DUHOVNI RAT

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav Mika

Koje kontra dokaze si ti njemu iznosio??

Dali ti je David svedočio da je premudri Boga i spasitelj naš JEHOVA jedan Bog?

Ako jeste interesira me koje argumente si mu iznosio da ima Tri JEHOVE?

Hajd da vidimo dali je istina to što ovde svedočiš ili sam ja opet u pravu kada kažem da ti kao po Adventističkom šablonu i pričaš i pišeš bez KONTROLE.
Čekam da mi evanđeliziraš te kontra dokaze izvoli.

Postovanje Smesko,
na tako lepo postavljena pitanja Mika uvek lepo odgovori.

Svakako da je Dejvid pricao mi o Bogu Ocu Jehovi sto sam ja odavno prihvatio i jos uvek verujem.
Dakle uopste nisam pokusao da to negiram, jer i ja tako verujem.

Medjutim, kao sto mozes da predspostavis, zadrzali smo se prijateljski na Hristovom Bozanstvu.

On nije siguran da li je Hristos stvoreni andjeo ili kao adjeo postoji oduvek.

Moji kontradokazi su Jovan 1,1-3. i 14. kao i mnogi drugi.
Rec je bila u Bogu i rec mbese BOG i kroz Nju je sve postalo sto pokazuje da je Stvoritelj.

I u stihu 14. lepo kaze Rec postade teli i videsmo SLAVU NEGOVU...

Samo Bogu pripada slava.

Vidis da sam mu lepo odgovorio i Dejvid se zamislio na tom argumentu.

Sve najbolje

Pa dobro Mika šta te koči i nebi pa nećeš meni da evanđeliziraš nešto(bilo šta) biraj šta ti najbolje znaš otvori tvoje Biblije pa da vidimo šta znaš možeš i umeš, jel pošteno??

SWmesko, sasvim posteno, samo ne na ovoj temi, jer tema je Duhovni rat, koju je tvoj brat postavio, pa ne volim da je kvarim potpuno drugom temo, zato to cemo ostaviti za drugu temo.
-------------------
Biraj Mika koju god temu razgovora si najbolje savladao eto ja ću te pustiti da ti meni govoriš sve dok me ne slažeš a onda ću ti ja izneti kontra argumente, može tako?

Smesko, e nisam siguran da to bas tako moze. Nista nisi rekao sta da ja radim kad ti mene izlazes svojim kontra argumentima?
Sta mislim moze li se i to dogoditi ili mislis da samo ja tebe lazem?
Dakle treba prvo da s eoko ovoga sporazumemo pre starta.
-----------
Mika šta više pristajem i tvoj ljubljeni brat Glasnik da ti pomogne jel može tako?

E, za to ne pistaj samo mene, nego pitaj i Glasnika, znas da on nije svedok da samu slusa Kuline naredbe, nego i on ima pravo glasam
-------------------

hajd pa da vidimo posvećenost Adventizma i taj SVeti Duh što vas voda,

Vidis Smesko, sve dok hulis na Boga Svetog Duha, meni je nemoguce da se udruzim sa tobom, ne zbogt toga stro te ne volim,
a jos manje kako ti cesto ponavljas da te mrzim, nego strah me je brate Semsko d aoba ne pohulim na Boga.
Ja o Bogu ne izvodim segu i crkus, pa ako iako mozes da to popravis, dase perma Bogu odnosis kako dolikuje,
ja sam uvek spreman da diskutujem lepu, uljudno i kulturno sa tobom.
------------------

Šta znaš Mika ako si u pravu pa me spasiš i pridobiješ? izvoli dragi moj MIka čekam tvoj odgovor.

E moj Semsko, tesko se tebi ako te ja ja SPASEM. Bice daleko sigurnije ako se sjedinimo zajedno pa se
pomolimo Bogu i visoko uzdignemo KRST Golgote i Onoga koji je na njemu umro, jer on spasava, a ne mi.

Ako se dobro seca, davno sam citao, mislim da je Spurdzon pricao iskusto o jednom "obraceniku".

Spurdzon je isao u kocijama, a jedan pijanac valjao se u blatu u jendeku.
Kad je video Spurdzona obradovao se veom i od srca ga pozdravio.

Posto nije primetio Spurdzonovo odusevnjenje, pijanica je rekao, "zar me ne poznajes, ti sime obratio".

Na to je Spurdzon odgovorio. Zato sto sam te ja obratio, a nije Hristos, zato se ti i valjas u tom blatu,

Sve najbolje

Postovanje Smesko,

Svakako da je Dejvid pricao mi o Bogu Ocu Jehovi sto sam ja odavno prihvatio i jos uvek verujem.

Medjutim, kao sto mozes da predspostavis, zadrzali smo se prijateljski na Hristovom Bozanstvu.

Rec je bila u Bogu i rec mbese BOG i kroz Nju je sve postalo sto pokazuje da je Stvoritelj.

Samo Bogu pripada slava.

Sve najbolje
Izvini ali sad si se malo nalupao...
Jedan JS je siguran ko je Isus Hrist...

Mozda se zamislio kako da ti ista kaze kad si zaslepljen:)
Znaci sve je to tvoje proizvoljno misljenje koje je natacno...

a ovo sve najbolje ti je template?

pozdrav

Postovanje Smesko,

Samo Bogu pripada slava.

Sve najbolje

Pozdrav Mika

Dobro Mika tvoj dragi prijatelj David mene ne interesira mnogo i u te vaše razgovore ja neću da se mešam, pošteno? tako da ti sa tvojim Davidom reši zašto David nije siguran šta je Isus?
Dakle ja pretpostavljam da ti želiš da mi evanđeliziraš o Hristovom Božanstvu jel to tako Mika? jesi siguran da to hoćeš ili bi ipak nešto drugo?

Dak ne odgovoriš ja ću tebi dati moje komentare.

Kažeš: Moji kontradokazi su Jovan 1,1-3. i 14. kao i mnogi drugi.

Mika hoću da mi citiraš te tvoje kontra dokaze iz tvoje Biblije da ne bude nesporazuma, pošteno. A potom navedi i još neke od tih "Mnogo drugih" da ih preispitamo.

Kažeš: Rec je bila u Bogu i rec mbese BOG i kroz Nju je sve postalo sto pokazuje da je Stvoritelj.

Molim budi toliko ljubazan pa mi izjasni o kakvoj se to reči ovde radi? čija reč i koji BOG(samo da te potsetim da koliko sam ja razumeo po Adventizmu ima ne jedan ne dva nego TRI Boga sa svojim božanstvima koji su u svemu jednaki u svemu isti i u svemu ravni) tako molim da mi pojasniš sledeće:

Koja REČ
Koji Bog
I naravno šta po Adventizmu pokazuje ko je taj Stvoritelj svega što je stvoreno.

Kažeš: I u stihu 14. lepo kaze Rec postade teli i videsmo SLAVU NEGOVU...

Budi ljubazan pa mi evanđeliziraj šta si ti razumeo kada kažeš da REČ postade telo i videsmo SLAVU NJEGOVU? molim taj stih kojim podržiš to što PARAFRIZIRAŠ pošteno.

Kažeš: Samo Bogu pripada slava.

Dragi Miko nije pošteno da se igraš rečima dali ja imam pravo Miko ako kažem da po Adventističkoj Teologiji Bog jeste MNOŽINA ličnosti ili osoba kao jedna firma i svaka ličnost jeste Bog u večnosti, E sada mene zanima šta ti evanđeliziraš koji je to taj Bog samo kome pripada slava(vidiš Miko ovde bi ti meni da mažeš oči ali nisi uspeo). Dakle ako ti "KAŽEŠ" da imaš mnoštvo Bogova u familiji, molim budi toliko ljubazan pa mi imenuj tog Boga iz familije kome pripada samo slava?

Kažeš: Vidis da sam mu lepo odgovorio i Dejvid se zamislio na tom argumentu.

Svaka čast tom tvom Davidu naravno i tebi Miko ali samnom moraš da se urediš i kada govoriš da si jasan i glasan, pošteno. Dakle dali se ovde radi o Bogu ili o Bogovima dali je tebi Bog jedan i dali je JEHOVA jedan(znam da mrziš to ime presveto ali to mora da se adresira da se možemo razumeti o kojim Bogovima mi ovde govorimo, šta misliš Miko dali sam ja u pravu kada to kažem?

Izvoli.

Poslednja izmena:
E moj Semsko, tesko se tebi ako te ja ja SPASEM. Bice daleko sigurnije ako se sjedinimo zajedno pa se
pomolimo Bogu i visoko uzdignemo KRST Golgote i Onoga koji je na njemu umro, jer on spasava, a ne mi.

Ako se dobro seca, davno sam citao, mislim da je Spurdzon pricao iskusto o jednom "obraceniku".

Spurdzon je isao u kocijama, a jedan pijanac valjao se u blatu u jendeku.
Kad je video Spurdzona obradovao se veom i od srca ga pozdravio.

Posto nije primetio Spurdzonovo odusevnjenje, pijanica je rekao, "zar me ne poznajes, ti sime obratio".

Na to je Spurdzon odgovorio. Zato sto sam te ja obratio, a nije Hristos, zato se ti i valjas u tom blatu,

Sve najbolje

Pozdrav MIko

Molim budi bar malo parlamentan pa da vodiš diskusiju uredno, pošteno.
Ostavi sada Golgotu i KRST doće i to na red ili si se predomislio pa nećeš više da mi evanđeliziraš o Hristovom Božanstvu nego o KRSTU i Golgoti. A za to da se zajedno pomolimo Bogu može onako kako kaže pisano slovo ili jevanđelizira naš Gospod Isus taj HRISTOS premudroga Boga i spasa našega da se trebamo pomoliti, jesam li ja u pravu kada kažem da trebamo i ja a i ti da sledimo Gospoda našega HRISTOSA kao učitelja ne JEHOVINE SVEDOKE ne kulu nit stražaru pogotovo ne posvećeni Adventizam.

Kažeš: Onoga koji je na njemu umro,

Dragi moj Miko ja to i čekam da mi ti izjasniš koji je to onaj Bog koji je umro na KRSTU? (kazali ste da ih ima cela jedna familija Bogova) dakle koji to Bog iz familije je umro na krstu?
Lepo ti je upoređenje o Spurdzonu, lepo je i što slaviš našega Gospoda Hristosa preko koga dolazi vera i istina koja spašava, za pohvalu dragi moj Mika, za pohvalu. Znao sam ja da se može i sa tobom diskutirati na temelju pisma nisi ti loš čovek samo imaš loše navike.

Izvoli

Poslednja izmena od moderatora:

Edraga moja Mona, suvise si mlada pa ne znas sta su sve JS u toku vise of pols veka meni propovedali o Isusu Hristu.

Godinama su me uveravali daje On samo stvoreno bice kao andjeo.
Paonda su pro,menili, bar ja sma doznao pre 15. godina, da i Hristos jeste nekakav bogciv, ali ne pravi Bog.

Pa ond cak i ovde smo culi da je i sotona Bog (da velikim slovom) a Hristos je bog malim slovom.
Prema toje izjavi Hristos jeste nekakav bog slican Luciferu, tj postoji vise vrsta bogova.

Pre pet decenija tvoja braca i sestre nisu dali ni da se spomene da je Hristos ikakav bog mali ili veliki.
Prema tome vidis, problem je sto ja vec dugo proucavama sa JS i svedok dsm dtsalnih promena u verovanju.
Prema tome nemoj mjeni reci sta jedan JS zna o Isusu Hristu, kako da zna kad se to stalno menja.
--------------------------

Odlicna konstatacija Mona. A sta mislis, da li bi se slucajno moglo desiti da si ti zalepljena,
ili ta mogucnost samo meni pripada? Zar to nije malo prepotentno sa tvoje strane da sudis druge?
-------------------

A ko kaze da je to moje misljenje?
A cije je misljenje sto su tvoja braca deccenijama propovedala. Opet moje? A?
Blago meni kad sam okruzen "vernim" farisejima koji, naravno, nikad ne grese.

pozdrav

Pozdrav Mika

Hajd da te ja potesetim nečega kada je već reč o nepogrešnim sledbenicima Isusa Ellen G White.
Do skora su "SABIRALI" Bogove po šablonu 1+1+1=1 i tako zbir tih Bogaova uvek bio jedan.
A od skora se preračunali i sada te svoje Bogove "SABIRAJU" 1x1x1=1 i opet im "SABIRANJE" po istom šablonu pa zbir uvek jedan.

Kažeš: "Blago meni kad sam okruzen "vernim" farisejima koji, naravno, nikad ne grese."
Miko šta ti kažeš dali sam ja u pravu?

Nego nestrpljivo te čekam da mi nastaviš evanđelizirati o Hristovom Božasntvu.

Pa ond cak i ovde smo culi da je i sotona Bog (da velikim slovom) a Hristos je bog malim slovom.
Prema toje izjavi Hristos jeste nekakav bog slican Luciferu, tj postoji vise vrsta bogova.

Pozdrav Mika

Mika ako u Adventtističkoj Bibliji piše tako da je Sotona sa "S" velikim slovom isto i da je Bog sa "B" veliko slovo šta onda zar nećemo to uvažavati s obzirom da to dolazi iz jedine Isusove crkve zadnjeg vremena sa proročkim darovima, eto šta ti kažeš Mika dali sam ja u pravu?

Evo neka svako izvuće svoj zaključak ko od nas govori istinu a ko laž.

http://www.hacbg.org/biblija/biblija.php?K=47&G=4&S=4
2.Kor. 4,4. U kojima Bog svijeta ovoga oslijepi razume nevjernika, da im ne zasvijetli vidjelo jevanđelja slave Hristove, koji je obličje Boga, koji se ne vidi.

Ne jedno, ne dva ili TRI, tim bolje ako je osam(8) šta ti kažeš Mika jesam li ja u pravu?
http://www.hacbg.org/biblija/biblija.php?K=18&G=1&S=6

Jov 1,6. A jedan dan dođoše sinovi Božji da stanu pred Gospodom, a među njih dođe i Sotona.
Jov 1,7. I Gospod reče Sotoni: otkuda ideš? A Sotona odgovori Gospodu i reče: prohodih zemlju i obilazih.
Jov 1,9. A Sotona odgovori Gospodu i reče: eda li se uzalud Jov boji Boga?
Jov 1,12. A Gospod reče Sotoni: evo, sve što ima neka je u tvojoj ruci; samo na njega ne diži ruke svoje. I otide Sotona od Gospoda.
Jov 2,1. Opet jedan dan dođoše sinovi Božji da stanu pred Gospodom, a dođe i Sotona među njih da stane pred Gospodom.
Jov 2,2. I Gospod reče Sotoni: otkuda ideš? A Sotona odgovori Gospodu i reče: prohodih zemlju i obilazih.
Jov 2,4. A Sotona odgovori Gospodu i reče: koža za kožu, i sve što čovjek ima daće za dušu svoju.
Jov 2,7. I Sotona otide od Gospoda, i udari Jova zlijem prištem od pete do tjemena,

Ako laže koza ne laže rog, e i šta sada pljuvaćemo jer više nećemo priznati ni taj Adventistički GRB, blago nama kada smo okruženi Adventistima koji nikad ne greše jer im ego ne da priznati greške, jel Mika šta ti kažeš imam li ja pravo?

Dragi moj Mika sačuvaj ovo u tvoju arhivu da ne ponavljam, nisam ja kriv što ti slabo pamtiš a brzo zaboravljaš, šta ti misliš jel tako Mika, imam li ja pravo?

Poslednja izmena:

Edraga moja Mona, suvise si mlada pa ne znas sta su sve JS u toku vise of pols veka meni propovedali o Isusu Hristu.

Godinama su me uveravali daje On samo stvoreno bice kao andjeo.
Paonda su pro,menili, bar ja sma doznao pre 15. godina, da i Hristos jeste nekakav bogciv, ali ne pravi Bog.

Pre pet decenija tvoja braca i sestre nisu dali ni da se spomene da je Hristos ikakav bog mali ili veliki.
Prema tome vidis, problem je sto ja vec dugo proucavama sa JS i svedok dsm dtsalnih promena u verovanju.
Prema tome nemoj mjeni reci sta jedan JS zna o Isusu Hristu, kako da zna kad se to stalno menja.
--------------------------

Odlicna konstatacija Mona. A sta mislis, da li bi se slucajno moglo desiti da si ti zalepljena,
ili ta mogucnost samo meni pripada? Zar to nije malo prepotentno sa tvoje strane da sudis druge?
-------------------

A ko kaze da je to moje misljenje?
A cije je misljenje sto su tvoja braca deccenijama propovedala. Opet moje? A?
Blago meni kad sam okruzen "vernim" farisejima koji, naravno, nikad ne grese.

pozdrav

Nije se nista menjalo u Vezi Hrista , zna se ko je Isus Hrist...
Tako da tvoja zapazanja su netacna...
Ja ne sudim ocigleno je po tome kako ne vidis da si zalepljen...
Sve sto ti se objasni ne razumes....
Ocigledno je...
Nacin pisanja ti je osudjivacki, farisejski:mrgreen:

Poslednja izmena:
bas si se iznervirao jel..
to samo govori o tebi...
istina i boli i to tebe, zato se zestis...
Ja istinu znam i nemam problema sa time.... :)

A ovi hule na ono što ne znaju, i raspadaju se u onome što kao životinje po prirodi znaju. (Juda 1:10)

:*
Kod:
Djela apostolska 18,5    I kad siđoše iz Maćedonije Sila i Timotije, navali Duh sveti na Pavla da svjedoči Jevrejima da je Isus Hristos.
Djela apostolska 18,6    A kad se oni protivljahu i huljahu, otrese haljine svoje i reče im: krv vaša na vaše glave; ja sam čist, otsad idem u neznabošce.

:*
Kod:
Djela apostolska 18,5    I kad siđoše iz Maćedonije Sila i Timotije, navali Duh sveti na Pavla da svjedoči Jevrejima da je Isus Hristos.
Djela apostolska 18,6    A kad se oni protivljahu i huljahu, otrese haljine svoje i reče im: krv vaša na vaše glave; ja sam čist, otsad idem u neznabošce.

Teško vama književnici i fariseji, licemeri, koji dajete desetak od metvice, od kopra i od kima,
a ostaviste što je najpretežnije u zakonu: pravdu, milosrđe i vernost. A to je trebalo učiniti i ono ne ostavljati. (Matej 23:23)

hajd pa da vidimo posvećenost Adventizma i taj SVeti Duh što vas voda,

Vidis Smesko, sve dok hulis na Boga Svetog Duha, meni je nemoguce da se udruzim sa tobom, ne zbogt toga stro te ne volim,
a jos manje kako ti cesto ponavljas da te mrzim, nego strah me je brate Semsko d aoba ne pohulim na Boga.
Ja o Bogu ne izvodim segu i crkus, pa ako iako mozes da to popravis, dase perma Bogu odnosis kako dolikuje,
ja sam uvek spreman da diskutujem lepu, uljudno i kulturno sa tobom.
------------------

Pozdrav Mika

Mika jel ovo pancirna košulja i u bunker a ja nisam ni kulin ni stražarov već JEHOVIN i svedočim za njega kao jednog jedinog premudrog živog Boga i sapsitelja našega, da dobro si čuo našega ne vašega. kapiš Miko poentu? našao si dobar izgovor da begas a ti kao posvećen pa sa darom proricanja i Isusov vojnik koji voliš još i bratom me prozivaš. Miko Miko ne valja ti ova rabota, ali kada si tako odlučio poštujem ti odluku, i ja bi bego kada bi bio na tvom mestu i ne jedna nego dve pancirne šta ti misliš Mika dali ja imam pravo? Jaka vam je ta Adventistička Teologija, šta misliš kako bi ti tek razgovarao sa jednim pravim pravcatim JEHOVINIM SVEDOKOM, a šta kažeš znoji se tvoj prijatelj David zbog tih tvojih kontra argumenata
Dragi moj MIka meni je odavno jasno zašto se Adventisti ovde oholo i cinično ponašaju što kaže Mona "Osuđivački Farisejski" i potpuno se slažem sa Glasnikom kada je "KAZAO DA ADENTISTI NEMAJU NIKAKVU KONTROLU"
Ako nećeš da mi evanđeliziraš ono što najbolje znaš hajd ti pa nastavi kako te taj Sveti Duh Adventa voda i pljuvaj po neistomišljenicima, iskreno rečeno ja sam izvukao zaključak da ti neznaš puno. Ili se hvališ ili lažeš da druge unižavaš a to dvoje odaju lošu sliku posvećenog Adventizma i više štete si di naneo Adventizmu neko svi ostali forumaši zajedno, šta ti kažeš Mika dali ja imam pravo?
Dragi moj Mika dali sada svataš zašto ti meni ne možeš biti brat a i zašto se ja nebi družio sa Adventistima ni tih pet(5) minuta?? Naravno da nisi ti loš, loše ti samo navike i neznaš se KONTROLISATI.

Postovanje Smesko,

Samo Bogu pripada slava.

Sve najbolje

Kažeš : ˝ Moji kontradokazi su Jovan 1,1-3. i 14. kao i mnogi drugi. Rec je bila u Bogu i rec mbese BOG i kroz Nju je sve postalo sto pokazuje da je Stvoritelj. ˝

Ovo NISU dokazi koji navodno potvrđuju Isusa kao Stvoritelja.

Evo i objašnjenja zašto :
-------------------------------------------------------------
Ivan 1:1 - U početku bila je Riječ i Riječ je bila kod Boga [grčki: ton theón] i Riječ je bila bog [theós]. ( Novi Svijet prijevod )

Taj redak sadrži dva oblika grčke imenice theós (bog).
Ispred prvog nalazi se riječ ton, odnosno jedan oblik grčkog određenog člana.

Određeni član je riječ koja u grčkom pobliže određuje izraz uz koji se nalazi (slično kao u engleskom the ili u njemačkom der/die/das).
Imenica uz koju se nalazi određeni član ukazuje na identitet, na osobu.
Na tom se mjestu riječ theón odnosi na Svemogućeg Boga.

Ali na drugom mjestu nalazimo imenicu theós bez određenog člana.

Ivanovo evanđelje bilo je napisano na pučkom grčkom (koine), u kojemu su postojala točno određena pravila za upotrebu određenog člana. Ako i subjekt i predikatna imenica imaju član, “oboje su određeni, identični, znače jedno te isto i jedno se može zamijeniti drugim”, kaže bibličar Archibald Thomas Robertson.

No što ako subjekt ima određeni član, a predikatna imenica nema, kao što je to u Ivanu 1:1 ?

Da bi to ilustrirao, Hewett se poslužio 1. Ivanovom 1:5, gdje piše: “Bog je svjetlo.” U grčkom tekstu “Bog” je ho theós, dakle ima određeni član. No imenica phos (svjetlo) nema ispred sebe nikakav član. Hewett objašnjava: “Uvijek se može reći da je Bog svjetlo, ali ne može se uvijek reći da je svjetlo Bog.” Slične primjere nalazimo u Ivanu 4:24 (“Bog je Duh”) i u 1. Ivanovoj 4:16 (“Bog je ljubav”). U oba retka subjekti imaju određeni član, a predikatne imenice (“Duh” i “ljubav”) nemaju. Prema tome u tim se recima subjekt i predikat ne mogu zamijeniti jedan drugim. Ti reci ne znače: “Duh je Bog” odnosno “ljubav je Bog”.

Tko je “Riječ” ?

Brojni grecisti i prevoditelji Biblije priznaju da se u Ivanu 1:1 zapravo ne govori o tome tko je “Riječ”, nego kakva je “Riječ”. Prevoditelj Biblije William Barclay kaže: “Budući da Ivan ispred riječi theos nije upotrijebio određeni član, zaključujemo da je ona opisni izraz. (...) Ivan tu nije poistovjetio Riječ s Bogom. Jednostavno rečeno, on nije rekao da je Isus Bog.” Bibličar Jason David BeDuhn slično tome kaže: “Ako u grčkoj rečenici kakva je ona iz Ivana 1:1c ispred theos ne stavite određeni član, vaši će čitatelji zaključiti da ona znači ‘bog’. (...) Izostavljanjem određenog člana theos dobiva sasvim drugačije značenje od ho theos. (...) Prema Ivanu 1:1, Riječ nije Bog, jedan jedini, nego bog, to jest biće nalik Bogu.” Ili riječima Josepha Henrya Thayera, bibličara koji je radio na engleskom prijevodu Biblije American Standard Version: “Logos [Riječ] je bio božanske prirode, a ne Bog.”
--------------------------------------------------------------
Ivan 1:2 - On je u početku bio kod Boga. ( Novi Svijet prijevod )

Ivanovo Evanđelje skreće pažnju na Isusovo predljudsko postojanje, tijekom kojeg je služio kao Božja ”Riječ“, ili Govornik.

Budući da je Jehova bez početka, kada se kaže da je Riječ od ’početka‘ bila kod Boga, time se vjerojatno ukazuje na početak Božjih stvaralačkih djela.
Isus je ”prvorođenac svega stvorenja“ kaže se u Kološanima 1:15, s čim se potvrđuje njegov STATUS STVORENJA.
Stoga je postojao prije nego što su stvorena druga duhovna stvorenja i materijalni svemir.
-------------------------------------------------
Ivan 1:3 - Sve je postalo preko njega i bez njega nije postalo ništa. ( Novi Svijet prijevod )

U Kološanima 1:16 stoji da ”kroz njega bi sazdano sve što je na nebu i što je na zemlji“.
U Ivanu 1:4 kaže se da ”u [njemu] bijaše Život i Život bijaše svjetlo ljudima“ (St).
Tako su posredstvom Riječi stvoreni svi drugi oblici života; isto tako, Bog posredstvom svog Sina omogućava da grešno, umiruće čovječanstvo zadobije vječni život.
--------------------------------------------------
Ivan 1:14 - I Riječ je postala tijelo i prebivala je među nama i gledali smo slavu njegovu, slavu koju je imao kao jedinorođenac od oca... ( Novi Svijet prijevod )

Da, ”Riječ je postala tijelo“ kao čovjek Isus Krist.
Biblija razjašnjava da je Isus od svog rođenja do svoje smrti u potpunosti bio čovjek.
Ivan nije rekao da je Riječ bila samo opremljena tijelom.
On je ’postao tijelo‘ i nije bio dijelom tijelo a dijelom Bog.
Da je Isus istovremeno bio ljudski i božanski, ne bi se moglo reći da je ”učinjen nižim od anđela“

Ako je Isus bio i Bog i čovjek dok je bio na Zemlji, zašto se uvijek iznova molio Jehovi ?

Samo zato što je u potpunosti bio čovjek, Isus je mogao doživjeti ono što doživljavaju nesavršeni ljudi i tako postati suosjećajan prvosvećenik.

Kao ”Janje Božje koje odnosi grijeh svijeta“, Isus ”dade samog sebe kao otkup mjesto sviju“ kaže se u Ivanu 1:29 i 1. Timoteju 2:6.
Na taj način, Isus je otkupio upravo ono što je Adam izgubio — savršeni, vječni ljudski život.
Budući da je Božja pravda zahtijevala ’dušu za dušu‘, Isus je stoga trebao biti ono što je Adam bio u početku — savršeni čovjek, ne Bog-čovjek.
-----------------------------------------------
Kažeš : ˝ Samo Bogu pripada slava. ˝

Slava pripada Stvoritelju Bogu, I ONOME KOGA JE OVLASTIO za izvršenje plana spasenja.

Matej 28:18 - A Isus im je pristupio i rekao: “Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji.

Da li je Isus imao vlast prije nego mu je DANA, i OD KOGA mu je dana, što misliš ?

Matej 11:27 - Sve mi je predao Otac moj...

Ivan 5:22 - Jer Otac ne sudi nikome, nego je sav sud povjerio Sinu...

Jasno se vidi da je Stvoritelj Jehova OMOGUČIO Isusu isti STATUS kakav ima on kao Bog, što se vidi iz ovih navedenih stihova i nastavka Ivana 5:22,23.

Činjenice i zablude — što je prava istina o Isusu ?
''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

Vjerovanje : Isus je rođen 25. prosinca. Biblija otkriva : To je zabluda !
---------------------------------------------------------------------------------------------------
U Bibliji se ne navodi ni mjesec ni dan Isusovog rođenja. U djelu The Encyclopaedia Britannica stoji da su neki koji su sebe nazivali kršćanima “željeli da se taj datum poklapa s poganskim rimskim blagdanom kojim se obilježavao (...) zimski solsticij, kad dani ponovno postaju sve duži, a Sunce je sve više na nebu.” U toj istoj enciklopediji piše da su mnogi božićni običaji potekli od poganskih svetkovina vezanih uz poljoprivredu i kult Sunca koje su se slavile u vrijeme zimskog solsticija.

Bi li se Isus složio s tim da se njegovo rođenje slavi 25. prosinca ?

Razmislite o sljedećem: Točan datum Isusovog rođenja nije poznat. Biblija nigdje ne kaže da bismo trebali slaviti dan njegovog rođenja, a nema ni dokaza da su to činili prvi kršćani. S druge strane Biblija ukazuje na točan datum Isusove smrti, a on je sam svojim sljedbenicima zapovjedio da obilježavaju taj dan. Isus očito nije želio da se posebna pažnja pridaje njegovom rođenju, već vrijednosti njegove žrtvene smrti.

Vjerovanje : Tri mudraca (ili tri kralja) posjetila su Isusa čim se rodio. Biblija otkriva : To je zabluda !
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vjerojatno ste mnogo puta vidjeli božićne jaslice ili slike koje prikazuju malog Isusa kako leži u jaslama, a oko njega stoje tri mudraca s darovima. No taj prikaz nije u skladu s onim što se stvarno dogodilo. Točno je da su ljudi s Istoka posjetili malog Isusa kako bi mu se poklonili. No ti su posjetitelji zapravo bili astrolozi ili magi, kako to stoji u prijevodu Ljudevita Rupčića i u bilješci prijevoda Ivana Šarića.

A jesu li oni našli Isusa u jaslama ?

Nisu, posjetili su ga u kući. Očigledno su došli k Isusu nekoliko mjeseci nakon njegovog rođenja.

A koliko je bilo tih posjetitelja — dva, tri ili možda trideset ?

Biblija o tome ništa ne kaže. Uvriježeno vjerovanje da su Isusa posjetila tri mudraca vjerojatno je proizašlo iz toga što su mu ti posjetitelji donijeli tri različita dara. Neki čak tvrde da su ta tri mudraca predstavljala tri ljudske rase. No ta tvrdnja nema biblijski temelj. U jednom priručniku koji tumači evanđelja stoji kako je ta zabluda djelo “jednog povjesničara iz 8. stoljeća koji je imao bujnu maštu”.

Vjerovanje : Isus nije imao braće ni sestara. Biblija otkriva : To je zabluda !
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Evanđelja jasno pokazuju da je Isus imao braću i sestre. U Lukinom evanđelju stoji da je Isus bio Marijin “prvorođenac”, što upućuje na zaključak da je ona kasnije rodila još djece. Iz Markovog evanđelja saznajemo da su neki ljudi iz Nazareta smatrali kako Isus ni po čemu nije poseban te da su na njega gledali kao i na njegovu braću i sestre. Govorili su: “Nije li ovo (...) brat Jakovljev, i Josipov, i Judin, i Šimunov? I nisu li mu sestre ovdje među nama? Unatoč tome što kažu evanđelja, mnogi teolozi i dalje tvrde da je Isus bio Marijino jedino dijete. Neki kažu da su Isusova braća i sestre koji se spominju u evanđeljima zapravo njegovi bratići i sestrične. Drugi tvrde da su oni bili Marijini pastorci.

No razmislite o sljedećem: Da je Isus doista bio Marijino jedino dijete, bi li ljudi iz Nazareta spominjali njegovu braću i sestre ?

Štoviše, neki od njih vjerojatno su i sami vidjeli da je Marija više puta bila trudna. Oni su dobro znali da je Marija osim Isusa rodila još djece.

Vjerovanje : Isus je bio utjelovljeni Bog. Biblija otkriva : To je zabluda !
----------------------------------------------------------------------------------------------------
Predodžba da je Bog došao na Zemlju i živio ovdje kao čovjek imenom Isus temelj je učenja o Trojstvu. Ta predodžba postoji već jako dugo, no nije nastala u vrijeme kad je Isus bio na Zemlji. To potvrđuje i Biblijski priručnik koji kaže: “Ni u Starom zavjetu ni u Novom zavjetu nema izrazite nauke o Božjem Trojstvu” (Kršćanska sadašnjost, Zagreb, 1988, stranica 321). Osim toga The Encyclopaedia Britannica navodi: “Taj se nauk postupno razvijao tijekom više stoljeća, pri čemu je često dolazilo do sukoba mišljenja.” Religije zapravo prikazuju Isusa u potpuno krivom svjetlu time što naučavaju da je on bio utjelovljeni Bog.

Zašto to možemo reći ?

Navedimo jedan primjer: Nekoliko radnika zatraži nešto od svog nadređenog, no on im kaže kako nema ovlasti da im to odobri. Ako je to točno, onda je nadređeni postupio mudro jer je pokazao kako je svjestan da su njegove ovlasti ograničene. No ako to nije točno — ako on može ispuniti njihov zahtjev, ali jednostavno ne želi — onda ih je prevario.

Što je Isus rekao kad su dvojica apostola poželjela istaknut položaj u njegovom Kraljevstvu ?

Rekao je: “Da sjedite meni zdesna i slijeva ne mogu ja dati, nego to pripada onima kojima je Otac moj pripremio”.

Kad bi Isus bio Bog, onda bi to što je rekao bila laž, zar ne ?

No on je pokazao podložnost onome koji ima veće ovlasti od njega, čime je pružio divan primjer poniznosti, ali i pokazao da nije jednak Bogu.

Vjerovanje : Isus nije bio samo dobar čovjek. Biblija otkriva : To je činjenica !
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Isus je jasno dao do znanja da on nije samo dobar čovjek. Rekao je: ‘Ja sam Sin Božji’. Naravno, svatko može tvrditi da je Božji Sin.

No da je Isusova tvrdnja bila netočna, što bi to govorilo o njemu ?

Da on nipošto nije dobar čovjek, već veliki prevarant! Najvjerodostojnije svjedočanstvo o Isusu dao je sam Bog. On je dva puta rekao za Isusa: “Ovo je Sin moj”. Razmislite malo: U Bibliji se spominje samo nekoliko situacija u kojima se Božji glas čuo na Zemlji, a u dvije od njih Bog je potvrdio da je Isus njegov Sin! To je doista najbolji dokaz da je ono što je Isus govorio o sebi istina.

Postoje li izvanbiblijski dokazi koji potvrđuju da je Isus doista postojao ?

Isusa je po imenu spomenulo nekoliko svjetovnih pisaca koji su živjeli nedugo nakon njega. Među njima je bio Kornelije Tacit, koji je bilježio povijest Rimskog Carstva. Prema njegovim zapisima, širile su se glasine da je car Neron odgovoran za požar koji je 64. godine poharao Rim. Tacit kaže da je Neron pokušao svaliti krivnju na skupinu ljudi koje se nazivalo kršćanima. Napisao je: “Tvorac njihova imena Krist za Tiberijeve je vladavine od prokuratora Poncija Pilata kažnjen smrtnom kaznom” (Anali, XV, 44, preveo Josip Miklić, Matica hrvatska, 2006, stranice 623-624). Židovski povjesničar Josip Flavije također je spomenuo Isusa. Učinio je to kad je opisivao događaje koji su se zbili nedugo nakon što je otprilike 62. godine umro Fest, rimski upravitelj Judeje, a prije nego što je na njegovo mjesto došao Albin. Napisao je da je veliki svećenik Anan (Ana) “okupio suce Sudbenog vijeća i pred njih doveo čovjeka po imenu Jakov, koji je bio brat Isusa zvanog Krist, a i neke druge ljude” (Židovske starine, 20. knjiga, 9. poglavlje, 7. odlomak [200]).

Tko je i kada napisao “Novi zavjet” ?

Prema nekim izvorima, Matejevo evanđelje napisano je samo osam godina nakon Kristove smrti, odnosno oko 41. godine. Mnogi bibličari smatraju da je ono napisano nešto kasnije, no uglavnom se slažu da je cijeli “Novi zavjet”, odnosno sve biblijske knjige pisane grčkim jezikom, bio napisan u 1. stoljeću. U to su vrijeme još uvijek bili živi očevici događaja iz Isusovog života te njegove smrti i uskrsnuća, koji su mogli potvrditi istinitost onoga što piše u evanđeljima. Isto tako mogli su lako razotkriti svaku netočnost. Profesor Frederick Bruce primijetio je: “Apostoli su se s pouzdanjem pozivali na ono što je njihovim slušateljima bilo poznato i to je jedan od čvrstih argumenata u prilog točnosti izvornog apostolskog učenja. Oni nisu samo govorili: ‘Mi smo svjedoci tih događaja’, nego su također rekli: ‘Kao što i sami znate’.” Među piscima grčkog dijela Biblije bili su i neki od Isusovih 12 apostola. Oni i drugi biblijski pisci, kao što su Jakov, Juda i vjerojatno Marko, bili su prisutni kad je na Pedesetnicu 33. godine osnovana kršćanska skupština. Svi pisci, uključujući i Pavla, blisko su surađivali s prvim vodećim tijelom, odnosno s grupom kršćana koji su predvodili kršćansku skupštinu u 1. stoljeću. Vodeće tijelo nalazilo se u Jeruzalemu i sastojalo se od apostola i starješina. Isus je ovlastio svoje sljedbenike da nastave s propovijedanjem i poučavanjem koje je on započeo. Čak im je rekao: “Tko sluša vas, sluša i mene” (Luka 10:16). Osim toga obećao je da će im Božji sveti duh, odnosno sila kojom se Bog služi, dati snagu potrebnu da izvrše taj zadatak. Apostoli i njihovi bliski suradnici jasno su dokazali da ih vodi Božji sveti duh i zato su prvi kršćani spremno prihvatili njihove knjige kao vjerodostojne. Neki pisci Biblije posvjedočili su da je Bog i druge pisce nadahnuo i ovlastio za pisanje biblijskih knjiga. Naprimjer apostol Petar osvrnuo se na Pavlove poslanice i dao do znanja da ih smatra nadahnutima kao i “ostale dijelove Pisma”. I Pavao je potvrdio da su apostoli i drugi kršćanski proroci bili nadahnuti od Boga. Dakle evanđelja možemo s punim pravom smatrati pouzdanima i vjerodostojnima. To nisu samo legende i bajke. Evanđelja su pomno zabilježeni povijesni zapisi koji se temelje na svjedočanstvima očevidaca, a napisali su ih ljudi koje je nadahnuo Božji sveti duh.

Tko je odredio što spada u kanon ?

Neki tvrde da je kanon grčkih knjiga Biblije bio utvrđen nekoliko stoljeća nakon što su one bile napisane i da ga je odredila crkva koja je postala moćna institucija pod vodstvom cara Konstantina. No činjenice govore drugačije. Pogledajmo naprimjer što je rekao Oskar Skarsaune, profesor crkvene povijesti: “O tome koje spise treba uvrstiti u Novi zavjet, a koje ne treba, nije odlučivao neki crkveni sabor niti samo jedna osoba (...). Odlučivalo se po vrlo jasnim i razumnim kriterijima: Spisi koji su nastali u 1. stoljeću i za koje se smatralo da su ih napisali apostoli ili njihovi suradnici bili su prihvaćeni kao pouzdani. Drugi spisi, poslanice ili ‘evanđelja’ koji su nastali kasnije nisu bili uključeni u kanon (...). Utvrđivanje kanona u najvećoj je mjeri završilo puno prije Konstantina i puno prije nego što je pod njegovim vodstvom crkva postala moćna institucija. Novi zavjet dala nam je crkva mučenika, a ne crkva koja je imala veliku moć.” Ken Berding, izvanredni profesor koji proučava grčki dio Biblije, ovako je komentirao nastanak biblijskog kanona: “Crkva nije utvrdila kanon prema vlastitom nahođenju. Prije bi se moglo reći da je crkva prihvatila knjige koje su kršćani oduvijek smatrali vjerodostojnom Riječi koja potječe od Boga.” Biblija nam kaže da je pri utvrđivanju kanona izuzetno važnu ulogu odigrala sila koja je daleko moćnija od ljudi. Prema Bibliji, jedan od čudesnih darova duha koji je kršćanska skupština dobila u prvim desetljećima svog postojanja bila je “sposobnost razlikovanja nadahnutih objava”. Dakle neki su kršćani dobili natprirodnu sposobnost da razlikuju objave koje su uistinu nadahnute od Boga od onih koje to nisu. Stoga današnji kršćani mogu biti sigurni da su knjige koje se nalaze u Bibliji i prvi kršćani smatrali nadahnutima. Dakle biblijski je kanon očito bio utvrđen rano u povijesti kršćanstva, i to pod vodstvom svetog duha. U drugoj polovici 2. stoljeća neki su pisci počeli komentirati knjige koje se nalaze u biblijskom kanonu. No ti pisci nisu odredili kanon, nego su samo potvrdili ono što je Bog već bio odredio preko svojih predstavnika koje je vodio njegov duh. Drevni rukopisi također pružaju uvjerljiv dokaz da je biblijski kanon koji je danas uglavnom prihvaćen uistinu točan i pouzdan. Postoji preko 5 000 rukopisa grčkog dijela Biblije napisanih na izvornom jeziku, a neki od njih potječu iz 2. i 3. stoljeća. Upravo su te spise, a ne apokrifne, kršćani u prvih nekoliko stoljeća nove ere smatrali vjerodostojnima i zbog toga su ih prepisivali i proširili po mnogim krajevima. No najvažniji dokaz o tome da su dio kanona pružaju same biblijske knjige. Svaka knjiga koja spada u kanonske spise u skladu je s ‘uzorom zdravih riječi’ koji se nalazi u ostalim dijelovima Biblije. Kanonski spisi potiču čitatelje da ljube i obožavaju Jehovu te da mu služe. Isto tako upozoravaju na opasnost od praznovjerja, demonizma i obožavanja stvorenja. Ti su spisi povijesno točni i sadrže istinita proročanstva. Osim toga potiču čitatelje da ljube svoje bližnje. Knjige grčkog dijela Biblije posjeduju ta važna obilježja.

Po čemu se razlikuju apokrifni spisi ?

Apokrifni spisi jako se razlikuju od kanonskih spisa. Apokrifne knjige nastale su otprilike sredinom 2. stoljeća, dakle mnogo kasnije nego kanonske knjige. Način na koji prikazuju Isusa i kršćanstvo nije u skladu s nadahnutim Svetim pismom. Naprimjer apokrifno Tomino evanđelje Isusu pripisuje mnoge čudne izjave, poput one da će Mariju pretvoriti u muškarca kako bi mogla ući u nebesko Kraljevstvo. Tomino evanđelje o Isusovu djetinjstvu opisuje malog Isusa kao zlobno dijete koje je namjerno prouzročilo smrt drugog djeteta. U apokrifnim knjigama Djela Pavlova i Djela Petrova zagovara se potpuno uzdržavanje od spolnih odnosa i čak se tvrdi da su apostoli poticali žene da ostave svoje muževe. U Judinom evanđelju piše da se Isus smijao svojim učenicima zato što su se molili Bogu za hranu. Takve ideje suprotne su onome što je zapisano u kanonskim knjigama. Mnogi apokrifni spisi odražavaju vjerovanja gnostika, koji su smatrali da Stvoritelj Jehova nije dobar Bog. Također su vjerovali da se uskrsnuće ne može shvatiti doslovno, da je sve što je materijalno zlo i da je Sotona začetnik braka i rađanja djece. Brojne apokrifne knjige lažno se pripisuju osobama koje se spominju u Bibliji. Jesu li te knjige izbačene iz Biblije zbog neke mračne zavjere? Montague Rhodes James, stručnjak za apokrifne spise, o tome je rekao: “Nema ni govora o tome da ih je netko izbacio iz Novog zavjeta, oni su se sami izbacili.”

A cije ucenje M.L. Da su Isusa posetili u kuci i to posle 3 meseca ?
Kulino.
Isus je tada bio u Egiptu sakriven iniko ga nije mogao posetiti.

Sto se tice Isusove brace i sestre?
Iz toga da Je Isus bio prbo dete Marije nemize se zakljuciti da je ona imala joa dece?
Mozda jeste mozda nije ?
Ali kula valjda jedina to moze?
Najverovatnije da su Isusova braca deca Josifa iz prvog braka.

Isus na krstu predaje Mariju jednom id loucenika.
Kaze eto ti sina njoj a njemu eto ti majke.

Najverovatnije zbig toga jer Marija nije vise imala telesnog sina koji oseca potrebu i obavezu da se brine o njoj.
Isus umire i resava ioaj problem brinuci se za majku.

Poslednja izmena:
A cije ucenje M.L. Da su Isusa pisetili z kuci i to pisle 3 meseca ?
Kulino.
Isus je tada bio u Egiptu sakriven iniko ga nije mogao pisetiti.

Sto se tice Isusove brace i sestre?
Iz toga da Je Isus bio prbo dete Marije nemize se zakljuciti da je ona imala joa dece?
Mozda jeste mozda nije ?
Ali kula valjda jedina to moze?
Najverovatnije da su Isusova braca deca Josifa iz prvog braka.

Isus na krstu predaje Mariju jednom id loucenika.
Kaze eto ti sina njoj a njemu eto ti majke.

Najverovatnije zbig toga jer Marija nije vise imala telesnog sina koji oseca potrebu i obavezu da se brine o njoj.
Isus umire i resava ioaj problem brinuci se za majku.

Kažeš : ˝ Isus je tada bio u Egiptu sakriven iniko ga nije mogao pisetiti. ˝

Posjetili su ga prije odlaska u Egipat, ali ga nisu posjetili odmah nakon njegovog rođenja, dok je još bio u jaslama.
Kad su došli, živio je u kući i više nije bio novorođenče.
.
Matej 2:7,8,11,13 -Tada je Herod potajno pozvao zvjezdoznance...Zatim ih je poslao u Betlehem...I ušli su u kuću i vidjeli dijete s Marijom, majkom njegovom...Kad su otišli, Josipu se u snu ukazao anđeo Jehovin i rekao mu: “Ustani, uzmi dijete i majku njegovu te bježi u Egipat...

Jasno se vidi da su zvjezdoznanci ušli U KUĆU, a ne u staju u trenutku rođenja, što dokazuje da su ga nešto kasnije posjetili.
-----------------------------------------------
Kažeš : ˝ Iz toga da Je Isus bio prbo dete Marije nemize se zakljuciti da je ona imala joa dece? Najverovatnije da su Isusova braca deca Josifa iz prvog braka. ˝

To bi onda značilo da Biblija ne govori istinu.

U Lukinom evanđelju stoji da je Isus bio Marijin “prvorođenac”, što upućuje na zaključak da je ona kasnije rodila još djece.

Luka 2:4-6 - Tako je i Josip otišao iz Galileje, iz grada Nazareta, u Judeju, u grad Davidov, koji se zove Betlehem, jer je bio iz Davidova doma i obitelji, da se upiše s Marijom, koja se dotad već udala za njega, a sada je bila u poodmakloj trudnoći. Dok su bili ondje, došlo joj je vrijeme da rodi.

Da je Josip imao djecu iz ranijih brakova, Biblija bi to sigurno zabilježila kao važan detalj i činjenicu.

Luka 2:22-24 - A kad su se navršili dani njihova čišćenja po zakonu Mojsijevu, donijeli su ga u Jeruzalem pred Jehovu — kao što je napisano u zakonu Jehovinu: “Svaki prvorođenac neka bude svet Jehovi” — i da prinesu žrtvu kako je rečeno u zakonu Jehovinu: “Dvije grlice ili dva mlada goluba.”

Još je zanimljiva činjenica koja obznanjuje da se u hramu prvenstveno posvećivao prvorođenac od strane oca.

Međutim, bez obzira na to, ako je Josip i imao djecu iz prethodnih brakova Isus je onda bio njihov polubrat u pravnom smislu.
--------------------------------------------------------
Kažeš : ˝ Najverovatnije zbig toga jer Marija nije vise imala telesnog sina koji oseca potrebu i obavezu da se brine o njoj. ˝

Ne mora biti, jer Biblija kaže da su ga braća smatrala ludim u trenutku njegove propovjedničke misije, te su ga se možda odrekla.

Isto tako, može biti da su se njegova braća i sestre - ako su bili iz Josipovih prvih brakova - već poudali i poženili i tako napustili kuću svoje majke.

Također, možda su se izolirali od majke zbog njene vjere i podrške prema Isusu, smatrajući je isto tako u najmanju ruku čudnom.

I na kraju, Isusova braća tada još nisu bili njegovi sljedbenici, i zbog toga je on imao najveće povjerenje u svoje učenike, pa tako i u vezi brige za majku.
---------------------------------------------------------

Uvijek postoji druga strana medalje u koju možeš povremeno zaviriti.

Prvo si rekao da su ga posetili 3 meseca posle rodjenja???

Zato sam rekao da je Isus tada bio u Egiptu sakriven i niko nije mogao da ga poseti.

A posetili su ga u Vitlejemu.

Isus nije imao vreme da bude 3 meseca u vitlejemu da ceka Iroda.
Mozda bi sotoni i kuli to bilo i najdraze.

Odakle ti to da su ga posetili posle 3 meseca?
Jednostavno izbegnes da to odgvoris?

Takvo izvrtanje recenoga je nevidjeno u svetu.
Sa vama je diksuija nemoguca.
Igrate sve moguce igre.
U stvari samis ebe dikvalifikujete.

Dakle nisu ga posetili posle 3 meseca kako si pogresno i svojevoljno kulinski tvrdio.

Sto se tice KUCA.

Grcka rec koja se tu koristi jeste; OIKIA.

I ona znaci: Gradjevina. Kuca, mesto boravka, stan, mesto stanovanja, domacinstvo, posed, kao u Marku 12,40. celokupna familija.

Dakle od ovoliko izbora sta da uzmemo?
Kucu kako bi kula htela?

Pa evo sta Kuca u ovom slucaju znai:

6 I kad onamo behu, dođe vreme da ona rodi. 7 I rodi Sina svog prvenca, i povi Ga, i metnu Ga u jasle; jer im ne beše mesta u gostionici.
Luka2,7.

Luka jasno kaze da je to bila stalica MESTO NJIHOVOG BORAVKA.

Luka nam daje vise detalja o tome od Mateja.

Zato imamo 4 Jevandjleja koja se medjusobno dopunjuju kao jedna celina..

Poslednja izmena:
Kažeš : ˝ Moji kontradokazi su Jovan 1,1-3. i 14. kao i mnogi drugi. Rec je bila u Bogu i rec mbese BOG i kroz Nju je sve postalo sto pokazuje da je Stvoritelj. ˝

Ovo NISU dokazi koji navodno potvrđuju Isusa kao Stvoritelja.

Evo i objašnjenja zašto :
-------------------------------------------------------------
Ivan 1:1 - U početku bila je Riječ i Riječ je bila kod Boga [grčki: ton theón] i Riječ je bila bog [theós]. ( Novi Svijet prijevod )

No što ako subjekt ima određeni član, a predikatna imenica nema, kao što je to u Ivanu 1:1 ?

Da bi to ilustrirao, Hewett se poslužio 1. Ivanovom 1:5, gdje piše: “Bog je svjetlo.” U grčkom tekstu “Bog” je ho theós, dakle ima određeni član. No imenica phos (svjetlo) nema ispred sebe nikakav član. Hewett objašnjava: “Uvijek se može reći da je Bog svjetlo, ali ne može se uvijek reći da je svjetlo Bog.” Slične primjere nalazimo u Ivanu 4:24 (“Bog je Duh”) i u 1. Ivanovoj 4:16 (“Bog je ljubav”). U oba retka subjekti imaju određeni član, a predikatne imenice (“Duh” i “ljubav”) nemaju. Prema tome u tim se recima subjekt i predikat ne mogu zamijeniti jedan drugim. Ti reci ne znače: “Duh je Bog” odnosno “ljubav je Bog”.

Tko je “Riječ” ?

Brojni grecisti i prevoditelji Biblije priznaju da se u Ivanu 1:1 zapravo ne govori o tome tko je “Riječ”, nego kakva je “Riječ”. Prevoditelj Biblije William Barclay kaže: “Budući da Ivan ispred riječi theos nije upotrijebio određeni član, zaključujemo da je ona opisni izraz. (...) Ivan tu nije poistovjetio Riječ s Bogom. Jednostavno rečeno, on nije rekao da je Isus Bog.” Bibličar Jason David BeDuhn slično tome kaže: “Ako u grčkoj rečenici kakva je ona iz Ivana 1:1c ispred theos ne stavite određeni član, vaši će čitatelji zaključiti da ona znači ‘bog’. (...) Izostavljanjem određenog člana theos dobiva sasvim drugačije značenje od ho theos. (...) Prema Ivanu 1:1, Riječ nije Bog, jedan jedini, nego bog, to jest biće nalik Bogu.” Ili riječima Josepha Henrya Thayera, bibličara koji je radio na engleskom prijevodu Biblije American Standard Version: “Logos [Riječ] je bio božanske prirode, a ne Bog.”
--------------------------------------------------------------
I.

Ovoliko manipulacije i vadjenje van kontesta je nevidjeno.

Ove biblicare koje gore citirate kazu da rec koja je sama Bog nije isto kao i Bog Otac.

To nije jedna te ista licnost nego dve.

Vi svedoci van konteksta iskrivljujuci recen,o donosite vas zakljucak da rec nije Bog posto ona nije Bog Otac.

To su vasi zakljucki jer pogresno predstavljate sta su ti biblicari koje pominjete u stvari rekli.

A ako je neko Bozasnke prirode on moze da bude samo Bog a ne bilo sta.

Primer koje navodis gore Bog je ljubav nemaju veze sa primerom u jovanu 1 glavi.

Jer tekst nezeli da kaze da je Bog isto sto i Isus jedna te ista licnost.
Vec da su to dve razlicite Bozasnke licnosti.
Ceo problem je u tome kako ste pogresno van konteksta i smisla izvadili ta objasnjenja kako ih zovete biblicari, i dodali im svoja tumacenja njihovih reci.

Dakle celoj ovoj prici ste ubacili vas zacin koji tamo ne psotoji, da ima ukus na kulinu supu ali ne na Biblijsku.

U CEMU JE OVDE TRIK KOJI KULA KORISTI CEGA I SAMI SVEDOCI NISU SVESNI?

Kula vadi objasnjenje nekih biblicara koji kazu da Isus nije Bog u kojem je Bila rec.

Kula polazi od toga da Isus i taj Bog moraju da budu jedna te ista osoba.

Medjutim bilicari kazu da bog u kome se nalazi Bog rec nije ista osoba.
Kula to zloupotrebljava pa kaze, cim Isus nije taj Bog on nije Bog.
Ustvari tekst kaze da je Isus Bog ali peosbna osoba.

Kula se sluzi ovde TRIKOM igra reci, koje predstvalja pogresno, namerno, dajuci pogresnu sliku recenoga.
I polazi od toga da na primer Katolici veruju da je Isus i Otac jedna te ista osoba.
To nije tacno to Biblija ne uci.
Ali kula namerno zloupotrebljava ovu cinjenicu i kaze, posto Isus nije taj Bog u kome je rec Bog onda on NIJE BOG.

KULA U STVARI MISLI DA ISUS NIJE TAJ BOG OTAC; ALI ONA TO NAMERNO NE OBJASNJAVA.
VEC KAZE SAMOD A ISUS NIJE BOG DA BI ISPALO DA ON UOSTE NIJE BOZASNKA LICNOST.
iako ni tekst u jovanu ni biblicari to ne kazu:

ZAPAZITE DA ISUS NIJE TAJ BOG U KOME JE ON CIJI JE DEO ON.
ISUS NIJE OTAC.

Ali to ne zanci da on nije sam isto Bog.
Isus samo nije Bog Otac.
Ali kula ne kaze to namerno nego kaze, da Isus nije Bog.
Ali ne objasnjva koji Bog da bi dala pogresnu sliku recenoga i sebi u korist.
ALI KOJI JE CILJ NA OVAKAV NACIN ISKRIVLJAVATI BIBLIJU?

DA LI JE TO BOZJA ORGANIZACIJA KOJA CINI TAKO???

Poslednja izmena:
A OVO CE JOS BOLJE POKAZATI VASU PRAVU slIKU IZ JOVANA 1,1.

Gramatika Novog sveta

Očigledno je da Jehovini svedoci misle da je Biblija pisana na engleskom jeziku .
To jeste tačno kada je Novi svet u pitanju,ta knjiga jeste pisana na engleskom i onda prevođena na ostale jezike.
Problem je što je Novi zavet pisan na Koine i gramatika engleskog jezika i poznavanje iste se ne može primeniti na na starogrčki.

U diskusiji sa jednim Jehovinim svedokom na ovom forumu:http://serbianforum.org/religija/234165-jovan-1-1-objasnjenje.html
Pogledajte celu temu na forumu,ovde ću postaviti samo "bisere" Jehovinog svedoka.

Jedan čovek je ovako komentarisao:

RISE, uzmi, Interlinear translationo pa vidi da na grcko pise veliko slovo TEOS, a ne Jehova, a vi ste preveli sa malim.
Po svoj prilici menjate Biblijski tekst da odbranite svoje krivoverje, a to je pogresno.
RISE, treba li jos prevoda, ako treba mogu da ti napisem nekoliko stranica.
Rise ti sa ovim mozes imati uspeha kod onih koji ne poznaju Bibliju i ne govore vise od vlaskog jezika, ali kod onih koji znasju sta je sta, ne mozes imati uspeha. Veci bi uspeh imao da nisi postirao ovu temu.
Sve najbolje

Jehovin svedok:
Miko,vise ne treba interlinearni prevod,jer postoje mnogo mocnije alatke od njega.
Trenutno najstariji zapis Jovan 1:1 nalazi se u Sinajskom kodeksu i datira iz IV veka nase ere.
Nazalost original je unisten,ne postoji,a takodje ni njegove kopije iz prva tri veka nase ere.
Primetices da su sva slova iste velicine i jedno do drugog,bez razmaka ili znaka interpukcije.
U svakom slucaju zapazi rec "TON"
Ta rec je odredjeni clan koji daje poseban identitet kad se nadje ispred neke reci naprimer Boga.
Kad se taj odredjeni clan ne pojavljuje ispred Boga ,znaci da se ta dva Boga razlikuju.
A vala i logicki.Ako je neko kod nekoga ,naprimer Gera kod Sardija,Gera nije isto sto i Sardi.
a evo i slike

Zoki:
Blago Kuli stražari kada ima takve stručnjake za koine.
Već sam ti odavno postavio ali ti naravno niti si pogledao niti proverio.
Evo opet pa razmišljaj o gramatici o kojoj ti pričaš.
Nominativ ὁ θεός ko ? Bog
Genitiv τοῦ θεοῦ od koga ? od Boga
Dativ τῷ θεῷ kome? Bogu
Akkusativ τὸν θεόν koga? Boga
Vokativ (ὦ) θεέ uzvik Bože!
Ovo se prijatelju zove gramatika.
Po tebi članovi služe da definišu dva Boga?Pardon,po Kuli stražari ali šta god da Kula konstruiše vi ćete slepo slediti .
Počni da proveravaš i da pričaš o gramatici kad je budeš naučio.

Jehovin svedok:
dragi moj pulbuster
Nisu u pitanju padezi,vec odredjeni clan.
To sto ti radis ,to ti je mesanje baba i zaba.
mesati padeze i clanove su dva razlicita pojma.
Uostalom nisu samo JS ,ti koji tako prevode taj stih ,vec ima mnogo onih koji nisi JS.,a isto ga tako prevode,kao razliku izmedju dva Boga.
I iznad svega ako je neko kod nekoga ,onda to nikako ne moze da bude jedna te ista osoba.
Ako si ti kod Gere,ti nisi gera,i obrnuto.
I gramaticki i logicki dokazi!

Zoki :
Meni je jako drago što ljudi koji čitaju ove postove mogu da vide logiku Kule stražare.
Ne pišemo ove postove sebe radi ,nego da onaj koji bude čitao nešto zaključi.
Logika kojom ti dokazuješ je za svakog koji poznaje gramatiku veoma tanka
Ako ti misliš da je mešanje članova i padeža mešanje baba i žaba to dokazuje da o gramatici nemaš blage veze.
Budući da se u srpskom članovi koriste samo u pasivnom obliku jasno je da ne znaš ni jedan drugi jezik osim srpskog.
Počni da učiš gramatiku!

Jehovin svedok:

Pa kad smo poceli sa jezicima,
ako poznajes englesku gramatiku,pocni da menjas padeze,
naravno koristeci odredjeni ili pak neodredjeni clan,
da vidimo kakvo ces znacenje dobiti.Ima li po tebi razlike izmedju
"The God" i "a God"???

Zoki:
Da imas i malo znanja ,ne bi moga kazati nikada
da je osoba koja je kod nekoga ista ta osoba.
Uostalom ta osoba koja se naziva REC je na kraju uzela ljudsko telo prema 14 stihu i
mi smo ga videli kao jedinorodjenoga od Oca.Zar ne vidis da se radi o dve osobe???
Zar je moguce da to neznas?

Upoznajte Jehovine svedoke i njihovu logiku gde srednjoškolskom gramatikom engleskog jezika tumače gramatiku starogrčkog jezika.
Svako koga interesuje šta je istina neka proveri da li je Koine ima englesku gramatiku :)

K
Da je Josip imao djecu iz ranijih brakova, Biblija bi to sigurno zabilježila kao važan detalj i činjenicu.
.
A sto bi to bio vazan detalj i cinjenice kada se oni i ovako malo pominju.
Samo to ti treba pa da ga uvelicas?

Sto se tice Marije i njene dece. Na osnovu Biblije se nemoze sigurno zakljuciti i tvrditi da je ona imala decu sa Josifom ili ne.
Mozda jeste mozda nije.
Nemoze se reci kako ti kazes.
Medjutim ovaj dogadjaj daje jos svetla;

25 A stajahu kod krsta Isusovog mati Njegova, i sestra matere Njegove Marija Kleopova, i Marija Magdalina.
26 A Isus videvši mater i učenika koga ljubljaše gde stoji reče materi svojoj: Ženo! Eto ti sina!
27 Potom reče učeniku: Eto ti matere! I od onog časa uze je učenik k sebi.

Jovan 19.

Ako je Marija imala dece sa Josifom zasto bi se Isus na samrti brinuo za nju i ko ce je cuvati?
Isus se pobrinuo za Mariju i njenu buducnost.
Ucenik je trebao da se brine za nju.
Zasto ako je imala licne dece?
Sto nam govori da su ostala braca i sestre Isusove preko Josifa iz proslog braka, jer mu je sigurno zena umrla.
A Marija najverovatnije nije imala druge dece sa Josifom?

Poslednja izmena:
Prvo si rekao da su ga posetili 3 meseca posle rodjenja???

Zato sam rekao da je Isus tada bio u Egiptu sakriven i niko nije mogao da ga poseti.

A posetili su ga u Vitlejemu.

Isus nije imao vreme da bude 3 meseca u vitlejemu da ceka Iroda.
Mozda bi sotoni i kuli to bilo i najdraze.

Odakle ti to da su ga posetili posle 3 meseca?
Jednostavno izbegnes da to odgvoris?

Takvo izvrtanje recenoga je nevidjeno u svetu.
Sa vama je diksuija nemoguca.
Igrate sve moguce igre.
U stvari samis ebe dikvalifikujete.

Dakle nisu ga posetili posle 3 meseca kako si pogresno i svojevoljno kulinski tvrdio.

Sto se tice KUCA.

Grcka rec koja se tu koristi jeste; OIKIA.

I ona znaci: Gradjevina. Kuca, mesto boravka, stan, mesto stanovanja, domacinstvo, posed, kao u Marku 12,40. celokupna familija.

Dakle od ovoliko izbora sta da uzmemo?
Kucu kako bi kula htela?

Pa evo sta Kuca u ovom slucaju znai:

6 I kad onamo behu, dođe vreme da ona rodi. 7 I rodi Sina svog prvenca, i povi Ga, i metnu Ga u jasle; jer im ne beše mesta u gostionici.
Luka2,7.

Luka jasno kaze da je to bila stalica MESTO NJIHOVOG BORAVKA.

Luka nam daje vise detalja o tome od Mateja.

Zato imamo 4 Jevandjleja koja se medjusobno dopunjuju kao jedna celina..

Kažeš : ˝ Prvo si rekao da su ga posetili 3 meseca posle rodjenja??? ˝

A gdje sam to rekao 3 mjeseca nakon rođenja ?
-----------------------------------------------------------------
Kažeš : ˝ A posetili su ga u Vitlejemu. Isus nije imao vreme da bude 3 meseca u vitlejemu da ceka Iroda. ˝

Točno, posjetili su ga u Betlehemu, ali ne u štalici odmah pri rođenju.

Inače je u ono vrijeme bio običaj ostati duže vrijeme u mijestu u koje su došli iz mijesta prebivališta, i do nekoliko mijeseci.

Pogotovo je to vjerovatnost jer su došli u Josipov rodni grad, gdje je imao rodbinu i mnoge prijatelje iz djetinstva.

Izraelska kultura je zahtjevala da se ostane u kući kao gost bar tri dana, a ako uzmemo u obzir da je imao mnoštvo rodbine i prijatelja, tada par mijeseci je vrlo vjerovatno.

Isto tako, nisu se dešavale stvari kao da gledaš film, nego su i zvjezdoznanci trebali određeno vrijeme prvo u Jeruzalemu pa onda u Betlehemu.

Prema tome, prije nego je Herod izdao naredbu o pogubljenju djece, a Jehovin anđeo upozorio Josipa, postoji mogućnost da su nešto duže boravili u Betlehemu.
--------------------------------------------------------
Kažeš : ˝ Mozda bi sotoni i kuli to bilo i najdraze. ˝

The Oxford English Dictionary suvremenog cinika opisuje kao ”osobu koja je sklona druge grditi ili im pronalaziti mane. (...) Sklona je sumnjati u iskrenost ili dobrotu ljudskih motiva i postupaka, što obično daje do znanja izrugivanjem i sarkazmom; to je izrugivač koji drugima stalno pronalazi mane.“
------------------------------------------------------
Kažeš : ˝ I ona znaci: Gradjevina. Kuca, mesto boravka, stan, mesto stanovanja, domacinstvo, posed, kao u Marku 12,40. celokupna familija. ˝

Luka 2:7 I rodila je sina svojega, prvorođenca, povila ga i položila u jasle, jer u prenoćištima nije bilo mjesta za njih.

Točno, Isus je rođen u jaslama, i tu se grčka riječ ne prevodi sa kuća.

Isto tako, njega su pastiri posjetili u jaslama, a ne zvjezdoznanci.

Matej 2:1 - Kad se Isus rodio u Betlehemu judejskom u danima kralja Heroda, zvjezdoznanci s istoka došli su u Jeruzalem 2 i stali se raspitivati: “Gdje je kralj židovski koji se rodio?

Jasno se vidi da su zvjezdoznanci bili u Jeruzalemu kada se Isus rodio u Belehemu, i trebalo im je dosta vremena prije nego što su došli u Betlehem.

Zato nema smisla da KUĆA iz Mateja 2:11 označava jasle, jer nitko ne bi više od jednog dana sa tek rođenim dijetetom bio u staji.

Prema tome, prije nego su došli zvjezdoznanci prošlo je minimalno nekoliko dana - po nama i nešto više - što jasno govori da Isus nije mogao biti do tada u staji.

On je tada bio u kući - da li od rodbine, prijatelja ili unajmljenoj - ne zna se, ali sigurno ne u jaslama.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back