"druže"

svakodnevnica

Aktivan član
Poruka
1.660
Jel te šta mislite kad vas oslovi neko sa druže, ...znači one situacije "važi druže", "ok druže", "dogovoreno druže"....
Ono, imam utisak da vas time osoba drži na distanci i da je među vama formalno prijateljstvo i to je to ... Šta vi mislite ?

Jel te šta mislite kad vas oslovi neko sa druže, ...znači one situacije "važi druže", "ok druže", "dogovoreno druže"....
Ono, imam utisak da vas time osoba drži na distanci i da je među vama formalno prijateljstvo i to je to ... Šta vi mislite ?

Nemam utisak ,, distance ,, na izjavu ,, Ok druže ! ,, Baš suprotno . Drug je u pravom smislu riječi netko tko je ; prijatelj.

Neke osobe iz prošlosti su me oslovljavale tako, ja sam mislio da pokušavaju na indirektan način da me vredjaju ili zezaju, pokušavajući da mi stave do znanja "Ti nemaš nijednog druga ili drugaricu a hoceš sa njom da budeš drug, još pokušavaš da isteruješ i da dokazuješ neku pravdu jer ona neće " Barem sam ja tako tih par poruka bio shvatio

Ne treba to ni vezivati sa tim vremenima.Vec ako vam ja neki prijatelj blizak i dobar sigurno ga treba oslovljavati sa "Druze".Kod nas rec prijatej ima dvojako znacenje.Prijatelj kao drug i prijatelj od strane zenine rodbine.Druze,pa jos ako je iskreno znaci mnogo u danasnje vreme.Veliko postovanje.

Mi koji se oslovljavamo između sebe sa "druže" smo više od prijatelja-nekovrsni saveznici i u ovim vremenima!
"Druže moj" ne možeš danas reči baš svakom prijatelju-samo slićnomislećem po mnogim pitanjima,naročito
političkim!

Bas sam razmisljao o tome, mozda je to u neku ruku i ostalo od vremena kada smo bili drugovi i drugarice, a ako nije, ne smatram da je uvredljivo.
Ja to kazem nekom sa kime nisam blizak, nije toliko formalno da bude "vi", ali ne znamo se dovoljno dobro za "ti", jednostavno neutralan termin.

jeste distanca ako je osoba suprotnog pola, ti ocekujes nesto vise, ona to oseca i pokusava da te odvrati na fin nacin, ti si mi drug, ali nista vise od toga

ako je osoba istog pola, moze da predsatavlja izrazavanje bliskosti, ti si mi drug, a ne samo poznanik

ja sam na to uvek gledao kao na zaostavstinu komunizma,tad su svi bili "drugovi"

Iskazivanje jeftine, lažne bliskosti i afekta. Naravno, ovisno o dobi govornika, stariji imaju drugačiju koncepciju reči. I o tonalitetu iskorišćenom u vokalizaciji reči. Kao i o tome kakav je generalno vaš odnos sa govornikom.
Znao sam jednog lika, ljigav koliko je težak. Svaki put bi me dočekao sa 'druže', osetio bih se kao da se rukujem sa hobotnicom. Ostao mi je nešto dužan. Još u ranijem periodu. No što bi dug postajao veći, vremenom i aktivnošću, to bi ono 'druže' postajalo reckastije. Toksičnije. To je onaj tip čoveka koji ne oprašta kada uradiš nešto dobro za njega.
No, dug opstaje. Mora doći na naplatu, eventualno.

posle komunizma, titoizma,, svi su bili u fazonu brate, sestro ,sine.. valjda kao odraz srpstva roda vere itd,
culo se i buraz, ortak, prijatelj, kolega, matori, kuco itd.
ali od pre nesto godina "druze" se pojavilo masovno niotkuda,
prvobitno posumnjao sam na povampireni komunizam vraca na siroka vrata?!
onda osecaj da su ti likovi nekakvi panduri koji se tako oslovljavaju u sluzbi obicno, udbasi neki koji te upozoravaju,
potom da je doslo neko doba drugarstva i socijalne regresije ka kocka kocka kockici i carstvu drugarstva, koje je mene zaobislo.
dok trenutno mislim da je u pitanju fazon za drug - drug (engleski), lik, lerdi ti nudi ti zargonski kombincije za drogu. ili aludira da si naduvan.

sutra cu razmisliti o etimoloskoj mogucnosti implikacije ruza, o redu ruzinog krsta
ili dr uze, kao doktor za vezivanje uzetom, kanapom... vez terapija,
vezivanje je svakako u uzoj konkurenciji.

Klasican zargon rasproatranjen u ovim vremenima na nivou dobre stare psovke ...Ne znaci nista spec. uglavnom se koristi kad si se sa nekim slozio oko makar jedne potpuno nebitne stvari u zivotu :lol:

Iskazivanje jeftine, lažne bliskosti i afekta. Naravno, ovisno o dobi govornika, stariji imaju drugačiju koncepciju reči. I o tonalitetu iskorišćenom u vokalizaciji reči. Kao i o tome kakav je generalno vaš odnos sa govornikom.
Znao sam jednog lika, ljigav koliko je težak. Svaki put bi me dočekao sa 'druže', osetio bih se kao da se rukujem sa hobotnicom. Ostao mi je nešto dužan. Još u ranijem periodu. No što bi dug postajao veći, vremenom i aktivnošću, to bi ono 'druže' postajalo reckastije. Toksičnije. To je onaj tip čoveka koji ne oprašta kada uradiš nešto dobro za njega.
No, dug opstaje. Mora doći na naplatu, eventualno.

bas tako prave se da su ti blizi da bi te nesto izradili. to su oni koje si upoznao juce a danas te vec zovu *druze*

sto se tice prijatelja nije bitno kako mi se obracaju , druze , brate ili imenom

- - - - - - - - - -

naravno da izrazava distancu jer ti prvo ne zna ime, a drugo taj i sve ostale oslovljava sa druze, brate, sefe itd.

obracam se sa * sefe * onima kojima ne znam ime , a nije mi ni bitno , prolazni likovi.

konobarima takodje.

Back