Postovanje Smesko,
na tako lepo postavljena pitanja Mika uvek lepo odgovori.
Svakako da je Dejvid pricao mi o Bogu Ocu Jehovi sto sam ja odavno prihvatio i jos uvek verujem.
Dakle uopste nisam pokusao da to negiram, jer i ja tako verujem.
Medjutim, kao sto mozes da predspostavis, zadrzali smo se prijateljski na Hristovom Bozanstvu.
On nije siguran da li je Hristos stvoreni andjeo ili kao adjeo postoji oduvek.
Moji kontradokazi su Jovan 1,1-3. i 14. kao i mnogi drugi.
Rec je bila u Bogu i rec mbese BOG i kroz Nju je sve postalo sto pokazuje da je Stvoritelj.
I u stihu 14. lepo kaze Rec postade teli i videsmo SLAVU NEGOVU...
Samo Bogu pripada slava.
Vidis da sam mu lepo odgovorio i Dejvid se zamislio na tom argumentu.
Sve najbolje
Kažeš : ˝ Moji kontradokazi su Jovan 1,1-3. i 14. kao i mnogi drugi. Rec je bila u Bogu i rec mbese BOG i kroz Nju je sve postalo sto pokazuje da je Stvoritelj. ˝
Ovo NISU dokazi koji navodno potvrđuju Isusa kao Stvoritelja.
Evo i objašnjenja zašto :
-------------------------------------------------------------
Ivan 1:1 - U početku bila je Riječ i Riječ je bila kod Boga [grčki: ton theón] i Riječ je bila bog [theós]. ( Novi Svijet prijevod )
Taj redak sadrži dva oblika grčke imenice theós (bog).
Ispred prvog nalazi se riječ ton, odnosno jedan oblik grčkog određenog člana.
Određeni član je riječ koja u grčkom pobliže određuje izraz uz koji se nalazi (slično kao u engleskom the ili u njemačkom der/die/das).
Imenica uz koju se nalazi određeni član ukazuje na identitet, na osobu.
Na tom se mjestu riječ theón odnosi na Svemogućeg Boga.
Ali na drugom mjestu nalazimo imenicu theós bez određenog člana.
Ivanovo evanđelje bilo je napisano na pučkom grčkom (koine), u kojemu su postojala točno određena pravila za upotrebu određenog člana. Ako i subjekt i predikatna imenica imaju član, “oboje su određeni, identični, znače jedno te isto i jedno se može zamijeniti drugim”, kaže bibličar Archibald Thomas Robertson.
No što ako subjekt ima određeni član, a predikatna imenica nema, kao što je to u Ivanu 1:1 ?
Da bi to ilustrirao, Hewett se poslužio 1. Ivanovom 1:5, gdje piše: “Bog je svjetlo.” U grčkom tekstu “Bog” je ho theós, dakle ima određeni član. No imenica phos (svjetlo) nema ispred sebe nikakav član. Hewett objašnjava: “Uvijek se može reći da je Bog svjetlo, ali ne može se uvijek reći da je svjetlo Bog.” Slične primjere nalazimo u Ivanu 4:24 (“Bog je Duh”) i u 1. Ivanovoj 4:16 (“Bog je ljubav”). U oba retka subjekti imaju određeni član, a predikatne imenice (“Duh” i “ljubav”) nemaju. Prema tome u tim se recima subjekt i predikat ne mogu zamijeniti jedan drugim. Ti reci ne znače: “Duh je Bog” odnosno “ljubav je Bog”.
Tko je “Riječ” ?
Brojni grecisti i prevoditelji Biblije priznaju da se u Ivanu 1:1 zapravo ne govori o tome tko je “Riječ”, nego kakva je “Riječ”. Prevoditelj Biblije William Barclay kaže: “Budući da Ivan ispred riječi theos nije upotrijebio određeni član, zaključujemo da je ona opisni izraz. (...) Ivan tu nije poistovjetio Riječ s Bogom. Jednostavno rečeno, on nije rekao da je Isus Bog.” Bibličar Jason David BeDuhn slično tome kaže: “Ako u grčkoj rečenici kakva je ona iz Ivana 1:1c ispred theos ne stavite određeni član, vaši će čitatelji zaključiti da ona znači ‘bog’. (...) Izostavljanjem određenog člana theos dobiva sasvim drugačije značenje od ho theos. (...) Prema Ivanu 1:1, Riječ nije Bog, jedan jedini, nego bog, to jest biće nalik Bogu.” Ili riječima Josepha Henrya Thayera, bibličara koji je radio na engleskom prijevodu Biblije American Standard Version: “Logos [Riječ] je bio božanske prirode, a ne Bog.”
--------------------------------------------------------------
Ivan 1:2 - On je u početku bio kod Boga. ( Novi Svijet prijevod )
Ivanovo Evanđelje skreće pažnju na Isusovo predljudsko postojanje, tijekom kojeg je služio kao Božja ”Riječ“, ili Govornik.
Budući da je Jehova bez početka, kada se kaže da je Riječ od ’početka‘ bila kod Boga, time se vjerojatno ukazuje na početak Božjih stvaralačkih djela.
Isus je ”prvorođenac svega stvorenja“ kaže se u Kološanima 1:15, s čim se potvrđuje njegov STATUS STVORENJA.
Stoga je postojao prije nego što su stvorena druga duhovna stvorenja i materijalni svemir.
-------------------------------------------------
Ivan 1:3 - Sve je postalo preko njega i bez njega nije postalo ništa. ( Novi Svijet prijevod )
U Kološanima 1:16 stoji da ”kroz njega bi sazdano sve što je na nebu i što je na zemlji“.
U Ivanu 1:4 kaže se da ”u [njemu] bijaše Život i Život bijaše svjetlo ljudima“ (St).
Tako su posredstvom Riječi stvoreni svi drugi oblici života; isto tako, Bog posredstvom svog Sina omogućava da grešno, umiruće čovječanstvo zadobije vječni život.
--------------------------------------------------
Ivan 1:14 - I Riječ je postala tijelo i prebivala je među nama i gledali smo slavu njegovu, slavu koju je imao kao jedinorođenac od oca... ( Novi Svijet prijevod )
Da, ”Riječ je postala tijelo“ kao čovjek Isus Krist.
Biblija razjašnjava da je Isus od svog rođenja do svoje smrti u potpunosti bio čovjek.
Ivan nije rekao da je Riječ bila samo opremljena tijelom.
On je ’postao tijelo‘ i nije bio dijelom tijelo a dijelom Bog.
Da je Isus istovremeno bio ljudski i božanski, ne bi se moglo reći da je ”učinjen nižim od anđela“
Ako je Isus bio i Bog i čovjek dok je bio na Zemlji, zašto se uvijek iznova molio Jehovi ?
Samo zato što je u potpunosti bio čovjek, Isus je mogao doživjeti ono što doživljavaju nesavršeni ljudi i tako postati suosjećajan prvosvećenik.
Kao ”Janje Božje koje odnosi grijeh svijeta“, Isus ”dade samog sebe kao otkup mjesto sviju“ kaže se u Ivanu 1:29 i 1. Timoteju 2:6.
Na taj način, Isus je otkupio upravo ono što je Adam izgubio — savršeni, vječni ljudski život.
Budući da je Božja pravda zahtijevala ’dušu za dušu‘, Isus je stoga trebao biti ono što je Adam bio u početku — savršeni čovjek, ne Bog-čovjek.
-----------------------------------------------
Kažeš : ˝ Samo Bogu pripada slava. ˝
Slava pripada Stvoritelju Bogu, I ONOME KOGA JE OVLASTIO za izvršenje plana spasenja.
Matej 28:18 - A Isus im je pristupio i rekao: “Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji.
Da li je Isus imao vlast prije nego mu je DANA, i OD KOGA mu je dana, što misliš ?
Matej 11:27 - Sve mi je predao Otac moj...
Ivan 5:22 - Jer Otac ne sudi nikome, nego je sav sud povjerio Sinu...
Jasno se vidi da je Stvoritelj Jehova OMOGUČIO Isusu isti STATUS kakav ima on kao Bog, što se vidi iz ovih navedenih stihova i nastavka Ivana 5:22,23.