ДСС: СТАТУТОМ ОБЕЋАНО ВИШЕ НОВЦА А БУЏЕТ ИСТИ

gost 186118

Veoma poznat
Poruka
10.118
"У четвртак је усвојен буџет за Војводину и износи око 62 милијарде динара, колико је износио и претходни. Пре нешто више од годину дана свечано је усвојен и Статут и може се констатовати да нема ништа од громогласно најављиваних нових пара за Војводину, отварања нових радних места и подршке привреди", казао је Илић на конференцији за новинаре

Председник посланичке групе Демократске странке Србије у Скупштини Војводине Борко Илић изјавио је данас да је усвајањем буџета Војводине за следећу годину, који је исти као претходни, прекршено обећање дато приликом усвајања Статута Војводине о додатним средствима за покрајину.

"У четвртак је усвојен буџет за Војводину и износи око 62 милијарде динара, колико је износио и претходни. Пре нешто више од годину дана свечано је усвојен и Статут и може се констатовати да нема ништа од громогласно најављиваних нових пара за Војводину, отварања нових радних места и подршке привреди", казао је Илић.

Он је оценио да грађани немају никакве користи од децентрализације Војводине, као што не би имали ни од регионализације целе земље и да се, кад је о томе реч, заправо ради о "све јачим захтевима споља и изунутра" о разградњи Србије и промени Устава да би се променила одредба о Косову и Метохији из преамбуле Устава.

Према речима Илића, од децентрализације Војводине немају никакву корист у Панчеву или деловима Срема који гравитирају Београду, а доказ да није дошло до равномерног развоја те покрајине је то што је просечна плата у Вршцу 42.000, а у Оџацима 21.000 динара.

Он је истакао и да је најбоље сведочанство о неуставности Статута Војводине то што се Уставни суд још увек не оглашава о бројним захтевима о уставности тог документа и да је јасно је да Статут у несагласју са Уставом и позитивним законодавством.

"Нема препреке у Уставу за равномерни регионални развој локалних самуоправа и већу надлежности општина, већ су препрека политичари на власти. Ми сад у Војводини уместо београдизације имамо новосадизацију и много већу администрацију коју сви плаћамо, а коју контролише, пре свих, Демократска странка", рекао је Илић
.

Он је истакао да грађани Србије немају никакву добит од прича о промени Устава и да се заправо ради о жељама одређених центара моћи, како је казао, пре свега на западу, да се разгради све слабија Србија.

Илић је навео и да је као константа у буџету Војводине остала вишемилионска сума за прскање комараца, која је, према његовим речима, два и по пута већа од средстава намењених Фонду за развој пољопривреде.
 

Back
Top