Dugoročno i Srbija u NATO-u

Poruka
17.764
11. decembar 2010. | 12:45 | Izvor: Beta Podgorica -- U "dugoročnoj viziji" država zapadnog Balkana integrisanih u evroatlanske strukture nalazi se i Srbija, kaže generalni sekretar NATO-a Andres Fog Rasmunsen.

"Mnogo bih voleo da vidim napredak u odnosima između Srbije i NATO“, kazao je Rasmunsen u intervjuu podgoričkoj "Pobjedi".

“Naravno, razumem delikatnost problema, uzimajući u obzir skoriju istoriju. Međutim, smatram da je budućnost Srbije u evroatalnskim strukturama, u NATO-u i EU. Srbija je integrisani deo Evrope", ocenio je on.

Generalni sekretar NATO-a smatra da su druge države regiona "veoma nestrpljive" da postanu članice alijanse, te da Srbiji "nije u interesu" da se izoluje od ostatka regiona.

Rasmunsen je kazao da je prerano govoriti o datumu članstva Crne Gore u NATO-u i ocenio da je "sada najvažnije koncentrisati se na konkretan napredak u reformama crnogorskog društva".

"Od Crne Gore veoma zavisi brzina kojom će napredovati. Ne mogu da vam dam raspored, ali jasan savet je da se držite plana reformi i osigurate da se reforme provode što je brže moguće", poručio je generalni sekretar NATO.

Govoreći o težnjama BIH, Rasmunsen je kazao da političko rukovodstvo te države "mora da učini više da sprovede potrebne reforme" i da NATO "mora da zna da BiH može da deluje kao jedan entitet".


Nema tu doces neces, vec po onoj narodnoj '' kud svi turci tu i mali Mujo ''.... Kod zapadnjaka ovo dugorocno je po naski ustvari kratkorocno i onako oni diktiraju tempo.
 
To su njihovi mokri snovi. Mogu oni da nas mole da se učlanimo u NATO ali džaba im je kad je preko 90% naroda protiv.

Para vrti gde burgija nece ! Tako je i u SLO naglo poraslo raspolozenje naroda za NATO ;). Prvo idu pripreme tj. ispunjavanje i uskladjivanje starndarda pa posle intezivna kampanja da se narudu objasni,malo zatezanje ruku domacim politicarima i vupti...
 
Ih gde bi nam bio kraj da se učlanimo u NATO, niko ne bi smeo da nas pipne, jer je to po statutu ove organizacije. Dakle, ako neko nasrne na članicu NATO-a svojim oružanim snagama, ukoliko je država onesposobljena da uzvrati, sve članice NATO-a imaju obavezu da pomognu. Sami bi sebi učinili magareću uslugu da nas prime u NATO, jer bismo mi odmah tu napravili neki haos. I još nešto... da bismo mogli da uđemo u NATO, potrebno je da prođemo ili program Partnerstva za MIR, ili da nas OEBS preporuči, tako da... ova situacija nam ide u prilog, a ne da se obračunavamo sa Šipcima dole. Da štitimo barem ovo što nam je ostalo, kad nismo znali da sačuvamo ono dole.

Pre nekih pola sata sam napisala na drugoj temi. Eto vam interesi. Ako želite još da ih nabrojim, slobodno recite.

I neće biti referenduma, nego plebiscita. A i ne mora da ga bude, jer je ovo međunarodni ugovor, dovoljno da ga Vlada potpiše, iako je bitno pitanje za državu, verovatno da će se smatrati da će Vlada da odradi to u interesu naroda, a zna se koji su interesi. Toliko.
 
Para vrti gde burgija nece ! Tako je i u SLO naglo poraslo raspolozenje naroda za NATO ;). Prvo idu pripreme tj. ispunjavanje i uskladjivanje starndarda pa posle intezivna kampanja da se narudu objasni,malo zatezanje ruku domacim politicarima i vupti...

Samo neko ko je prespavao poslednjih 20 godina moze da poredi Srbiju i bilo koju Evropsku drzavu po pitanju NATO-a.
 
Мир да, НАТО не - Лисабон



среда, 24 новембар 2010 17:08 | | |

http://beoforum.rs/index.php/komentari-beogradskog-foruma-za-svet-ravnopravnih.html Мир да, НАТО не - Лисабон




У Лисабону је 19. новембра 2010. одржана међународна конференција под геслом „МИР ДА, НАТО НЕ“ на којој је учествовало око 130 представника мировних покрета из 15 европских земаља и САД. Организатор и домаћин конференције је је Португалски савет за мир и сарадњу (Portuguese Council for Peace and Cooperation - PCCP), у сарадњи са Светским саветом за мир (World Peace Council - WPC). Наредног дана, 20. новембра у центру Лисабона, под истим геслом, одржане су масовне мирне манифестације у којима је, учествовало око 40.000 грађана.


Једна од најчешћих истицаних парола манифестаната била је „МИР, ХЛЕБ И ПОСАО“. Запажена је парола представника мировног покрета Немачке, са осудом агресије НАТО на Југославију 1999, иста коју су носили 2008. у Букурешту и 2009. у Стразбуру.

На конференцији и манифестацијама португласки организатори су поздравили учешће представника Београдског форума за свет равноправних.

Главни говорник на конференцији и митингу, председница Светског савета за мир, Сокоро Гомес иѕ Бразила, рекла је, поред осталог, да је НАТО оружаним нападом на Југославију 1999, демонстрирао своју природу агресије, разарања, кршења међународног права и непоштовања улоге Уједињених нација, коју ће потом, као преседан, применити и у другим случајевима. На митингу је усвојена декларација са захтевом за укидање НАТО-а.



Говорећи на Међународној конференцији, представници Београдског форума за свет равноправних су указали да је агресија НАТО на Србију 1999, предствљала тестирање концепта глобалног интервенционизма под формом „хуманитарне интервенције“, да су њени резултати, више хиљада убијених, 220.000 протераних Срба којима се и данас онемогућава слободан и безбедан повратак на вековна огњишта, отимање Покрајине Косово и Метохија од Србије које подсећа на отимање Судета од Чехословачке 1939. Главна последица агресије НАТО, речено је на Конференцији, је продужена нестабилност тзв. западног Балкана која ће још дуго оптерећивати, не само Балкан, већ и читаву Европу.

Што се тиче новог концепта стратегије НАТО до 2020. године који је усвојен на самиту НАТО у Лисабону, на Конференцији је оцењено да је то нови напор да се оправда постојање Алијансе, да арбитрарно прошири како употребу оружаних и других средстава наметања својих интереса тако и да осигура доминацију на свакој тачки глобуса. Самовласно проглашавање „угрожености националних (економских, енергетских, сировинских, финансијских, саобраћајних) интереса“ најбогатијих на било којој тачки глобуса, представља највеће урожавање слободе и независности других земаља, мира и безбедности.


Концепт глобалног интервенционизма („експедиционе акције“) НАТО-а је одговор најбогатијих на глобалну економску кризу, израз тежње да се сачувају привилеговане позиције, а терет кризе поново превали на леђа неразвијених и сиромашних. По цену употребе силе и рата.

На Конференцији је оцењено да отпор интервенционистичкој стратегији у свету расте и да о томе посебно сведочи политика независности земаља Јужне Америке, од Бразила до Аргентине, које се одлучно супротстављају проитисцима и претњама САД и НАТО.


Констатовано је да у јавном мнењу све већег броја земаља света, укључујући и многе чланице НАТО, јача тренд отпора агресивном концепту НАТО, али да лидери НАТО и корпоративни мултинационални капитал не показују спремност да уваже легитимне тежње народа. Све то води даљем ограничавању демократије, грађанских и људских права под изговором опасности од „нових безбедносних изазова“.



(Ж. Јовановић)
 

Back
Top