ДВЕ СТРАНЕ МЕДАЉЕ ОБИЛИЋА КОЈУ ДОДЕЉУЈЕ ТАДИЋ

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.544
http://www.kurir-info.rs/vesti/srpski-obilici-74789.php
SRPSKI OBILIĆI
Predsednik Tadić će na Sretenje odlikovanjima okititi grudi osmoro najhrabrijih policajaca i vojnika - pravih savremenih srpskih junaka!

BEOGRAD - Tadiću nije bilo lako!
Na stolu predsednika Srbije bilo je nekoliko stotina predloga za državna odlikovanja, a on će na Sretenje, 15. februara, na Dan državnosti, medalje za hrabrost „Miloš Obilić“, za zasluge i za revnosnu službu staviti na grudi samo osmoro najhrabrijih pripadnika MUP i Vojske Srbije.
Treba napomenuti da je ovo prvi put da se ordenje dodeljuje u miru, za zasluge iz doba mira.
Ovo su srpski Obilići, prvi koji će poneti odličja na osnovu novog zakona o odlikovanjima!
Vladimir Grandić

Predsednik Tadić će zlatnom medaljom za hrabrost „Miloš Obilić“ posthumno odlikovati Vladimira Grandića iz policijske uprave u Novom Sadu, koji je izgubio život 11. aprila 2009. godine prilikom pokušaja sprečavanja bekstva četvorice naoružanih razbojnika.

Grandić je sa šest godina ostao bez oca, koji je 1986. godine poginuo na Avalskom drumu, takođe radeći kao policajac. U maju je trebalo da se venča. Njegovi najbliži rekli su da je bio miran i povučen čovek.

http://www.alo.rs/vesti/35652/Nisu_platili_ni_sahranu
det-v.jpg

Majka i brat ubijenog policajca ogorčeni na državu
Nisu platili ni sahranu

Majka i brat ubijenog policajca Vladimira Grandića (31), koji će na Dan državnosti primiti posthumno odlikovanje za hrabrost „Miloš Obilić“, kažu da ništa drugo, osim odlikovanja i zahvalnica, dosad od države nisu dobili.

Srbislava i Miloš Grandić u svome skromnom domu u novosadskom naselju Podbara, okruženi slikama i odlikovanjima, pričaju da žive od skromnih primanja, a da država nije bila u stanju ni troškove sahrane da izmiri.
Brišući suze s lica, Vladimirova majka kaže da je žalosno što ih se vlast seti samo kada treba da se slikaju s njima. Dok suza, suzu stiže, Srbislava objašnjava da nema dinara u kući, a da joj je mlađi sin skoro dobio opomenu iz pogrebnog preduzeća da će mu blokirati platu, jer nisu izmireni računi za Vladimirove pomene. Jedinu pomoć koju su dobili bila je ona što su skupile Vladimirove kolege.
- Pre nekoliko dana sam spremala uniformu koju je Vlada nosio. Još uvek miriše na njegov parfem. Plakala sam - ispričala je za „Nacionalni građanski“ Srbislava , kojoj su razbojnici na autoputu Novi Sad-Beograd, prilikom hapšenja 11. aprila 2009. godine, ubili sina.
Nakon prašine u medijima, koju je izazvalo ubistvo policajca i silnih obećanja, koje su davali predstavnici vlasti, sve je do danas ostalo samo na izgovorenim rečima. Za njegove još ništa nije učinjeno, osim što je Miloš dobio posao u pogrebnom preduzeću „Lisje“, i to na mestu čuvara groblja. Upravo onog, gde se nalazi grob njegovog brata Vlade.
- U svakoj drugoj državi, ponosili bi se, da se nakon smrti brata i oca, koji su časno poginuli radeći policijski posao i ja zaposlim u toj službi. Nažalost, takav slučaj nije i kod nas. Više puta sam ispunjavao upitnike kako bi me primili u MUP, ali se sve završilo na papirima - priča Miloš, paleći cigaretu za cigaretom.
Srbislava i Miloš kažu da su posebno razočarani sudskom presudom Vladimirovim ubicama. Dodaju da ne žele ničiju smrt, ali da je osam godina za ubistvo policajca više nego sramno.
- Najbitnije mi je bilo da se ne dogodi da je moj brat uzaludno dao svoj život za Srbiju. Ako je on poginuo za državu, onda je ona trebalo da se pobrine za troškove pogreba. Verujte da bi bolje bilo da me je neko maljem u glavu udario, nego što sam čuo takvu presudu. Dok im je kazna izricana, jedan od ubica u sudnici mi se smejao u lice. Oni će u zatvoru samo ojačati, a siguran sam da neće ni toliko ostati na izdržavanju kazne - dodaje Miloš, navodeći da kada je sudija pročitao presudu, publika osuđenih je ustala pozdravljajući svoje, slali su im poljupce.
Grandići kažu da im je drago što imaju ordenje, kojim se ponose, ali je žalosno što ni posle Sretenja, kada će primiti još jedno posthumno odlikovanje, za Vladimira ne očekuju nikakve promene.
- Planiram da prilikom dodele odlikovanja objasnim predsedniku Tadiću kako živimo, ali znam da mi neće dati ni da mu priđem. Verujemo da on i ne zna ko smo mi, dok mu neko ne kaže - priča Vladina majka, stiskajući odlikovanje, koje im je dodelio ministar policije Ivica Dačić, za hrabrost i požrtvovanost njenog pokojnog sina, koji je dao život za bezbedniji svet.

I danju i noću uz grob svog brata
Miloš Grandić kaže da vrlo često ode na grob svoga brata, a obavezno ga obiđe u toku radnog vremena, dok čuva groblje.
- Za Svetog Nikolu sam, vraćajući se sa slave, svratio na groblje posle ponoći, što mi nije prvi put. Zapalio sam cigaretu, posle čega sam otišao kući - kaže brat pokojnog Vladimira.
 

jeremijabg

Poznat
Poruka
9.921
најстрашније је оно:*кад нам буду давали орден,покушаћемо да објаснимо председнику Тадићу како живимо јер он сигурно не зна*...подсетило ме на он писма јадних Срба са Косова која су 50их година писали Титу:*нас овде сваки дан Албанци малтретирају и протерују па вам пишемо ово писмо јер Ви сигурно не знате ништа о томе и да знате ви бисте то спречили..*...е Србијо...кад ћеш престати од неких љигаваца да правиш богове а на Бога да заборављаш...?
 

Top