ДСС:ДРЖАВОТВОРНА ПОЛИТИКА УСЛОВ СВАКЕ САРАДЊЕ

gost 186118

Veoma poznat
Poruka
10.118
ДРЖАВОТВОРНА ПОЛИТИКА УСЛОВ СВАКЕ САРАДЊЕ
13.01.2011.

Уколико нема мењања Устава и ако усвојимо заједнички став према ЕУ, сарадња с напредњацима је пожељна

Због тога је и прво питање за потпредседника ДСС Ненада Поповића:

Ко креира политику странке?

- Упркос различитим интерпретацијама, ДСС има јединствен став о питању сарадње са СНС - можемо са њима, уколико се договоримо о томе да нема мењања Устава, односно уколико усвојимо заједнички став према ЕУ.


СНС би да мења Устав и смањи број посланика, а не жели ни лош однос са ЕУ?

- Смањивање броја посланика је миноран проблем. Хиљаду пута већи проблем је промена Устава, што би отворило Пандорину кутију, пре свега о питању Косова.

Напредњаци кажу да о промени става према Косову нема ни говора.

- Подсетићу вас да је управо Томислав Николић 2008. лично у Скупштини предао резолуцију којом је требало отворити питање односа ЕУ према Косову. Немојмо затварати очи пред питањем свих питања, а то је опстанак Косова у оквиру Србије.

Замера вам се и што нон-стоп причате о Косову, а народ гладује.

- Народ не гладује због ДСС. Док год Косово не вратимо у уставно-правни поредак Србије, оно ће бити питање одбране територијалног интегритета, а то је најважније питање за сваку државу.

Шта ћемо са ЕУ? Није реално очекивати повлачење признања Косова од стране оних који су признали његову независност.

- Лажна држава која је настала на трговини људским органима, што је показао извештај Дика Мартија, која почива на злочинима над нашим народом и протеривању Срба није земља коју би било ко требало да призна, самим тим и уважава.

Ви заиста верујете да ће неко повући признање Косова?

- Није то питање веровања, већ доследне политике која се мора фокусирати на указивање начина на који је та лажна држава настала.

У СНС, али и у већини странака, инсистирају да се преговори о уласку у ЕУ морају наставити по сваку цену.

- У ЕУ нећемо ући још најмање 15 година, а мораћемо да живимо и до тада, зар не? Уосталом, ни Швајцарска ни Русија нису у ЕУ, па некако опстају. Да парафразирам једну од омиљених флоскула власти - Европа има алтернативу.

Има ли алтернативу сарадња с Русијом, која се баш и није испрсила економском помоћи Србији?

- Не бих се сложио с вама. Србија је с Русијом постигла најбољи могући споразум, који ће резултирати чињеницом да ћемо за четири године имати гасовод Јужни ток кроз своју територију.

С веома високом ценом гаса?

- Гас је тренутно јефтинији само у Румунији. Уколико се економски ослонимо на Русију, добићемо пет до шест милијарди долара кредита у наредних неколико година. То су већ учиниле Украјина, Белорусија, Азербејџан, Киргизија, али и Исланд. Ако Немци највише сарађују с Русима, не знам шта ми чекамо.

Коначно, шта ако ДСС и СНС не нађу заједнички језик?

- Ништа страшно. И они и ми наставићемо да се бавимо политиком у складу с најбољим уверењима да је то што чинимо најисправније.

НЕ МЕЊАТИ БРОЈ ПОСЛАНИКА

Треба ли смањити број посланика на 125, како то тражи СНС?

- Не. Број од 250 је оптималан, имајући у виду број становника Србије.

А Влада, треба ли је умањити?

- За трећину.
Пропорционални, већински или мешовити изборни систем?

- Пропорционални.

Како Србија може политички да капитализује извештај Дика Мартија?

- Капитализовати је погрешна реч. То је државно и морално питање највишег ранга.
 
Својим понашањем, ова Влада подсећа на човека који се сваке недеље молио Богу да добије на лутрији. “Молим те Боже да добијем на лутрији”, молио се човек годинама. На крају му се јавио Бог и рекао: “па купи лоз човече”! Нико неће решити наше проблеме ако их сами не решимо!
 
Када су у питању медијске кампање и суђења, у очи упада и напад на председника ДСС др Војислава Коштуницу. Некадашњи премијер Србије као да постаје главна мета власти, односно антисрпске хистерије. Путем медија и конференција за новинаре, тужилаца и адвоката, он се проглашава кривим за бројна кривична дела. Како то коментаришете?

Ту је реч о спровођењу јасног налога, које су представници власти добили од својих ментора са Запада.
На политичкој сцени Србије не сме да постоји демократска национална опција. Крајњи циљ је да се уништи Србија као држава и Срби као народ са својим идентитетом, традицијом, језиком и културом.
Ко год се у Србији позове на очување традиције и културе свог народа, он се прогласи за конзервативног и антиевропског, а не тако ретко буде етикетиран и као клерофашиста.

У том смислу главна сметња представницима владајућег режима и њиховим менторима са Запада јесте Војислав Коштуница и ДСС, који на политичкој сцени баштине идеју очувања наше државе и идентитета српског народа.

Намера је да се са политичке сцене избришу не само ДСС и Коштуница, већ и сама идеја очувања Србије као државе српског народа са својом традицијом, идентитетом и културом
. Свима њима, како владајућем режиму у Србији, тако и њиховим менторима са Запада, за све што се лоше дешавало, што се сада дешава и што ће се десити, криви су Војислав Коштуница и ДСС.
При том, сви показатељи говоре да од 2000. године па до данас, једини период када је стандард грађана почео да расте и привреда да се развија, јесте раздобље од 2004. до 2008. године, када смо ми били на власти, то јест када је Коштуница био премијер, а ДСС имала већину министара у влади.
У том периоду боље се живело у Србији, него у свим земљама у окружењу, Бугарској, Румунији, БиХ, Црној Гори, Хрватској, Албанији… Сада су сви испред нас. Овај податак је лако проверљив.
 
DSS u ovom trenutku rezonuje pametnije od SNS mada ne treba zaboraviti da su i oni bili teški izdajnici sve dok ih je DS hteo.

da nije bilo DSS-a, Srbija bi ti bila u jos gorem stanju, nego sad.
DS je takva partija da joj je potrebno da od nekog preza...a oni jedino imaju strahopostovanje prema Kostunici..jer oni Nikolica gledaju kao glupsona s kojim mogu lako, zapravo potcenjuju sve politicke protivnike, osim Kostunice, jer znaju da je on pametniji i bolji od njih.
 

Back
Top