Drugi brak

Ima i onih koji jako žele da budu samostalni i slobodni.
Naprosto, u jednom trenutku sam morala sebi priznati da one "normalne" koji su idealni za brak doživljavam kao osobe koje žele da mi se nakače i uvek sam bežala ;)

Kad god neko priđe sa onim želimo biti zajendo, sve raditi zajedno, živeti zajedno itd doživljavam kao ozbiljnu pretnju za lični integritet! ;)
Uopšte se ne zezam, tako instinktivno reagujem. Znači, nema veze jel je u pitanju muškarac ili žena, to su osobe sa različitim sklonostima, nit je šta dobro niti loše, kako ja to vidim

Naprosto, u jednom trenutku sam morala sebi priznati da one "normalne" koji su idealni za brak doživljavam kao osobe koje žele da mi se nakače i uvek sam bežala ;)

Kad god neko priđe sa onim želimo biti zajendo, sve raditi zajedno, živeti zajedno itd doživljavam kao ozbiljnu pretnju za lični integritet! ;)
Uopšte se ne zezam, tako instinktivno reagujem. Znači, nema veze jel je u pitanju muškarac ili žena, to su osobe sa različitim sklonostima, nit je šta dobro niti loše, kako ja to vidim
Isto, jako sam zelela i imam svoju slobodu i samostalnost i branim je, cuvam je..tj. bezim?
Ponekad se pitam od cega bezim jer trebalo bi da budem jako srecna, sto gledano sa strane i jesam, ali...nesto ipak nedostaje,
sta koji moj, nemam pojma...

Izgleda da istinska sreca ne lezi u slobodi jos manje u samostalnosti?..zahebala sam se negde u proracunu
i dozivela ono -pazi sta zelis mozda ti se i ostvari...:rotf:

Poslednja izmena:
Нешто бих рекао тотално субјективно да нико не замери мислим да је нешто логично и за мушкарце и жене до два пут.
Испит и поправни ако кроз ово није функционисало значи да не треба није свако ни за то.
Ипак брак није веза само и не треба то ни да буде све преко тога можда неки срећни случај вероватноће 1 у 100000 или не знам шта. Ок нека буде али...не знам...

Нешто бих рекао тотално субјективно да нико не замери мислим да је нешто логично и за мушкарце и жене до два пут.
Испит и поправни ако кроз ово није функционисало значи да не треба није свако ни за то.
Ипак брак није веза само и не треба то ни да буде све преко тога можда неки срећни случај вероватноће 1 у 100000 или не знам шта. Ок нека буде али...не знам...
Imam obicaj da kazem da sve sto nije licno je bezlicno...znaci samo napred, niko ti nece zameriti...
Meni se svidja bajkovita ideja -ziveli su srecno do kraja zivota...ali svesna sam cinjenice da to, pogotovo u danasnje vreme
nije bas moguce...

Imam obicaj da kazem da sve sto nije licno je bezlicno...znaci samo napred, niko ti nece zameriti...
Meni se svidja bajkovita ideja -ziveli su srecno do kraja zivota...ali svesna sam cinjenice da to, pogotovo u danasnje vreme
nije bas moguce...
Бајке су можда могуће у пракси код људи који немају бајковита очекивања па им живот за нас смртнике изгледа као бајка.😂

Sve muškarce koje znam a imaju imalo pristojna primanja svi imaju kućne pomoćnice. Prvo moj bivši. Rekao je da nema nameru da se ženi, nije to za njega.
Ona sve spremi, ponekad skuva, opere, održava stan, on samo ostavi novac čak ne želi da bude tu kada je ona tu. Njegov najbolji drug je tako oduvek živeo. Dakle, mame mogu lako da se zamene. Sloboda za mnoge ljude nema cenu.
Мама је жена која се у односу са тобом поставља са висине тј. као неко кога требаш да слушаш по питању одређених ствари.

Например, мама би била жена која одређује шта ћеш да једеш и како ће кућа да буде спремљена. Али мама може да буде било ко -- па и професионална кућна помоћница, ако из неког бизарног разлога жели да се постави на тај начин

Тако да, то што неко тражи жену која ће бити домаћица не значи да тражи маму. Наравно, може бити, није искључено, али пре ће бити да се у већини случајева тражи нека која је ненаметљива тј. која нема жељу да буде главна и која мушке послове жели да остави мушкарцу.

То је што се тиче твоје употребе речи "мама" као начин да опишеш домаћице ( а коју не користиш за описивање професионалних кућних помоћница. )

А ону твоју тврдњу да су домаћини неспособнији од самаца који имају кућне помоћнице тренутно не бих хтео да коментаришем.

Мама је жена која се у односу са тобом поставља са висине тј. као неко кога требаш да слушаш по питању одређених ствари.

Например, мама би била жена која одређује шта ћеш да једеш и како ће кућа да буде спремљена. Али мама може да буде било ко -- па и професионална кућна помоћница, ако из неког бизарног разлога жели да се постави на тај начин

Тако да, то што неко тражи жену која ће бити домаћица не значи да тражи маму. Наравно, може бити, није искључено, али пре ће бити да се у већини случајева тражи нека која је ненаметљива тј. која нема жељу да буде главна и која мушке послове жели да остави мушкарцу.

То је што се тиче твоје употребе речи "мама" као начин да опишеш домаћице ( а коју не користиш за описивање професионалних кућних помоћница. )

Ne, ne, nisi onda lepo pročitao.... mama da se zameni , drugim rečima mama se do tada i tada brinula o dečaku, ali onda dolazi period kada neki traže da se neko nastavi brinuti o njima... To nije moja teza, već su to neki pre mene naveli da im je zbog svakodnevne brige potrebna žena.

А ону твоју тврдњу да су домаћини неспособнији од самаца који имају кућне помоћнице тренутно не бих хтео да коментаришем.
To si ti nešto pobrkao, pročitaj ponovo...

Mene mrzi da ponovo pojašnjavam

To što se kaže da imaš nekoga u starosti... pa nema garancija ni ako si oženjen da ćeš imati bilo koga. Deca odu na drugi kontinent, suprug/supruga umre kad si već zašao u godine.. i opet si sam.

Drugim rečima, ni samoća ni da se neko brine o tebi ne treba prema mom rezonovanju biti razlog za brak, već više kada bez nekoga ne možeš, kada se volite i slično... Inače, platiš i gotovo.

Ne, ne, nisi onda lepo pročitao.... mama da se zameni , drugim rečima mama se do tada i tada brinula o dečaku, ali onda dolazi period kada neki traže da se neko nastavi brinuti o njima... To nije moja teza, već su to neki pre mene naveli da im je zbog svakodnevne brige potrebna žena.
Океј, значи и кућне помоћнице су "маме". То сам погрешно разумео?

Не мењају они маму већ узимају особу која ће да им служи на одређени начин. Тај начин може бити сличан начину на који су им мајке служиле али израз "мењају маму" има другачије, пејоративно, значење.

Океј, значи и кућне помоћнице су "маме". То сам погрешно разумео?
Naravno da jesi, jer ne čitaš pažljivo i nisi čitao šta su pisali pre pa ne shvataš kontekst.
Napisala sam mame mogu biti zamenjene... Ako je nekome samo do toga da se neko brine, to se lako uradi novcem, zar ne?
Ali novac ne obezbeđuje ljubav i naklonost? Jasno da ne. Stoga argument da se muškarci žene da bi bili zbrinuti je labav, ako je samo to u pitanju to se da platiti... A oni koji bi zbog brige da uđu u brak znači da su nesposobni da izvade lovu i plate tu brigu.

Не мењају они маму већ узимају особу која ће да им служи на одређени начин. Тај начин може бити сличан начину на који су им мајке служиле али израз "мењају маму" има другачије, пејоративно, значење.
Pa naravno da im to nije mama.

A čekaj, ti ne znaš za onu pesmu Nek ti mama to radi ? Im not your mom i slično... To je žargon da se opiše muškarac koji bi da mu žena služi na način kako je to radila mama, ništa novo.

A čekaj, ti ne znaš za onu pesmu Nek ti mama to radi ? Im not your mom i slično... To je žargon da se opiše muškarac koji bi da mu žena služi na način kako je to radila mama, ništa novo.
То је начин да се оцрне мушкарци који се залажу за идеју да жене требају да буду домаћице и то тако што се представљају као незреле особе које желе да се неко други брине о њима, као деца заробљена унутар тела одраслих људи која не могу да живе без старатеља.

Постоји суптилна али јако битна разлика између речи "бринути" и "служити". У цитираном то не радиш али иначе користиш реч "брига" да опишеш оно што поменути мушкарци очекују од жена.

Служити значи испуњавати нечије захтеве. Захтеви се третирају као закон и не преиспитују се јер верујеш на реч да су исправни. То је оно што се ради у професионалном свету. Имаш клијенте који имају захтеве које испуњаваш без птиања. Зарада ти је ту најбитнија а како ће испуњење тих захтева утицати на клијента и уопште на друштво у целини није твоја ствар. Не бринеш о томе.

Брига је нешто друго. Да би бринуо о некоме, тај неко не мора да тражи исто. Довољно је, например, да особа буде нерасположена да би почео да бринеш. Брига може да те наведе да приђеш и разговараш с том особом с циљем да видиш у чему је проблем иако то од тебе претходно није тражено. Захтеви, дакле, нису обавезни. А не третирају се ни као закон, као нешто што мора по сваку цену да се испоштује. Циљ није да некоме удовољиш, да им испуниш жељу или захтев, већ да урадиш нешто што је добро за ту особу.

Служи се из подређене позиције. Брине се из надређене. Родитељи брину, например.

Дакле, када кажеш да мушкарци желе да се жене брину о њима, намерно или ненамерно шаљеш поруку да мушкарци желе надређену особу у свом односу. Шта си ти тачно хтела да кажеш заправо није ни битно онолико колико је битно шта ће други да чују јер је управо то оно што одређује да ли ће предрасуде о мушкарацима који се залажу да жене буду домаћице бити реинфорсиране или не.

Ako je nekome samo do toga da se neko brine, to se lako uradi novcem, zar ne?
Ali novac ne obezbeđuje ljubav i naklonost? Jasno da ne. Stoga argument da se muškarci žene da bi bili zbrinuti je labav, ako je samo to u pitanju to se da platiti... A oni koji bi zbog brige da uđu u brak znači da su nesposobni da izvade lovu i plate tu brigu.
Полазиш од недоказане премисе да се више исплати да платиш кућну помоћницу да ти очисти кућу него да ти кућу очисти супруга.

Да ли си урадила кост-бенефит анализу? Да ли си узела у обзир сваку релевантну опцију и излистала и сабрала предности и мане исте?

Рецимо да имам довољно пара да платим кућну. У том случају, имам опцију да уопште не потрошим паре на услуге чишћења куће, али такође, имам опцију да платим кућну помоћницу као и опцију да платим сопствену жену да одради исти посао.

Реци ми, зашто бих платио кућну ако могу да платим своју жену? Очигледни бенефит те варијанте јесте тај што новац остаје унутар породице. Не добија га неко тамо небитан, већ моја супруга. Осим тога, таква "кућна помоћница" има већу мотивацију да очисту кућу како треба јер та кућа није туђа кућа већ њена. У њој, осим нас двоје, живе или ће живети и наша деца. Даље, с обризом да она чисти само нашу кућу, омогућено јој је да буде апсолутно фокусирана на наше потребе, што значи да би њене "услуге" биле квалитетније.

Многе ствари у животу могу да се плати новцем. Ја могу да платим да ми једна жена буде мајка једног детета, друга другог, трећа трећег; да ми четврта жена буде за једну врсту секса, пета за другу и шеста за трећу; да ми седма жена одгаја једно дете, осма друго и девета треће; да ми десета чисти кућу, једанаеста уређује ентеријеј, дванаеста да иде у шопинг а тринеаста да ми кува. Да ли то значи да тако требам да трошим свој новац? Да плаћам тринаест жена професионалаца свака од којих би била уско специјализована за одређену сферу мог живота? Или је боље да нађем једну која ће да обавља мање више све наведене послове и која ће на овај или онај начин свакако добити новац од мене као заслуга за оно што она ради за мене?

И где има више љубави? Људи се воле онолико колико су потребни једни другима. Ако бих имао једну жену која би обављала свих 13 послова подједнако квалитетно, онда бих њу волео 13 пута више него сваку од 13 уско специјализованих жена. Све и да наведене послове обавља упола добро, то је опет 6.5 пута више љубави.

Poslednja izmena:

Nema tu dobrog i pravog izbora, kako se čovek oseća tako i funkcioniše , niti može unapred promisliti.

Isto, jako sam zelela i imam svoju slobodu i samostalnost i branim je, cuvam je..tj. bezim?
Ponekad se pitam od cega bezim jer trebalo bi da budem jako srecna, sto gledano sa strane i jesam, ali...nesto ipak nedostaje,
sta koji moj, nemam pojma...

Pa to se lepo sve ishendluje ako se nađe neko za povremeni provod.. neko ozbiljan, stabilan, dobar karakter ali opet se odnos drži na nekoj distanci, dovoljno da svako ima svoj stan. Jer bez toga jeste praznjikavo, nije potpuno.

Izgleda da istinska sreca ne lezi u slobodi jos manje u samostalnosti?..zahebala sam se negde u proracunu

Слобода је неупитна и кад си соло и кад си у односу. Тако да се, обично, иза прича о слободи крије нешто друго.

Pa bitno je da se radi ono što je zaista naša priroda, a ne ono što mislimo da treba
Neko jednostavno ne može dobro da funkcioniše u nekim okvirima, a neko može.

Samostalan jesi ili nisi, tu nema šta da se odlučuješ da li češ biti. Čim se neko pita možda i nije za to.

Па наравно да доживљаваш као претњу јер није природно дошло до тога. Него неко нешто сад хоће да направи на своју руку не гледајући где сте. То качење на некога и мене одбије. Чак сам и покушала, као хајде као неки, ма угуших се.

Barem danas postoje razni modaliteti odnosa... Ljudi mogu da nameste da i budu i ne budu zajedno.. radnim danima rade i budu sa decom, vikendima se nalaze da provedu vreme zajedno.. mislim na te razvedene. Nema zaista potrebe da se ulazi u drugi brak samo radi toga da imaš sex ili da imaš nekoga, na to mislim.

Па наравно да доживљаваш као претњу јер није природно дошло до тога. Него неко нешто сад хоће да направи на своју руку не гледајући где сте. То качење на некога и мене одбије. Чак сам и покушала, као хајде као неки, ма угуших се.

Ne vredi ništa ako nije obostrano. Za tango je potrebno dvoje ;)

Ne bih mogao drugi brak.

Po meni je jedan brak jedan. Jer to je test zivota. Osnovao si porodicu, gledaj da je drzis na okupu bez obzira na sve. Zato postoji ono dok nas smrt ne rastavi. Ako te nesto drugo rastavi a da nije smrt, znaci da si pao u tom testu. I to nije za tebe. Drugi brak bi bio samo jos jedna propast i sprdnja. Kao kada bi uzeo i zamenio roditelja, brata sestru. Jos gore, jer njih nisi birao, ovo si birao.
Seksaj se, zezaj se, zaljubi se, mozete i da zivite zajedno ali drugi brak/porodica? to je sprdnja. Nema druge sanse.

Back