Quantcast

Dvojno državljanstvo za vojvođanske Mađare i Vojvođane-starosedioce

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Blues Brothers

Veoma poznat
Poruka
14.972
Za nešto više od mesec dana 27.000 Mađara van Mađarske, među kojima prednjače oni iz Srbije, podnelo je zahtev za dobijanje mađarskog državljanstva - nakon što je ova zemlja posle skoro dve decenije nećkanja i kolebanja, odlučila da omogući dvojno državljanstvo svojim sunarodnicima u dijaspori.


Prema uslovima za sticanje tog statusa, zahtev za državljanstvo mogu podneti i drugi građani Srbije ukoliko je neki od njihovih predaka već posedovao mađarsko državljanstvo, ili je bio rođen u nekadašnjoj Austrougarskoj.

Ta činjenica otvorila je mogućnost i mnogim Vojvođanima-starosedeocima da pokucaju na vrata mađarskog konzulata, i da uz izvod iz matične knjige rođenih svojih dedova i pradedova, i sa elementarnim znanjem mađarskog jezika, zatraže državljanstvo te zemlje.

Da je interesovanje za ovaj „papir“ veliko govori pomenuta brojka, koja nikako nije definitivna. Svi slobodni termini za podnošenje zahteva za državljanstvo zauzeti su do leta – čitav posao je vrlo organizovan, tako da nema čekanja - a razvoj prilika u Srbiji mogao bi napraviti još više posla za administraciju u konzulatu. Većina vojvođanskih Mađara priliku da postanu državljani Mađarske doživljava kao brigu i priznanje matične države da ih smatra svojima, i potvrdu o državljanstvu žele iz čisto emotivnih razloga, iako ne nameravaju da se sele u Mađarsku. Mnogi mladi, međutim, imaju i neka konkretna očekivanja – sa ovim statusom moći će da se školuju i rade u Mađarskoj ukoliko, naravno, nađu posao, ravnopravno sa ostalim građanima te zemlje.
Pri tom, najava da će Austrija i Nemačka u maju otvoriti svoja tržišta rada i za građane zemalja koje su primljene u Evropsku uniju 2004. godine, posebno je važna za sve one koji su već odlučili da sreću potraže izvan Srbije...

http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/terazije/pasos_za_emociju_i_egzistenciju.14.html?news_id=210240

Pasoš za emociju i egzistenciju !!!
 

Blues Brothers

Veoma poznat
Poruka
14.972
Diskriminacija za državnu službu?

Komentarišući izjavu ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića da građani koji imaju dvojno državljanstvo ne mogu raditi u određenim državnim službama, recimo u policiji, predsednik DSVM Andraš Agošton je podsetio da u Srbiji mnogi Srbi sa dvojnim državljanstvom obavljaju i najviše funkcije. „Ako dvojno državljanstvo ne smeta Srbima da rade na najodgovornijim mestima, a druge nacionalnosti to ne mogu, onda smo suočeni sa diskriminacijom na nacionalnoj osnovi“ - smatra Agošton.

Odnmah se nasao mali Slobo da iskazuje kao mnogo puta dosada otvoreni sovinizam !
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.202
Ranije ni Madjari iz Vojvodine nisu mogli dobiti madjarsko drzavljanstvo.

I kada bi ga dobili, preko teskih peripetija, DESET GODINA im je bilo zabranjeno da se bave bilo kakvom politikom u Madjarskoj.

Па да РАНИЈЕ - али сада и Мађари ТРАЖЕ ПОНИШТЕЊЕ РЕЗУЛТАТА СВОГ ФАШИЗМА - ПА ЋЕ ТАКО НА ОСНОВУ ТОГ ДРЖАВЉАНСТВА ТРАЖИТИ ДА ПРИПОЈЕ ДЕО ВОЈВОДИНЕ... то сви знамо а то је и отворено најавио швапски сада покојни амбасадор Цобел за време Коштунице....
 

BLAJBI

Zaslužan član
Poruka
103.873
Па да РАНИЈЕ - али сада и Мађари ТРАЖЕ ПОНИШТЕЊЕ РЕЗУЛТАТА СВОГ ФАШИЗМА - ПА ЋЕ ТАКО НА ОСНОВУ ТОГ ДРЖАВЉАНСТВА ТРАЖИТИ ДА ПРИПОЈЕ ДЕО ВОЈВОДИНЕ... то сви знамо а то је и отворено најавио швапски сада покојни амбасадор Цобел за време Коштунице....

E bas zato Vojvodina NE MOZE biti samostalna drzava !

za 24 sata bi se POCEPALA.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.