Duple negacije - jesam li jedini koji ih prezire?

mizael

Zainteresovan član
Poruka
217
Iskreno me zanima da li sam jedini koji ima ovaj problem. Znam da je po pravopisu to ispravno, ali mene duple i trostruke negacije u našem jeziku bukvalno izluđuju.

Rečenica tipa: "Niko nikome ništa nije rekao" mi je potpuni logički horor. Ako niko nije rekao ništa, po svakoj logici bi trebalo da znači da je neko rekao nešto. Čim čujem to gomilanje "ne" i "ni", mozak mi se zaveže u čvor.

Razumem da nam je jezik takav i da je to stvar naglašavanja, ali zar vam to ne zvuči suvišno? Zar ne bi bilo lakše i logičnije da negacija funkcioniše kao u matematici?

Da li još nekome ovo "bode uši" ili ste svi navikli pa vam je potpuno normalno?
Šta vi mislite, da li je naša gramatika ovde jednostavno pobedila zdravu logiku?

Iskreno me zanima da li sam jedini koji ima ovaj problem. Znam da je po pravopisu to ispravno, ali mene duple i trostruke negacije u našem jeziku bukvalno izluđuju.

Rečenica tipa: "Niko nikome ništa nije rekao" mi je potpuni logički horor. Ako niko nije rekao ništa, po svakoj logici bi trebalo da znači da je neko rekao nešto. Čim čujem to gomilanje "ne" i "ni", mozak mi se zaveže u čvor.

Razumem da nam je jezik takav i da je to stvar naglašavanja, ali zar vam to ne zvuči suvišno? Zar ne bi bilo lakše i logičnije da negacija funkcioniše kao u matematici?

Šta vi mislite, da li je naša gramatika ovde jednostavno pobedila zdravu logiku?
A kako bi ti nekome rekao "Niko nikome ništa nije rekao" .. 🤔

Ali ima logičku rupu!
Pa šta ako je naš?! To što je naš, ne znači da ga ne trebamo menjati!
Slažem se!
Moguće je da pravi neke "lomove" u mozgu. Mislim, da su nam drugačije reakcije u pogledu odgovora na pojedine kritične situacije, u odnosu na druge narode, gledajući inostrane filmove može se to i osetiti.
Jel ste primetili kako se sve manje koriste reči "ikada", "ikome", "ikakav"?

Pisati gramaticki ispravno,a logiku ostaviti onima koje razmisljaju o nekim boljim stvarima.

Back