Država će davati subvencije za ugradnju plina u vozila

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
236.855
Država planira da da subvencije za ugradnju plina u vozila, rekao je u intervjuu za "Telegraf" ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

1595946711660.png

U pitanju je jedna od mera kojom država pokušava da smanji zagađenje, kaže Trivan. Trenutno se daju subvencije za električna i hibridna vozila.

"Lično sam fan vozila na vodonični pogon ali tek dolaze na red. Razmišljali smo koja bi svota za Srbiju bila optimalna kada je reč za pojedinačne subvencije, pošli smo od 5.000 evra. To je iznos subvencija za električne automobile, 3.500 evra za automobile koji su tzv. plag in, i oni mogu da se dopunjavaju. Za obične hirbride je 2.500, i 250 evra je za električne motocikle i skutere. Do sada smo primili 80 zahteva, od tog broja izradili smo 16 rešenja, od čega je jedan sporazum potpisan i isplaćen", navodi Trivan za "Telegraf".

Dodaje da će korona značajno usporiti planove, ali imaju u vidu nove mere.

"Sada razmišljamo o tome da sledeće godine finansiramo ugradnju uređaja na gas. Za to postoji i volja i potreba. Trenutno na tržištu, cene ugradnje uređaja za plin kreću se od 300, 800 pa i do 1.000 evra po automobilu, a to bi bila bespovratna subvencija, u celosti. Bio bi to pun pogodak jer onda nije bitno koja vam je starost automobila. Obuhvatili bismo više automobila u gradu nego što to činimo trenutnom subvencijom za električna i hibridina vozila. Interesovalo bi se više građana, bilo bi dostupnije", smatra ministar zadužen za zaštitu životne sredine.

Dodaje da euro 3 i euro 4 motori moraju biti zabranjeni kada je u pitanju uvoz.

"Mora da bude razjašnjeno da nikom u Srbiji ko poseduje euro 3 neće biti zabranjeno da ga vozi. Dakle, građani koji ih poseduju su potpuno bezbedni, samo što će sledeće godine na tehničkom pregledu izduvni gasovi biti eliminušći faktor za puštanje u promet takvih automobila. Možete da vozite i automobil sa euro 3 motorom, ali izduvni gasovi moraju da budu u granicama koje su zakonski predviđene. Da li će najlošiji moći da budu na ulici? Što se mene tiče neće", kaže Trivan za "Telegraf"

Dodaje da je taj otpad od automobila koji nam Zapadna Evropa konstantno uvaljuje katastrofa.

"To smeće od automobila koje zagađuje životnu sredinu prodaju nam po određenim cenama, takvih se godišnje uveze od 150.000 do 200.000 u Srbiju. Mi uvozimo to smeće, platimo za kola stara 10, 15 godina, vozimo ih određeno vreme. Posle nekoliko godina nisu za vožnju i postaju otpad. Srbija u ovom trenutku nema kapacitete za odlaganje tog otpadnog dela, što znači da mora da ga izveze u Austriju, Nemačku i dalje, da se zbrine. Tako nas obrlate tri puta", kaže Trivan.
https://www.021.rs/story/Info/Bizni...x8In0RyYBsdmLE1F_xXhJB8W1i3UA_HAPka1UJOYov9G8

Sviđa mi se ovo, ali me čudi kako ne pominju metan koji je još čistije gorivo. Nije loše ni kao stimulacija ljudi da za promenu ne uvoze dizele, jer su benzinci najčešće manje prešli i zato u proseku tehnički ispravniji, a samim tim i bezbedniji.

O da kako da ne poverujem u ovo sto piskaraju.
To je samo zarad smirenja sirokih narodnih masa koja je na kriticnom nivou sto se pokazalo i nedavno kad je baja hteo da lupi policijski cas koji niko u svetu nije uveo.
Pa oni da hoce nesto ne bi dizali ovo gorivo opet na poznatu nam cenu od 160 dinara sto ce uskoro i da bude jer smo stoka koja cuti.

Subvencije dobijaju tajkuni i lopovi pri vlasti. U srbiji još niko nije video žute banke od subvencija.

Šta je subvencija ukratko na srpski način? Ti odeš u servis i ugradiš plin, odradiš atest i onda svu dokumentaciju predaš određenom ministsrstvu ili opštini a oni ti posle izvesnog vremena uplate deo novca.

Niko nikada nije video taj novac sem tajkuna i lopova bliskih vlasti.

Svi ti pristupni fondovi se samo kradu i pelješe od ljudi bliskih vlasti.

Back