Две силе на небу два Јахвеа јеврејски дуализам.

NickFreak

Elita
Poruka
17.976
Пре двадесет пет година, рабински научник Алан Сигал произвео је оно што је још увек главно дело о идеји две силе на небу у јеврејској мисли. Сигал је тврдио да се идеја о две силе није сматрала јеретичком у јеврејској теологији све до другог века н. Сигал је успео да утврди да су претходници идеје били у хебрејској Библији, посебно одломци као што су Дан 7:9 и даље, Излазак 23:20-23 и Излазак 15:3. Међутим, он није био у стању да разазна било какав кохерентан религијски оквир из којег су ови и други одломци концептуално изведени. Персијски дуализам је био неприхватљив као објашњење јер ниједна од две силе на небу није била зла. Сигал је спекулисао да су слике божанског ратника ширег древног блиског истока вероватно биле повезане.

"Две силе на небу“ је одличан пример континуитета Светог писма између Старог и Новог завета.

Идеја о две силе на небу показује како су рани хришћани могли обожавати Исуса као божанског заједно са Оцем, а ипак обоје сматрати Јахвеом.

Постоји много дебата о „две силе на небу“ у литератури из периода Другог храма (516. пре нове ере – 70. не). Хришћани тврде да је друга сила Исус. Јевреји су ту идеју избрисали из свог теолошког дискурса негде у 2. веку нове ере.

„Две силе на небу“ сугерише постојање две различите божанске фигуре или моћи у небеском царству, које се често приказују у хијерархијском односу.

Концепт је теолошка идеја у неким јеврејским текстовима из периода око Другог храма, отприлике од 200. пре нове ере до 70. не.

Најбољи стихови о две силе на небу
Најбољи пример две силе на небу могао би бити у Данилу 7, где видимо две божанске фигуре како се сусрећу: Старац од дана и Син Човечији.

У 7:9 су постављени престоли, множина, а на једном од њих седи Старац од дана.

У 13. стиху, стиху који Исус цитира у Матеју 26:64, Син Човечији је дошао Старцу са облацима на небу, и дата му је вечна власт, царство које неће бити уништено. Син Човечији алудира да је лик човек, али да „долази са облацима небеским“ (Псалам 104:3-4, Иса 19:1), а вечна власт алудира на божански лик.

Данило 7:9-14
„Гледао сам док нису постављени престоли,

и седе онај који беше од давнина.

Одећа му је била бела као снег,

а коса на глави као чиста вуна.

Његов престо је био огњени пламен,

а његови точкови пале ватру.

Огњени поток је изашао и изашао испред њега.

Хиљаде хиљада су му служиле.

Пред њим је стајало десет хиљада пута десет хиљада.

Пресуда је донета.

Књиге су биле отворене.

„Гледао сам у то време због гласа великих речи које је рог говорио. Гледао сам све док животиња није била убијена, а њено тело уништено, и дато је да се спали огњем. Што се тиче осталих животиња, њихова власт је одузета; ипак су им животи били продужени за једну сезону и време.

„Видео сам у ноћним визијама, и гле, дође са облацима небеским један као син човечији, и дође чак до древних дана, и доведоше га пред њим. Даде му се власт, и слава, и царство, да му служе сви народи, нације и језици. Његова власт је вечна власт, која неће проћи, а његово царство оно које неће бити уништено.

Две силе на небу се помињу у истој сцени
У Постанку 19:24, Јахве се помиње два пута у једном стиху. Један Јахве, по свој прилици на земљи, на небо је кишио ватру и сумпор из Јахвеа.

Постанак 19:24
Тада је Јахве даждао на Содому и Гомору сумпором и огњем од Јахве с неба.

У Изласку 3, Анђео Господњи је Бог. У овом сусрету између Мојсија и Бога, анђео се појављује Мојсију у пламену ватре, и он је идентификован као Јахев и разликује се од друге Особе, која је такође Јахве.

У 4. стиху, ГОСПОД (Јахве преведено као ГОСПОД) је видео да се Мојсије окренуо, али је Бог (Елохим) позвао Мојсија. Исти „Елохим“ каже у стиху 6 да је Он Бог Аврама, Исака и Јакова.

Излазак 3:2-6 (ЕСВ)
И јави му се анђео Господњи у пламену огњеном из средине грма. Он погледа, и гле, грм гори, али није прогорео. И рече Мојсије: „Скрећу се да видим овај велики призор, зашто грм није спаљен. Кад је ГОСПОД видео да се окренуо да види, Бог га позва из грма: Мојсије, Мојсије! А он је рекао: „Ево ме“. Затим је рекао: „Не прилази; скини сандале с ногу својих, јер је место на коме стојиш света земља.” И рече: Ја сам Бог твога оца, Бог Авраамов, Бог Исаков и Бог Јаковљев. И Мојсије сакри лице своје, јер се плашио да погледа у Бога.

Ко је извео Израел из Египта?
Судије 6:8, Излазак 20:2 и Левитска 11:45 кажу да је Јахве извео Израел из Египта.

Судије 6:8
Господ је послао пророка синовима Израиљевим; и рече им: Господ, Бог Израиљев, каже: „Извео сам вас из Египта и извео сам вас из куће ропства.

Излазак 20:2
„Ја сам Јахве, Бог твој, који сам те извео из земље египатске, из куће ропства.

Левитска 11:45
Јер ја сам Јахве који сам вас извео из земље египатске, да вам будем Бог. Зато будите свети, јер сам ја свет.

Судије 2:1 каже да је анђео Господњи извео Израел из Египта

Судије 2:1 (ЕСВ)
Анђео Господњи отиде из Галгала у Боким. А он рече: „Извео сам те из Египта и увео те у земљу коју сам се заклео да ћу дати твојим оцима. Рекао сам: 'Никада нећу прекршити свој савез с тобом,

У Новом завету Јуда каже да је Исус извео Израел из Египта.

Јуда 5
Сада желим да вас подсетим, иако сте то некада потпуно знали, да је Исус, који је спасао[ц] народ из египатске земље, потом уништио оне који нису веровали.

Исус је Јахве и анђео Господњи, старозаветна божанска фигура.

Резиме две силе на небу
Две моћи на небу истражују идеју о два различита божанска ентитета или моћи, често приказана у хијерархијском односу. Понекад Библија приказује две божанске фигуре заједно у истој сцени.

Идеја о две силе на небу потиче из јеврејских текстова из периода Другог храма. Показује наставак између Старог и Новог завета и нуди увид у тринитарну теологију у Старом завету.

Цар Навуходоносор, чувши да они певају, препаде се, и брже уставши рече својим велможама: Не бацисмо ли у пећ три човека окована? Они одговорише цару: Да, царе. На то рече цар: Ено, видим четири човека одрешена где ходе посред огња и није им ништа, и четврти као да је Син Божји. –

HRIST ZNA NAJBOLJE...

Jovan 17,3A ovo je život vječni da poznaju tebe jedinoga istinoga Boga, i koga si poslao Isusa Hrista.

Apostoli koji su naučeni od Hrista, kažu ovo...

1. Timotiju 2,5Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovjek Hristos Isus,

Jedan Bog i jedan posrednik.
U pravu si, dve su sile...

Ali seti se Hristovih reči...''Otac je veći od mene''...

Pa se seti i Apostolskih reči...''Bog je glava Hristu''...

Nije potrebno rešavati rebuse po pismi, već slušati ovog što se rodio da nam kaže istinu...
A On jasno kaže kako stoje stvari gore...

HRIST ZNA NAJBOLJE...

Jovan 17,3A ovo je život vječni da poznaju tebe jedinoga istinoga Boga, i koga si poslao Isusa Hrista.

1. Timotiju 2,5Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovjek Hristos Isus,

Nije potrebno rešavati rebuse po pismi, već slušati ovog što se rodio da nam kaže istinu...
Немој да нам овде потураш да та јеховистичка, фалсификована ,, тумачења " Светог Писма и Христових Речи..!

Nisam tumačio ništa...samo samo citirao...

Stihovi sami jasno govore i nije potrebno ništa tumačiti...
Тумачиш ти итекако. Шта ће вам Куле стражара и остали списи ако само цитирате Писмо?? Ипак га ви тумалите, и то на погрешан начин, и тако велики број људи доводите у заблуду.

А то нимало није добро..

Тумачиш ти итекако. Шта ће вам Куле стражара и остали списи ако само цитирате Писмо?? Ипак га ви тумалите, и то на погрешан начин, и тако велики број људи доводите у заблуду.

А то нимало није добро..
Nemoj generalizovati...Šta sam gore pogrešno tumačio?

HRIST ZNA NAJBOLJE...
Tako je !!!

Tako je i sad mi pojasni dali smatras da se taj opis odnosi na vreme pre Isusovog dolaska u ljudskom telu i nakon toga ili se mozda odnosi samo na vreme dok je bio na zemlji ?
Molim te u svom odgovoru uzmi u obzir da nam apostol kaze da je posrednik COVEK Hristos Isus sto je svojevrsno selektiranje Isusove prirode.
Tako je ,dok je bio u oblicju sluge,dakle dok je nosio ljudsko telo to je zaista tako bilo.
Odnose u okvirima Bozjeg prestola predlazem da tretiramo u neku drugu temu ili mozda i ovde ali nakon sto zavrsimo tekucu diskusiju.
Tako je !
Slazem se ali ipak hajdemo jos jednom sve to proveriti,jel moze ?

Tako je !!!

Tako je i sad mi pojasni dali smatras da se taj opis odnosi na vreme pre Isusovog dolaska u ljudskom telu i nakon toga ili se mozda odnosi samo na vreme dok je bio na zemlji ?
Molim te u svom odgovoru uzmi u obzir da nam apostol kaze da je posrednik COVEK Hristos Isus sto je svojevrsno selektiranje Isusove prirode.

Tako je ,dok je bio u oblicju sluge,dakle dok je nosio ljudsko telo to je zaista tako bilo.

Odnose u okvirima Bozjeg prestola predlazem da tretiramo u neku drugu temu ili mozda i ovde ali nakon sto zavrsimo tekucu diskusiju.

Tako je !

Slazem se ali ipak hajdemo jos jednom sve to proveriti,jel moze ?
To što tebe muči, mene ne.

Ako je nešto rekao to je zacementirano.
A nije moje da zaključujem iz kog ugla On to govori...
A evo zašto.
Ovo je samo jedno od mnogo mesta gde Hrist poziva učenike da se drže baš tog što je rekao...a ne da izvrću i traže ugao gledanja...

Matej 28,20Učeći ih da sve drže što sam vam zapovijedao; i evo ja sam s vama u sve dane do svršetka vijeka. Amin.

Na nebu je On a Apostoli kažu da je 'Bog glava Hristu'...
I šta sad?
Da izvrćemo još malo.

Back