Država tera vozače da švercuju benzin

RoccoS

Veoma poznat
Poruka
11.405
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/228907/Drzava-tera-vozace-da-svercuju-benzin

Zašto su cene goriva najveće u regionu
Država tera vozače da švercuju benzin

BEOGRAD - Nakon povećanja akciza i novih cena goriva, Srbija se ponovo našla u vrhu liste zemalja regiona sa najskupljim derivatima. Mnogi građani, pogotovu oni koji žive u pograničnim krajevima, radije se odlučuju za snabdevanje gorivom u susedstvu, gde je litar evrodizela jeftiniji za 17 dinara. Očekuje se i da će vrlo brzo proraditi crno tržište, odnosno da će se kvalitetnije i jeftinije gorivo prodavati u kanisterima na ulici.

106762_bure-nafte_hf.jpg

Akcize su povećane od 1. januara ove godine, ali se prvi put desilo da je napravljena razlika u visini ovog nameta za goriva evropskog kvaliteta i onih koja izlaze iz NIS-ovih rafinerija, pri čemu su akcize na derivate evropskog standarda više.
Ovako nešto omogućeno je nakon što je vladajuća većina u Skupštini Srbije usvojila amandman jednog poslanika SPS, čime je, kako tvrde naftaši, zaštićen monopolski položaj NIS-a. Međutim, nisu samo naftaši nezadovoljni. Tim povodom juče se prvi put oglasila i opozicija, pa je cela priča dobila političku konotaciju.Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno-demokratske partije, kaže da je vlast omogućila NIS-u da praktično zadrži izuzetno povlašćeni položaj na tržištu, da njegov prostor za profit bude mnogo veći, a građanima produžila obavezu da plaćaju jedan od najskupljih benzina u Evropi i najnekvalitetnije gorivo u regionu.S druge strane, iz krugova vlasti se malo komentara moglo čuti na ovu temu, osim da se na taj način dodatno puni budžet. Dušan Bajatović, funkcioner SPS, kaže da akcize moraju da se povećaju na - nešto.- Čim se radi o akcizama, radi se o prihodu budžeta. Da to nije bilo dogovoreno u okviru vladajuće koalicije, ne bi bilo ni izglasano. To jeste veći izdatak za privredu zbog skupljeg goriva, ali smo mi u državi svesni toga - objašnjava Bajatović.Članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović-Milanović upozorava da će rezultat ove odluke biti ponovna pojava crnog tržista, da će građani kupovati benzin u zemljama regiona, gde je jeftiniji za 25 odsto nego u Srbiji, kao i da će doći do pada prihoda od akciza na cene derivata.Da su cene u Bosni i Makedoniji znatno povoljnije nego u Srbiji potvrđuje i Borisav Tatić iz Udruženja privatnih benzinskih stanica. "Tu je najveći protok ljudi koji nabavljaju gorivo za svoje potrebe. Ne verujem da baš toče u kanistere jer bi se onda radilo o švercu", objašnjava Tatić.

Kako se nezvanično može čuti, pravi šverc se uveliko odvija na administrativnoj liniji uz Kosovo.Ivan Nikolić, saradnik Ekonomskog instituta, upozorava da bi, i pored podizanja akciza, priliv novca u budžet na ovoj osnovi mogao da bude smanjen zbog manje tražnje. "Manja tražnja je posledica skupog goriva, a kako sada stvari stoje, verovatno bismo opet mogli da očekujemo porast cena vrlo brzo" - ističe Nikolić.
106763_cene-goriva_hf.jpg
 

Back
Top