Духовни аспект клонирања људи?

Ja ne znam kako to ide sa duhovnog aspekta, da li klon ima dusu, da li je ta dusa ista kao u originalu, nista ne kapiram
Kloniranje ljudi je zabranjeno u nekim državama, a javno nije do sada objavljeno da je neko od ljudi kloniran. Sećam se 90-ih kad je klonirana ovca Doli, bile su ogromne rasprave po novinama i televiziji (tada nije bilo interneta). Iza 2000. su kružile priče da je bilo kloniranja ljudi. Genotip može biti istovjetan, ali baš fenotip ne verujem. Duša opet ne može nikako biti ista po crkvenom učenju. Svaki čovek je neponovljiv za sebe.

Kloniranje ljudi je zabranjeno u nekim državama, a javno nije do sada objavljeno da je neko od ljudi kloniran. Sećam se 90-ih kad je klonirana ovca Doli, bile su ogromne rasprave po novinama i televiziji (tada nije bilo interneta). Iza 2000. su kružile priče da je bilo kloniranja ljudi. Genotip može biti istovjetan, ali baš fenotip ne verujem. Duša opet ne može nikako biti ista po crkvenom učenju. Svaki čovek je neponovljiv za sebe.
Jasno je meni sve to, nego me zanima ovako teoretski sta bi se dobilo kad bi neko stvarno pokusao i uspeo da klonira coveka. Kakva je onda dusa tom klonu? Naravno, ne daj Boze da se to ikad radi...

Jasno je meni sve to, nego me zanima ovako teoretski sta bi se dobilo kad bi neko stvarno pokusao i uspeo da klonira coveka. Kakva je onda dusa tom klonu? Naravno,
Pa ne bi bila ista dusa, prema teoriji reinkarnacije uselila bi se neka druga dusa kao i u bilo koju osobu.
Ako zanemarimo reinkarnaciju, opet bi usledile razlike zbog natalnih karti i raznih drugih faktora, kako psihicke tako i fizicke.

Pa ne bi bila ista dusa, prema teoriji reinkarnacije uselila bi se neka druga dusa kao i u bilo koju osobu.
Ako zanemarimo reinkarnaciju, opet bi usledile razlike zbog natalnih karti i raznih drugih faktora, kako psihicke tako i fizicke.
Tako je, znaci onda to znaci da klon moze samo telesno da bude isti, a unutra je neko drugi... Kao Jaguar od Duleta Savica...a unutra Buba :D

S obzirom da je dusa nematerijalni aspekt ljudskog postojanja, a da niti postoji koncenzus medju vernicima odakle ona i kako nastaje, kao i da ne postoje naucni dokazi o njenom nastanku, nemoguce je oodgovoriti.
Mozemo samo da lupamo ovde i da nagadjamo.

Saying that, IMMO dusa je produkt kvantnih veza odredjenih delova naseg tela. Ako je tako, onda ona nastaje u nekom momentu razvoja coveka, a moguce je i da se lagano razvija zajedno sa nasom svešću, te da je svest jedna prateća pojava duše.

Prema tome, klon ima dušu, svoju, originalnu i jedinstvenu.

Duša pripada samo jednoj osobi, osobi kojoj je utisnuta na rođenju...duša se uči, razvija, oblikuje u skladu sa vaspitanjem, okruženjem i načinu kako sve to prihvata....nijedan klon ne može da ima originalnu dušu.
A ako bi postojao vremeplov za povratak u proslost... zar to ne bi bio susret sa sobom u proslosti i sopstvenom dusom u njoj, u istom telu?

*Slicno vazi i za putovanje u buducnost, ako bi se neko sreo sa svojom buducom reinkarnacijom u drugom telu. Dva paradoksa.

Back