Društvo sa jahte: Kako se kuje kosovska politika

Cosmopolite

Zaslužan član
Poruka
105.705
Društvo sa jahte: Kako se kuje kosovska politika
oktobar 3, 2019
190930-2-1024x480.png


Nova fotografija do koje je došao KRIK prikazuje tajni susret poznatog kosovskog biznismena i lobiste Bedžeta Pacolija i uticajnog čoveka srpskog podzemlja Milana Radoičića, osumnjičenog za učešće u ubistvu Olivera Ivanovića. Kako je novinarima objasnio izvor koji je dostavio fotografiju, sastanak na jahti dogodio se u leto 2017. godine, a Pacoli je ubrzo nakon toga napravio iznenađujući preokret – napustio je dotadašnje političke partnere, pridružio se koaliciji Ramuša Haradinaja i postao ministar spoljnih poslova.
Pišu: Bojana Pavlović, Stevan Dojčinović
Na luksuznoj jahti usidrenoj u luci nadomak Starog grada u Budvi odigrao se tajni sastanak. Trojica muškaraca razgovarala su uz večeru na krmi broda opremljenog nameštajem od bele kože, pokazuje fotografija do koje su došli novinari KRIK-a.
U njihovom društvu bile su i dve nepoznate ženske osobe, ali su novinari prepoznali muškarce – i oni nisu ekipa za koju se očekuje da sedi zajedno.
U beloj košulji, u sredini stola, sedi Bedžet Pacoli, najimućniji čovek na Kosovu i najpoznatiji lobista za kosovsku nezavisnost. Sa njim sedi Goran Rakić koji je u to vreme izabran za predsednika Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu. Treći muškarac, nagnut nad tanjirom, je ozloglašeni srpski biznismen Milan Radoičić, koga često nazivaju „gospodarom severa Kosova“. Danas je ovaj čovek na Kosovu osumnjičen za učešće u ubistvu političara Olivera Ivanovića.
Sleva nadesno Rakić, Pacoli i Radoičić (foto:krik.rs)
Izvor koji je novinarima KRIK/OCCRP dostavio fotografiju rekao je da ona nastala u leto 2017. U to vreme na Kosovu je bilo napeta situacija. Tek što su bili okončani parlamentarni izbori i nijedna partija nije ostvarila većinu potrebnu za sastav vlade. Usledili su teški pregovori.
Kako je izvor novinarima rekao, fotografija je zabeležila sastanak koji se pokazao ključnim za razrešenje ovog političkog problema. Tu tvrdnju, međutim, nije bilo moguće potvrditi, jer niko učesnika sastanka nije pristao da govori za KRIK.
Ali ono što je sigurno je da je Pacoli, ubrzo nakon ovog susreta, a pred istek roka za sastavljanje vlade, napravio neočekivani preokret. Ostavio je svoje dotadašnje političke saveznike i pridružio se PAN koaliciji, poznatoj i kao „ratno krilo“ – činili su je bivše vođe OVK. Ovo je omogućilo Ramušu Haradinaju, koji je u Srbiji osumnjičen za ratne zločine, da sastavi vladu.
Pacoli je dobio mesto ministra spoljnih poslova, a članovi Srpske liste tri ministarstva.
„Haradinaj nije imao dovoljno glasova čak ni sa Srpskom listom. Pacoli je spasio stvar. Njegov potez bio je iznenađenje jer je tokom izborne kampanje optužio članove te koalicije da su mu pretili“, kaže za KRIK Agron Demi, politički analitičar prištinskog Instituta za napredne studije GAP.
Lobista za nezavisnost
Pacoli je čuven i van Kosova. Ovaj švajcarski državljanin kosovskog porekla poseduje imovinu vrednu oko 900 miliona evra, kako prenose mediji. Pre nego što je ušao u politiku 2006. godine, Pacoli je stekao ime kao građevinski magnat i jedan od najistaknutijih lobista za priznavanje nezavisnosti Kosova.
Krajem devedesetih, bio je umešan u jedan od najvećih korupcionaških skandala u Rusiji. Njegova švajcarska građevinska kompanija „Mabeteks“ dobila je unosne poslove obnove Kremlja. Nakon što je posao završen, tužilaštvo je pokrenulo istragu sumnjajući da je Pacoli podmićivao visoke ruske zvaničnike, uključujući predsednika Borisa Jeljcina i njegove dve ćerke.
Pacolijevi problemi sa nadležnima bili su kratkog veka. Tužilac Jurij Skuratov koji je vodio istragu protiv njega otpušten je nakon što se u javnosti pojavio snimak iz hotelske sobe na kom se on navodno vidi u seksualnom odnosu sa dve prostitutke. Tadašnji direktor ruske tajne službe FSB, Vladimir Putin javno je potvrdio da je muškarac na snimku zaista Skuratov. Putin je kasnije postao predsednik Rusije.
Bedžet Pacoli (foto: behgjetpacolli.com)
Slučaj je prešao u ruke drugog tužioca koji ga je zatvorio zbog nedostatka dokaza. Paralelna istraga o Pacoliju koja se u Švarcajskoj vodila za primanje mita i pranje novca, takođe je obustavljena.
U to vreme Pacoli je već bio važan lobista za kosovsku nezavisnost. Osnovao je lobističku kompaniju „Alijansa za novo Kosovo“ koja se nakon nekoliko godina razvila u političku stranku. Bio je izabran za predsednika Kosova 2011, ali se tu zadržao samo mesec dana, pošto je sud poništio izbore.
Pre leta 2017, Pacoli i njegova stranka bili su deo koalicije koju je predvodio prethodni premijer Isa Mustafa. Pacoli je tada odbijao svaku saradnju sa suprostavljenom koalicijom PAN, opisujući tako nešto kao „gotovo nemoguće“. Ali izgleda da se posle sastanka sa Rakićem, formalnim predsednikom Srpske liste i Radoičićem, predomislio.
Srpska lista bila je deo Mustafine vlade, ali nije bilo očekivano da će podržati koaliciju „ratnog krila“ čiji je kandidat za premijera bio Ramuš Haradinaj – u Srbiji okarakterisan kao ratni zločinac. Predstavnici Srba, kao i Pacoli, ipak su podržali Haradinaja i vlada je sastavljena.
„Interesi Kosova su iznad partijskijh“, objasnio je tada Pacoli. „Razgovarao sam sa svojim međunarodnim prijateljima, najvažnijim prijateljima Kosova, kao i sa građanima i doneo pravu odluku. Nije bilo alternative.“
Što se tiče Srpske liste, tri meseca pošto je postao premijer, Haradinaj je jasno stavio do znanja koliki je Radoičićev uticaj među Srbima na Kosovu.
„Razgovaram sa svima, sa Milanom Radoičićem. On je neki sa severa koji se pita za sve“, rekao je Haradinaj gostujući u emisiji „Slobodno srpski“.

Ceo tekst > https://www.krik.rs/drustvo-sa-jahte-kako-se-kuje-kosovska-politika/
 
Пусти ти сад њега боте и његов џендер него дај ти коментар на тему.
Puno je muslimana,kriminalaca,komunista,ološa,pedera u Srbiji,dok se to malo ne proredi i pročisti ovoj zemlji nema napretka
Lično bih prvo počistio kuću cveća pa onda Dedinje....
 
Puno je muslimana,kriminalaca,komunista,ološa,pedera u Srbiji,dok se to malo ne proredi i pročisti ovoj zemlji nema napretka
Lično bih prvo počistio kuću cveća pa onda Dedinje....
[/QUOTE]
nisu muslimani problem...nema večih političkih srba od goranaca...i muslimani su ostavljali u srpskim uniformama kosti na košarama...problem su bošnjačka i albanska muslimanska braća,ISIL,nusra i sve one organizacije koje podržava SAD zbog svojih krakotrajnih interesa...niu problem ni komunisti...ne mogu se sjetiti da takvi podržavaju razvrat i homoseksualnost ni NATO...problem su djeca komunista liberali autošovinisti koji su marksa zamjenili za novčanicu s likom washingtona i linkolna...a kuća cvijeća???....nju treba iseliti i stanara smjestiti na beogradsko groblje ili u dolinu heroja da bude pomješan sa jadnom sirotinjom koja mu je omogućila da puši kubanske cigare i šeće pudlice po brionima ili tamo gdje mu potomci odrede.
 
Puno je muslimana,kriminalaca,komunista,ološa,pedera u Srbiji,dok se to malo ne proredi i pročisti ovoj zemlji nema napretka
Lično bih prvo počistio kuću cveća pa onda Dedinje....

Зађи мало по народу, било Кнез или Блокови, било тржница у Блацу, и предложи им то, нећеш се лепо провести!
Хроми управник логора Броз Јосип, је омиљен међу Србима, и одмах ће ти рећи "како су ЛЕПО живели"!?
Исто ће рећи и свиње пред свикољ, "ал смо лепо гроктали" ал кога брига!
 
Охрабрује се хаос: Албанци су савршене демократе, а Срби за „посматрање“
Tanjug / Филип Краинчанић 04.10.2019 Пише Бранкица Ристић

Мисија ОЕБС-а на Косову неће имати посматраче на ванредним парламентарним изборима на Косову и Метохији који се одржавају у недељу 6. октобра, јер је тако захтевала централна изборна комисија Косова (ЦИК).
„Улога мисије ОЕБС-а на Косову није да посматра изборе, већ да пружи техничке савете и помоћ“, објаснили су у ОЕБС-у.
Да ли је Косово досегло такав ниво демократије којом би се поносиле и најразвијеније државе, па ОЕБС не мора да надгледа изборе?
Др Дејан Вук Станковић, политички аналитичар, за Спутњик каже да је ово неодговоран потез мисије ОЕБС-а, зато што је Косово далеко од друштва у коме важе демократска правила игре.


Посматрачи више него потребни

„Проблем је што је Косово можда једина територија за коју се са сигурношћу може рећи да су посматрачи ОЕБС-а више него потребни. И не само посматрачи ове мисије, већ и многих демократских држава. Косово и кампања која се тамо води, као и њихова политичка елита која је махом састављена од припадника бивше терористичке ОВК, не представљају неку узорну демократију. Због тога ми се чини да је ово индиректна подршка нерегуларности, која ће сада бити свакако већа него да се избори одржавају под неким степеном супервизије ОЕБС-а“, сматра наш саговорник.
Чињеницу да је ОЕБС најавио да ће само у четири српске општине на северу Косова распоредити око 200 својих чланова који ће бити присутни на свим бирачким местима, Станковић тумачи како неко хоће да поручи да на остатку Косова влада „вековна демократија“, а да је само на северу нешто спорно.

„Дакле, то је унапред пристрасно сумњичење српске стране за могуће политичке малверзације, али то није толико ни неочекивано, јер су све међународне мисије од 1999. па наовамо долазиле са ’најбољим намерама‘ и великим предрасудама. Са најбољим намерама да направе пристојно демократско друштво и са предрасудама према Србима као нацији која тако нешто опструира“, додаје др Станковић.


Охрабрење политичког хаоса

Наш саговорник верује да ће без ОЕБС-а избори на Косову бити све само не регуларни, што он тумачи као неку врсту охрабрења хаоса на Косову.
ОЕБС је најавио да ће „пружати савете на лицу места општинским изборним комисијама и бирачким одборима“, као и да ће бити на вези са централном изборном комисијом током изборног процеса.
„ОЕБС ће на бирачким местима бити присутан током целог изборног дана, укључујући и период током бројања гласова и других поступака који се спроводе на бирачким местима након гласања и имаће посматрачку улогу на предстојећим изборима на Косову и Метохији, речено је у Канцеларији мисије ОЕБС-а у Приштини.
 
Албанци у Њујорку позивају на протест против премијере филма Бориса Малагурског
Уступљено СпутњикуВести 21:15 03.10.2019
Група „Албански корени“ позвала је преко Фејсбука на протест против премијере филма Бориса Малагурског „Тежина ланаца 3“ у Њујорку.
„Стоп српској пропагандној машини“, написано је на страници „Албански корени“ на Фејсбуку. Протест је заказан само сат времена пре премијере филма испред „СВА Театра“.

1120959881.jpg

© Sputnik / Илустрација
Позив групе „Албански корени“ против премијере филма „Тежина ланаца 3“ на страници те групе на Фејсбуку

Борис Малагурски је за Спутњик изјавио да тај позив значи да су албански екстремисти признали да је он претња за њихов пројекат лажне државе Косово.
„Ово је јасан покушај застрашивања и провоцирања, са циљем да спрече пројекцију мог филма. Мене су описали као противника косовске независности и бораца ОВК. После забране уласка на Косово од стране бившег премијера Рамуша Харадинаја, албански екстремисти су поново признали да сам претња за њихов пројекат лажне државе Косово, овог пута у Њујорку. Позивам све Србе и поштене Американце да дођу на премијеру ’Тежине ланаца 3‘ у Њујорку, али и у осталим градовима широм Северне Америке, да албанским екстремистима заједно покажемо да их се не плашимо, да не могу да угуше истину, да ће свет сазнати шта се дешава на нашим просторима и да ће правда кад-тад победити“, прокоментарисао је Малагурски за Спутњик.
 

Back
Top