Država povećala likvidnost privrede???

Disappearing one

Zainteresovan član
Poruka
420
Premijer Mirko Cvetković rekao da je država dala značajan doprinos povećanju likvidnosti privrede u vreme ekonomske krize i to će činiti i ubuduće.

Cvetković je na okruglom stolu Srpske asocijacije menadžera "Nelikvidnost: Stvarni problem ili dobar izgovor" rekao da su neopravdane optužbe da je država, pogotovo preko svojih javnih preduzeća, bila generator nelikvidnosti privrede.
Budžetski deficit je pokazatelj, prema rečima Cvetkovića, da je država ispunjavala svoje obaveze i više nego što je za to imala mogućnosti na osnovu prikupljenih sredstava, pokušavajući na taj način da poveća likvidnost privrede.


Pitam kako još to država povećava likvidnost preduzeća i na koje načine. Da li tako što traži od sudova da stopiraju sudske procese u kojima otpušteni ili pokradeni radnici tuže firme u u čijim upravnim odborima sede predstavnici države (i to za simboličnu plati, niti volonterski), da li tako što tim istim firmama omogućava da nekažnjeno ne uplaćuje doprinose pretvarajući ta sredstva ne u obrtna (što bi se donekle i moglo razumeti) već radi povećenja plata menadženta. (moja firma (nije bitno koja), u kojoj država takodje ima svog predstavnika u upravnom odboru, doprinose nije plaćala od 2004 pa ljudi ne mogu da overe knjižice, odu u penziju, ostvare neka druga svoja prava; menadžment (prs i pleva ih ima) prima i po 150-200 hiljada mesečno, dok ostali visokoobrazovani kadar do 30.000, dok radnici prime maksimum 20.000, s tim što se nekima isplaćuje i manje nego što je zakonski minimum). Dugovi, po osnovu neisplaćenih doprinosa, zarada, izgubljenih sudskih procesa, se gomilaju. Firma nikom ne plaća i neke procene govore da su obaveze veće prerasle knjigovodstvenu vrednost kompanije. Vrednost akcije na berzi je za godinu, dve pala 10 puta! I nikom ništa. Interesantno je, takodje, da je jedno vreme u upravnom odboru firme sedeo i jedan od ministara iz aktuelne vlade (DS_ovac), a da je to postao u trenutku kad je DS bio opozicija i dok je demokratska stranka, bar u javnosti, bila na krv i na nož sa SPS_om, strankom koja drži sve poluge vlasti u firmi! Ipak, ako je za neku utehu imamo bar neke sličnosti sa poslanicima u republičkoj skupštini :eek: - svojevremeno smo bili "umoljeni" da potpišemo i deponujemo blanko raskide ugovora o radu :confused:)

Da li se likvidnost (odnosno solventnost, kako nas premijer lepo ispravlja) postiže tako što se oduzima siromašnima i daje bogatima? Šta pokušavaju da budu, prvo Koštunica, sada i Cvetković? Ko su njihovi idoli? Mutirani Robin Hudovi?
 

Back
Top