DSS ce ostati neutralan!!!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

GruberBG

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.145
Politika Koštunica neće podržati nijednog od kandidata na izborima
DSS će ostati neutralan
Autor: Ekipa „Blica“ | 29.01.2008 - 08:45Lider Demokratske stranke Srbije i aktuelni premijer Vojislav Koštunica najverovatnije neće podržati Borisa Tadića u drugom krugu predsedničkih izbora, a sledećih dana uputiće poruku građanima Srbije kojom će samo „pozvati na izbore u demokratskom duhu“, saznaje „Blic“ u vrhu DSS.

Portparol DSS Andreja Mladenović izjavio je juče da će ta stranka narednih dana možda poslati neku poruku biračima u Srbiji, koji bi trebalo da se izjasne za jednog od dvojice predsedničkih kandidata na izborima 3. februara. Mladenović je na konferenciji za novinare rekao da će predsedništvo DSS-a doneti odluku o eventualnoj poruci biračima „ako za to bude bilo potrebe“, odnosno u zavisnosti od odgovora Demokratske stranke na DSS-ov predlog aneksa koalicionog sporazuma, koji se odnosi na Evropsku uniju.
On je rekao da ne očekuje da će neizjašnjavanje DSS o podršci demokratskom predsedničkom kandidatu i neslaganje koalicionih partnera oko eventualnog potpisivanja sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji sa EU dovesti do krize vlade.
„Ponuda (za DS) je na stolu, mi smo svoj deo uradili i sada očekujemo od drugih da kažu šta imaju“, rekao je Mladenović i dodao da odluku o tome za koga će glasati treba da donesu birači i da je pitanje „krivice“ i moguće krize vlade zbog eventualne pobede kandidata SRS „hipotetičko“.
Na pitanje novinara zašto je DSS predložila aneks koalicionog sporazuma između dva izborna kruga, a ne ranije, Mladenović je rekao da se „ne može čekati da se prizna nezavisnost Kosova i da je sada pravo vreme za taj stav“.
„Na taj način hteli smo da preciziramo ono što stoji u rezoluciji o Kosovu i Metohiji koju je u novembru usvojila Skupština Srbije i da definišemo stavove značajne za državu“, rekao je Mladenović.
Premijer Koštunica izjavio je, gostujući u subotu u emisiji RTS, da koalicija DSS-NS smatra da je uputno reći unapred da bi Vlada Srbije proglasila nevažećim sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ukoliko bi misija EU bila poslata na Kosovo i Metohiju. Na pitanje da li će se osećati krivim ako Tadić izgubi izbore, Koštunica je odgovorio da postoje različiti gubici - „oni na izborima i ozbiljniji - državni gubici“. „Ti ozbiljni gubici su gubitak teritorije jedne države“, rekao je premijer.
Iako Koštunica javno izbegava da pruži podršku nekom od dvojice kandidata, indikativno je da je juče Milan Ivanović, predsednik SNV severnog Kosova i Metohije i politički sledbenik Koštunice, pozvao kosovske Srbe da glasaju za Nikolića jer će „na taj način glasati za opstanak na Kosovu i Metohiji, i to u okviru Srbije“.
Predsednik Srbije Boris Tadić poručio je juče mladima u Srbiji da se na izborima 3. februara bira između evropskog puta kojim on vodi zemlju i povratka na vreme vlasti radikala, izolacije i ekonomskog nazadovanja. „Moj program je jedini siguran put koji Srbiji može da donese stabilnost i bolju budućnost svim našim ljudima, a Šešeljev i Nikolićev radikalski je put sukoba, izolacije i ekonomskog nazadovanja“, rekao je Tadić u obraćanju mladima u beogradskom Narodnom pozorištu.


SPS danas odlučuje
Socijalistička partija Srbije danas će na sednici Predsedništva stranke odlučiti da li će podržati nekog od predsedničkih kandidata u drugom krugu. Predsednički kandidat SPS Milutin Mrkonjić kaže za „Blic“ da on ne isključuje mogućnost da se ova partija ne opredeli ni za jednog kandidata i dodaje da su glasači SPS „dovoljno pametni da sami odluče za koga će glasati“. „Lično ću se zalagati za takvu varijantu. Ako nam se neko bude obratio za podršku, moguće je da to i razmotrimo“, kaže on.

NVO: Tadić da pozove sve na razgovor
Grupa nevladinih organizacija zatražila je juče od Borisa Tadića da jasno artikuliše evropski put Srbije i pozove na razgovor sve društvene aktere koji su njegovi prirodni saveznici na tom putu. „Nedovoljno jasne poruke Borisa Tadića i njegovi ustupci snagama koje otvoreno istupaju protiv integracije Srbije u Evropu mogu dovesti do apstinencije onih koji su za evropsku Srbiju“, ističe se u apelu koji je na novinarima pročitala direktorka Komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević-Vučo.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.