Drugi svetski rat- 70 godina posle

Dust

Domaćin
Banovan
Poruka
4.184
Za početak, hteo bih da istaknem jednu sopstvenu primedbu: sve stare forumaše treba da bude velika sramota: godinama se na ovom forumu vode rasprave, tipa da li su Crnogorci Crnogorci, ili Srbi, da li su Srbi Srbi, ili nisu Srbi, a čak i o istoriji jugoslovenskih ratova...

Jedino se ne spominje nešto što je najbitnija godišnjica u celom svetu ove godine: prošlo je 70 godina od izbijanja najvećeg i najkrvavijeg konflikta u ljudskoj istoriji. Drugi svetski rat je taj naziv dobio 1942. godine, nakon što je "Galup" izvršio istraživanje britanskog javnog mnjenja, a ondašnji narod, svestan da je već u dotadašnjem toku rat bio u najmanju ruku podjednako krvav kao Veliki rat (tek u to vreme je i došlo do naziva Prvi svetski rat- Veliki ili Totalni rat je polako postajao prevaziđen naziv). Elem, da vidimo šta kaže Vikipedija:

"Други светски рат је назив за велики оружани сукоб, односно серију међусобно повезаних оружаних сукоба који су се између 1939. и 1945. године водили између два блока држава — тзв. Сила осовине, на челу са Немачком, и тзв. Савезничких снага, на челу са СССР, Великом Британијом и САД.

По броју држава, односно људи који су у њему суделовали, те броју људских жртава и степену материјалног разарања, Други светски рат представља највећи оружани сукоб у историји човечанства.

По неким изворима, Други светски рат представља један од најзначајнијих догађаја у историји, од свих које је човек изазвао, а бројне последице и контроверзе везане за њега присутне су и данас."

Hteo bih da dodam da se slažem za ove kontroverze, i da je možda ovo još uvek pre tema za pdf. "Politika", jer još uvek imamo milione živih svedoka, jedva da je i Prvi svetski rat zreo za "Istoriju", naročito na ovim prostorima, gde je još uvek sveža rana od odluke koja je doneta nakon rata- formiranja Jugoslavije, koja se tek pre 15-ak godina raspala u, za ove prostore, gotovo podjednako krvavom sukobu...
Hteo bih da dodam i nešto statistike:
Сукобљене стране
Савезници:
• Пољска,
• УК и Комонвелт,
• Француска,
• СССР,
• САД,
• Кина,
• Југославија и други--------------(KAKO OVO DEFINIŠETE?)
Силе Осовине:
• Немачка,
• Италија,
• Јапан,
• НДХ,
• Бугарска,
и други
Губици
Погинуло војника: 17 милиона
Погинуло цивила: 33 милиона
Укупно: 50 милиона
Пуна листа Погинуло војника: 8 милиона
Погинуло цивила: 4 милиона
Укупно: 12 милиона

I za kraj, po meni, ovo je prvi pravi globalni sukob- Prvi svetski rat je bio "svetski" utoliko što se vojska iz celog sveta borila u Evropi i nešto malo u Africi i na Bliskom istoku. Drugi svetski rat se, sa (relativnim) izuzetkom Južne Amerike vodio u celom svetu, izuzev u Španiji, iscrpljenoj građanskim ratom, neutralnoj Švajcarskoj i neutralnoj Švedskoj, i u Turskoj, potpuno razorenoj zemljotresom sa kraja 30-ih...
 
Relativan je i izuzetak Afrike, npr. sumnjam da su ljudi u pojedinim portugalskim kolonijama uzeli učešća u ratnom sukobu. I to "relativno" za Južnu Ameriku je dobro rečeno :ok:, recimo Brazilci su se borili u sastavu savezničkih trupa u severnoj Africi, kao jedna od "boja" koja je dala šarolikost koja na tom tlu nije bila zabeležena još od Hanibala.
 
za nas je najtužniji trenutak tog rata zapravo njgov kraj. Tito i drugovi došli da ans počaste čašicom komunizma. A žrtve u Jasenovcu su ustaše ili čak fašisti. Ne daj Bože da su to bili hrvati. A narod jadan nije ni "a" mogao da kaže, smoren od rata. Ipak taj rat je proizveo:
računar
balističku raketu (bez oje nebi mogli u svemir)
avion na mlazni pogon
nuklearnu energiju i nažalost bombu
 
Rat je strategijski poslao rovove u prošlost. Takođe je svetu predstavio blickrig kao idealan način za pokoravanje malih od strane velikih. Stvorio je UN, a njegovi užasi su 20-30 godina kasnije stvorili globalnu svest o neophodnosti sprečavanja zločina. Takođe, a često se zaboravlja, rat je ukiniuo kolonijalizam i od svega nekoliko desetina država i državica stvorio današnje 193 široko i nesumnjivo priznate, ali nažalost i 20-ak nepriznatih.
 

Back
Top