Quantcast

Država dala "Rauhu" dva miliona evra za 30 zaposlenih, 11 godina imaće besplatne radnike

Commie

Legenda
Poruka
66.969
pa ne postoji slobdno trziste. recimo hoces da pravis struju ne mozes ne da eps, obnovljivu energiju mogu samo brat od lezbace i prijatelji da prave. I tako milion drugih primera. Kad su odredjeni ljudi privilegovaniji od drugih tu nema slobodnog trzista.
partija kao i u komunzimu se pita za sve. ****** danas nema vise puno teritorije na prodaju pa partija mora da prodaje jeftinu radnu snagu strancima.
Polako uspori , rasprodace se i EPS ... sta se stresiras toliko .

Dal izvlacile SnSovci ili stranci pare iz tog resursa ... nama je isto pa isto ... para nece biti a sve ce rasprodati .. mozes ti vec sada sebi da izgradis malu HE ako se toliko brines o struji ...
Samo kada sve rasprodaju ti ces prvi traziti da se vrate crveni :mazipsa:
 

pivosok

Elita
Poruka
23.717
Polako uspori , rasprodace se i EPS ... sta se stresiras toliko .

Dal izvlacile SnSovci ili stranci pare iz tog resursa ... nama je isto pa isto ... para nece biti a sve ce rasprodati .. mozes ti vec sada sebi da izgradis malu HE ako se toliko brines o struji ...
Samo kada sve rasprodaju ti ces prvi traziti da se vrate crveni :mazipsa:
pa meni je potpuno nebitno da li vucic drzi eps ili lord karington. tacnije bilo bi bolje da lord drzi.
 

Commie

Legenda
Poruka
66.969
Pa i ti isto vrednuješ stvari drugačije, a ne isto.

Recimo ako ti voliš palačinke 5 puta više od gledanja Pantele Brnabić na TV,

onda ako ti neko kaže da se varaš, i da ih ti podjednako voliš, taj čovek je protivnik slobodnog tržišta.
Mi smo dobili umesto minimalne države, minimalne slobode, ali još uvek imaš slobodu kakvu takvu.
Pošto je na delu burazerski kapitalizam , domaći teško opstaju koji nisu pri vlasti a strancima se namešta gotovo sve dobro i po smešnioj ceni a često ide i besplatno ...
Zanimljivo je kada neko kaže da je ovde socijalizam a za socijalna pitanja Srbija ne izdvaja čak ni minimum.
 

a bre Milun

Elita
Poruka
19.028
Država dala "Rauhu" dva miliona evra za 30 zaposlenih, 11 godina imaće besplatne radnike
Država je nedavno odobrila 2,2 miliona evra subvencija za proširenje fabrike sokova Rauh u Koceljevi, a investitor ima obavezu da do 2021. zaposli svega 30 ljudi, što bi mogla biti najveća subvencija po zaposlenom do sada.

https://www.021.rs/story/Info/Srbij...slenih-11-godina-imace-besplatne-radnike.html

sok_jabuka_pxb.jpg

Kako piše "Danas", oko Nove godine država je odobrila dve subvencije, 6,4 miliona evra finskoj kompaniji PKC vajring sistems za proširenje kapaciteta fabrike za kablove u Smedereva i 2,2 miliona evra za proširenje fabrike sokova Rauh u Koceljevi.

U prvom slučaju ukupna investicija iznosiće 20 miliona evra, a do 2023. kompanija treba da zaposli 1.200 ljudi.

U drugom slučaju vrednost investicije je nešto veća od 10 miliona evra i investitor ima obavezu da do 2021. godine zaposli svega 30 ljudi. To bi mogla biti i najveća subvencija po zaposlenom do sada, jer će država platiti oko 73.000 evra po zaposlenom u ovom nerazvijenom voćarskom kraju između Valjeva i Šapca. Rauh će praktično 11 godina imati besplatne radnike.
Obaveza investitora, austrijskog proizvođača sokova koji je 2006. kupio u privatizaciji Voćar iz Koceljeve, jeste da zaposlenima u naredne dve godine isplati 406.431 evra za plate, što je prosečna mesečna plata od 564 evra, mada iz ugovora nije jasno da li se radi o neto ili bruto zaradi, piše list.

Investitor ima ugovornu obavezu da isplaćuje zaradu najmanje 20 odsto veću od minimalca i da pet godina od završetka investicije ne smanjuje ukupan broj zaposlenih ispod 248 koliko planiraju da ih imaju nakon investicije. Država će sredstva isplatiti u tri tranše u naredne tri godine, a 55 odsto u 2022. godini nakon što investitor dostavi dokaze o investiciji i da je zaposlio 30 radnika.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Milorad Filipović smatra da je podsticaj od 2,2 miliona evra previše za zapošljavanje 30 ljudi.

"Čini mi se da je to van svih kriterijuma i standarda. Nema ekonomske logike za toliku subvenciju, jer za 2,2 miliona evra država je mogla da napravi neku fabriku i zaposli 50 do 100 radnika. U Koceljevi je bilo nekoliko propalih fabrika, pa su mogli da ulože u podizanje neke od njih. Inače, nema ozbiljnijeg napretka i održivog razvoja bez maksimalnog angažovanja domaće pameti i domaćeg preduzetništva", ocenjuje Filipović.

Ljubodrag Savić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, ima nešto drugačije mišljenje.

Uredba o privlačenju investicija ima dva parametra, jedan je da država pokriva do 25 odsto investicije u devastiranim područjima i drugi je subvencija po radnom mestu, pa onda to kombinuju. Investicija u proizvodnju sokova je bolja od subvencionisanja motanja kablova. Treba ceniti i uticaj investicije na razvoj područja. Ako je novac samo da se zaposli tih 30 ljudi, a da se voće za sokove uvozi to je loše, ali ako je država preporučila da fabrika otkupljuje voće iz tog kraja, ako to pruži stabilnost i izvesnost voćarima da ulože u zasade i ako im daju neku garantovanu cenu, onda to ne mora biti tako loša subvencija. Nije to baš isto kao kad je jedini efekat to što se isplaćuje plata zaposlenima", smatra Savić.

"Sloga": Šta je prava namera?

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" smatraju da je "subvencionisanje takozvanih stranih investicija dostiglo vrhunac iracionalnosti zbog čega je potrebno otvoriti javnu raspravu i promeniti model za privlačenje stranih investicija".

"Odluka vlasti da se poznatom proizvođaču sokova iz državne kase daje subvencija od 73.000 evra po svakom zaposlenom otvara sumnju u korupciju ili, što je još opasnije, u nedovoljnu sposobnost vlasti za rasuđivanje. Predlažemo da se hitno u javnosti otvori javna rasprava o isplativosti takvih subvencija i njihovoj transparentnosti, posebno što je nedavno i Svetska banka u svojoj agendi za rast srpske privrede konstatovala da se produktivnost smanjuje", navode u ovom sindikatu.

Ocenjuju da će, ukoliko se ovako nastavi, "Srbija nakaradnim investicijama i novim zaduživanjima upasti u totalno dužničko ropstvo, čije kredite neće imati ko da vraća, budući da je u toku sve veći ekonomski egzodus."
Autor: Danas, 021.rs
https://www.021.rs/story/Info/Srbij...slenih-11-godina-imace-besplatne-radnike.html

Narod nam beži u inostranstvo a stranim investitorima se daje subvencija od 73000 eura po jednom zaposlenom. Ima li tu pameti? Da li te subvencija uopšte neko kontroliše? Da li se neko dobro ugradio u ovaj iznos? Deli se i šakom i kapom kao da smo Švajcarska dok dobar deo stanovništva nema sredstava za osnovne životne potrebe.


ne razumem sta tu nije jasno ? Pa moj komsija morao da plati 5000 evra "coveku" u opstini da mu zaposli sina kao vozaca.
ako oces da radis mora da platis.............LIBERALNI KAPITALIZAM.
Nekad si radio da ti gazda da pare a sad radis da das pare gazdi................logicno bre.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.