Dubajizacija

Gotivan

Zainteresovan član
Poruka
148
Pošto vidim da mi prva tema ODLIČNO prošla, odnosno vrlo zapaženo među 'iskusnim' forumašima, hteo bih da otvorim još jednu temu:

Do sad smo se maximalno amerikanizovali, priznali to mi ili ne, prihvatajući sve dobro (tehniku, muziku, možda kapitalistički sistem...) a i sve loše (to bolje da ne nabrajam...), i nekako kada kažeš nešto na američkom zvučiš pametnije. Međutim, uvodi se odavno polako drugi trend koji je baš primetan:
Šta mislite, da li nam društvo polako teži ka muslimanskom-arapskom-azijskom Dubajiu? Da li je taj Dubaji toliko super samo zato što imaju nafte i para? Da li je tamo zaista med i mleko:

- Prodaju se kod nas Dubaji sladoledi
- Prodaju se Dubaji kolači
- Uveden je direktan let do Dubajia
- Narod sa ogromnim ponosom kači na Insta i Feeeejs kada putuje u Dubaji, one zgradetine što kopiramo na BG na vodi
- Prave se pesme El Habibi sa spotovima pomenutih zgradetina, pustinja i kamila
- Ljudi se u društvu baš sa ogromnim ponosom hvale ako su bili u Dubajiu
- 80-90% muškaraca nose arapske brade i brkove. Do pre 10 godina se puštanje brade k brkova smatralo neurednim a sada je to odjednom poželjno da izgledamo kao arapski naftaši?

Da li je moguće sa se kao društvo sada polako okrećemo ka islamskim zajednicama, u kojim naše starlete idu da jedu .... i to bukvalno sa kutlačom? Da li je zaista to naš srpski ideal posle masovne amerikanizacije?

Da li je moguće sa se kao društvo sada polako okrećemo ka islamskim zajednicama, u kojim naše starlete idu da jedu .... i to bukvalno sa kutlačom? Da li je zaista to naš srpski ideal posle masovne amerikanizacije?
tamo lojalisti av-ovi iznose milijarde iz srbije, pa se zato sve to desava sto navodis, i naravno vode i starlete sa sobom, nece sigurnio da ih ostave opoziciji, osim matorih izandjalih

u dubai ce da beze kada se digne kuka i motika, tamo su im pare vec, ali mi cutimo, neke se prvo nahvataju svi, pa cemo posle da ih lovimo

Ok oni iznose, ali zašto mi to sve prihvatamo kao kulturni ideal?
para vrti gde burgija nece, nametnut ti je, niko te nije pitao da li prihvatas, samo si svestan da se to radi sa nekom skrivenom namerom, kao povezuju se dve nacije nasa i arapska, tako je bilo i sa italijom isli su kao da nas "ispovezuju",. a u stvari da tamo pokupuju vile, i sklone pokradene pare iz srbije

para vrti gde burgija nece, nametnut ti je, niko te nije pitao da li prihvatas
Jeste me pitao, imam mozak i 18+ godina. Šta se to toliko narodu svidelo oko azinskih Arapa? Zar mi nismo pretežno hrišĉanski (idealno bi bilo da budemo ateisti) narod kome islamski zakoni i pravila deluju okrutno i odvratno?

Jeste me pitao, imam mozak i 18+ godina. Šta se to toliko narodu svidelo oko azinskih Arapa?
narod se prodaje za sendvic, a mi pricamo o milijardama koje se iznose iz srbije, uskoro ce da se ukine pojam sendvicar, ide leto, sns ce da deli sladolede umesto sendvica, i kolace, aljek ce da pravi baklave i popularise islam
- Narod sa ogromnim ponosom kači na Insta i Feeeejs kada putuje u Dubaji, one zgradetine što kopiramo na BG na vodi
- 80-90% muškaraca nose arapske brade i brkove. Do pre 10 godina se puštanje brade k brkova smatralo neurednim a sada je to odjednom poželjno da izgledamo kao arapski naftaši?
i ti ne vidis da je ovo snsektaski plan, i ne verujes da se radi o sklanjanju milijardi iz srbije u dubai?

ovo se namerno radi da svi iz sns misle da ce da smugnu zajedno sa vrhuskom, vec se izmedju sebe zovu i raspituju: a u kojoj turi mi bezimo, nece valjda da nas ostavi sef AV kada se digne kuka i motika? i mi bismo u dubai, ili makar u trst, padovu.... kome da se javimo, spremili smo nas kofer para?

Poslednja izmena:
Dubai nije trend samo u Srbiji, po broju otvorenih kompanija tamo ravnopravno učestvuju i geopolitički zapad i istok. Dubai je mesto sa 0% poreza na platu i dividendu,samo 9% koorporativnog poreza, tj poreza na dobit u našem svetu,koji počinje tek na zaradu od preko 100.000 dolara ,pa u globalnoj ekonomiji naročito u delu građevine, online usluga i zarade na društvenim mrežama, kripto valuta, investiranja i sl. verovatno top 5 u svetu kao baza. Iz istih razloga pogodan za izmeštanje bogastva uključujući i ono koje nije baš po PS-u stečeno naravno, ali nije to ni izbliza udeo koji se predstavlja.Otuda ogroman broj ljudi živi tamo i expat zajednica možda i nadmašuje domicilno stanovništvo.

Dubai je Švajcarska pre 100 godina samo bez "klase", kičast i šljašteći, ali radi skoro potpuno isti posao i to tax-free.
Pri tome on je najmanje islamski, praktično promoviše i ohrabruje anti-šerijat. Da ne pominjem da nema arhitekte koji ne bi želeo da učestvuje u tamošnjim projektima, upravo zbog inovacija u struci.

Pošto smo mi skloni banalizaciji svega na naš montipajtonovski mikrouniverzum ovde se na Dubai gleda preko qrvo-starleta, pevaljki,instagrama i čokolada, potpuno operisani od shvatanja suštine i naravno sistemski zatrovani proleterijatom, na jedan uspeh gledamo pežorativno ističući neke banalne nus-pojave ispred onoga što treba.

Inače ******i BNV je čisto pranje para i harač za lojaliste , bez ikakvih benefita, tako da poređenje sa Dubaijem je u skladu sa gore navedenim.

Ne bih rekao da se ljudi ovde lose na arapsko-azijski fazon, nego bih rekao da su Arapi u Dubajiu sproveli amerikanizaciju i kapitalisticke nacine zivota na kub. Tako da nije to lozenje na Arape nego je to isti taj americki fazon o kom si pisao upakovan u arapski ukrasni papir.

Ali čekaj kako to vi znate da se iznose milijarde iz države? Gde vi to vidite, gde je to vidljivo i obelodanjeno? I što zbog tog iznošenja moramo da se divimo Dubajiu?
dubaiu moras da se divis jer je av uzeo kredit i to samo zato sto je prijatelj sa seikom, a koji dospeva na naplatu 2026; novi krediti i refinansiranje na bazi rudarenja litijuma se nece desiti, kineski krediti se vec tako vracaju vadjenjem zlata, bakra itd

aljek ce im dati generalstab, pa ce biti seikov hotel umesto trampovog, da se na taj nacin izvadi iz bule

Ne bih rekao da se ljudi ovde lose na arapsko-azijski fazon, nego bih rekao da su Arapi u Dubajiu sproveli amerikanizaciju i kapitalisticke nacine zivota na kub. Tako da nije to lozenje na Arape nego je to isti taj americki fazon o kom si pisao upakovan u arapski ukrasni papir.
Kako se ne lože:
Dubaji čokolada, Dubaji sladoled, Dubaji kolač... Turistički aranžmani za Dubaji... Dubaji Meka i Medina, većini devojaka je san da odu u Dubaji i ako mogu da ss obogate a da im ne uđe, to bi baš bilo lepo...

Eeee, još je Lepa Brena davno predvidela ovo

Otuda ogroman broj ljudi živi tamo i expat zajednica možda i nadmašuje domicilno stanovništvo.
zive pakiji i indusi kao gradjani treceg reda; to nisu expat zajednice kakve imaju evropljani i ameri u jugoistocnoj aziji gde uzivaju penzionerske dane, ili mladji se samo nastane, i snalaze, u tropima za relativno sitne pare, vec je to svojevrsno moderno robovlasnistvo rmbanja za neku mizeriju koja je opet bogatstvo za te siromahe
Iz istih razloga pogodan za izmeštanje bogastva uključujući i ono koje nije baš po PS-u stečeno naravno, ali nije to ni izbliza udeo koji se predstavlja.
ideja je u povezivanju i razmeni, jer njima jos malo i ponestace nafte, i sta onda da rade? tu ideju ima i rezim av-a, odatle dubaizacija, aljek i seik na prs u pedu itd

bas da vidimo da li ce dobiti generalstab, sad kada je trampov zet odustao, a av peni i krivi studente

Poslednja izmena:
Pošto vidim da mi prva tema ODLIČNO prošla, odnosno vrlo zapaženo među 'iskusnim' forumašima, hteo bih da otvorim još jednu temu:

Do sad smo se maximalno amerikanizovali, priznali to mi ili ne, prihvatajući sve dobro (tehniku, muziku, možda kapitalistički sistem...) a i sve loše (to bolje da ne nabrajam...), i nekako kada kažeš nešto na američkom zvučiš pametnije. Međutim, uvodi se odavno polako drugi trend koji je baš primetan:
Šta mislite, da li nam društvo polako teži ka muslimanskom-arapskom-azijskom Dubajiu? Da li je taj Dubaji toliko super samo zato što imaju nafte i para? Da li je tamo zaista med i mleko:

Izbegavam da pricam americki, pricam samo evropski.

dubaj ima veze sa islamom koliko i Alek vucic sa andjelkom vucicem

kakve veze sto ima let do dubaja? ima i direktan led u moskvu, kinu, ameriku, jel smo mi sad neko mesance ovde?

dubaj cokolada je trend i drugde ne razumem sta je njena bitnost, moguce je da su je izmislili cisto da prikriju termin "dubaj cokolada" koji je gorepomenut fetis da se po-se-ru na neke prostitutke

sirotinja celog sveta zeli da ide u dubaj a vise idemo drugde tkd ne vidim sta je tu lose

A ej sejki sejki jos iz doba juge si zaboravio?

kakve crne arapske brade i brkove bolesnice jel nisu postojali brkovi i brade pre dolaska turaka?

mogao si da pricas kako nam neki tamo fantomski arapi sve pokupuju...al ne ti navodis gluposti
Ja se nadam da ćeš popiti ban

Pa kad imaš nacionalnu elitu od prostitutki, kriminalaca i ološa to ti dodje tako. Prosečan ološ kod nas kad dodje nekom nelegalnom kombinacijom do para sigurno neće da se hvali kako obilazi muzeje po evropskim prestonicama nego se hvale samo šta žderu, kako se oblače i kako se pumpaju botoksima isl. Zato sada imaš kao simbol Beograda onu glupu kulu koja izgleda kao prevrnuta flaša šampona. Osećaj za estetiku kao kod magistralke kad navata lokalnog šerifa da je finansira pa krene da se botoksira svuda. Prosečan maloumnik koji se loži na "Dubaji" čokoladu sigurno nije u životu ni probao Belgijsku jer eto džabe para kad se nema ukusa.

Pa kad imaš nacionalnu elitu od prostitutki, kriminalaca i ološa to ti dodje tako. Prosečan ološ kod nas kad dodje nekom nelegalnom kombinacijom do para sigurno neće da se hvali kako obilazi muzeje po evropskim prestonicama nego se hvale samo šta žderu, kako se oblače i kako se pumpaju botoksima isl. Zato sada imaš kao simbol Beograda onu glupu kulu koja izgleda kao prevrnuta flaša šampona. Osećaj za estetiku kao kod magistralke kad navata lokalnog šerifa da je finansira pa krene da se botoksira svuda. Prosečan maloumnik koji se loži na "Dubaji" čokoladu sigurno nije u životu ni probao Belgijsku jer eto džabe para kad se nema ukusa.
Mislite da u Nemačkoj i Švajcarskoj (lično sam slučajno pretprošle godine naišao na jedan program u Cirihu) ne postoje Elite i rijaliti?

Kako , pun je insta slika iz muzeja , biblioteka , opera i koncertnih dvorana .

Back