Dubai: da li je precenjen i šta obići?

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
71.466
Čujem da je Dubai u poslednje vreme česta turistička destinacija, pa me zanima zbog čega ljudi najčešće idu tamo. Šta zaista vredi posetiti osim zgrada i šopinga, da li ima prirode, kulture ili zanimljivih izleta u okolini? Koliko dana je realno dovoljno da se stekne dobar utisak? Takođe me zanima okvirno koliko novca je potrebno po osobi i da li, po vašem mišljenju, Dubai zaista vredi posete ili je više destinacija za jednom i nikad više.

Čujem da je Dubai u poslednje vreme česta turistička destinacija, pa me zanima zbog čega ljudi najčešće idu tamo. Šta zaista vredi posetiti osim zgrada i šopinga, da li ima prirode, kulture ili zanimljivih izleta u okolini? Koliko dana je realno dovoljno da se stekne dobar utisak? Takođe me zanima okvirno koliko novca je potrebno po osobi i da li, po vašem mišljenju, Dubai zaista vredi posete ili je više destinacija za jednom i nikad više.
mi smo bili u novembru u Dubaiju, cela porodica... šta znam, nekom se možda svidi, nekom ne. lep je duh grada osetiti, mada ogromne su gužve, u delovima grada je npr. put da 16 traka (8 po pravcu) i u 6 uveče, potpuni je kolaps, sve stoji, treba ti sat vremena za 5km. i metrou u to vreme povratka sa posla i da ne pričam, vozovi idu na takt od 1 ili 2 minuta i nekad moraš sad vremena da čekaš da uđeš u metro.
ono što je lepo je more i plaže... Ima puno besplatnih plaža, možda 10-15km. gradjevine, šoping... to ok ko voli... mi smo išli i na izlet u pustinju, to je bilo lepo iskustvo, zalazak sunca u pustinji, peščanoj da dinama, posle toga tradicionalna večera... išli smo i u Museum of the Future.. isto ok, samo moraju karte nekoliko meseci unapred da se kupe.
što se cena tiče... da, skupo je sve, nema ništa da je ja kažeš jeftino... jelo piće na plaži, za porodicu bez 100€ ne možeš da računaš, izleti, 200-300€... izašlo nas sve zajedno baš dosta, možda 5-6 soma jedna nedelja... 🤦
ako te nešto konkretno zanima, ti pitaj...

mi smo bili u novembru u Dubaiju, cela porodica... šta znam, nekom se možda svidi, nekom ne. lep je duh grada osetiti, mada ogromne su gužve, u delovima grada je npr. put da 16 traka (8 po pravcu) i u 6 uveče, potpuni je kolaps, sve stoji, treba ti sat vremena za 5km. i metrou u to vreme povratka sa posla i da ne pričam, vozovi idu na takt od 1 ili 2 minuta i nekad moraš sad vremena da čekaš da uđeš u metro.
ono što je lepo je more i plaže... Ima puno besplatnih plaža, možda 10-15km. gradjevine, šoping... to ok ko voli... mi smo išli i na izlet u pustinju, to je bilo lepo iskustvo, zalazak sunca u pustinji, peščanoj da dinama, posle toga tradicionalna večera... išli smo i u Museum of the Future.. isto ok, samo moraju karte nekoliko meseci unapred da se kupe.
što se cena tiče... da, skupo je sve, nema ništa da je ja kažeš jeftino... jelo piće na plaži, za porodicu bez 100€ ne možeš da računaš, izleti, 200-300€... izašlo nas sve zajedno baš dosta, možda 5-6 soma jedna nedelja... 🤦
ako te nešto konkretno zanima, ti pitaj...
Koje su prosecne cene smestaja i sta ti se najvise dopalo. Plaze?

Koje su prosecne cene smestaja i sta ti se najvise dopalo. Plaze?
kao što rekoh lep je duh grada... sve zajedno spoj toga svega što se može videti, ne bih ništa posebno izdvojio.
lep je i osećaj da dolaziš odnekud gde je 5°C, like kiša po ceo dan ⛈️☔u Dubai sa idealnim vremenom od 30°C i toplim morem 🌞🏖️
što se cena tiče hotel je bio za 8 noći polupansion, 5* imali smo veliki suite sa 2 spavaće sobe, možda 80-90 m2 1.600€.
stanova u Dubai Marina (najbolji deo grada ako se ide turistički) ima za oko 1.000€ imaš i jeftinije i skuplje... booking je pun hotela/stanova za Dubai.
i naravno... od maj/juna do septembra je tamo pakao, ne treba ići ni u kom slučaju

Po mom mišljenju destinacija za jednom i nikad više a da li vredi posete, pa zašto da ne, sve vredi videti. Dubai ima interesantna arhitektonska zdanja pa oni koji vole gradove, arhitekturu, shoping molove, bling bling i luksuz sigurno će naći dosta toga zanimljivog.
Ja sam bio pre 15 godina, samo što je Burj Kalifa bio gotov, hteo sam da se popnem gore ali je red za karte bio toliki da me mrzelo da čekam jer sam bio samo dva dana i to bilo baš gubljenje vremena.
Dubai i Doha su mi stalne usputne stanice za Aziju ako idem iz Srbije, i iako se za 15 godina Dubai izgradio minimum trostruko šta je bio tada stvarno mi nije palo na pamet niti imam želju ponovo da svratim. I to ja plus više volim gradove nego prirodu.

Imam laganu odbojnost prema toj destinaciji, jer je meni licno sinonim za mnogo toga loseg i preteranog, vestackog, ali sjaji i sljasti i privlaci ljude, daje osecaj luksuza i uspeha, a u pozadini se valja jedna velika nepravda.
Ali da ne kvarim utisak ljudima koji bi ga rado posetili, jer verujem da je sve uredno, dobra usluga, a cene povoljne. Ko zeli da se odmori, uziva u suncu i takvoj vrsti estetike, onda je to prava stvar.
Ja volim nesto aktivniji, raznolik odmor, kad autom mogu da odem i posetim neke istorijske znamenitosti, prirodu. Dubai bi mi u tom smislu bio previse statican.
Mozda samo imam pogresnu sliku.

Dubai je sjajan ukoliko je covek zainteresovan za arhitekturu. Ne mogu da zamislim ljubitelja arhitekture koji ne zeli da vidi grad, niti sam upoznala arhitektu koji nema san da dobije projekat u Emiratima.

Grad su gradila najveca imena danasnjice.
Zaha Hadid, Norman Foster, Sper, Kalatrava i mnogi, mnogi drugi jer imaju odresene ruke sto se tice zamisli i (obicno!) sto se tice novca.
Najbolji restorani svih kuhinja, poznati kuvari koji formiraju jelovnike, odlicne ponude za brunch u klubovima raznih zemalja, pre svih, u danskom, belgijskom, irskom klubu...itd itd...toga u Evropi nema i zaista je fino iskusiti.

Novembar u znaku F1, moguce je voziti biciklu na stazi F1, tematski parkovi podizu adrenalin nesluceno jer - ulozeno je mnogo novca tako da su tu simulacije voznje F1 ili bandzi ili adrenalinska ubrzavanja bilo koje vrste...

Postoje opcije otvorenog mora, plaza prepunih skoljkica, Sadijat, recimo. Dakle, uopste ne mora da se ide na plaze sa tisucama jastuka, iako i takve imaju draz jer su nesto drugacije u odnosu na Mediteran.

Postoji fenomenalna dzamija u Abu Dabiju kojom je postignut efekat iz 1001 noci, u sumrak je prekrasna jer je sumrak tamo - ruzicast. Nju nikako ne valja propustiti.

Oman je na sat i po voznje preko planina koje imaju verovatno najlepsi put za voznju. Dzabel Hafet, ako ne gresim i mi smo nocili na samom vrhu, mislim da je Movempik gore, ponovo, ako ne gresim ovako na brzinu.
To je zmija od puta, serpentine kakve se ne mogu ni zamisliti (preporucujem iznajmljivanje dobrog automobila) dok se u podnozju smenjuju zelena livada sa stenovitom pustinjom. Pejzaz je velelepan.
Mislim da je Al Ain ispod koji se navodnjava i stvara taj kontrast.

Zatim, muzeji su okej jer je u njih ulozeno mnogo.

Soping ne znam, kako za sta, meni estetika bas i ne odgovara, lepsa je muska moda, no dobro, ukusi se razlikuju...

Zatim, suk u Dubaiju je odlican, tradicija uz moderno ulaganje, sto obicno i nije uspesno, ali u ovom slucaju je bilo.
Zimska idila sa pingvinima, ko voli, restorani koji kroz veliko staklo gledaju na skijasku stazu koja se zaista lagano koristi.

Ne znam sta vas jos zanima...
Ja moram nesto dodati, Dubai je luksuzna destinacija koja je prilagodjena bogatijem svetu i zaposlenim ljudima u toj drzavi.
Licno bih budzetirala sa 200 do 300 evra po danu za dvoje. Ne znam kakve su vam navike sto se ishrane tice, ali ako jedete tri obroka (poput mene) i pijete kafe, na to ce vam otici sigurno 200 evra pa i vise i nekih dana bi isle ulaznice jos 100 ili 150 dnevno, tome valja dodati i rent a car, ako se obilazi okolina, Abu Dabi, pustinjski hoteli, Al Ain, Oman itd itd...

Bez toga, samo prosetati kroz grad, ne znam, da ne kvarim, nemam pojma...ljudi u Dubaiju ovako zive kako sam opisala i u tom smislu grad nudi lepo iskustvo.

Ja ovo kad pročitam da poželim da odem ponovo i ostanem još jedno barem nedelju dana, stvarno zvuči primamljivo. Medjutim ono što meni smeta kod tih "novo" sagradjenih gradova, recimo i Las Vegas je jedan od njih, iako ne baš toliko nov, je što nemaju ama baš nikakvu dušu, samo turističku cirkusku atmosferu. Jer u takvim gradovima ti kao turista vidiš samo druge turiste i one koji ih opslužuju i servisiraju, da li neko tu živi, muči se, pati se ili raduje, radja, umire, ima pare, nema pare, i tako dalje, toga nema. I u Orlandu, u Disney Worldu, u Epcotu imaš paviljone Norveške, Kine, Nemačke, Italije, Maroka, Japana, Francuske, Kenjade....gde isto možeš probati njihova jela i na trenutak se osećati kao da si. u nekoj od tih zemalja ali je to sve fejk. Misllim, ne znam, zašto bih išao na Bliski istok da jedem belgijsku hranu? Ne kažem da ne treba odvesti decu u Disney World, nikako, kao što ne kažem ni da ne treba ići u Dubai, samo iznosim svoje utiske i zapažanja.
U Las Vegasu su napravili čuda od hotela, piramida skoro u istoj veličini ko one u Gizi, Cezarovu palatu, Ekskaliburov zamak....svaki hotel kao veće gradsko naselje u Srbiji ali to neće tu da stoji večno, to se ruši posle par decenija, turistima više nije interesantno, prave se nova "svetska čuda" od zgrada da bi se privukli novi posetioci i zaradjivale pare.
Tako mi deluje i Dubai. U Malmeu, u Švedskoj Calatrava projektovao Turning torso, soliter koji nema veze s mozgom u odnosu na ostalu arhitekturu grada ali su ga napravili da bi pokazali "ima se, može se" i švedjani se usraše sa tim. Calatrava će tu da stoji dok postoji Švedska, verovatno i duže. U Dubaiju mi deluje da će Calatrava tamo da stoji neko vreme, pa će ga srušiti i napraviti novu "antenu" jer može im se, imaju toliko para kao i mafija u Vegasu.
I Vegas ima F1 trke i fenomenalne prirodne lepote kad se udaljiš od grada, tu su odmah Juta i Arizona ali kao i Dubai, kada sam jednom bio ne osećam neku potrebu da se ponovo vratim. Osim kao Džordži gore, imam li ja neku zaradu od toga?
Pariz, London NYC su svetski gradovi u kojima nikada ne bih živeo...mislim bih, ako ima neki stančić na 5-oj aveniji na Menhetnu, naravno da bih ali pošto nema, barem ne za mene, onda ne bih ali su to gradovi u kojima bih ponovo otišao u svako doba dana i noći, iako sam već bio puno puta. Dubai, ne baš ali ga sigurno treba jednom posetiti.
U Vegasu sam bio tri puta, nije što sam hteo nego me tako naneo put, ne obećavam da neću ponovo i u Dubai.😅

izleta ima koliko hoces..vise pustinja, malo vjestackog zelenila..:mrgreen: uglavnom dubai nema glavnu ulicu tipa setaliste knez mihajla..jedna sedmica je dovoljna..sto se tice novca, nemam pojma..ja imam sve besplatno kad odem u dubaji...
s0215.gif

da ne zalazim u popularne price, ali znam za jednu "malu" caku

a to je pretrcavanje iz klimatizovanog vozila u klimatizovanu prostotiju

kome ne smeta da lipti sa njega znoj, njemu ce dubai biti ok

Back