Država oduzela imovinu Beogradskom sajmu - šta sledi?

Žižoč

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.329

Država oduzela imovinu Beogradskom sajmu – šta sledi?

danas 06:46

https://www.danas.rs/vesti/ekonomij...tno-oslobadjanje-prostora-za-beograd-na-vodi/
Država oduzela imovinu Beogradskom sajmu - šta sledi? 1


Formalni koraci ka izmeštanju Beogradskog sajma sa lokacije na kojoj je poslovao poslednjih šezdesetak godina čini se da se privode kraju, nakon što je ovo preduzeće faktički lišeno sve imovine u bilansima.

Državno preduzeće Beogradski sajam prijavilo je u novim, korigovanim finansijskim izveštajima gubitak od 991,5 miliona dinara nakon što je moralo da isknjiži iz svoje imovine građevinsko zemljište i objekte vredne skoro tri milijarde dinara.

Beogradski sajam je ovo uradio nakon odluke Vrhovnog kasacionog suda iz 2019. godine da su sva sredstva koja koristi Sajam u državnoj svojini.

Odluka VKS je završetak sudskih sporova koji su trajali od 2012. godine u kojima je Republika Srbija tužila Beogradski sajam kako bi se utvrdilo su sredstva koja koristi ovo preduzeće 100 odsto državna svojina.

Predmet je nakon rešenja privrednih i apelacionih sudova i brojnih tužbi i žalbi, nekih i u korist Sajma, završio kod Vrhovnog suda koji je presekao da je sve u vlasništvu države.

Nakon tog rešenja suda, skupština Sajma koju čine predstavnici države kao vlasnika, donela je ove godine odluku o smanjenju osnovnog kapitala preduzeća za 1,14 milijardi dinara, što je potvrdila i Vlada Srbije. Međutim, APR je odbio da upiše smanjenje kapitala zbog proceduralnih razloga.

U junu je Beogradski sajam, da bi postupio po zaključku Vlade, pristupio isknjižavanju imovine iz poslovnih knjiga, odnosno isknjižavanju građevinskog zemljišta i objekata koji su u vlasništvu države, a za koje Vlada nije dala Sajmu pravo na korišćenje.
U katastru je kao vlasnik i nosilac prava korišćenja upisana Republika Srbija.

Prema procenama vrednosti s kraja 2018. godine vrednost zemljišta Sajma od 243.233 kvadratnih metara iznosila je dve milijarde dinara, odnosno 8.273 dinara po kvadratnom metru, dok je vrednost građevinskih objekata iznosila 2,5 milijarde dinara.

Još ranije, u februaru 2020. godine, na osnovu odluke grada Beograda Sajmu je oduzeto pravo korišćenja od 2.137 kvadratnih metara zbog izgradnje puta za Beograd na vodi.

Tako je stalna imovina Beogradskog sajma preko noći smanjena sa 4,5 milijarde dinara na svega 25 miliona (malo više od 200.000 evra).
Shodno tome smanjen je i kapital sa 4,4 milijarde na 444 miliona dinara.

Danka Selić, direktorka Beogradskog sajma, kaže za Danas da je preduzeće uskladilo knjige sa presudom VKS, ali da se ne menja ništa što se tiče poslovanja.

„Postupak „preknjižavanja imovine sa Sajma na RS“, odnosno odluka suda da je državna svojina u sredstvima DP Beogradski sajam 100 odsto, trenutno nema uticaja na poslovanje Beogradskog sajma.

Sajam nastavlja sa poslovanjem na postojećoj lokaciji, a u prilog tome govore i zakazane manifestacije koje se odvijaju u skladu sa kalendarom. U predstojeću sezonu ulazimo sa godišnjom projekcijom od preko 60 manifestacija.

Ova rekordna brojka zaokružiće izuzetnu poslovnu godinu koja je rezultat dobrog planiranja i predanog rada, vizije i posvećenosti svih koji čine tim Beogradskog sajma“, odgovorila je ona pisanim putem na upit Danasa.

Na pitanje da li će i kada doći do preseljenja Sajma u Surčin ona ističe da nema informaciju o preseljenju.

„Beogradski sajam, član tima koji je ove godine uspešno realizovao kandidaturu i bio jedan od inicijatora projekta EXPO Beograd 2027, deo je perspektive koju ova značajna specijalizovana svetska manifestacija otvara“, zaključuje Selić.

Međutim, čini se da je preseljenje gotova stvar, pošto je pre nekoliko meseci gradski menadžer Miroslav Čučković to eksplicitno i potvrdio.

„Sajam će biti preseljen u Surčin, kod budućeg nacionalnog stadiona, u okviru manifestacije EKSPO 2027. Hala 1, koja je pod zaštitom, ostaje tamo gde je i danas i taj prostor biće pretvoren u kreativni centar, nešto poput Ložionice. Ali, to možemo da očekujemo tek za pet godina“, rekao je on svojevremeno u intervjuu za Novosti.

Za sada zvaničnih informacija šta će biti sa lokacijom nema. Jedino je izvesno da će Hala 1 opstati zahvaljujući zaštiti kao spomenika arhitekture, dok stručna javnost očekuje da će se nastaviti gradnja stambeno-poslovnih luksuznih nekretnina kao nastavak Beograda na vodi.
Inače, privatizacija Beogradskog sajma bila je planirana još 2009. kada su jedinu ponudu za 70 odsto vlasništva dali konzorcijum italijanske kompanije Sajam Rimini i Verano motorsa, u vlasništvu Radomira Živanića Baje.

Od toga se odustalo, a kasnije je tužba države za uknjiženje 100 odsto vlasništva nad imovinom ove firme odložilo kasniji postupak privatizacije u koji su ušla ostala društvena preduzeća.---------------------------------------------------------------------------------------------------------Vučićev pradeda Jovo Vučić je kao austrougarski vojnik poginuo kod Kruševca gde je i sahranjen u zajedničkoj grobnici austrougarskih vojnika i ime mu stoji na prigodnom spomeniku neprijateljskim vojnicima, podignutom pre svega zbog "braće preko Drine" koji su se listom borili za "ćesara" (čast nekolicini dobrovoljaca koji su prebegli na našu stranu). Ali pre nego ga je srpski kuršum ubio, Jovo Vučić je učestvovao u genocidu koji je austrougarska vojska počinila u Srbiji. Sada njegov praunuk Aleksandar Vučić sprovodi urbicid u glavnom gradu Srbije. Jer kako drugačije nazvati predviđeno uništenje Beogradskog sajma, tog bisera moderne arhitekture dvadesetog veka, i davanje tog zemljišta Arapima koji su vlasnici najblaže rečeno kontraverznog projekta "Beograd na vodi"?
 
Poslednja izmena:
Jedno je sigurno , ako dobijas funkciju menadzera bilo cega sto je javni interes, gledaces da sve servisne i produkcione odnose preneses na spoljne izvodjace , da ti se ne bi jajare mesale ako dobro radis posao , otimanjem efektive ili nadleznosti i proizvodnih kapaciteta, npr razvijas medicinski centar u nekom gradu i oni to jednom odlukom , cak i kad je mesovito vlasnostvo mogu da pretvore u drzavno vlasnistvo i podrede svom centru rfzo...
A to su uradili pre nekoliko godina..

Samoj opstini se vise ne isplati da razvija svoje lokalno zdravstvo ako ce tako da se vrsi otimacina dobrih projekata i namesta peri miki lazi kako da muljaju..
Opstina koliko god bila prcija nekih namestenih opstinara, dobija sredstva i iz uspeha svojih komitenata u smislu privrednih subjekata na teritoriji te opstine...

To se vidi kad popuca raja na jednoj opstini kad odu neke velike i vazne firme....
Jeste , politicare bole jaja za to , ali em padne ekonomski potencijal em osiromasi opstina, em zamre em pocne da opada broj stanovnika...
Posle mora 30 fabrika da izmislja Vucic kako otvara i opet se ne desi oporavak...jer Vuciceve fabrike nisu sve one koje otvara nego samo one sa kojima ima dil, a otvara i ono sto je saznao u poslednjem trenutku da je spremno za otvaranje, a neko drugi vodi posao i pazi na kulturu ponasanja...
Natrpa se kao dosadna buva i sa vrlo neprijateljskim ucenjivackim pretnjama ubedi nepovezane privredne subjekte, ajd da pustimo budalu da otvara fabriku , nece se svetiti , a nista nas ne kosta....

Isto vazi za javne parking povrsine, vise se ne isplati da opstina menadzerise to kao svoje vlasnistvo, nego kao licencni objekat , zakupa, gde se povlascenom pojedincu ili privrednom drustvu daje u zakup , da bi bilo postenije uz licitaciju , da koristi povrsinu odredjen broj godina , uz toliku naknadu....Opstina nema onda vlasnistvo koje bi jajare mogle da otimaju , nego ima zakljucene ugovore o pruzanju usluga, a lokalna zajednica ima nesmetano funkcionisanje uz cenu manjeg ili veceg povecanja troskova , manjeg ako je u redu , a veceg ako je korupcija lokala u pitanju...
 

Vlaović: Sajma na tom mestu neće biti, sve u zemlji podređeno Beogradu na vodi​


Beograd 28. jul 2023 09:19


1690532506307.png


Izvor: N1 Beograd

Novinar lista "Danas" Gojko Vlaović izjavio je u Novom danu da je Beogradski sajam postao deo državnog projekta Beograd na vodi, i da je zbog toga i umanjena cena zemljišta.

„Beogradski sajam na mestu na kome se nalazi sada više neće postojati, biće izmešten. Meni se da će biti izmešten na lokaciju u Surčinu na kojoj će biti izgrađen i Nacionaloni stadion, a tu bi trebao da se održi i EXPO sajam. Očito je da je sve u ovoj zemlji podređeno projektu Beograd na vodi. I onda, Sajam više ne može da bude na mestu na kome se sada nalazi, a da nije trebao da se nalazi na tom mestu – on tu ne bi bio ni izgrađen. Tu je izgrađen jer je najpodesnija lokacija za održavanje sajamskih mainifestacija“, ukazuje Vlaović.

Povezane vesti​Nova ekonomija: Država Beogradskom sajmu oduzela zemljište i zgrade


Biznis
26. jul 2023 87


20. jul 2023 18„Šire Beograd na vodi – beton i po neko drvo“: Urbanistkinja o planu za Sajam


Dodaje da će najverovatnije Sajam biti privatizovan, pa je zbog toga verovatno i cena zemljišta umanjena u odnosu na ono koliko zaista vredi.

„Očito da Vlada Srbije želi da preduzme svaki korak kako bi olakšala posao u ovoj tansakciji. Bitno je da se to zemljište prikaže da vredi manje o realne cene, da bude kupljeno za manje novca, i da bude okončano onako kako vladi odgovara. To je jednostavno državni projekat. Odlučeno je da se to preseli i da bude deo projekta Beograd na vodi. To je i razlog zašto je sve to umanjeno“, navodi Vlaović.

Komentarišući smenu ministra Radeta Baste, on je naveo da je u vlasti očigledno doživela njegove poteze kao „prsta u oko“.

„Sve ono što je Vlada pričala, Basta je radio drugačije. I kada govorimo o politici, to je nešto što se ne toleriše. Znamo svi za slučaj binvše ministarke rzudasrtva i energetike Zorane Mihajlović koja je ćčestoi imala izjave totalno durgačije što izjavljuje Vlada. I znamo mkako se cela ta stvar završila. U Vladi Srbije se ne tolleriše drugačjije mišljenje od oinoga kao što mgfa je imao predsednik Vučić, a bivpši minsitar Basta ga je imao“, rekao je Vlaović.
Dodao je da je u SNS to viđeno kao minus za Jedinstvenu Srbiju, kao i za njenu koaliciju sa SPS-om.

N1

„Zakon o planiranju i izgradnji najsramniji zakon iz ekonomske oblasti koji je donesen u našoj zemlji“​

Komentarišući Zakon o planiranju i izgradnji, on je rekao da je to „najsramniji zakon iz ekonomske oblasti koji je donesen u našoj zemlji“.

„Poslanici vladajuće koalicije i minsitar Vesić su pokušali da odbrane neodbranjivo. Odnosno, vi dozvoljavate sada investitorima da imaju situaciju ni da plaćaju to građevinsko zemljište. I sada je sve to gotovo“, istakao je Vlaović.
On je podsetio da je Vesić napadao kritičare ovog zakona i govorio da se zalažu za povratak u socijalizam i komunizam, a u stvari je glavno pitanje bilo da li je ovaj zakon dobar za državu.

„Ne možemo da posmatramo stvari da je sve loše ono što se desilo u prošlosti. Treba da gledamo da li je to dobar za interese države ili ne. Po mom mišljenju za interese države bi najbolje bilo da vlasništvo zemlje bude u rukama države, jer bi investitori plaćali za to, a budžet bi dobijao sredstva na taj način“, zaključio je Vlaović.
 
Gubitaš tranzicije. Tako su svi završili. Tako nas je viziJonar naučio
Nova levica oličena u Zeleno-levom frontu mora da javno osudi (ne)delo Đinđića. On je započeo ovo šta je njegov zemo Vučić doveo do vrhunca. Samo sada nije čas da to rade (protesti u toku, mogući vanredni beogradski izbori) jer će izgubiti simpatije pošto je nad narodom izvršena lobotomija vezano za Đinđića baš isto kao i u vezi njegovog zeme Vučića. Hoću da kažem, ne mogu sada u isto vreme i protiv Vučića i protiv Đinđićevog "nasleđa".
 
Pa stvarno, najbolji deo Beograda, Kaludjericu hoce da legalizuju, a to bas nije u redu da grad nema svoje nelegalni deo za ugradjivanje mafijasa....
Beograd je grad koji raste, a mesto Beogradskog sajma je tesno i kvari izgled velegrada....dakle, kome to smeta moze da otkupi staro sajmiste i na njemu organizuje buvlju pijacu....ako dozvoli agencija za zastitu spomenika kulture....:)
 
bitno je da se radi i gradi. Taj sajam je ionako ruglo
Pregazilo ga vreme. Nije privatizovan,drustveno preduzece gde je direktor sve i svja. Drustveno je preslo u drzavno,nalazi se na obali Save,atraktivna lokacija. Nece se preseljenje desiti do septembra 2027 i pocetka EXPO. Radnici ce biti zbrinuti jer su i oni presli u nadleznost drzave.
 

Back
Top