Čujem da je Dubai u poslednje vreme česta turistička destinacija, pa me zanima zbog čega ljudi najčešće idu tamo. Šta zaista vredi posetiti osim zgrada i šopinga, da li ima prirode, kulture ili zanimljivih izleta u okolini? Koliko dana je realno dovoljno da se stekne dobar utisak? Takođe me zanima okvirno koliko novca je potrebno po osobi i da li, po vašem mišljenju, Dubai zaista vredi posete ili je više destinacija za jednom i nikad više.
Dubai je sjajan ukoliko je covek zainteresovan za arhitekturu. Ne mogu da zamislim ljubitelja arhitekture koji ne zeli da vidi grad, niti sam upoznala arhitektu koji nema san da dobije projekat u Emiratima.
Grad su gradila najveca imena danasnjice.
Zaha Hadid, Norman Foster, Sper, Kalatrava i mnogi, mnogi drugi jer imaju odresene ruke sto se tice zamisli i (obicno!) sto se tice novca.
Najbolji restorani svih kuhinja, poznati kuvari koji formiraju jelovnike, odlicne ponude za brunch u klubovima raznih zemalja, pre svih, u danskom, belgijskom, irskom klubu...itd itd...toga u Evropi nema i zaista je fino iskusiti.
Novembar u znaku F1, moguce je voziti biciklu na stazi F1, tematski parkovi podizu adrenalin nesluceno jer - ulozeno je mnogo novca tako da su tu simulacije voznje F1 ili bandzi ili adrenalinska ubrzavanja bilo koje vrste...
Postoje opcije otvorenog mora, plaza prepunih skoljkica, Sadijat, recimo. Dakle, uopste ne mora da se ide na plaze sa tisucama jastuka, iako i takve imaju draz jer su nesto drugacije u odnosu na Mediteran.
Postoji fenomenalna dzamija u Abu Dabiju kojom je postignut efekat iz 1001 noci, u sumrak je prekrasna jer je sumrak tamo - ruzicast. Nju nikako ne valja propustiti.
Oman je na sat i po voznje preko planina koje imaju verovatno najlepsi put za voznju. Dzabel Hafet, ako ne gresim i mi smo nocili na samom vrhu, mislim da je Movempik gore, ponovo, ako ne gresim ovako na brzinu.
To je zmija od puta, serpentine kakve se ne mogu ni zamisliti (preporucujem iznajmljivanje dobrog automobila) dok se u podnozju smenjuju zelena livada sa stenovitom pustinjom. Pejzaz je velelepan.
Mislim da je Al Ain ispod koji se navodnjava i stvara taj kontrast.
Zatim, muzeji su okej jer je u njih ulozeno mnogo.
Soping ne znam, kako za sta, meni estetika bas i ne odgovara, lepsa je muska moda, no dobro, ukusi se razlikuju...
Zatim, suk u Dubaiju je odlican, tradicija uz moderno ulaganje, sto obicno i nije uspesno, ali u ovom slucaju je bilo.
Zimska idila sa pingvinima, ko voli, restorani koji kroz veliko staklo gledaju na skijasku stazu koja se zaista lagano koristi.
Ne znam sta vas jos zanima...
Ja moram nesto dodati, Dubai je luksuzna destinacija koja je prilagodjena bogatijem svetu i zaposlenim ljudima u toj drzavi.
Licno bih budzetirala sa 200 do 300 evra po danu za dvoje. Ne znam kakve su vam navike sto se ishrane tice, ali ako jedete tri obroka (poput mene) i pijete kafe, na to ce vam otici sigurno 200 evra pa i vise i nekih dana bi isle ulaznice jos 100 ili 150 dnevno, tome valja dodati i rent a car, ako se obilazi okolina, Abu Dabi, pustinjski hoteli, Al Ain, Oman itd itd...
Bez toga, samo prosetati kroz grad, ne znam, da ne kvarim, nemam pojma...ljudi u Dubaiju ovako zive kako sam opisala i u tom smislu grad nudi lepo iskustvo.