Две силе на небу два Јахвеа јеврејски дуализам.

Ne možemo tako reći jer to nije cijela priča i zapravo je zamagljivanje istine. Nije Biblija sa neba pala u ovom obliku već su neki ljudi vijekovima izučavali i proučavali spise i onda, naravno ne po svom nahođenju već po Božjem, odredili šta ide u kanon a šta ne. Šta je autentično a šta nije. Pa ako su ti ljudi mogli pravilno da utvrde šta ulazi u Bibliji logično i smisleno je da su mogli pravilno da utvrde i šta tamo piše i šta nešto znači.
Jeli Maki,jel mi mozes precizno reci ko je odredio onom Arapinu uskpljeniku koje su spise tada bile "autenticne"a koje nisu ?

Evo teksta:

Dela 8,27.28:
"...I ustavši pođe. I gle, čovjek Arapin, uškopljenik, vlastelin Kandakije carice Arapske, što bješe nad svima njezinijem riznicama, koji bješe došao u Jerusalim da se moli Bogu,
Pa se vraćaše, i sjedeći na kolima svojijem čitaše proroka Isaiju..."

Odkud tom paganinu ideja koje se Pismo treba citati,sto nije tada uzeo neke od onih tvojih falsifikovanih knjizurina nego si covek tacno uzeo sta treba ?
Da nije mozda ipak bila u opteku direktna Bozja asistencija da bi doticni ucinio pravi izbor i ako je ovo zaista slucaj - zasto mislis da taj isti mehanizam ne bi mogao biti u opteku do dana danasnjeg ?
...ili drugim recima - zar ne shvacas koliko je marginalna,gotovo neprimetna uloga onih koji su selektirali knjige danasnje Biblije !??

Jesam.
Ako Hrist govori istinu...nema dodavanja ni oduzimanja...jer onda to više nije Hristova istina...
Izvini jel citas sta sam te pitao,odakle sad ovo "ako Hrist govori istinu..." ?
Ko je to ikada sporio ?
Daj se molim te fokusiraj pitanjima ili ih lepo ignorisi pa idemo dalje samo nemoj snizavati niovo diskusije tvrdnjom da si odgovorio kada svi jasno vide da nisi.

Jeli Maki,jel mi mozes precizno reci ko je odredio onom Arapinu uskpljeniku koje su spise tada bile "autenticne"a koje nisu ?

Evo teksta:

Dela 8,27.28:
"...I ustavši pođe. I gle, čovjek Arapin, uškopljenik, vlastelin Kandakije carice Arapske, što bješe nad svima njezinijem riznicama, koji bješe došao u Jerusalim da se moli Bogu,
Pa se vraćaše, i sjedeći na kolima svojijem čitaše proroka Isaiju..."

Odkud tom paganinu ideja koje se Pismo treba citati,sto nije tada uzeo neke od onih tvojih falsifikovanih knjizurina nego si covek tacno uzeo sta treba ?
Da nije mozda ipak bila u opteku direktna Bozja asistencija da bi doticni ucinio pravi izbor i ako je ovo zaista slucaj - zasto mislis da taj isti mehanizam ne bi mogao biti u opteku do dana danasnjeg ?
...ili drugim recima - zar ne shvacas koliko je marginalna,gotovo neprimetna uloga onih koji su selei i selektirali knjige danasnje Biblije !??
Starozavjetna jevrejska zajednica koja je sačuvala i odredila kanon Starog zavjeta.

A u kojoj vjerskoj zajednici su se onda ti spisi sačuvali i uvrstili u kanon?
Joj Maki pred našim očima ti prepravljaju istoriju a da verujem šta je bilo pre 2000 godina, a ima 100 varijanti...
Verni hrišćani iz prvog veka su čuvali i slagali poslanice i daleko pre nego što ti misliš smo imali ovakvo pismo koje danas imamo...

Izvini jel citas sta sam te pitao,odakle sad ovo "ako Hrist govori istinu..." ?
Ko je to ikada sporio ?
Daj se molim te fokusiraj pitanjima ili ih lepo ignorisi pa idemo dalje samo nemoj snizavati niovo diskusije tvrdnjom da si odgovorio kada svi jasno vide da nisi.
Pa jel' tačno da je Otac veći od njega i jel' ja treba samo tako da verujem ili da malo dodam?

Starozavjetna jevrejska zajednica koja je sačuvala i odredila kanon Starog zavjeta.
Pa zasto onda ides suprotno toj zajednici i dodajes knjizurine tamo gde im mesto definitivno nije !?
Daj se odluci kako cemo - ako postujes izbor te SZ-ne zajednice u slucaj onog Arpina onda nemoj to istu mogucnost uskracivati i ostalim vernicima do dana danasnjeg sto ce reci menjaj perspektivu za znacaj selekcije sadrzina danasnje Biblije.

Pa zasto onda ides suprotno toj zajednici i dodajes knjizurine tamo gde im mesto definitivno nije !?
Daj se odluci kako cemo - ako postujes izbor te SZ-ne zajednice u slucaj onog Arpina onda nemoj to istu mogucnost uskracivati i ostalim vernicima do dana danasnjeg sto ce reci menjaj perspektivu za znacaj selekcije sadrzina danasnje Biblije.
Kako idem suprotno toj zajednici?

Joj Maki pred našim očima ti prepravljaju istoriju a da verujem šta je bilo pre 2000 godina, a ima 100 varijanti...
Verni hrišćani iz prvog veka su čuvali i slagali poslanice i daleko pre nego što ti misliš smo imali ovakvo pismo koje danas imamo...
Čuvali su i mnoge druge spise a proces slaganja kanona je trajao vijekovima.

Ne verujem mnogo istoriji...
A vidim da su oni koje Hrist zove licemerima imali veliki uticaj u društvu.
Tom logikom možemo osporiti i čitavo hrišćanstvo pa i Samog Isusa Hrista jer je i On dio istorije. Ne vjeruješ istoriji jer su ti vjerovatno učili da ne vjeruješ istoriji jer se istorijska slika ne poklapa sa učenjem bilo koje hrišćanske vjerske zajednice sem Pravoslavne Crkve.

Tom logikom možemo osporiti i čitavo hrišćanstvo pa i Samog Isusa Hrista jer je i On dio istorije. Ne vjeruješ istoriji jer su ti vjerovatno učili da ne vjeruješ istoriji jer se istorijska slika ne poklapa sa učenjem bilo koje hrišćanske vjerske zajednice sem Pravoslavne Crkve.
Ne. Šta ima ko da me uči...
Rekoh ti da vidim pred svojim očima kako se opisuje, ne samo istorija već i realnost.

Apostoli su svi pobijeni...osim dvojice. Isti se dešavalo i sa ostalim nosiocima Božije reči. Samo male grupe vođene Božijim Duhom su odradile taj posao.

Možeš li dokazati da se to vidi drugim očima.
Recimo eksperiment:

Ja zamislim jedan broj.
Napišem ga i stavim iza leđa.
Ti drugim očima vidiš šta sam zamislio, jer to bog svakako zna?
Eto, isti si ko i oni što su tražili znak i čuda...al' ga nisu dobili.
Nemaš ispravan stav srca...u startu grešiš...

Back