Prostitucija je greh ,kao i podrzavanje prostitucije.
Не знам по ком основу?
Ево значајне приче из постанка.
Син Јуде и Тамаре се налази у месијанском родослову Исуса по Матеју али ово је старозаветна прича из генесис.
Нећу помињати Марију Магдалену или неке приче касније али ово је најстарији помен овога.
И узе Јуда жену Иру, првенцу своме, по имену Тамару.
7 Али Ир, првенац Јудин, беше зао пред Господом, и уби га Господ.
8 Тада рече Јуда Онану: „Уђи к жени брата свога, ожени се њом по обичају деверства, и подигни семе брату своме.“
9 Али Онан, знајући да семе неће бити његово, када је улазио к жени брата свога, просипао би семе на земљу, да не би дао семе брату своме.
10 Али Господу беше зло што он чини, па и њега уби.
11 Тада Јуда рече Тамари, снахи својој: „Седи удовица у дому оца свога, док не одрасте Силома, син мој.“ Јер мишљаше: „Нека и он не умре као браћа његова.“ Тако Тамара оде и живљаше у дому оца свога.
12 После много времена умре кћи Сувина, жена Јудина. Када се Јуда утеши, оде у Тамну к стригачима оваца својих, он и Хира, пријатељ његов из Одолама.
13 И јавише Тамари говорећи: „Ево, свекар твој иде у Тамну да стриже овце своје.“
14 Она скиде са себе удовичке хаљине, покри се веом и закамуфлира се, па седе на путу ка Енаиму, који је на путу за Тамну, јер виде да је Силома одрастао, а она му није дата за жену.
15 Јуда је виде и помисли да је блудница, јер беше покрила лице своје.
16 Он се окрете к њој на путу и рече: „Дозволи да уђем к теби.“ Није знао да је то снаха његова. А она рече: „Шта ћеш ми дати да уђеш к мени?“
17 Он рече: „Послаћу ти јаре из стада.“ А она рече: „Дај ми залог док га не пошаљеш.“
18 Он рече: „Какав залог да ти дам?“ А она рече: „Печат твој, појас твој и штап што ти је у руци.“ Он јој даде, па уђе к њој, и она затрудне од њега.
19 Потом уста и оде, и скиде са себе вео свој, и опет обуче удовичке хаљине.
20 Јуда посла јаре преко пријатеља свога из Одолама, да узме залог из руку жене, али је није нашао.
21 Он упита људе тога места говорећи: „Где је она блудница што беше у Енаиму на путу?“ А они рекоше: „Овде није било блуднице.“
22 Он се врати к Јуди и рече: „Нисам је нашао, а и људи места онога рекоше: 'Овде није било блуднице.'“
23 Јуда рече: „Нека задржи себи, да се не осрамотимо. Ето, ја послах ово јаре, али је ти ниси нашао.“
24 После око три месеца јавише Јуди говорећи: „Тамара, снаха твоја, учини прељубу, и ево, трудна је од тога.“ А Јуда рече: „Изведите је да се спали!“
25 Када је изведоше, она посла свекру своме и рече: „Човек чије је ово, од њега сам трудна.“ И рече: „Погледај, молим те, чији су овај печат, појас и штап?“
26 Јуда их препозна и рече: „Праведнија је од мене, јер јој нисам дао Силому, сину своме.“ И није је више познао.