Društvena stigma i seksualnost

Urwald

Aktivan član
Poruka
1.550
Seksualnost je složena i osetljiva tema koja se tiče svakog pojedinca. Međutim, društvo često postavlja norme, očekivanja i predrasude koje mogu rezultirati društvenom stigmom povezanom s seksualnošću. Društvena stigma se odnosi na negativne etikete, predrasude i diskriminacije s kojima se pojedinci suočavaju zbog svoje seksualnosti, bilo da se radi o seksualnoj orijentaciji, rodnim identitetima ili drugim aspektima seksualnosti.
Društvena stigma može imati ozbiljne posljedice na emocionalno i psihološko blagostanje pojedinaca. Ona može stvoriti osećaj srama, krivice, manje vrednosti i izolacije. Osobe koje su suočene s društvenom stigmom zbog svoje seksualnosti često se suočavaju s preprekama u obrazovanju, zapošljavanju, zdravstvenoj zaštitii i pristupu drugim osnovnim ljudskim pravima. Stigma pored toga može imati negativan uticaj na seksualno zdravlje/ponašanje, a takođe može sputavati pojedince da otvoreno komuniciraju o svojim seksualnim potrebama, željama i brigama.

Kao što naslov kaže tema ove diskusije je društvena stigma i seksualnost. Pod ovo spadaju:
Uticaj/posledice stigme na pojednice i društvo u celini
Primeri stigme koji se povezuju sa seksualnošću
Načini na koje se može raditi na prevazilaženju predrasuda
Informisanje/edukacija - stvaranje sigurnijeg i podržavajućeg sex positive okruženja za sve ljude bez obzira na njihovu sekusalnost

Šta mislite o društvenoj stigmi po pitanju seksualnosti, kakva su vaša iskustva, koliki značaj pridajete ovakvoj temi?

Svoje seksualne želje i fantazije dijelim sa onima koji ih mogu i ostvariti. Da progovorim o tome javno ili čak i sa najbližim prijateljicama...uuuh :D
Mislim da je tako kod većine ljudi ovde, sredina je specifična. Npr. do 25-26 godina sam bio prilično zatvoren za javnu priču o ovome, međutim izdešavalo se relativno dosta stvari i u jednom momentu sam sam oslobodio (malo mnogo xD). Priča o seksu/željama fantazijama mi dođe nešto regularno danas ofc ne zalazim u ekstreme tj. ne pričam/više nagoveštavam neke zanimljivosti.
Npr. imao sam jednu vođnju BlaBlaCar-om gde smo devojka i ja pola puta pričali o analu i medicinsa sestra roleplayu, put je bio krajnje zabavan 😁

Mislim da je tako kod većine ljudi ovde, sredina je specifična. Npr. do 25-26 godina sam bio prilično zatvoren za javnu priču o ovome, međutim izdešavalo se relativno dosta stvari i u jednom momentu sam sam oslobodio (malo mnogo xD). Priča o seksu/željama fantazijama mi dođe nešto regularno danas ofc ne zalazim u ekstreme tj. ne pričam/više nagoveštavam neke zanimljivosti.
Npr. imao sam jednu vođnju BlaBlaCar-om gde smo devojka i ja pola puta pričali o analu i medicinsa sestra roleplayu, put je bio krajnje zabavan 😁
Ma ti si mala maca za moje fantazije :zcepanje:

Стигма око сексуалности је можда настала још у праисторији. Можда у пољоприведном, ауторитарном друштву, где се та ауторитарност одржава до данас.

Пошто је секс једна од најосновнијих потреба и јако је цењена ствар, једнако као и материјално од чега се живи, први који је осмислио табуисање секса, и свега што има везе са тим, вероватно је био јако малициозан, покварен и себичан, вођен мотивом "не смете да имате секс због тога и тога, осудићу вас а и натераћу поводљиву масу да исто размишља, али ја ћу се већ снаћи, сакрићу се мало или ћу имати секс јер ми се може, а конкуренцију сам осакатио манипулацијом". Секс је тада постао знак статуса уместо љубави и привлачности која је оперисана од норми.

Друштво је тад постало ужасно лицемерно. Они који долазе до секса нису више они који су толико љубавни и страствени, од тада почињу да се селектују они који у ствари имају образ као ђон, и које је брига за наметнуте норме, они сада уместо њих долазе до секса. Ако се кријеш док имаш секс или уопштено своју сексуалност (којој је циљ остварење секса) а истовремено јавно то осуђујеш, ти имаш велике шансе да си успешан у томе, док онај ко је поштен и истовремено можда и страственији не може до секса јер није лицемер и има образа јер поштује норме. Безброј квалитетних људи је усамљено, док не толико савршени лицемери заправо имају успеха.

Буквално не постоји ни један рационалан разлог стигматизовања секса и сексуалности, нити објашњиво објашњење, осим овога. Из истог или сличног мотива је дуго било табуисано и материјално, са причом "грех је бити богат", а од тога се иначе и живи.

Poslednja izmena:
Otp ovako gledam na neki razvoj stvari iz ličnog ugla (recimo slučaj Balkana).
Nazovimo ovo - Ruralni primer
(U njega spadaju mahom starije generacije (ne svi ali neki deo) - osobe koje su sada 60+).
Dete se rodi u nekoj porodici (otac+majka, brat/sestra + mada često i baba+deda + više ljudi) - ovde uzimam neki perid gde je dobar deo porodica živeo pod istim krovom. Primera radi ja sam iz ruralnih delova HR (vukojebina - narodski rečeno), porodica poljoprivredniha/radnika, niža primanja. Način života - velika kuća/veće imanje, baba/deda odgajaju decu dok roditelji rade. Suštinski je mindset imaj decu da te kasnije izdržavaju... "Porodične vrednosti" - brak, deca u 20im godinama, život pod istim krovom, veroispovest - nešto nalik ("novo")pravoslavlju - pod tim spada slava, Božić, Uskrs i sl, mada suštinski nevernici bez nekog sistema vrednosti koji se sete Boga/etc kada im to treba da podjebavaju druge. Po pitanju modela - pa suštinski neki nezdrav patrijarhat(?) u kontekstu kapiram poštovanje vere, običaja, nekih vrednosti, ali ovde ljudi prelaze onu granicu gde počinju da vređaju, napadaju, ogovaraju sve što im je nepoznato tj. drugačije (u nekom BDSM žargonu bi se ovo nazvalo domineering dinamika. Sada mislim da kod nas ovo u malom procentu prelazi onu granicu napada na fizički integritet, ali ima i nešto takvih slučajeva - u to bih rekao da spadaju posebno sjebani pojedinci koji se ponalaze u mindestu čopora (suštinski loš potencijal za samostalni život, manjak osnovnih sposobnosti, previše trauma/nasilno odrastanje, problemi sa opijatima i sl - verovatno bi u ovu kategoriju mogao da upadne dobar deo huligana). Ovde ima i onih momenata ako ima više dece da se potencira nadmetanje i tužibabisanje. Primera radi roditelji često nadmeću sinove (bilo je kod mene i ovog mog mlađeg) i tu se rađa neka vrsta rivaliteta, kasnije i sam odnos između braće pukne na ovaj-onaj način. Što se kćeri tiče na njih se u startu računa da će se udati/odseliti (nisu u prvom planu), fokus ide na muško dete koje će prvo/najbolje doneti potomstvo (buduće sluge u porodicu).
Sada sa strane seksualnosti:
Seks tu postoji samo zarad reprodukcije, ne priča se o njemu van toga. Ima često i motiva preljube/varanja na koje se krajnje negativno posmatra, kontam da zbog toga i nema toliko prikupljanja seksualnih iskustava (možda 2-3 partnera za ceo život ako je život u porodičnom okruženju?), što se tiče rekreativnog seksa ili neke veće intimnosti skoro pa da je nepostojeća u ovim slučajevima. Ludilo postaje već kada zbog "ugleda" osobe ostanu u nesrećnim brakovima.

..zanimljivo..evo mene zanima sta ste toliko imali da pricate o analu?
Kako je tekao razgovor, kako ste zapoceli takav razgovor, sta je bio okidac?

..zanimljivo..evo mene zanima sta ste toliko imali da pricate o analu?
Kako je tekao razgovor, kako ste zapoceli takav razgovor, sta je bio okidac?
Manje više je normalno tekao razgovor. U kolima smo bili nas dvoje, počeli priču ko se čime bavi/zanima, zašto idem za BG i sl.
Ono kažem da sam nešto kao freelancer/zanatlija. Kada je pitala šta je od zanata u pitanju rekoh rad sa kožom, nekada i stolarija. I onda oni pitanje: Šta praviš od kože - harnesse i slične bdsm rekvizite. To je nekako okinulo celu priču.
Posle toga je imala pitanja vezanih kako je sve to počelo i tako smo razvili priču. Došli do kinkova, pomene da je u vezi i da bi probala neke stvari sa momkom, mada ju je blam malkice. Tu dođemo do anala i toga da krenem da joj prenosim iskustva šta i kako.
Suštinsi iz hobija na par mesta prišem 101 tekstove po pitanju bdsm-a i seksa tako da većinu literature i pisanja imam pri ruci. Razgovor je ispao prilično dinamičan, smejali smo se najveći deo puta i pričali o pikanterijama koje smo imali. Našli se na doctor/medicinska sestra roleplayu - bilo je baš simpatično put nismo osetili 😄

Ja mislim da bas treba da se razgovara o seksu. Ljudi se mahom mutavi, cute, nece ni u krevetu da kazu, neka glupa igra sam otkrij i potrudi se, i sve to pod tim plastom i pritiskom da je to nesto strasno i da se to radi tamo negde iznedju 4 x zida iza 7 gora i 7 mora i 7 reka, na kraju dok dodjes do toga, ona ajde da probamo anal, on sav u fazonu sad il nikad, ona se nije opustila, cuti i dise ko ranjena srna na cesti, on nema dalje, ako sad odustanem, ona ce odustati i nema kinkarija i onda on gurne, ona zacuti, suzica na okce, neka narodna misao poput: sve ce to narod pozlatiti u mislima, a neka tragicna pesma u grudima: volela sam te, sve sam ti daaalaaaaaa a ti takooouou.

Back