evo kako dražin najodaniji oficir piše januara 1942 godine da u njegovom kraju su samo partizani i da nema ni č od četnika
a neki ovde vole da pišu kako u srbiji nije bilo partizana
...................
IZVEŠTAJ MAJORA MIODRAGA PALOSEVICA OD 18. JANUARA 1942. DRAŽI MIHAILOVICU O SITUACIJI U TOPLICII JABLANICII ORGANIZACIJI ČETNIKA NA PODRUČJU KRALJEVA, KRUŠEVCA I CACKA
Datum 18. januara 1942 god. POLOŽAJ
Gospodine Ministre, Zahvaljujemo moji ljudi i ja na Vašoj čestitci za praznike. Od sveg srca Vam čestitamo na novom položaju i činu, kojim smo mi svi Vaši saradnici odlikovani od strane našeg Vrhovnog Komandanta NJ. V. Kralja Petra II.
Od lica upućenog da izvidi prilike i stanje u Toplici i Jablanici imam sledeći izveštaj : Do dolaska Bugara 11 o.m.
u Prokuplje, ista varoš kao i sva okolna sela su bili u rukama partizana, a vojvoda »Medveđski« Arsić, koji je tražio naš dolazak, sa ciglo 30 ljudi je sve vreme sarađivao sa partizanima i lažno nas čak u s. Ba izvestio kako on drži Lebane, Medveđu, Sijer-insku Banju itd.
a u stvari imali su u rukama partizani, jedini gospodari u tome kraju.
Sada je u Toplicu i Jablanicu upućena »kaznena ekspedicija« od strane četnika Koste Pećanca i sa njima sadejstvuje pop Mika sa Jastrebca koji nas simpatiše.
Moj odlazak u Jablanicu sada je nemoguć. Našim dolaskom u ovaj kraj izvršena je u dva maha blokada Trstenika i dok B. čini sve da nam olakša boravak, prodane duše na suprot čine razne smicalice, tako da ima mnogo zaplašenih, što smo mi prisutni u ovom kraju, gde nije izvršena ni od koga naša organizacija........
Poštuje Vas i pozdravlja uvek Vama odani Vaš mlađi major Palošević
Original (pisan mastilom, ćirilicom) u Arhivu VII, Ča, k. 1, reg.,
http://znaci.net/arhiv/dokument/41521