Dva različita načina života .Da li sam i dalje to ja ?

Ako ista osoba u jednom životu živi srećno i bez trauma, a u drugom životu doživi teške traume koje je oblikuju u potpuno drugačiju ličnost – da li je i dalje to ista osoba?
Primer: osoba je kao oklop – spolja ostaje ista, ali unutra se sve menja u zavisnosti od okolnosti. Iskustva, sećanja se menjaju, a da li ostajemo iste osobe?
Osoba proživljava. Ona već zna u čemu je.
Ljudi se nalaze po traumama. Nažalost, nema-ili je bar retko da je neko bez toga.
Da, razvijamo se, ali se razvijaju i svi delovi nas.
Figure majke i oca-to je ključno da vidimo šta traćimo u životu. Ne od drugih, već-šta nam je ostalo neupotpunjeno.
Npr, meni je kuća Bogov hram. Povredili su me i otac, i majka.
Okrenula sam se popločavanju zidova ikonama.. Treba mi to-inače Bog sami zna šta će sa mnom biti. Popločavam-i OK. Svima dobro, svima lepo.

...Najlepša stvar je što sam, posle tih prekida, uspeo da oživim onog malog dečaka, koji čuči u svima od nas muških. Ne znam kako je to kod žena.
Taj dečak nije bio ubijen i sad me neki nevažni pitaju: "Kako si tako duhom mlad?" Tako mi vrate traume na kratko.. na meni osmeh a u glavi: "muke moje niko ne zna"
🌠
Trauma je nešto što nam se desilo, a nismo u onom trenutku umeli/mogli/znali/smeli da odreagujemo.
Znaš kako reagujem sad?
Imam jednu pokojnu babu, ma i više njih:"Mr* i pi?ku mate?inu! Da te ne vidim više, mrš!"
Sve živele preko 90.

Jesu li oba života na ovom svetu, bez prekida ili?
Mislim da misliš na ovaj svet.
Zato što i ja imam traume i prekide u sećanju..vrlo duge..Godine sve ukupno.
I ne, nisam više ista osoba.
Jedina uteha mi je što nikad i ne mislim o prošlosti, retko o sadašnjosti a uvek sam u budućnosti.
Pitanje je hipotetičko. Reč je o istoj osobi, ali oblikovanoj različitim iskustvima. Ne odnosi se na konkretnu , već na zamišljenu situaciju. Na primer: ti si osoba koja je doživela puno trauma i teških situacija, a isto tako — da si se rodio u drugačijim okolnostima, bez trauma i lomova, bio bi ista osoba?

Pitanje je hipotetičko. Reč je o istoj osobi, ali oblikovanoj različitim iskustvima. Ne odnosi se na konkretnu , već na zamišljenu situaciju. Na primer: ti si osoba koja je doživela puno trauma i teških situacija, a isto tako — da si se rodio u drugačijim okolnostima, bez trauma i lomova, bio bi ista osoba?
svetu ne mos' ugoditi:
dok jedni kukaju "sta sam ja bogu zgresio", druge pece savest sto zive kao bubrezi u loju, ovaj leptir npr.
Da li je to druga osoba?
Iskustva oblikuju njeno ponašanje, stavove, osećanja, a suštinski temelj ostaje - svest o sebi, osnovne sposobnosti opažanja, mišljenja i sl.
to je pitanje identiteta, zavisi da li te zanima psihologija ili religija
u psihologiji gubitkom identiteta dobijes dijagnozu, depresiju npr.,a u hriscanstvu se trazi da se odreknes sebe da bi se Hristos rodio u tebi

Ako ista osoba u jednom životu živi srećno i bez trauma, a u drugom životu doživi teške traume koje je oblikuju u potpuno drugačiju ličnost – da li je i dalje to ista osoba?
Primer: osoba je kao oklop – spolja ostaje ista, ali unutra se sve menja u zavisnosti od okolnosti. Iskustva, sećanja se menjaju, a da li ostajemo iste osobe?
na pogresnom si tragu, ako se ja pitam

Istost ne postoji I kao spermatozoid se drasticno transformiras u period od 9 mjeseci

Mislim da ne. Nisam ista osoba pre i posle nekih događaja.

Ne bih bio ista osoba.
Bio bih neki medio, srećan sa medio..svačim
Ipak ovo moje ludilo ne bih menjao.
Kol'ko traje, da traje..ne bih prelazio na druge frekvencije
😎

Poslednja izmena:
a sta su po tvom misljenju temelji kad se oblikuje ponasanje, stav, osecaj?
Uzmeš isto drvo i napraviš dva potpuno ista blind rama. Na oba razvučeš isto laneno platno i premažeš ih istom podlogom — osnova je apsolutno ista. A onda jedno platno naslikaš u duhu realizma, a drugo u duhu ekspresionizma. Pred tobom su dva potpuno različita dela, međutim, osnova je ista — oba platna su od istog materijala, a ramovi identični. Način života menja ono što pokazujemo spolja, ali temelj ostaje isti.
Genetika, temperament, prirodne sklonosti i osnove emocionalne reakcije. To su “ramovi i platno” koje nosimo sa sobom. Bar ga ja tako vidim, a ne mora da znači.

platno premazano istom podlogom, ili ram kao kontekst? :roll:

sad vidim ali ne bih rekao bas
O.K. tako ja mislim ali što bi se reklo :" Ne mora da znači". Ako se čovek "rodi dva puta" i živi u različitim životnim okolnostima ( jedan život sa patnjom, drugi sa blagostanjem) , oblikovaće se na osnovu životnog iskustva. Poseješ seme u različitu zemlju, jedna je plodna, druga nije. Iz semena porastu dve biljke koje nisu iste ali potiču od istog semena.

O.K. tako ja mislim ali što bi se reklo :" Ne mora da znači". Ako se čovek "rodi dva puta" i živi u različitim životnim okolnostima ( jedan život sa patnjom, drugi sa blagostanjem) , oblikovaće se na osnovu životnog iskustva. Poseješ seme u različitu zemlju, jedna je plodna, druga nije. Iz semena porastu dve biljke koje nisu iste ali potiču od istog semena.
ima i ona da jedan seje, a drugi zanje, ali bar smo se dogovorili da zavisi od zemlje, ili od adama koji je zemljan

pisi dalje, pa da citam, kako naredjujes
da li ostajemo iste osobe?
ja sam postao druga, jel problem?

Back