Dugotrajna upotreba antibiotika od strane žena srednjih godina može uticati na kognitivne funkcije

Sensei

Buduća legenda
Moderator
Poruka
39.876
Da bi sproveli svoju studiju, istraživači su prikupili podatke od 14.542 učesnika koji su učestvovali u Studiji zdravlja medicinskih sestara II. Ova studija pratila je zdravlje i dobrobit medicinskih sestara svake dve godine između 2014-2018. Prosečna starost učesnika na početku studije bila je 54 godine.

Iako nalazi pokazuju samo vezu između upotrebe antibiotika i kognitivnog opadanja, istraživači misle da promene crevnog mikrobioma uzrokovane dugotrajnom upotrebom antibiotika mogu biti razlog zbog kojeg su neke žene imale lošiju kognitivnu funkciju.

Starost učesnika je takođe važan faktor, pošto je prosečna starost bila 54 godine na početku studije – što je vreme kada većina žena doživljava menopauzu. Menopauza izaziva hormonalne promene koje mogu uticati na sve, od načina na koji imunološki sistem funkcioniše, kvaliteta sna, težine, krvnog pritiska, pa čak i koncentracije i razmišljanja.

Neka istraživanja takođe pokazuju da menopauza menja mikrobiom. Kao takav, biće važno da buduća istraživanja uključe muškarce u srednjim godinama kako bi se videlo da li pokazuju slične efekte.

Ovi nalazi istraživanja pokazuju da je važno obratiti pažnju na zdravlje creva u svim fazama života.

mn.jpg

https://www.alo.rs/zena/zdravlje/61...odi-do-smanjenja-kognitivnih-sposobnosti/vest
 
Da biste mogli da otvarate nove teme i trajno koristite svoje ime - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.