Добро дошли
Buduća legenda
- Poruka
- 27.854

Godišnje 40 miliona dinara
Jedan od problema sa plaćanjem za dvorski kompleks na Dedinju ranije je bio da je novac iz budžeta izdvajan ne samo za održavanje Belog dvora i konzervaciju umetničkih dela, već i za čišćenje, košenje trave, servisiranje automobila, plate osoblja, i to tako netransparentno da je državni revizor podnosio prijave protiv nekih ministarstva
Za održavanje dvorskog kompleksa na Dedinju do sada se godišnje trošilo od 40 miliona dinara, do čak 130 miliona – što bi danas bilo oko 1.300.000 evra. Saša Gajin, iz Koalicije protiv diskriminacije, kaže da i taj podatak govori da je porodica Karađorđevic proteklih godina bila privilegovana.
“Ono što zaista iznenađuje je da mi kao društvo i kao država nismo uspeli do kraja da se odredimo prema idejama koje se u svakom slučaju kose sa jednim republikanskim uređenjem, koje je inače zapisano u ustavu. Sa jednim demokratskim oblikom tretiranja građana koji bi trebalo da uživaju jednaku slobodu i jednaka prava”, kaže Saša Gajin.
Sa druge strane Dragomir Acović, predsednik Krunskog saveta, smatra da primedbe da ostali građani nisu teretirani ravnoprano sa Karađorđevićima jednostavno ne stoje.
“Pa drugi građani, koliko ja znam, nisu bili vlasnici tog kompleksa. Takođe je poništen ukaz iz 1947. kojim je izvršena konfiskacija imovine. Pa se onda postavlja pitanje, ako je ukaz poništen, ko je onda taj ko može osporavati pravo korišćenja”, pita Acović.
http://www.slobodnaevropa.org/content/srbija_karadjordjevici_dvor/16797108.html
Огромне паре се сливају у Дворски комплекс често зван ,,Код Аце у кафанче''.
То нетранспарентно трошење пара, указује на нешто што је и противзаконито..
Врхунски безобразлук је изјава Д.Ацовића:“Pa drugi građani, koliko ja znam, nisu bili vlasnici tog kompleksa''. Он очигледно незна да су ти други грађани народ од кога је узет (отет) новац за изградњу овог комплекса.Краљевска апанажа није била довољна да се изгради овако нешто.
Мислим да Ацу Карађорђевића треба иселити из овог комплекса и једнако третирати као и Јованку Броз. Такође био би то једнак третман за све Карађорђевиће, које је Аца разјурио и остао сам са Гркињом да се шепури по комплексу.