nije motivacija da bi u Srbiji imali istu ili sličnu mesečnu platu“, napominje Đurić.

Drugačiji sistem vrednosti
Slično mišljenje deli i Srbijanka Turajlić. Kao dugogodišnji profesor univerziteta imala je prilike da iz prve ruke čuje šta je motivacija studenata da napuste Srbiju. Kako kaže, novac često nije najvažniji motiv.

„U struci kojom se ja bavim- inžinjerstvo i IT sektor posebno- sa gledišta standarda on je čak u Srbiji možda veći nego negde drugde, imajući naravno na umu postojeće plate i troškove života. U toj struci posla ima, i plate nisu male. Od onih IT inžinjera koje ja poznajem, a koji su otišli, otišli su onda kada su deca bila spremna za školu. Želeli su da im deca rastu i žive u jednoj pristojnoj zemlji u kojoj postoji normalan sistem vrednosti, i u kojoj se sve ne rešava korupcijom i preko veze“, kaže Srbijanka Turajlić.

Bolje biti neće
Ako bismo krenuli u nabrajanje svega što u Srbiji loše funkcioniše- a moglo bi se navesti kao potencijalni motiv za odlazak iz zemlje- lista bi zaista bila dugačka. Loš javni prevoz, šalterska birokratija, korumpirano zdravstvo, sudstvo i policija, rasturene institucije, spori vozovi, loši putevi, partijsko zapošljavanje, medijsko i političko nasilje- i sve to uz platu od 200-300 evra- postaje jasnije kako je potrebno imati specijalan sistem samoodržanja i dodatnu količinu meditacije kako bi se funkcionisalo u takvom okruženju.

Bojan Đurić napominje da su ljudi optimizam da će se neke stvari u tom smislu promeniti imali samo u prvim godinama nakon 5 oktobra 2000 godine. Ali, ta nada je brzo iščezla, nastavlja Đurić, i to je zapravo ljudima ugasilo nadu da će se neke stvari promeniti.

„Mislim da se ljudi, kada razmišljaju o odlasku, pre svega rukovode iskustvima nekih drugih ljudi, ili posmatrajući neku opštu situaciju u društvu. Svest o tome da se neke stvari sporo, ili uopšte ne menjaju, čini mi se da je mnogo presudnija za nečije odluke nego možda neki konkretan događaj, u smislu da su ljudi direktno ugroženi zbog toga što neko drugi može lakše da nađe posao od njih, ili što se obrazovanje uvek ne isplati“, kaže Đurić.

Program za mlade - menjajte opšte okruženje

Partokratije je u Srbiji uvek bilo, ali naprednjačka vlast je sistem botovskog napredovanja uspostavila kao jedan od ključnih principa u karijerama mladih ljudi. Koliko uticaja u razmišljanju mladih o odlasku ima činjenica da ne žele da se za radno mesto guraju sa stranačkim botovima? Srbijanka Turajlić smatra da je to potpuno jasno, i da „kada biste vi imali jake institucije sistema onda više ne bi bilo ni partokratije. Tako da mi se čini da je partokratija samo posledica- ona je jednostavno posledica želje da ne postoje institucije“. Stoga profesorka Turajlić smatra da će vlast sve ove porazne cifre i procente iz ovog istraživanja jednostavno ignorisati i prećutati.

„A to će da prećuti jer ona jednostavno nema odgovor kojim ne bi prihvatila sopstvenu krivicu. Prihvatanje krivice je prvi korak ka tome da se kaže: u redu, da vidimo šta možemo da promenimo. Ali, oni ništa ne bi trebalo da čine za mlade, oni bi trebalo da učine nešto za državu. Nema tu pojedinačnog podsticaja i magičnih programa za mlade. Pošto mladi beže zbog opšteg okruženja, dok se ne učini nešto na popravljanju opšteg okruženja, mladima nema šta da se ponudi kako bi ostali u Srbiji“, smatra Srbijanka Turajlić.

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2018&mm=10&dd=16&nav_category=12&nav_id=1456418

Srbija nema plan, nema nista.

Па ок је да оде свако ко мисли да треба.

Само је безвезе да онај ко је одсељен соли памет људима који живе у Србији шта и како треба да одлуче/ураде/бирају.

Свако треба да гледа своја посла. У својој тренутној домовини у којој живи.

Znam da on ne mirise mene ni Hrvate al dobro ne mirisem ni ja njih preko al smo ok.

Da napomenem jos nesto sto je DNO u Srbiji a to je zdravstvo. Evo primera iz prve ruke- detetu po rodjenju ne nalaze na snimku benigni tumor posle 3 TRI snimanja da bi posle drugi doktor otkrio! Izvinite nemjte nas tuziti!

Decko treba da operise nogu, oni mu operisu 1cm ispod tog mesta. Godinu dana u agoniji da bi nasao vezu, ode hirurg kod kolege baci mu papire na sto i kaze "Aco, sta je ovo" ? "Pa greska" .... e po..... se ja na vase zdravstvo!

- - - - - - - - - -

Само је безвезе да онај ко је одсељен соли памет људима који живе у Србији шта и како треба да одлуче/ураде/бирају.

Pa ok je. I tekst je sasvim ok i realan. Isto je sve u Hrvatskoj.

Po meni nije bezveze i ne trebamo da se odricemo ljudi koji su otisli.

Svet je danas povezan vise nego ikad i cak i oni koji su se odselili, a imaju srpsko drzavljanstvo trebaju da imaju pravo glasa i to je narocito moguce preko neta na primer.

Mislim treba raditi na tome da se oni vrate u Srbiju i donesu znanje i tehnologiju, a ne da penzioneri budu glavna razvojna sansa Srbije jer su najveca glasacka masina.

Ali to se nece skorije promeniti :lol:

Svet je danas povezan vise nego ikad i cak i oni koji su se odselili, a imaju srpsko drzavljanstvo trebaju da imaju pravo glasa i to je narocito moguce preko neta na primer.

Mislim treba raditi na tome da se oni vrate u Srbiju i donesu znanje i tehnologiju, a ne da penzioneri budu glavna razvojna sansa Srbije jer su najveca glasacka masina.

Ja bih rekao da cak postoji neka doza odbojnosti prema tim istim stanovnicima i povratnicima. A razlog je duboko usadjen.

Он хејтује све што директно утиче на нешто боље......
Знаш оно када је некоме ДоДо икона, идол, звезда водиља.......

I naravno ne možeš ti bez Dode :D Samo ne ode on nigdje :mrgreen: Što se tiče boljeg svako sam.bira gdje mu je bolje. I to je ok. Potreba za onim ja sam najpametniji i dokazivanjem kako je sad tamo negdje neko i nešto nije.

- - - - - - - - - -

Ja bih rekao da cak postoji neka doza odbojnosti prema tim istim stanovnicima i povratnicima. A razlog je duboko usadjen.

Zavisi od ponašanja tog povratnika.

Овај ''егзодус'' младих људи, а и старијих у печалбу
све више подсећа на повлачење Српске војске на Крф.

- - - - - - - - - -

I naravno ne možeš ti bez Dode :D Samo ne ode on nigdje :mrgreen: Što se tiče boljeg svako sam.bira gdje mu je bolje. I to je ok. Potreba za onim ja sam najpametniji i dokazivanjem kako je sad tamo negdje neko i nešto nije.

- - - - - - - - - -

Код тебе постоји синдром авлије, ограђене дебелим зидом.

Ти не можеш да прочиташ никада између редова.

Извини, заборавио сам.

- - - - - - - - - -

Sta hoces da kazes da je Srbin podivljao na Zapadu pa ne zna da se ponasa kada dodje, sta? Ne nego seljaci narocito imaju dozu prezira zato sto su oni na neki nacin uspeli i dosli su da uzivaju u penziji a ne da seku usi i krpe dupe.

Posle 42 godine u SAD vratili se u Srbiju, pa se iznenadili
https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2017&mm=11&dd=15&nav_id=1325639

Sta hoces da kazes da je Srbin podivljao na Zapadu pa ne zna da se ponasa kada dodje, sta? Ne nego seljaci narocito imaju dozu prezira zato sto su oni na neki nacin uspeli i dosli su da uzivaju u penziji a ne da seku usi i krpe dupe.

Posle 42 godine u SAD vratili se u Srbiju, pa se iznenadili
https://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2017&mm=11&dd=15&nav_id=1325639

Šta sam htio to sam i rekao. Ja imam strica u Njemačkoj. Tamo je sad već preko 40 godina. I on i žena za tolike godine nisu odmakli od osnovnog poznavanja njemačkog i socijale. Ali zato se kada u rijetkim prilikama dođe razbacuje parama. Sve najbolje zna i sve bi on riješio. Sjećam se i kako je jedan parkirao X5 sa ženevskim tablicama na sred trotoara i pride otvorio sva vrata. Pa se nije moglo proći. Dok on ponosito sa porodicom stoji pored istog. E takvi nemaju moje poštovanje.

Šta sam htio to sam i rekao. Ja imam strica u Njemačkoj. Tamo je sad već preko 40 godina. I on i žena za tolike godine nisu odmakli od osnovnog poznavanja njemačkog i socijale. Ali zato se kada u rijetkim prilikama dođe razbacuje parama. Sve najbolje zna i sve bi on riješio. Sjećam se i kako je jedan parkirao X5 sa ženevskim tablicama na sred trotoara i pride otvorio sva vrata. Pa se nije moglo proći. Dok on ponosito sa porodicom stoji pored istog. E takvi nemaju moje poštovanje.

Опет си копирао неки туђи текст из новина?
Ђаволак, хајде једном напиши нешто што стварно јесте.
Безвезе, је правити овакве компарације.
Извини.

http://rs.n1info.com/a428242/Vesti/Gosti-N1-o-odlascima-mladih-iz-Srbije.html

Loš standard i neuređena država teraju mlade iz Srbije

bg-tema-jutra-pcr-161018_1.Still003.jpg
Izvor: N1
Autor teksta:
Miona Živić

Istraživanje koje je uradila organizacija "Srbija 21" pokazalo je da 22 odsto građana potencijalno želi da se iseli iz Srbije. Gosti N1 kažu da je ta broj još veći ako se gleda kategorija mladih od 18 do 29 godina, u kojoj broj onih koji žele da odu iz zemlje iznosi čak 34 odsto.
Prema rezultatima istraživanja "Zašto ljudi žele da odu iz Srbije", koje je sprovela organizacija "Srbija 21" tokom juna i jula ove godine, 22 odsto građana potencijalno želi da se iseli iz Srbije, a kao motivi za iseljenje najčešće se ističu standard, bolje plaćen posao i loša situaciju u državi.
"Statističari ne vole da procente pretvaraju u apsolutne brojeve, ali je to važno da se razume dubina problema. Između 400 i 450 hiljada ljudi u kategoriji od 18 do 29 godina razmišlja o odlasku iz zemlje. Naravno, neće svi otići, ali je suština gde su oni mentalno, kako planiraju svoj život, da li mogu da posvete deo života nekoj promeni", rekao je Bojan Đurić iz te organizacije u Novom danu.
Đurić je rekao da smo svi "manje-više sa iskustvom života u ovoj zemlji imali osećaj u stomaku da je taj broj prilično velik", ali da do sada nije bilo konkretnih istraživanja na tu temu, niti ozbiljnih razgovora o tome.
"Nikad niko nije pitao ovde ljude zbog čega odlaze, a ni one koji su otišli kako su se snašli i kako se osećaju. Mi smo uradili istraživanje sa obe grupe ljudi. Procenat od 22 odsto je i malo i mnogo. Ako pogledate onu grupu od 18 do 29 godina, taj broj je i veći", kazao je Đurić.
O tome kad počinje da se uopšte razmišlja o odlasku iz zemlje, demograf Vladimir Nikitović, kaže da je to period kada se završi srednja škola, i da je to karakteristično za sve zemlje, ne samo za Srbiju.
"Oni koji odlaze uglavnom to rade oko 35-te, kod nas je pik do 30-te godine. Populacija naših koji odlaze je nešto obrazovanija od proseka, što je takođe poražavajuć podatak", kazao je Nikitović.
Nada - ključni faktor
Nada je, kažu, ključni faktor.
"I to nije izolovan problem Srbije, to je problem čitave istočne Evrope...Nije dobro upasti u letargiju. Iz Rumunije, recimo, ode 400.000 ljudi godišnje", rekao je Đurić.
Dodao je: "I strašno nas nervira kada čujemo rečenicu da su otišli najpametniji...Istina je da odlaze i takozvani 'risktejkeri', ljudi koji zbog situacije u kojoj se nalaze ovde, moraju da 'skaču u nepoznato'...odlaze i obrazovani lekari, medicinske sestre, ali i uspešni varioci i druga zanimanja".
Poražavajuće je, kaže, što će se prekinuti lanci u nekim zanimanjima.
Prema rezultatima istraživanja koje je sprovedeno u Srbiji na uzorku od 1.000 punoletnih građana, 41 odsto ispitanika kao razloge za odlazak iz Srbije navodi standard, 36 odsto bolje plaćen posao, a devet odsto lošu situaciju u državi.
"Nekima zarada nije presudan faktor. Uslovi života, radno okruženje, kvalitet slobodnog vremena, svi ti uslovi koji su kod nas poprilicno loši, u suštini jesu faktori koji su pokretači odlaska mnogo više sada nego u ranijem periodu kada se odlazilo", kazao je Nikitović.
Kako se navodi u rezultatima istraživanja, 92 odsto anketiranih kaže da živi bolje u inostranstvu nego u Srbiji. Na pitanje zbog čega im je bolje u inostranstvu 37 odsto anketiranih ističe bolji životni standard, 13 odsto uređenu državu, a šest odsto bezbednost. Upitani da li će se vratiti u Srbiju, 41 odsto ispitanih to ne planira, dok bi se 35 odsto vratilo, ali tek kada budu u penziji.
"Ali će vam 90 posto njih reći da budućnost svoje dece vidi u inostranstvu", rekao je Đurić.
"Godišnji minus" od oko 15.000 ljudi
bg-tema-jutra-pcr-161018_1.Still002.jpg
Izvor: N1
Na pitanje zna li se koliki je tačan broj onih koji odlaze iz Srbije, Nikitović kaže da nijedna države nema tačne podatke o tome.
"Nijedna emigraciona države nema jasnu procenu koliki je taj broj. Iz prostog razloga što nikoga ko odlazi iz zemlje, ne možete naterati da se odjavi sa adrese na kojoj ovde stanuje. Procena je da ode oko 50.000 godišnje, povratak po istoj definiciji je 30 do 40.000 ljudi, a to su ili penzioneri ili oni koji nisu uspeli", rekao je demograf.
Naglašava da je taj minus od oko 15.000 ljudi godišnje, a situacija je još gora imajući u vidu da se vraćaju uglavnom stariji ljudi, dok mladi ostaju u inostranstvu.
O tome kako treba da se rešava problem odlaska, Đurić kaže: "Postoje zemlje koje su to rešile, plata u Estoniji je sada oko 1.300 evra, to je zemlja sa otvorenim društvom, otvorenom ekonomijom. U susednoj Finskoj, gde je odlazilo najviše Estonaca, prosečna plata je 2.600 evra, ali je standard duplo skuplji...Kada je takav odnos u društvu, onda preovladaju ti emotivni faktori za ostankom".
I to je, kaže, dugotrajan proces.
"Nije dobro da postoje akcije koje nisu osmišljene. Ako je problem negativan prirodni priraštaj, nije rešenje da terate ljude da imaju više dece...ili donesete pogrešan zakon o finansijskoj podršci roditeljima...Takođe, propise prave ljudi koji nemaju realan dodir sa stvarnošću. Država mora da uliva neku vrstu poverenja, tamo negde prevoz funkcioniše, vodovod radi kako treba, jednom rečju - država funkcioniše", kaže Đurić.

Како напредује тренирање побегуља? Иде добро? Ако, само наставите.

Једино што треба увести је да се изравна економски рачун пре одласка и брисање из држављанства.

Путуј игумане...

Neces ti da izravnas nista macak. Ne znas kao prvo ni sta pricas.

Sve te vase sfrj vakcine, osnovna, srednja, faks sam sam finansirao, je placeno od strane mojih roditelja kroz porez. Onda sam ja placao porez dok sam radio ovde.

Reci ti meni koji je to ekonomski racun, da mi nista nesto dzaba dali mozda? :D

Tako da od mene cimbenici mogu dobiti samo spolovilo

Postoje dve price o zapadu, kroz primer Nemacke, koje su totalno oprecne, a dolaze iz usta najveceg dela naseg naroda koji tamo zivi. Prva je da je to sve uredjeno i da je sve savrseno, da posla ima u izobilju, pare rastu na drvecu i ljute se kada ih neko ne pokupi. Ulice su poplocane zlatom i nemaju ni rupicu a kamoli krater kao na divljim balkanskim putevima. I ta bajka sa leptiricima i cveticima traje sve dok te neko od najblize rodbine ili prijatelja pita da mu pomognes da i on dodje u taj raj da radi, kada te zamoli da nadje posao u tu Nemacku. Onda se ploca menja, "znas i ovde kriza, nije kao ranije, tesko do posla, a pun kur.ac ovih migranata, ma bolje u Srbiji ne znam ni sto smo dolazili". Posle toga razgovora dolazis u iskusenje da mu tamo u Nemacku posaljes neki dinar da se snadje koliko je tesko.

Dakle sta je prava istina o tom zivotu na zapadu za nas smrtnike koji dalje od grckog mora sveta nismo videli.

90 посто тих људи су гастарбајтери. Шта они сем дознака могу да допринесу држави? Како се квалитетно перу судови, услужују гости, или како је градилиште добро омеђено?

Јако мали број људи је заиста од квалитета, који је отишао. Од наводно 4 милиона људи, на те који могу да дају ок допринос отпада 100-200.000 максимум.

Наравно да треба проверити и дати сву могућу прилику човеку који је постао предузетник на Западу или било где у свету, свеједно. Или који има изнадпросечна примања.

Али перач судова, или конобар који оде у Немачку, па који ће нам ***** реално.

90 посто тих људи су гастарбајтери. Шта они сем дознака могу да допринесу држави? Како се квалитетно перу судови, услужују гости, или како је градилиште добро омеђено?

Јако мали број људи је заиста од квалитета, који је отишао. Од наводно 4 милиона људи, на те који могу да дају ок допринос отпада 100-200.000 максимум.

Наравно да треба проверити и дати сву могућу прилику човеку који је постао предузетник на Западу или било где у свету, свеједно. Или који има изнадпросечна примања.

Али перач судова, или конобар који оде у Немачку, па који ће нам ***** реално.

Pa da pere sudove u Srbiji valjda? A ne da ti pere sudove neko sa diplomom pravnog fakulteta a drzavu vodi covek sa kupljenom diplomom.

Neces ti da izravnas nista macak. Ne znas kao prvo ni sta pricas.

Sve te vase sfrj vakcine, osnovna, srednja, faks sam sam finansirao, je placeno od strane mojih roditelja kroz porez. Onda sam ja placao porez dok sam radio ovde.

Reci ti meni koji je to ekonomski racun, da mi nista nesto dzaba dali mozda? :D

Tako da od mene cimbenici mogu dobiti samo spolovilo

Заиста је добро да си отишао јер функционална писменост ти није јача страна.
Где пише да ти треба нешто да вратиш? Можда си преплатио, па држава теби дугује? То је значење "изравнати економски рачун".
И наравно да нећу, јер је закон на страни побегуљских карактерних особина. Ја желим да се закон промени у том смислу да се лепо сведе рачун на нулу па кафица и ракијица и да се не видимо више.

И опет ти не вадиш из уста то споловило...није тема о хомосексуалцима већ о карактерним особинама.

[/B]

Pa da pere sudove u Srbiji valjda? A ne da ti pere sudove neko sa diplomom pravnog fakulteta a drzavu vodi covek sa kupljenom diplomom.

Може да пере судове док је студент. Студената у Србији реално има буљук. Сви који су на буџету, ето могућности да раде за државу.

Meni je u redu da se otvaraju ovakve teme gde se piše o problemima i greškama srpskog društva i gde se raspravlja kako iste rešiti.
Nije mi prijatelj onaj koji me stalno tapše po leđima i prećutkuje moje greške već onaj koji mi,iz dobre namere,govori gde grešim i kako greške ispravim.
Nadam se da postavljač nije zlonamerno otvorio temu

Србија није субјект па да ти прави планове !

А, што се тиче неких персона у Србији, они заиста имају велике планове, једино што ти ниси уопште укључен у прерасподели тих добара који ће проистећи жестоким плановима Клана.

Али када уопште ниси у праву .

Теби нема помоћи.

Back