drugi svetski rat: rusi na dalekom istoku

hit

Aktivan član
Poruka
1.730
zna li neko nesto vise o delovanjima sovjetske crvene armije na dalekom istoku u drugom svetskom ratu? cuo sam vrlo malo o tome kako su rusi ratovali sa japancima u sibiru i kako su potom oslobodili kinu. cuo sam da se pominje oblast mandzurija u kini... koje su to bitke bile, gde i kako? kako su rusi slomili japance na krajnjem istoku sibira? ako neko ista zna, ili bar zna neki sajt... unapred hvala!!!
 

frozen1982.

Iskusan
Banovan
Poruka
6.316
Ne znam puno...Znam da je Zukov komandovao na dalekom istoku i razbio Japance jos pre nego sto je Hitler napao Ruse(pre 1941.).Japanci su krenuli u neku ofanzivu a Zukov ih razbio ko Englezi Italijane u Etiopiji i Somaliji.Zukov se tim pobedama i proslavio kao prvim ratnim pobedama u svojoj karijeri.Elitne ruske trupe su se nalazile na dalekom istoku pre operacije Barbarosa tako da je Zukovljevim insistiranjem Staljin pristao da ih u zimu 1941.prebaci sa dalekog istoka na istocni front.(sto Staljin nije hteo pre strahujuci da Japanci ne udare ponovo).Te trupe cinile su okosnicu zimske ofanzive protiv Nemaca,ofanzive koja je preokrenula tok rata.Na insistiranje saveznika(pre svega SAD,Englezi su se protivili)sredinom 1945. Rusi su na dalekom istoku krenuli u veliku ofanzivu i razbili Manduko(vazalnu kraljevinu u Manduriji ciji je Kvisling bio poslednji Kineski car).Katastrofa Japanske vojske protiv Rusa u mngome je ubrzala pad Japana(posto su im flotu syebali Ameri ali kopnene trupe su bile skoro netaknute-tu su Rusi odradili posao).Toliko od mene.Imena bitaka se ne secam.Probaj na nekom sajtu o 2.sv.ratu
 

frozen1982.

Iskusan
Banovan
Poruka
6.316
Sa njima niko drugi kopneno i nije ratovao.Englezi su ih izbacili iz Burme ali je glavnina kopnenih snaga bila u Mandzuriji.Ameri su samo bacili bombu (i osvojili neka ostrva)bas da ne bi ratovali.Da im Rusi nisu razbili uporiste u Aziji mozda bi nastavili da se bore bar u tim predelima i posle A-bombe,ovako i da su hteli,nisu imali gde i sa cim.
 

Istoričar

Početnik
Poruka
23
Slažem se sa frozen 1982. oko toga da su glavni posao oko razbijanja Japanaca odradile trupe generala Žukova ali bih dodao samo još i to da Staljin nije Japance smatrao za veliku pretnju jer je dozvolio premeštanje tih trupa na front kod Moskve.Da je strahovao od Japanaca, sigurno ne bi povlačio trupe koje su i inače bile najopremljenije od svih ostalih, jer su Sovjeti mislili da ih Hitler neće napasti, pa su shodno tome, najbolje jedinice držali na Istoku.Što se tiče sajtova, pogledaj sajt ruske Zkademije nauka i umetnosti, ne sećam se koji je ali možeš ga pronaci na nekom pretraživaču.
 

frozen1982.

Iskusan
Banovan
Poruka
6.316
UrosWasHere:
A sta je sa Kinezima sa kojima su ratovali od 1936 i sa ostalim narodima na prostorima danasnje Koreje, Vijetanama, Kanbodze, Filipina itd. ?
Da nije bilo Rusa ne bi bilo ni Kine-Kinezi su gubili parce po parce svoje teritorije od ranih 30-tih od strane Japna tako da se o nekom ratovanju,bar uspesnom, sa njima ne moze govoriti.Vec sam rekao da su Amerikanci oslobadjali neka ostrvca,a da su ih Englezi izgurali iz Burme.Sve to je zanemarljivo u odnosu na Ruse sto se kopnenih operacija tice.
 

hit

Aktivan član
Poruka
1.730
hmmm... vidim, ima ljudi koji se razumeju o dalekom istoku u drugom ratu... to je dobro, ali informacija jos nije dovoljno, zaista ljudi... do sada sam shvatio samo neku osnovu, ali treba mi malcice vise detalja, neke pojedinosti vezane za samo ratovanje tamo, i iskljucivo o rusima, ne trebaju mi britanci i ameri. znaci, kako je crvena armija isla, kako je oslobadjala deo po deo kine, kako je napredovala kroz mandzuriju, koje su bitke bile najodsudnije i najpoznatije, koja mesta se najcesce pominju kad se govori o ratu za mandzuriju i nesto malo o japancima. ne mora nista mnogo detaljno, samo neke najbitnije stvari jer treba da zaokruzim neku pricu i da to ne izgleda povrsno. znaci treba mi samo jedan socan opis bez preteranih detalja, ali sa potrebnim neizostavnim informacijama o tome kako je izgledala ruska strategija. ako neko zna toliko, zaista bi mi mnogo pomogao. ili bar da mi kazete za sajtove neke. hvala istoricaru za akademiju nauka, sad cu da pogledam taj sajt.
 

Oximoron

Gost
Poruka
11.835
nishta lichno brate al- slika za tebe :
GooglajMajmune-1.gif
 

hit

Aktivan član
Poruka
1.730
Oximoron:
nishta lichno brate al- slika za tebe :
GooglajMajmune-1.gif

haha, pa ok... ja mislio da neko ovde nesto vise zna o tome pa da moze da mi preprica u par reci da ne gubim vreme trazeci po googl-u, forum valjda sluzi za to, da se pomagamo ko braca, majku mu... meni ne treba ali ortak pise neki referat pa reko ako ovde neko ista zna jer je ta tema stvarno retkost cak i u knjigama o drugom svetskom ratu...
 

Top