Duhovni zakon ( ?! )

pitanje je shto ste vi na ovom netu, a ne negde drugde, i shto raspravljate o ovome a ne radite neshto drugo

?
ili nije pitanje...ovo je moja tachka ovde za veceras...tj danas
:)

ici na fakultet sada ili ne ici...shta je dobro a sta lose?? sve ima i dobro i lose

da li je religija idiotizam? ili ima necega u tome?

moj problem je mozhda samovolja

Truman:
Za Lexu: Pokajanje u smislu da empatijski shvatimo ( prozivimo ) bol koji smo nekom naneli. Ne samo da kazemo - "pa dobro shvatio sam da sam pogresio, izvini sta da se radi".
Dakle ne mislim na formalno pokajanje poput izgovaranja molitva.
Pa, znam. Bila sam ironična.
Ali, to nije pokajanje. To je osveta, na neki način, zar ne?
Pokajanje je, ipak, više u svesti o učinjenoj nepravdi.
Hm, ustvari, setih se. Radi se o iskupljenju? Čisto da razjasnimo termine.
Misliš da treba da se iskupimo za svoje grehe? I da li je to uvek moguće?

Pokajanje,iskupljenje...
Vi se salite.
Prvo te istucem pa se pokajem sto sam to uradio!
Kao ono iz filma Balkanski spijun...moj brat Djura ce ti oprostiti sto te tukao!!!
Ahhahahhahaha.
Pitam Vas lepo jeli to Vas moral?

Verovatno je jasno da se radi o savesti... Kaje se samo onaj ko je ima. Iskupljuje se onaj ko želi i može. Ne razumem kakve veze ima moral sa ovim pitanjem?
I kakav moj moral, ili bilo čiji, treba da bude?

Pa morali bi malo da zapitamo Grke i Rimljane sta su oni radili.
Na zalost njihova filozofija etike i zakoni su porazeni od jedne religije.
Ona kaze ovako i tu je stvarno bez premca-radi sta hoces,muci ljude,izivljavaj se itd. i samo se pokaj i sve ti je oprosteno,
ako bi ti se sudilo onda na onom,drugom svetu.
I kako nevoleti takvu religiju sa takvim zakonima.I od takvog Oca(tate).
Gde je tu moral?
Na srecu,citao sam Platonovog Fedra tako da saznao da ljudi i njihov obraz(karakter) se ogledaju po njihovim delima(a ne po pricama-iskupljenjima) i takvima koji ostete na primer nekog Drugog(coveka) nikada ne mogu vise verovati,jer su jednom se "ogresili" o gradjanske norme.
A Rimljani su jednostavno postovali stav zakona(ovozemaljskog) bez ikakve nadetike i nadzakona.

Truman:
Za Lexu: Pokajanje u smislu da empatijski shvatimo ( prozivimo ) bol koji smo nekom naneli. Ne samo da kazemo - "pa dobro shvatio sam da sam pogresio, izvini sta da se radi".
Dakle ne mislim na formalno pokajanje poput izgovaranja molitva.
...molitve.
Izgovaranje molitve i ne treba da bude formalno.
Ako je molitva formalna, sama njena suština se poništava. Jednostavno, to više nije molitva. To je kao kad, naprimer, zamolimo garija za duvan i on je, s obzirom da je dovoljno da to uradimo formalno, dužan da nam želju usliši. A šta ako on odreaguje kao samosvesna ličnost i ako mu se , recimo, ne svidi naša njuška pa kaže - nedam - ili diplomatski - nemam- iako ima, šta onda biva sa našom molitvom? Nema je. Ispari ko prdež na vetru. Znači ipak treba iskreno želeti, dati molitvi snagu.
Jer rečeno je - ištite i daće vam se.
Tako je i sa pokajanjem. Pokajanje nije nešto za šta se izdaje potvrda koju možemo na svakom ćošku pokazati i reći - evo ja sam se pokajao, imam potvrdu. To je lična stvar. Potrebno je našoju autentičnoj ličnosti. Jer svaka ličnost šeli da očisti svoju dušu, da joj se duša smiri. To je preduslov za novu ličnost. A ličnost je potrebna nova. Šta će nam stara ličnost.
Ta šelja dolazi iz srca. Zato je srce jedan od glavnih elemenata duše, pored uma i volje.
Jer, kajemo se pred Bogom a ne pred ljudima.
Kakav moral, društveni zakon,Grci, Rimljani i sve to.
Pa sama istorija je pravo mesto gde ćemo naći vrlo malo primera kad je ljudska ruka izmerila pravedno i kako trebuje.
p.s
Pogledajte film ( zaboravijo sam naslov ali je prepoznatljiv po sceni kad odjednom počinju da s neba padaju žabe - pun pločnik žaba užas) u kom jedan od likova, koji je na samrti i koji se nemože pohvaliti svojom prošlošću, izgovara, po meni, antologijsku rečenicu: Život nije kratak život je predug.

Truman:
Ne znam da li ovo spada u filozofiju, ali me jedna stvar interesuje: jos je Nikola Tesla govorio da primecuje da kada bi mu neko naneo veliko zlo, tj. bol, toj osobi bi se to zlo vratilo kao bumerang. Dakle - da li verujete da se zlo vraca kao bumerang, ili je to samo religijska propaganda i sujeverje?
Vraća se. Pa prema tome vodi računa šta kome radiš. Ili, jednostavno, nemoj da radiš drugome ono što ti ne bi volio da tebi drugi rade.

Truman:
Ne znam da li ovo spada u filozofiju, ali me jedna stvar interesuje: jos je Nikola Tesla govorio da primecuje da kada bi mu neko naneo veliko zlo, tj. bol, toj osobi bi se to zlo vratilo kao bumerang. Dakle - da li verujete da se zlo vraca kao bumerang, ili je to samo religijska propaganda i sujeverje?
Mozda ce Vam se moje tumacenje ciniti naivnim ali evo sta ja mislim.Kad neko nekome pozeli ili ucini neko veliko zlo/ubije,telesno povredi,spletkari,cini krivokletstvo...../mislim da je neizostavno da nakon nekog vremena dozivi upravo isto sto je cinio.Mozda ne od osobe kojoj je naudio vec od bilo koga,mozda bas od neke nepoznate osobe.Ako neko nekome nanese emotivnu bol,to je nesto malo drugacija situacija.Kako bilo,ciniti zlo svesno i nanositi emotivnu i fizicku bol s namerom da nekoga povredis svakako da zasluzuje bumerang,sto se kad-tad i desi.Jedino sto moze da ublazi bumerang je iskreno kajanje i priznanje kao i trazenje oprostaja od zrtve zla,ali bumerang ce svakako doci,mozda je bas to ono sto u coveku probudi savest i dovede do neke vrste ravnoteze.Malo je onih koji toga postanu svesni i isprave na neki nacin greske ali je mnogo onih koji su jednostavno zli sami po sebi i bez ikakvog razloga,kojima je duhovna hrana da cine zlo i meni ih je iskreno zao.Oni nisu svesni kakve grehe cine i njima je bumerang neka vrsta olaksanja i ne smatraju ga za nesto lose jer su nesposobni da osete sta bumerang znaci te ga se s toga ne plase niti ga shvataju kao milo za drago.U svakom slucaju zlo se uvek vrati,ono ceka maskirano u zasedi i ceka pravi trenutak da napadne svog stvorioca bas kao Frankestajn..

Truman:
Tu recenicu ( poslednju u tvom postu ) sam ja rekao jednom prilikom kad sam slusao nekog ko je na TV-u rekao da je zivot kratak. Sta to govori o meni? :)

Nisam siguran da znam odgovor na tvoje pitanje.
Mislim da je lik iz tog filma hteo da kaže da je život mučenje, u zavisnosti s koliko odgovornosti ga proživljavamo.
Taj tip s TV-a bi mogao da bude neki hedonista - jedan od onih koji svakodnevno ponavljaju "da se ponovo rodim" i slična sranja.
Ti bi eto mogao da budeš suprotno od toga.

Truman:

Zlo bi trebalo da se vracha samo zavisi od nachina. Razlichite nas stvari bole. Verovatno da neko ili neshto ili neka energija koja cirkulishe oko nas, nas usmerava u zavisnosti od karaktera i aure...

Back