Država nije za svakoga!

• Začetnik teme Začetnik teme lapsi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Za svaki slucaj, imaj neku ustedjevinu
Makar da plati nekog da joj ucmeka neku životinjku od onih koje će čuvati, jer mora da se ostavi meso, usoljeno i osušeno na suncu naravno, frižidera nema jer nema ni struje, a ne verujem da će baš da kopa trap pa da ga puni ledom, koji je prethodno u nekoj opet iskopanoj rupi prošle zime napunila vodom, pa kad se voda zaledila, prekrila zemljom...Lakše je da ne konzumira proteine životinjskog porekla :D onda joj treba samo povrće i so, i može da fermentiše, ukiseli šta hoće. Ups, a gde se nabavlja so ? :D

Poslednja izmena:
Makar da plati nekog da joj ucmeka neku životinjku od onih koje će čuvati, jer mora da se ostavi meso, usoljeno i osušeno na suncu naravno, frižidera nema jer nema ni struje, a ne verujem da će baš da kopa trap pa da ga puni ledom, koji je prethodno u nekoj opet iskopanoj rupi prošle zime napunila vodom, pa kad se voda zaledila, prekrila zemljom...Lakše je da ne konzumira proteine životinjskoh porekla :D onda joj treba samo povrće i so, i može da fermentiše, ukiseli šta hoće. Ups, a gde se nabavlja so ? :D
Moze i da istopi mast pa da prezervira meso u masti, cula sam da se nekada i tako radilo. U suprotnom, susnica i udri.
So jbg mora da se kupi i to ona krupna, pa moze njome da soli hranu, usoljava meso a i casti zivotinje.

Licno nemam mnogo iskustva sa seoskim zivotom iako sam odrasla na selu jer imanje mojih roditelja je oko pola hektara i uglavnom je to sljivik. Ali baba i deda su ziveli u planinskom selu, nekada su imali i 4 krave i dva vola (i telad naravno), ukupno 12 hektara pasnjaka i njiva za krompir. Nekada su uzgajali i raz i jecam, pa su vremeno odustali od toga.

Pričamo o mogućnosti slobodnog života!
Slobodna mozes biti samo u tvom umu.
Taj zivot van mreze, u prirodi, gde sama obezbedjujes sve neophodno za zivot, je sve samo nije sloboda.

Jer, kao i u drzavi, i u prirodi zavisis od stvari na koje nemas uticaj.
Suša. Poplava. Zima sa snegom i ledom od 3 meseca. Migracije zivotinja na koje nemas uticaj, a koje itekako mogu da imaju uticaj na tebe.
Zatim slucajne povrede a nemogucnost lecenja. Koliko ljudi na selu umre od sepse, jer ne popiju antibiotik na vreme?
Ujed zmije.
I trista drugih stvari.

Zivot van sistema, van drzave (odnosno uz minimalan uticaj drzave) je izuzetno tezak, neizvestan i opasan.

A izromantizovan je kao i sve sto se romantizuje po internetima :D

Moze i da istopi mast pa da prezervira meso u masti, cula sam da se nekada i tako radilo. U suprotnom, susnica i udri.
So jbg mora da se kupi i to ona krupna, pa moze njome da soli hranu, usoljava meso a i casti zivotinje.
To meso je extra, davno dok sam studirala, u domu nije bilo frižidera, pa su mi tako pravili meso za poneti :)) Isprženo , pa zaliveno mašću. Podgrejano je kao da je sad spremljeno, a bez frižidera je moglo sto godina

Slobodna mozes biti samo u tvom umu.
Taj zivot van mreze, u prirodi, gde sama obezbedjujes sve neophodno za zivot, je sve samo nije sloboda.

Jer, kao i u drzavi, i u prirodi zavisis od stvari na koje nemas uticaj.
Suša. Poplava. Zima sa snegom i ledom od 3 meseca. Migracije zivotinja na koje nemas uticaj, a koje itekako mogu da imaju uticaj na tebe.
Zatim slucajne povrede a nemogucnost lecenja. Koliko ljudi na selu umre od sepse, jer ne popiju antibiotik na vreme?
Ujed zmije.
I trista drugih stvari.

Zivot van sistema, van drzave (odnosno uz minimalan uticaj drzave) je izuzetno tezak, neizvestan i opasan.

A izromantizovan je kao i sve sto se romantizuje po internetima :D
Ti nisi nikada čuo za lijekove iz prirode?
Evo jedan primjer. Imala sam jedne godine lišaj na obje ruke. Više od jedne plate sam dala za alergo testove svih vrsta, tečne pudere spravljenje u apoteci, razne meleme i masti. Ništa.
Tog ljeta sam na poziv otišla u jedno selo da posjetim bivšu sugrađanku. Sjedili smo ispred kuće i pijuckali kafu kada je došao djed pomenute. Pridružio nam se. U jednom momentu pita me šta mi je rukama. Kaćem da su mi rekli da je nekakva alergija u pitanju i preporučili da odem u Novi Sad, jer tamo imaju mnogo više testova na alergije.
Djed se nasmijao i kaže: Kakva alergija dijete, to je lišaj. Sada ću ja tebi da donesem nešto s čime sam koze mazao kada su imale lišaj. Donese petrolej i namaže mi obe ruke. Nasuo mi u malu flašicu još petroleja i na putu do kuće lišaj se povukao. Prevencije radi namazala još 2x i nikada se više to nije pojavilo.
Inače, kod djeda dolaze i kada ih zmija ugrize, kada su bolesni i on iz prirode ima lijek za mnoge stvari.

Ti nisi nikada čuo za lijekove iz prirode?
Evo jedan primjer. Imala sam jedne godine lišaj na obje ruke. Više od jedne plate sam dala za alergo testove svih vrsta, tečne pudere spravljenje u apoteci, razne meleme i masti. Ništa.
Tog ljeta sam na poziv otišla u jedno selo da posjetim bivšu sugrađanku. Sjedili smo ispred kuće i pijuckali kafu kada je došao djed pomenute. Pridružio nam se. U jednom momentu pita me šta mi je rukama. Kaćem da su mi rekli da je nekakva alergija u pitanju i preporučili da odem u Novi Sad, jer tamo imaju mnogo više testova na alergije.
Djed se nasmijao i kaže: Kakva alergija dijete, to je lišaj. Sada ću ja tebi da donesem nešto s čime sam koze mazao kada su imale lišaj. Donese petrolej i namaže mi obe ruke. Nasuo mi u malu flašicu još petroleja i na putu do kuće lišaj se povukao. Prevencije radi namazala još 2x i nikada se više to nije pojavilo.
Inače, kod djeda dolaze i kada ih zmija ugrize, kada su bolesni i on iz prirode ima lijek za mnoge stvari.

Jel ima lek ako se posečeš na zarđalu žicu?
Ako te zaveje sneg i ne otopi se mesec dana, a ti ostanes bez hrane, a nemas komunikaciju - sta ces da radis?
Jednom sam se zadesio u selu Komadine (granica Srb i CG) i zavejao nas je toliki sneg da je nas 4 odrasla muskarca (svi u top formi) kopalo prolaz od kuće do štale punih 5 sati.
Sutradan je taj prolaz bio ponovo zavejan, pa opet iz pocetka.

Ne potcenjuj težinu života na selu.

Ako te zaveje sneg i ne otopi se mesec dana, a ti ostanes bez hrane, a nemas komunikaciju - sta ces da radis?
Jednom sam se zadesio u selu Komadine (granica Srb i CG) i zavejao nas je toliki sneg da je nas 4 odrasla muskarca (svi u top formi) kopalo prolaz od kuće do štale punih 5 sati.

Ima. Babe su topile svinjsku mast i parile ranu. Niko nije dobio sepsu.
Za zimu se uvijek spremalo ,,odmah s proljeća,,! Prvo ogrev, zatim ljeti sušenje voća, povrća. Onda zimnica, prase, brašno...
Komunikacija? Hoćeš reći da te familija i prijatelji redovno zivkaju? Malo sutra!
Uvijek se put ,,prtio,,! Čak se to pretvaralo u zabavu. Samo tebi je to horor.
Put od kuće do štale se osim razgrtanja snijega posipao pepelom iz peći i pijeskom iz potoka.

Sva sreća pa od otrovnica imamo samo poskoke i šarke, to se isto ''suvim biljem'' leči, leti je mnogo lakše :) i Škorpijice su male, beznačajne. Zimi , hoće vukovi da siđu na fast food, a nešto su nam i medvedi podivljali. I tetanus će travkicama isto.

Ima. Babe su topile svinjsku mast i parile ranu. Niko nije dobio sepsu.
Zaista na ovo nemam komentar.
Svinjskom mašću protiv sepse?
Vječnaja pamjat.
Za zimu se uvijek spremalo ,,odmah s proljeća,,! Prvo ogrev, zatim ljeti sušenje voća, povrća.
Sta ako nemas sta da spremis, ako ti susa desetkuje letinu?
Onda zimnica, prase, brašno...
Kakvo prase, cime da ga hranis kada ubije susa, ako nemas gotov kesh?
Odakle brasno? Treba kesh za to.
Komunikacija? Hoćeš reći da te familija i prijatelji redovno zivkaju? Malo sutra!
Komunikacija je da ti zoves ako si u nevolji.
Uvijek se put ,,prtio,,! Čak se to pretvaralo u zabavu. Samo tebi je to horor.
Da li si nekada prtila put kroz nanos od 2 metra snega?
Put od kuće do štale se osim razgrtanja snijega posipao pepelom iz peći i pijeskom iz potoka.
Pomaze za mali sneg, koji mozes cizmom da ugazis.
Ne pricam o tome.

Zaista na ovo nemam komentar.
Svinjskom mašću protiv sepse?
Vječnaja pamjat.

Sta ako nemas sta da spremis, ako ti susa desetkuje letinu?

Kakvo prase, cime da ga hranis kada ubije susa, ako nemas gotov kesh?
Odakle brasno? Treba kesh za to.

Komunikacija je da ti zoves ako si u nevolji.

Da li si nekada prtila put kroz nanos od 2 metra snega?

Pomaze za mali sneg, koji mozes cizmom da ugazis.
Ne pricam o tome.
Nemaš ti pojma!

Back