Dva Principa Koji Odvajaju Dogmate od Prevarenih

MaranAta

Ističe se
Poruka
2.303
Кад нас Бог благослови знањем да лаж откријемо, треба да о томе обавестимо и наше ближње. Да би и они могли да се чувају, да не приме лажне пророке - вукове за пастире.

А то, наше обавештавање треба да буде као што је рекао свети Јован Златоусти: "Наш дуг није да убедимо слушаоце, него да их посаветујемо; наше је - савет предложити, а да се убеде – то је њихово".

Поред тога, разобличавајући погрешне ставове, ми треба да се држимо правила које је изрекао већ поменути Јован Златоусти, патријарх цариградски: "Јеретичке догмате, противне онима које примисмо, треба анатемисати, и безбожне догмате треба разобличавати, ЉУДЕ ПАК ПОТПУНО ШТЕДЕТИ И МОЛИТИ СЕ ЗА ЊИХОВО СПАСЕЊЕ".

Толико за оне који изједначавају неслагање са њиховим властитим мишљењем - и мржњу. :roll:

http://www.verujem.org/sveti_oci/stajebilo.html
Medju istocnim autoritetima koji su odbacivali ovu knjigu bili su Dionisije Aleksandrijski (III vek), Jevsevije (III vek), Kirilo Jerusalimski (IV vek), Laodikijski sabor (IV vek), Jovan Zlatousti (IV vek), Teodor Mopsuetijski (IV vek) i Teodorit (V vek).
Da dodamo da sirijski i jermenski izvornici Novog Zaveta ispustaju ovu knjigu.
Mnogi grcki rukopisi Novog Zaveta napisani pre petog veka ne sadrze Apokalipsu, i ona se u Istocnoj
Crkvi liturgijski ne koristi ni danas

http://www.geocities.com/svetopismo/istorija.htm
Istorijske i ostale cinjenice o laznom otkrivenju kao npr. zabrana citanja u crkvi, na sluzbi, na svetoj liturgiji koja stoji da danasnjih dana u nasoj pravoslavnoj crkvi. Obratiti paznju na uticaj jednog coveka pod cijim uticajem je lazno otkrivenje dospelo iz zapadne u istocnu crkvu, nasuprot mnostvu svetih koji su ga odbacivali.

O otkrivenju može da govori tako samo neko ko ga nije proučavao. Ono je puno smisla, i ja ga jako volim. Na kraju te knjige piše:"Ako ko oduzme od reči knjige ove, Bog će oduzeti njegov del od knjige života..." A na početku piše "Otkrivenje Isusa Hrista koje njemu dade Bog... Blago onima koji čitaju..." I stvarno, bez obzira na mnoge sumnje koje se nisu odnosile samo na Otkrivenje, već i na Jakovljevu poslanicu, Jevrejima, Judinu... one su sve ušle u Kanon.
Zaista, neka se svi koji odbacuju takve knjige zapitaju šta sebi rade. To, naravno, važi samo za one koji veruju Pismu (ili ostatku pisma).
Dogmate ništa ne preispituju. Oni sve znaju. Umni ljudi nikada ne misle da su u posedu apsolutne istine. "Jer sad vidimo delimično..." kaže Pavle, i pohvaljuje ljude po crkvama koji razmišljaju, i sve ispituju.

Umni ljudi nikada ne misle da su u posedu apsolutne istine

Нико никада ние ни тврдио да је у поседу целокупне Истине, јер је она позната једино Богу. Али, онај део који нам је откривен, познат је и као Божје Откровење, и састоји се из Светог Писма и Светог Предања. Они који су одбацили Свето Предање, а усвојили људско предање гуруа секти, нека се дебело запитају шта су урадили. :roll:

MaranAta:
Нико никада ние ни тврдио да је у поседу целокупне Истине, јер је она позната једино Богу. Али, онај део који нам је откривен, познат је и као Божје Откровење, и састоји се из Светог Писма и Светог Предања. Они који су одбацили Свето Предање, а усвојили људско предање гуруа секти, нека се дебело запитају шта су урадили. :roll:

Šta treba raditi ako se čitajući Sveto Predanje, dođe do nekog mesta koje je u suprotnosti sa iskazima u Sv. Pismu? Ja volim da čitam iz Predanja, ali ne mogu da verujem u nešto što se suproti Pismu, i ne mogu da ga izjednačim sa Kanonom Biblije. Treba razumeti opravdan strah pojedinih hrišćana prema Predanju jer otkud možemo znati da tu nije nešto iskrivljeno? Jer i u Hristovo i apostolsko vreme je bilo iskrivljenja, pa kako da ih ne bude stotinama godina posle?
Isti stav imam i prema osnivačima zajednica koje Vi smatrate sektama. Naravno da sve treba preispitivati, da li su im učenja i životi u skladu sa Pismom, ili su lažni proroci. Ko zna šta stoji iza raznih ljudi, kako savremenih tako i nekih Otaca od pre više stotina godina. Jer ja ne znam život tih otaca. Kako da znam njihove rodove u životu? A po rodovima treba da ih poznamo, kako je rekao Hristos.
Pozdrav

У Светом Предању нема супротности са Библијом. Уколико си "наишла на неко", то само значи да Свето Предање поредиш, не са Библијом, него са својим виђењем и разумевањем Библије. Управо то је обрнут редослед од оног којег би требали да имамо. Наиме, користећи Свето Предање, треба тумачити Библију.

Јако користан текст на ту тему се налази овде:

http://www.avva.faithweb.com/sola_scriptura.html
http://www.avva.faithweb.com/sveto_predanje_put_kuci.html

Текстови су на српском. :?

Elizabeta Petrovic:
O otkrivenju može da govori tako samo neko ko ga nije proučavao. Ono je puno smisla, i ja ga jako volim. Na kraju te knjige piše:"Ako ko oduzme od reči knjige ove, Bog će oduzeti njegov del od knjige života..." A na početku piše "Otkrivenje Isusa Hrista koje njemu dade Bog... Blago onima koji čitaju..." I stvarno, bez obzira na mnoge sumnje koje se nisu odnosile samo na Otkrivenje, već i na Jakovljevu poslanicu, Jevrejima, Judinu... one su sve ušle u Kanon.
Zaista, neka se svi koji odbacuju takve knjige zapitaju šta sebi rade. To, naravno, važi samo za one koji veruju Pismu (ili ostatku pisma).
Dogmate ništa ne preispituju. Oni sve znaju. Umni ljudi nikada ne misle da su u posedu apsolutne istine. "Jer sad vidimo delimično..." kaže Pavle, i pohvaljuje ljude po crkvama koji razmišljaju, i sve ispituju.

Ja sam ponudio istorijske fakte, pozvao se na svetitelje, na veru JEDANPUT predanu svetima, a ti mi kazes da tako moze da govori o "otkrivenju" samo neki ko ga nije proucavao?

OTK. 1,1: OTKRIVENJE ISUSA HRISTA, KOJE NJEMU DADE BOG, DA POKAŽE SLUGAMA SVOJIM ŠTA SE IMA ZBITI USKORO; I OBJAVI GA POSLAVŠI GA PREKO ANDJELA SVOJEGA SLUGI SVOJEMU JOVANU.
* 4.-to JEVANDJELJE 15,15: VIŠE VAS NE NAZIVAM SLUGAMA, JER SLUGA NE ZNA ŠTA RADI GOSPODAR NJEGOV; NEGO SAM VAS NAZVAO PRIJATELJIMA, JER SVE ŠTO ČUH OD OCA SVOJEGA, OBJAVIH VAM.
...
OTK 1,3 ...jer je vreme blizu. OTK. 22,10 ...jer je vreme blizu.
OTK. 22,16 Ja ISUS poslah andjela svojega da vam posvedoči ovo u crkvama. Ja sam izdanak i rod Davidov, ... OTK. 21,6 ...ja sam...; OTK. 1,8 ja sam...
* LUKA 21,8 ...Pazite da vas ne prevare, jer mnogi će doći U MOJE IME, govoreći: Ja sam, i vreme se približilo. Nemojte, dakle, ići za njima.
* LUKA 20,44 David, dakle, njega naziva Gospodom, pa kako mu je sin?
...
itd, itd.

Sta znaci kanon? Hajde malo stani kod svojih reci, citata, pa ispitaj, draga.

Gospod je taj koji je govorio SZ prorocima o MERILIMA (ŠTO U PREVODU ZNAČI KANONIMA), a u NZ, apostolima, o posejanom kukolju za vreme 1.-og veka.
Kanon (kao spisak novozavetnih knjiga) koji mi danas poznajemo je ljudski dogovor koji je sklapan vekovima i tek od petog veka su postojala retka razmimoilaženja. A do petog veka su bila cenkanja oko kanona, kao npr. prihvatanje OD POSLEDNJE TREĆINE 2. VEKA PAVLOVIH POSLANICA (NE JEVREJIMA; UZ NEKE IZUZETKE PROBRANE PREMA DUŽINI, I TA RAZLIKA JE I DANAS OSTALA NPR. RIMLJANIMA 16,25-27 KOJE FALI U PRAVOSLAVNOM PREVODU), zatim Dela, 1 Petrova, 1 jovanova, SAMO NA ZAPADU OTKRIVENJE, A SAMO NA ISTOKU JEVREJIMA.
Istiniti Hrišćani 1. veka su držali do Enohovog proricanja {(Saborna poslanica Svetog apostola Jude (Jakovljevog)1,14}, koje su licemeri zaobišli jer jedino ono prorokuje protiv sedam zvezda iz lažnog otkrivenja [1,16 i 20; 2,1; 3,1], i tako prevarili generacije da se potčine knezu ovoga sveta i budu osudjeni.
A to da je Sveti Duh oklevao 4 veka, a na istoku i više, da bi se kanon izmerio i ustanovio mogu samo naivni da poveruju, jer na kraju, onoga koga su držali u 1. veku nema u bibliji - Enohovog proricanja.
Od tog 4. veka su simboli za 4 jevandjelista: orao, lav, bik, čovek, nabrojano od poslednjeg do prvog što je mnogo diskutabilnije budući da Osija (8,1) upozorava na orla, 4.-ti jevandjelista, za koga važi simbol orla, se ogradjuje od svoga imena Jovan (13,23; 19,26; 20,3-4.8; 21,24), jedan Jovan biva prozvan Marko (Dela 12,12 i 25; 15,37) koga Petar naziva svojim sinom (1. Petrova 5,13, ako nisu i drugi Jovani promenili svoja imena). Petar (5,8), pa još i Jezekilj (22,25), pa David () upozoravaju na lava [OTK. 5,5]...
KANON
Enohovo delo je za buduće generacije, takodje. Saborna poslanica svetog apostola Jude (Jakovljevog), pasus 1,14 jasno potvrdjuje njegovo prorokovanje i to niko ne može da promeni. Ali ako vas interesuje pitanje kanona {termin kanon ne postoji u Bibliji, ali mnogi biblijski rečnici prevode tu reč kao merilo, mera, pravilo, princip, kriterijum, standard po kome se sudi?, zakon ili telo zakona crkve, katalog spisa itd}, morate pretražiti Bibliju kucajući ove ključne reči, tj. najprecizniju - merilo, ili pak zakon (Enoh 93,4 ... zakon će biti napravljen za grešnike. Proveriti takodje 1. Timotiju 1,8-10).

...:
OTK. 1,1: OTKRIVENJE ISUSA HRISTA, KOJE NJEMU DADE BOG, DA POKAŽE SLUGAMA SVOJIM ŠTA SE IMA ZBITI USKORO; I OBJAVI GA POSLAVŠI GA PREKO ANDJELA SVOJEGA SLUGI SVOJEMU JOVANU.
* 4.-to JEVANDJELJE 15,15: VIŠE VAS NE NAZIVAM SLUGAMA, JER SLUGA NE ZNA ŠTA RADI GOSPODAR NJEGOV; NEGO SAM VAS NAZVAO PRIJATELJIMA, JER SVE ŠTO ČUH OD OCA SVOJEGA, OBJAVIH VAM.
...
OTK 1,3 ...jer je vreme blizu. OTK. 22,10 ...jer je vreme blizu.
OTK. 22,16 Ja ISUS poslah andjela svojega da vam posvedoči ovo u crkvama. Ja sam izdanak i rod Davidov, ... OTK. 21,6 ...ja sam...; OTK. 1,8 ja sam...
* LUKA 21,8 ...Pazite da vas ne prevare, jer mnogi će doći U MOJE IME, govoreći: Ja sam, i vreme se približilo. Nemojte, dakle, ići za njima.
* LUKA 20,44 David, dakle, njega naziva Gospodom, pa kako mu je sin?
...
itd, itd.

Sta znaci kanon? Hajde malo stani kod svojih reci, citata, pa ispitaj, draga.

Draga? Mmmmm.... :)
Nemam vremena ovih dana da sve to obradim, ali nisam razumela funkciju gore nabrojanih stihova, a baš bi me zanimalo o čemu se radi.
Pozdrav!

Elizabeta, buduci da je tema MaranAte, ja sam pokusao da se nadovezem u jednom segmentu. Potom si ti olako izrekla sud, i sad cekamo da nadjes vremena ukoliko te interesuje da se dublje upustis. Funcija gorenavedenih stihova je da pokaze koja je razlika i oprecnost izmedju Reci Gospodnjih upucenih direktno apostolima, ocevicima (u mnozini) slave Gospodnje na Gori, dokazanim apostolima, za vreme dok je Hristos hodio po zemlji, i reci s kraja prvog veka, preko nekog "andjela" (posrednika), kada apostola vise nije ni bilo.

MaranAta:
Ја те питам да ли си прочитала текстове са оног линка ? :roll:

Da, isprintala sam ih prošle nedelje i pročitala preko vikenda. Mislim da su tekstovi zanimljivi. Mada, liče mi na tekstove koje i neke druge verske zajednice pišu, jer se u njima oseća ono "samo sam ja u pravu". Ne kažem da je loše da ljudi misle da su oni u pravu, već to što nema ni jednog pitanja niti ostavljanja i najmanje mogućnosti da možda nisu u pravu? Nema ničeg za razmišanje, već sve onako kao i "sekte" protiv kojih se neki bore (samo JA sve znam).
Mislim da ima nekih zanimljivih opaski koje idu na "dušu" protestanata, ali ima i nekih koje nisu logične. Ima i mnogo toga što nije obuhvaćeno, a zbog čega sam i dalje više pristalica Samo Pisma, nego sve skupa sa Predanjem.
Zanimalo bi me sledeće: Šta SPC smatra pod Svetim predanjem? Do kog veka su ta dela napisana? Jer sam pročitala oprečna mišljenja po tom pitanju.
Pošto u tekstu Novog Zaveta koji je izdala SPC ima i Otkrivenja, htela bih da znam zašto vas nekoliko na ovom forumu koji ste Pravoslavni, mislite da ta knjiga nije u redu?

...:
Elizabeta, buduci da je tema MaranAte, ja sam pokusao da se nadovezem u jednom segmentu. Potom si ti olako izrekla sud, i sad cekamo da nadjes vremena ukoliko te interesuje da se dublje upustis. Funcija gorenavedenih stihova je da pokaze koja je razlika i oprecnost izmedju Reci Gospodnjih upucenih direktno apostolima, ocevicima (u mnozini) slave Gospodnje na Gori, dokazanim apostolima, za vreme dok je Hristos hodio po zemlji, i reci s kraja prvog veka, preko nekog "andjela" (posrednika), kada apostola vise nije ni bilo.
Naravno da me interesuje. Nemam vremena, jer nemam računar na dohvat ruke. Inače, nameravam da o tome "razgovaramo", samo sporijim tempom.
Zar Jovan nije napisao Otkrivenje, Jovan - Isusov učenik? Zaista, njegov je stil, vidi se da je bio dobar poznavalac St. Zaveta, mnoštvo simbola se koristi iz St. Zaveta, mnogi se slažu sa tekstovima S.Z.... Dakle, volela bih da čujem zašto Otkrivenje ne bi trebalo smatrati nadahnutim.

Elizabeta Petrovic:
Da, isprintala sam ih prošle nedelje i pročitala preko vikenda. Mislim da su tekstovi zanimljivi. Mada, liče mi na tekstove koje i neke druge verske zajednice pišu, jer se u njima oseća ono "samo sam ja u pravu". Ne kažem da je loše da ljudi misle da su oni u pravu, već to što nema ni jednog pitanja niti ostavljanja i najmanje mogućnosti da možda nisu u pravu? Nema ničeg za razmišanje, već sve onako kao i "sekte" protiv kojih se neki bore (samo JA sve znam).
Mislim da ima nekih zanimljivih opaski koje idu na "dušu" protestanata, ali ima i nekih koje nisu logične. Ima i mnogo toga što nije obuhvaćeno, a zbog čega sam i dalje više pristalica Samo Pisma, nego sve skupa sa Predanjem.
Zanimalo bi me sledeće: Šta SPC smatra pod Svetim predanjem? Do kog veka su ta dela napisana? Jer sam pročitala oprečna mišljenja po tom pitanju.
Pošto u tekstu Novog Zaveta koji je izdala SPC ima i Otkrivenja, htela bih da znam zašto vas nekoliko na ovom forumu koji ste Pravoslavni, mislite da ta knjiga nije u redu?

Видиш... Православни немају дилему око тога "ко је у праву", јер је Истина једна и непромењива у времену и простору. Дакле, она је иста како пре 2000 година, тако и сада. Самим тим је јасно и зашто када се каже "верујем у ЈЕДНУ свету, саборну и апостолску Цркву", мисли на једну и видљиву Цркву, која мора да постоји већ цца. 2000 година пошто је писано да ће Црква постојати сво време, и као Млада чекати Женика. Теорија да су "многи у праву" значи релативизацију истине, која онда више није апсолутна Божја Истина. А то ми, Православни, не можемо да прихватимо. Јер, то би било окретање леђа Богу, који је и рекао да је донео мач - мач који раздваја Истину од лажи. Тај исти мач раздваја и Тело Божје - Цркву, од оних који проповедају искривљене људске науке гуруа секти који су их и исновали. Одбацивањем Светог Предања, и усвајањем људског предања, протестантске секте су урадиле управо оно што је Христос критиковао код Фарисеја. :roll:

MaranAta:
Видиш... Православни немају дилему око тога "ко је у праву", јер је Истина једна и непромењива у времену и простору. Дакле, она је иста како пре 2000 година, тако и сада.
Теорија да су "многи у праву" значи релативизацију истине, која онда више није апсолутна Божја Истина. А то ми, Православни, не можемо да прихватимо. Јер, то би било окретање леђа Богу, који је и рекао да је донео мач - мач који раздваја Истину од лажи. Тај исти мач раздваја и Тело Божје - Цркву, од оних који проповедају искривљене људске науке гуруа секти који су их и исновали.
Одбацивањем Светог Предања, и усвајањем људског предања, протестантске секте су урадиле управо оно што је Христос критиковао код Фарисеја. :roll:
Da, mora biti da je istina jedna i nepromenljiva, i tako piše. Problem je kada neko misli 100 % da je on zna. To nije relativizacija istine, već apsolutizacija MOG pogleda na svet, ili pogleda na svet jedne Crkve, u ovom slučaju pravoslavne. To isto i katolici pričaju, i Katolička crkva počiva na svetom Petru, svako misli da se ova druga crkva odvojila, itd. OK, crkva je Bogu važna, ali ja ne mogu da se otmem utisku koji nosim iz Biblije, da su moguća mnoga iskrivljenja Istine, pa o tome je Pavle toliko govorio! (npr. u Galatima prvoj glavi). Kako ne shvatate da postoji ta mogućnost?
To što ste vi to nazvali Sveto predanje, niste ga učinili da bude nešto više od ljudskog predanja. Za mene to nije dovoljno uverljivo! Fariseji su imali predanje koje je Hristos kritikovao, a bili su nosioci religioznih istina, oni su sami bili čuvari istine, kako su govorili. Pa eto nisu bili u pravu.- A bili su cenjeni u narodu, najreligiozniji, pa kad je to Bog bio dozvolio, što ne bi dozvolio da se tako nešto desi i u novozavetno vreme?

... apsolutizacija MOG pogleda ...

У ове три речи је изнесена целокупна страшна судба протестантског паденија... Јер показује следеће:

Да је реформација уместо да укине папизам, сваког верника претворила у - папу. Јер, није појединац "тврђава и ступ истине", него - Црква Божја. А стављати себе у позицију да судиш о Цркви Божјој је заправо мислити да си ти као индивидуа "тврђава и ступ истине". Зато се и каже да је Протестантизам заправо - "хришћанство" по мери сваке индивидуе, јер има толико секти са свакојаким учењима, па свако може да одабере која му највише одговара. А Господ рече: "ЈЕДНА ВЕРА, једно крштење..."

Једном приликом је комплетна конгрегација баптиста (ако се не варам) негде у Америци, прешла на Православну веру. И када су их новинари упитали како и зашто су се одлучили на такав корак, они су одговорили да су схватили колико нису били у праву, оног момента када су уместо да се питају "да ли су Св. Иринеј, Св. Игњатије, Св. Василије, итд... у њиховој цркви", запитали се "да ли смо ми у Цркви тих раних отаца Цркве ?" Дакле, коренита измена у томе ко је ауторитет по питању учења. Другим речима казано, када су прихватили Свето Предање, схватили су и колико су грешили. А прихватити га може само онај који се ослободи властите гордости и одрекне "лизалице" која се зове - самостални папа.

Питање веродостојности Светог Предања јесте питање које сваки протестант поставља. При томе, заборављају да је извор тог предања сам Христос. Узмимо један пример... Ако директни ученик Св. Јована Богослова пише о важости крштења, можемо ли тек тако да занемаримо то сведочанство вере ране Цркве, и мислити како је то само - јавна објава да је неко постао "хришћанин" ? :roll:

Elizabeta Petrovic:
Naravno da me interesuje. Nemam vremena, jer nemam računar na dohvat ruke. Inače, nameravam da o tome "razgovaramo", samo sporijim tempom.
Zar Jovan nije napisao Otkrivenje, Jovan - Isusov učenik? Zaista, njegov je stil, vidi se da je bio dobar poznavalac St. Zaveta, mnoštvo simbola se koristi iz St. Zaveta, mnogi se slažu sa tekstovima S.Z.... Dakle, volela bih da čujem zašto Otkrivenje ne bi trebalo smatrati nadahnutim.

Dva linka, od kojih je jedan sa mog sajta (koji je prepun i skripturne kontekstne analize) sam (ti) ponudio na prvoj strani teme, a ovde dodajem jos. Inace, plagiranje, skrnavljenje, i izvotoperenje kako starog tako i novog zaveta, nije 'dobro poznavanje', no, uostalom i sam djavo je pokazao "dobro poznavanje" starog zaveta kada je kusao Hrista u pustinji.

http://www.verujem.org/sveti_oci/atanasije_amfilohije.html
Sveti Amfilohije Ikonijski
Iz poslanice Sevlemu
Naročito treba i ovo la znaš: nije baš svaka knjiga
pouzdana iako nosi ime Svetog pisma. Jer postoje knjige koje su lažno naslovljene, dok neke zauzimaju sredinu i kako bi se reklo, blizu su rečima
istine, a neke su sasvim lažne i sasvim neistinite isto onako kao i krivi i falsifikovani novac koji ima carski potpis ali je u svome sastavu potpuno kvaran. Zbog ovoga navešću ti zasebno svaku
bogonadahnutu knjigu.
Kao prvo, spomenuću one Staroga Zaveta: ...
Novoga Zaveta su ove knjige: ...
Otkrovenje Jovanovo neki primaju. ali mnogi ga nazivaju lažnim.
Ovo neka ti bude istiniti bogonadahnuti kanon spisa.

http://members.tripod.com/~Eumenes/Radovi/Otkrivenje/Pitanje.html
Po Evseviju, u lažne (podmetnute) knjige spadaju Dela Pavlova, Pastir, Otkrivenje Petrovo, Didahi, Jevrejsko jevanđelje, "i najposle, ako hoćete Jovanovo Otkrivenje, za koje rekoh da ga
nekoji primaju kao doista od Jovana, a nekoji odbacuju". *26
Otkrivenje Jovanovo episkop Kesarijski navodi i u spisku opšteprihvaćenih knjiga "najposle, ako se svidi (ili: ako se nade za ispravno). "
Zapravo, protivnik hilijazma Evsevije Kesarijski prihvata kao ispravno Dionisijevo gledište, o postojanju dva Jovana. Kraj hilijastičkim težnjama došao je posle konstantinovskog preokreta i
pobede hrišćanstva. Pa i nakon toga, neko vreme se izbegavalo tumačenje, pa čak i prepisivanje Otkrivenja Jovanovog. *27
Kiril Jerusalimski i Grigorije Nazijanski nisu svrstavali Otkrivenje u novozavetne spise, Jovan Zlatousti i Teodorit Kirski ga nikada nisu
upotrebljavali. 28 Nema ga ni u starom jermenskom i sirskom prevodu Novog zaveta, te jedino nedostaje na spisku kanonskih knjiga u 60. pravilu laodikijskog sabora iz 360. godine. I pored toga što je,
kako je vec rečeno, Atanasije Aleksandrijski prvi izneo potpun kanon Novog
zaveta, njega je na Istoku konačno potvrdio tek Peto-šesti (Trulski) vaseljenski sabor 692. godine. Posle ovog sabora bilo je još samo pojedinačnih sumnji u Otkrivenje Jovanovo (npr. patrijarh Fotije u
IX veku). *29
Današnji istraživači najvećim delom
prihvataju mišljenje Dionisija Aleksandrijskog da Otkrivenje, Jevandenje po Jovanu, Prvu,
ali i Drugu i Treću Jovanovu poslanicu, nije mogla napisati ista osoba, barem ne u njihovoj sadašnjoj formi.

Međutim, možda filološka analiza daje jasniju sliku stvari. Grčki kini (koine) dijalekt Otkrivenja se očito razlikuje od jezika četvrtog jevanđelja. Ne samo da nosi izrazitije semitsko obeležje, već se znatno razlikuje od stila ostalih jovanovskih spisa, đesto odstupajući od gramatičkih normi. Ova odstupanja su prevelika da bi smo ih mogli objasniti razlikom između književnih vrsta (apokalipsa - jevanđelje - poslanica).

Konačno, treba ukazati na to da je pisac Otkrivenja svestan razlike između apostola i proroka (18,20), te da sebe svrstava u kategoriju proroka (22,9) i ne prisvaja sebi naziv apostola (up. 21,14).

Kriterijumi onovremenih hrišćanskih autoriteta o tome koji će spis ući u novozavetni kanon svetih knjiga a koji ne, bili su veoma komplikovani ako ne i čudni. Tako na primer, tekst mora imati
apostolsko poreklo ili biti namenjen čitavoj Crkvi, a onda se on kao takav i čitao na liturgiji. Ipak, znamo da se nisu sve knjige koje su ušle u Novi zavet čitale na službi, što je i danas slučaj sa Otkrivenjem Jovanovovim. (OVO SE ISKLJUCIVO ODNSOSI NA PRAVOISLAVNE)

MaranAta:
... apsolutizacija MOG pogleda ...

У ове три речи је изнесена целокупна страшна судба протестантског паденија... Јер показује следеће:
Да је реформација уместо да укине папизам, сваког верника претворила у - папу. Јер, није појединац "тврђава и ступ истине", него - Црква Божја.
А Господ рече: "ЈЕДНА ВЕРА, једно крштење..."

А прихватити га може само онај који се ослободи властите гордости и одрекне "лизалице" која се зове - самостални папа.

Питање веродостојности Светог Предања јесте питање које сваки протестант поставља. При томе, заборављају да је извор тог предања сам Христос. :roll:

Ja sam tu apsolutizaciju mog pogleda stavila u negativnom kontekstu, što se vidi iz teksta.
Da, jedna vera, ali ispravna.
Iz prethodnih poruka se može zaključiti da ne mislim da sam papa. Baš sam kritikovala to što neko misli da sve zna.
Nemam želju za takvim lizalicama.
Niste mi odgovorili šta sve spada u Sveto Predanje. Htela bih da imam spisak, da znam šta tačno da čitam. Ne mogu unapred da znam da li je Hristos izvor, jer moram da uporedim sa Pismom. Vi jednostavno ne razumete problem koji bar ja lično imam sa Predanjem. Zaista bih volela dosta toga da pročitam, jer sam ponešto čitala, ali ne znam sve.
Pavle reče: "Ako i mi, ili anđeo s neba javi vam jevanđelje drukčije nego što vam javismo, proklet da bude" (Galatima 1:8). A kaže i da neki već tada su hteli da ga izmene. A ja sam sumnjičava, šta ću.
Pozdrav

Elizabeta Petrovic:
Pavle reče: "Ako i mi, ili anđeo s neba javi vam jevanđelje drukčije nego što vam javismo, proklet da bude" (Galatima 1:8). A kaže i da neki već tada su hteli da ga izmene. A ja sam sumnjičava, šta ću.
Pozdrav

Posredništvo i Slava

I TIMOTIJU 2,5 Jer je jedan Bog, i jedan posrednik Boga i ljudi, čovek Hristos Isus. (vidi SABORNA POSLANICA SVETOG APOSTOLA JUDE 1,25)
Hristos je Novina čak i ako su ranije posredovali Božiji andjeli (Galatima 3,19-20), kada Bog pošalje Sina svojega koji kaže da budemo u Njemu, onda time prestaje posredništvo andjela. Tada postaje jedini posrednik izmedju Boga i ljudi čovek (precizirajući na njegovu ovozemaljsku misiju i boravak medju ljudima) Hristos Isus, kako i reče apostol Pavle. Onda, čiji su posrednici u lažnom otkrivenju, čiji je andjeo koji tek treba da donese nekakvo novo jevandjelje [OTK.14,6 I videh drugoga andjela koji leti posred neba, koji imaše večno jevandjelje da blagovesti onima koji žive na zemlji i svakome plemenu i rodu i jeziku i narodu.], kao da večno Jevandjelje apostoli već nisu blagovestili, i kao da se nije proširilo po celoj zemlji, svim jezicima, plemenima, narodima?
1. PETROVA 1,12 Njima (STAROZAVETNIM PROROCIMA) se otkri da ne sebi, nego vama služahu u onom što vam se sad javi preko onih koji vam propovediše Jevandjelje Duhom Svetim poslanim s neba, u što andjeli žele zaviriti.
GALATIMA 1,8 Ali ako i mi, ili andjeo s neba [OTK. 14,6] javi vam jevandjelje drukčije nego sto vam javismo, anatema da bude!
Ako je propoved Jevandjelja uslov spasenja koje apostoli javiše i koje primismo i u koje poverovasmo, i evo posle 19 vekova držimo to jevandjelje Gospoda našega, kako možemo verovati lažnom otkrovenju 14,6 da "večno jevandjelje" tek treba da bude predato ljudima od nekog andjela, a čak i andjeli žele zaviriti u Jevandjelje Gospodnje predato ljudima preko apostola i propovedano Duhom Svetim?
Ne zavisi spasenje ljudi od andjela, nego se Božiji andjeli šalju na služenje onima koji će naslediti spasenje (JEVREJIMA 1,14), tj. Gospod zapoveda andjelu svojem da takve čuva (PSALAM 91,11), čak i ako je čovek privremeno manji od andjela (JEVREJIMA 2,7)...
Ako je Hristos objavljivao Boga ljudima, svedočeći slavu Očevu koju je imao pre postanka sveta (4. JEVANDJELJE 17,5), tako je posredovao, ali ako je Bog Onaj koji opravdava, a Hristos s desne strane Bogu, onda On kod Boga posreduje za nas (Rimljanima 8,33-34).
2. PETROVA 2,16-17
Jer vam ne objavismo silu i dolazak Gospoda našega Isusa Hrista sledujući izmišljenim bajkama, nego smo sami bili očevici veličanstva Njegova.
Jer On primi od Boga Oca čast i slavu kada mu dodje ovaj glas od veličanstvene slave: Ovo je Sin moj ljubljeni, koji je po mojoj volji.
OVA POSLANICA JASNO REFERIŠE O DOKAZANIM APOSTOLIMA KOJI SU BILI SVEDOCI SLAVE GOSPODNJE, SLAVE BOŽIJE NA GORI (MATEJ 17,2..., MARKO 9,3..., LUKA 9,29...), A NA DRUGOJ STRANI, KAO KONTRAST, RASKRINKAVA IZMIŠLJENE BAJKE (BASNE) PISCA LAŽNOG OTKRIVENJA 5,12...:dostojno je jagnje zaklano, da primi silu i bogatstvo i premudrost i čast i slavu i blagoslov.
SAB. POSL. SV. AP. JUDE JAKOVLJEVOG 8 Slično, dakle, i ove sanjalice skrnave telo i preziru Gospodstvo, a na slave hule.
DAKLE, AKO JE GOSPOD PRIMIO, TJ. POKAZAO PRED LJUDIMA SLAVU O KOJOJ JEVANDJELISTI SVEDOČE, SLAVU KOJU JE IMAO U OCA PRE POSTANJA SVETA (4. JEVANDJELJE 17,5), I ČAK GLAS BOGA OCA KOJIM PROSLAVI IME SVOJE NE BI ZBOG GOSPODA NEGO ZBOG NARODA (4. JEVANDJELJE 12,28-30), ONDA NEMA ŠTA OPET DA JE PRIMI AKO JE VEĆ NJEGOVA, AKO JE S DESNE STRANE OCA VAZNEVŠI SE U SLAVI (1. TIMOTEJU 3,16), A KAMOLI DA ĆE BILO KO UKLJUČUJUĆI I BILO KOJI RED ANDJELA PROCENJIVATI POSLE TOGA, KO ZNA KAD [OTK. 4,1], NJEGOVU DOSTOJNOST [OTK. 4,11; 5,9; 5,12]. NO UZROCI I POSLEDICE OVAKVE TVRDNJE PISCA LAŽNOG OTKRIVENJA OTKRIVAJU SVO NJEGOVO LUKAVSTVO I OPSEDNUTOST DEMONIMA ČIJU POZICIJU JEDINO ZASTUPA.
Mi ljudi treba da se udostojimo da kroz zaista Reč Gospodnju, kroz Jevandjelje zadobijemo slavu Gospoda našega Isusa Hrista (2. SOLUNJANIMA 2,14).

Ne mogu unapred da znam da li je Hristos izvor, jer moram da uporedim sa Pismom. Vi jednostavno ne razumete problem koji bar ja lično imam sa Predanjem. Zaista bih volela dosta toga da pročitam, jer sam ponešto čitala, ali ne znam sve.

Опет типично размишљање протестанта који пада у клопку мислећи да "пореди са Библијом", а заправо пореди са својим властитим разумевањем Библије. Што значи, опет себе стављају као ауторитет изнад Светог Предања, а то није ништа друго доли - папизам.

Одлично ми разумемо твој проблем. Он постоји код сваког ко мисли да је највиши ауторитет за тумачење Библије, иако се она не може тумачити без познавања Светог Предања. Отуд и преко 20,000 секти протестантизма.

Ако си спремна на читање, ево ти још материјала:

http://www.avva.faithweb.com/sveto_predanje_put_kuci.html
http://www.avva.faithweb.com/jednonogi_baptist.html
http://www.verujem.org/sveti_oci.html

Толико за почетак. Кад прочиташ, јави се, и добијеш још... :wink:

MaranAta:
Опет типично размишљање протестанта који пада у клопку мислећи да "пореди са Библијом", а заправо пореди са својим властитим разумевањем Библије. Што значи, опет себе стављају као ауторитет изнад Светог Предања, а то није ништа друго доли - папизам.

Одлично ми разумемо твој проблем. Он постоји код сваког ко мисли да је највиши ауторитет за тумачење Библије, иако се она не може тумачити без познавања Светог Предања. Отуд и преко 20,000 секти протестантизма.
Ovo je pomalo i smešno koliko se mi ne razumemo. Ti polaziš od toga da je Sveto Predanje u redu i po njemu sve drugo razmatraš. Ti veruješ u to. A ja verujem u Pismo i nemam veru u Predanje. Pa kako misliš da ja steknem tu veru ako ne poređenjem sa Pismom? Ne mogu tek tako u nešto da poverujem. Već si mogao da shvatiš da ne verujem mnogo ljudskim autoritetima, pa ni npr. SPC ili eto tebi. Možda je to tebi sablažnjivo, ali šta ću. Vidiš, ni do čega nećemo doći ako ti uvek na svaku moju sumnju odgovoriš da ja kao nepravoslavac ne shvatam ništa itd. time mi ništa nisi pomogao.
Međutim, zahvalna sam za razne tekstove na koje me upućuješ. Ja sam vrlo zaposlena osoba, ali nadam se da ću ih pročitati u nekom razumnom roku.
Pozdrav,
E.

Ti polaziš od toga da je Sveto Predanje u redu i po njemu sve drugo razmatraš.

Потпуно тачно. Свето Предање је кључ за коректно разумевање Библије. Без њега, Библија постаје "глина коју свако може да обликује по властитим жељама", што се доказује у преко 20,000 протестантских секти, где све базирају учења на Библији, а различита су им.

A ja verujem u Pismo i nemam veru u Predanje.

Полазиште отпадника Лутера и његових компањона, познат под називом "сола скриптура". Пад те доктрине се показао још за његовог живота када су веч почеле да се појављују различите секте које су имале другачија разумевања Библије.

Pa kako misliš da ja steknem tu veru ako ne poređenjem sa Pismom? Ne mogu tek tako u nešto da poverujem.

Пре свега, стицање вере се може постићи само покајањем и одбацивањем егоцентричног мишљења да је индивидуа највиши ауторитет за тумачење Библије - одбацивање папизма. Схватањем да је Црква Божја "тврђава и ступ истине", и да није битно шта ја као појединац верујем, него шта Црква као Тело Божје верује, постиже се и поврат у окриље те Цркве, а тиме и прихватање Светог Предања Цркве.

Već si mogao da shvatiš da ne verujem mnogo ljudskim autoritetima, pa ni npr. SPC ili eto tebi. Možda je to tebi sablažnjivo, ali šta ću.

Нико ти никада није ни говорио да верујеш људским ауторитетима. Поготово не мени. Ја овде не сведочим своју веру, него веру Православне Цркве, чији сам ја само најгрешнији члан. СПЦ је само мали део Божје Православне Цркве. Учења Цркве не припадају нити једном људском ауторитету, него самом Телу Божјем - Цркви. Ако ти неки човек сведочи веру Цркве, он је само проповедник Црквених учења, а не својих властитих измишљотина.

Vidiš, ni do čega nećemo doći ako ti uvek na svaku moju sumnju odgovoriš da ja kao nepravoslavac ne shvatam ništa itd. time mi ništa nisi pomogao.

Нажалост, људи су често сујетни, и различита мишљења схватају као личне увреде. Ако ниси спремна да сама себи помогнеш, не може ти нико други помоћи, доли сам Господ. Схватање Православља од стране инославних почиње оног момента када се истински из срца заинтересују за оно шта им се прича.

Međutim, zahvalna sam za razne tekstove na koje me upućuješ.

Нема на чему. Текстови су по обичају, подугачки, али вредни потрошеног времена. Сведочанства људи који су мислили попут тебе, а онда схватили на нешто није са тим било у реду, и њихов пут ка Истини Божјој. То ја о прва два линка. Трећи садржава светоотачке списе - сведочанства раних векова... :D

Back