Dvanaest godina od pregovora u Rambujeu

Halix

Elita
Poruka
16.207
Dvanaest godina od pregovora u Rambujeu

rambuje.jpg


BEOGRAD – Danas se navršava 12 godina od početka mirovne konferencije o Kosovu u dvorcu Rambuje kod Pariza, na kojoj su učestvovali predstavnici vlasti u Srbiji i kosovskih Albanaca, uz prisustvo međunarodnih zvaničnika.

Konferencija koja je trajala 17 dana, završena je neuspehom, a međunarodna Kontakt-grupa je odlučila da se pregovori delegacija Vlade Srbije i kosovskih Albanaca o rešenju kosovske krize nastave 15. marta 1999. u Parizu.

Šef delegacije Vlade Srbije na pregovorima o Kosovu Ratko Marković izjavio je tada da sastanak u Rambujeu „nije dao rezultate, jer se nije pošlo od temelja, već od krova”.

On je rekao da se delegacije dve strane, iako je trebalo da pregovaraju i postignu sporazum, „nikada nisu sastale, da pravila za rad sastanka nikada nisu utvrđena” i da je rezultat bila izjava, a ne sporazum.

Delegacija kosovskih Albanaca prihvatila je u načelu predlog sporazuma o rešenju kosovske krize koji je predložila Kontakt-grupa.

Delegacija Vlade Srbije prihvatila je takođe u načelu taj predlog, ali je ostala pri stavu da se trupama NATO ne dozvoli prolazak kroz Srbiju i da međunarodne snage na Kosovu budu pod okriljem UN.

Druga runda pregovora o Kosovu, koja je počela 15. marta u Parizu, završena je posle četiri dana, takođe neuspehom.

Državna delegacija Srbije i delegacija kosovskih Albanaca potpisale su 18. marta različite sporazume.

Delegacija kosovskih Albanaca potpisala je sporazum koji su ponudili međunarodni pregovarači, dok je državna delegacija Srbije potpisala sopstveni predlog političkog sporazuma - Sporazum o samoupravi na Kosovu i Metohiji.

Ni u poslednjem pokušaju, 22. marta 1999, specijalni izaslanik SAD Ričard Holbruk nije uspeo da ubedi predsednika SRJ Slobodana Miloševića da prihvati sporazum o Kosovu i razmeštanje stranih trupa u pokrajini.

Dva dana kasnije, 24. marta, NATO je počeo bombardovanje SR Jugoslavije što je posle 78 dana rezultiralo povlačenjem jugoslovenskih snaga sa Kosova i uspostavljanjem privremene administracije UN u pokrajini (UNMIK).

U februaru 2008, Evropska unija odobrila je slanje misije Euleks na Kosovo, sa zadatkom da postepeno preuzme sve nadležnosti UNMIK.

Najavljeni razgovori Beograda i Prištine o životnim i drugim pitanjima još nisu zakazani. Vlada Srbije je 21. januara ove godine postavila političkog direktora Ministarstva spoljnih poslova Borislava Stefanovića za šefa tima za razgovore Beograda i Prištine.
Beta
objavljeno: 06/02/2011

http://static.politika.co.rs/uploads/rubrike/166235/i/1/rambuje.jpg


Kako će sad Priština bez Holbruka?
 

Halix

Elita
Poruka
16.207
Da su bili pametni i da su popustili... Ovako odvališe nas, a rezultat isti.

Kada pogledaš sa neke distance,tako ispada! Milošević je narodu natovario bombe na vrat,pa onda prodao deo državne teritorije.
Glupo je sad da pričamo šta bi bilo da je NATO ušao sa odobrenjem naših tadašnjih vlasti.Mada mogu slobodno da kažem da nije Milošević bio tada na čelu države,Kosovo nikada ne bi bilo ovo što je sada.
 

Halix

Elita
Poruka
16.207
Sećam se intrvjua Momira bulatovića koji je tada bio predsednik Savezne vlade,i koji je rekao da je Vlada čak bila i pristala da dozvoli NATO da udju na Kosovo,ali da su dobili odgovor iz NATO da Srbija nije niko i ništa i da nema ona šta da dozvoljava.NATO će da udje na Kosovo na silu.Tako i bi.
 

dragon x

Buduća legenda
Poruka
37.766
"Medijsko izveštavanje o incidentu u Račku, ohrabrilo je tvrdu liniju Klintonove administracije. Pod pretnjom bombardovanjem, Srbi su primoravani od strane Olbrajtove da potpišu sporazum koji je sačinio Stejt Department. Dokument poznat kao Sporazum iz Rambujea, omogućio bi dolazak NATO trupa na Kosovo i dozvolio Albancima da se posle tri godine referendumom izjasne o odvajanju od Srbije.

Izvori Stejt Departmenta su kasnije priznali da je Sporazum tako napisan da se očekivalo da će ga Srbi odbiti.

"Javno mi smo želeli sporazum", rekao je sekretar Stejt Departmenta Džejms Rubin, "ali privatno smo znali da su šanse da ga Srbi potpišu veoma male."
Da bi bili sigurni da će Srbi odbiti i da bi utrli put NATO bombardovanju, SAD su dodale i Aneks B, gde piše da se "NATO trupama omogućava slobodno kretanje po celoj teritoriji Jugoslavije, uključujući vazdušni prostor i teritorijalne vode." Drugim rečima otvorena okupacija.


Pretnja silom u diplomatiji, poznata kao "ruka na okidaču" korišćena je u prošlosti od strane sila kao što je nacistička Nemačka, ali pravni eksperti kažu da je ona jasno ukinuta Poveljom UN posle II svetskog rata.
Integritet suverene države ne sme da dođe pod udar neke druge zemlje kojoj se ona ne dopada. Takav napad predstavlja agresiju."
 

DJVlada

Primećen član
Banovan
Poruka
625
Ako mogu da te išamaram samo zbog toga što ti je to palo na pamet, ne bih. A ako znam da ćeš me išamarati ako ti ne dozvolim, naravno da bih popustio.
Da ne pričam da lično "junaštvo" i inat ne sme da bude u prvom planu jer onaj ko je na pregovorima ima na svojoj duši sve građane jedne države.

Ma znam ja za tebe i cobi da je mislio na sebe otisao bih sto dalje,
al sta ako neko ko je jaci bogatij,nasilan i oce da ti ebe zenu na sred ulice..
 

jomini®

Elita
Poruka
16.801
Ma znam ja za tebe i cobi da je mislio na sebe otisao bih sto dalje,
al sta ako neko ko je jaci bogatij,nasilan i oce da ti ebe zenu na sred ulice..
Biće ebena protivio se ja ili ne. Samo što ćemo ako se pobunim, oboje još i dobiti polomnljene ruke i noge. Kad nema policije da me odbrani...

I da ponovim, druga je priča kada bi za moje postupke ispaštao ceo narod ili zemlja.
 

Grammaton Cleric

Ističe se
Poruka
2.090
Милошевић је без разлога потисао кумановски споразум, уместо да је 24. марта 1999. године прекинуо све преговоре. Тај кумановски споразум је лош, али је ипак дошло до резолуције 1244, која гарантује да је Космет део Србије.

2007/2008. године шиптари су претили ратом, уколико не добију независност, а шта је радила Србија? Уместо да смо претили војном интревенцијом у случају кршења резолуције 1244, Борис Тадић је рекао да Србија неће реаговати и тако послао јасан сигнал западу, да призна Космет.

Милошевићева "политика мира" је довела Србију у тежак положај, али Тадићева "ЕУ нема алтернативу" је де факто довела до привремене независности Космета. Та политика није само довела до цепања државе, него и до колапса привреде, просвете, безбедности... Увео је најгору могућу диктатуру, укинуо владавину права, уништава морал целокупног друштва. Србија у својој историји није имала већег непријатеља од данашњег владара Србије - једног од највећих диктатора на свету, Бориса Тадића.
 

Top