Elizabeta Petrovic:
O otkrivenju može da govori tako samo neko ko ga nije proučavao. Ono je puno smisla, i ja ga jako volim. Na kraju te knjige piše:"Ako ko oduzme od reči knjige ove, Bog će oduzeti njegov del od knjige života..." A na početku piše "Otkrivenje Isusa Hrista koje njemu dade Bog... Blago onima koji čitaju..." I stvarno, bez obzira na mnoge sumnje koje se nisu odnosile samo na Otkrivenje, već i na Jakovljevu poslanicu, Jevrejima, Judinu... one su sve ušle u Kanon.
Zaista, neka se svi koji odbacuju takve knjige zapitaju šta sebi rade. To, naravno, važi samo za one koji veruju Pismu (ili ostatku pisma).
Dogmate ništa ne preispituju. Oni sve znaju. Umni ljudi nikada ne misle da su u posedu apsolutne istine. "Jer sad vidimo delimično..." kaže Pavle, i pohvaljuje ljude po crkvama koji razmišljaju, i sve ispituju.
Ja sam ponudio istorijske fakte, pozvao se na svetitelje, na veru JEDANPUT predanu svetima, a ti mi kazes da tako moze da govori o "otkrivenju" samo neki ko ga nije proucavao?
OTK. 1,1: OTKRIVENJE ISUSA HRISTA, KOJE NJEMU DADE BOG, DA POKAŽE SLUGAMA SVOJIM ŠTA SE IMA ZBITI USKORO; I OBJAVI GA POSLAVŠI GA PREKO ANDJELA SVOJEGA SLUGI SVOJEMU JOVANU.
* 4.-to JEVANDJELJE 15,15: VIŠE VAS NE NAZIVAM SLUGAMA, JER SLUGA NE ZNA ŠTA RADI GOSPODAR NJEGOV; NEGO SAM VAS NAZVAO PRIJATELJIMA, JER SVE ŠTO ČUH OD OCA SVOJEGA, OBJAVIH VAM.
...
OTK 1,3 ...jer je vreme blizu. OTK. 22,10 ...jer je vreme blizu.
OTK. 22,16 Ja ISUS poslah andjela svojega da vam posvedoči ovo u crkvama. Ja sam izdanak i rod Davidov, ... OTK. 21,6 ...ja sam...; OTK. 1,8 ja sam...
* LUKA 21,8 ...Pazite da vas ne prevare, jer mnogi će doći U MOJE IME, govoreći: Ja sam, i vreme se približilo. Nemojte, dakle, ići za njima.
* LUKA 20,44 David, dakle, njega naziva Gospodom, pa kako mu je sin?
...
itd, itd.
Sta znaci kanon? Hajde malo stani kod svojih reci, citata, pa ispitaj, draga.
Gospod je taj koji je govorio SZ prorocima o MERILIMA (ŠTO U PREVODU ZNAČI KANONIMA), a u NZ, apostolima, o posejanom kukolju za vreme 1.-og veka.
Kanon (kao spisak novozavetnih knjiga) koji mi danas poznajemo je ljudski dogovor koji je sklapan vekovima i tek od petog veka su postojala retka razmimoilaženja. A do petog veka su bila cenkanja oko kanona, kao npr. prihvatanje OD POSLEDNJE TREĆINE 2. VEKA PAVLOVIH POSLANICA (NE JEVREJIMA; UZ NEKE IZUZETKE PROBRANE PREMA DUŽINI, I TA RAZLIKA JE I DANAS OSTALA NPR. RIMLJANIMA 16,25-27 KOJE FALI U PRAVOSLAVNOM PREVODU), zatim Dela, 1 Petrova, 1 jovanova, SAMO NA ZAPADU OTKRIVENJE, A SAMO NA ISTOKU JEVREJIMA.
Istiniti Hrišćani 1. veka su držali do Enohovog proricanja {(Saborna poslanica Svetog apostola Jude (Jakovljevog)1,14}, koje su licemeri zaobišli jer jedino ono prorokuje protiv sedam zvezda iz lažnog otkrivenja [1,16 i 20; 2,1; 3,1], i tako prevarili generacije da se potčine knezu ovoga sveta i budu osudjeni.
A to da je Sveti Duh oklevao 4 veka, a na istoku i više, da bi se kanon izmerio i ustanovio mogu samo naivni da poveruju, jer na kraju, onoga koga su držali u 1. veku nema u bibliji - Enohovog proricanja.
Od tog 4. veka su simboli za 4 jevandjelista: orao, lav, bik, čovek, nabrojano od poslednjeg do prvog što je mnogo diskutabilnije budući da Osija (8,1) upozorava na orla, 4.-ti jevandjelista, za koga važi simbol orla, se ogradjuje od svoga imena Jovan (13,23; 19,26; 20,3-4.8; 21,24), jedan Jovan biva prozvan Marko (Dela 12,12 i 25; 15,37) koga Petar naziva svojim sinom (1. Petrova 5,13, ako nisu i drugi Jovani promenili svoja imena). Petar (5,8), pa još i Jezekilj (22,25), pa David () upozoravaju na lava [OTK. 5,5]...
KANON
Enohovo delo je za buduće generacije, takodje. Saborna poslanica svetog apostola Jude (Jakovljevog), pasus 1,14 jasno potvrdjuje njegovo prorokovanje i to niko ne može da promeni. Ali ako vas interesuje pitanje kanona {termin kanon ne postoji u Bibliji, ali mnogi biblijski rečnici prevode tu reč kao merilo, mera, pravilo, princip, kriterijum, standard po kome se sudi?, zakon ili telo zakona crkve, katalog spisa itd}, morate pretražiti Bibliju kucajući ove ključne reči, tj. najprecizniju - merilo, ili pak zakon (Enoh 93,4 ... zakon će biti napravljen za grešnike. Proveriti takodje 1. Timotiju 1,8-10).